Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Минимална заплата

 • 3 209
 • 64
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Моля да пишат хора, които получават такава.
Как се справяте с нея? 3,4 членно семейство примерно?

# 1
 • Мнения: 8 419
При брутна минимална заплата от 710лв, нетната колко е - 550-580? Без никакви други доходи, т.е един работещ и 2-3 деца - мисия невъзможна ми се вижда. Може би, ако има и други доходи - детски, пенсия, градина да е възможно криво-ляво да се вържат двата края.

# 2
 • Мнения: 2 394
Нето е 550,94. Днес го търсих по повод на друга тема тук.

Според мен е невъзможно, особено ако семейството няма собствено стопанство -градина, животни, зимнина, за да си помага с изхранването.

# 3
 • Мнения: 8 419
Много зависи от конфигурацията на семейството. При двама родители и едно или две деца, то едва ли са само на една заплата от 710лв. Освен това не се отчита трудовият стаж, от там също идва някой лев. Но при двама възрастни *710лв вече говорим за 1100 минимум чисти. А и при това положение може да се търси допълнителна работа за единия родител.
Ако говорим за сам родител с две деца (3-членно семейство), то вече трудно ще се намери вариант за допълнителен доход, но пък към тази сума ще има детски от 90-100лв. Възможно е в дохода да се добавя издръжка от бащата при разведени родители или пенсия при смърт на единия родител, защото и такива случаи има.
Оцеляване на ръба с ограничения. Само ток и вода през лятото и при икономии няма да паднат под 100-150лв. Ако отделим 50лв за телефон, дори и на ваучери и нещо друго дребно като температуропонижаващо или болкоуспокояващо, то остават едни 300лв за храна и горницата над 500лв за дрешка, обувки или някакво забавление/ почерпка. Всеки непредвиден разход в такова семейство би разклатил сериозно бюджета.

# 4
 • Мнения: 987
Ако работи при частник, може и никакъв трудов стаж да се отчита, дават ти само заплатата и така върви. Преди четири години взимах такава заплата. Изобщо не ми се променяше заплатата от това, че имах 12 години стаж при него. Просто на я вдигаше на с по 20 или 50 лв на 4-5 години и така до заветните  550.  Тогавашният ми работодател ми даваше  толкова чисто. Поне 6 години взимах тези пари и то във времена, когато не беше толкова скъпо и пак не стигаха..., махнах се.  Сега 1200 чисто и пак не стигат

# 5
 • Мнения: 572
Не смятам, че дори сам човек може да се оправи с такава заплата вече. Ако пък са двама родители на минимална и с едно, камо ли с две деца абсурд.
Изключително неадекватна МРЗ. Евентуално някакво оцеляване едва и пълна мизерия. А е изключително тъжно човек да блъска по 40 ( в много случаи и + ) часа седмично, за да мизерства. Не знам що за хора могат да си държат служителите на такова заплащане.

# 6
 • Мнения: 28 085
Че не може да се живее на МРЗ е ясно. От друга страна това е АДМИНИСТРАТИВНО определена сума, без някаква икономическа логика. По принцип който си заработва повече от МРЗ си го получава, а какво ще стане с този, който не успява да заработи МРЗ? Ми като я вдигнат ще стане неизгоден и ще го уволнят.  Останалите са официално на МРЗ, но реално с още пари в плик под масата. Та ако можеше ей така да се решават проблемите с вдигане на МРЗ защо не я направим 2000 лева?

# 7
 • Мнения: 8 419
Не само има работещи на МРЗ, но и им удържат и от нея.
И е изключително тъжно да се получават пари под масата, а официално човек да е на МРз. Едно, че му се отразява на болничен, пенсия, обезщетение за безработица, но и същевременно по-малко пари влизат в хазната, получават се детски... МРЗ трябва да е минимум 1000-1200 лева, но не е.

# 8
 • Мнения: 28 085
МРЗ трябва да е минимум 1000-1200 лева, но не е.

И защо да трябва? Кой взема МРЗ? Хора без образование и квалификация или без хъс да си намерят по-добро. И за тези хора е нормално да вземат пъти по-малко от училите и квалифицираните. Та ако се спази това и МРЗ стане 1200 лева, тогава средната заплата трябва да е над 3000. Ми хайде, доведете Хари Потър с пръчката да го осигури това.  Но ако той не дойде и средната заплата се колебае някъде доста по-ниско, тогава на какво основание да се вдига МРЗ?

# 9
 • Мнения: 2 578
Черна станция, и аз подскачам и кудкудякам по повода, че МРЗ съсипва икономиката и ощетява не-квалифицирания персонал, ама никой не слуша. Защото ако някой върши нещо за 550 лв и вдигнат МРЗ на 1000 това няма да значи вдигане на парите на служителя, а отстраняването му и наемането на някой, който може да върши като за 1000.
А и МРЗ има склонността да не стимулира служителя. Щом работодателя казва "Бих ти плащал по-малко, но е незаконно" то служителя обикновено стига (дори да не е тръгнал с такъв манталитет) до "Аз защо да работя повече като така и така по-малко не можеш да ми плащаш."

# 10
 • Мнения: 2 394
Няма как да ми е жал за сервитьорката в оборотно заведение, която си докарва няколко хиляди на месец и се осигурява на МРЗ. Просто няма как!

# 11
 • Мнения: 572
Аз не разбирам какво означава някой да “върши нещо за 550лв”. Това са 550 лв. Със самото време, прекарано на работа са заработени като изключим каквато и да било друга дейност, само стоене.
Служителките при мен са 90% без образование и квалификации, само гимназиално ниво.. всъщност имам човек и без гимназиално даже, както и да е.Това означава, че техния труд струва по- малко от на квалифицираните ? Имала съм и служителка, която разчиташе, че едва ли не дипломите ѝ ще ѝ изкарват парите, а тя реално не вършеше нищо - е, да, ама не става. 🙂
А относно сервитьорките, тях не ги чувам често да се жалват и да търсят нечие съжаление. Това, че си докарват по няколко хиляди.. ами изкарали са ги. Но това са бакшиши от клиенти все пак, нямат нищо общо със заплатата им. Но тъй като имат допълнителен доход - ами, поне сервитьорките, които аз познавам са си доволни.

# 12
 • Мнения: 819
За един човек да смятаме - мизерно, и със някакви условия - без да плаща наем примерно, минимални режийни или никакви, служебни тел. , нет и транспорт. Евентуално също никакви големи странични разходи, също никакви сериозни разболявания. Недостига се покрива от заеми ( от хора и финансови институции ), правят се и юнашки вересии на доверие.
Спестяването от такъв доход е почти невъзможно и то говорим за малки суми, отделени след различни лишения.

# 13
 • Мнения: 2 578
Лилия, чудесно, ти си работодател за пример, не всички са така.
Имам предвид, че върши работа Х срещу 550лв. Не че работата Х струва толкова. Работодателя щеше да плати по-малко, ако можеше. Съответно, ако същия този работодател трябва да плати двойно, то няма да иска да ги плати на човека, който върши работа Х, а ще иска някой, който да върши Х и У, защото и в момента плаща на някой, който върши Х и У, 1000 лв. А ако вдигне заплатата на този с работа Х на 1000 лв, то този с Х и У ще иска 1500. За това просто ще наеме друг за 1000.

# 14
 • Мнения: 15 211
А този друг, като знае, че работа Х струва 500 лв, а работа  У -1000 лв, защо ще се съгласи да ги върши двете за 1000 лв?

# 15
 • Мнения: 2 578
Това е в случай, че може и иска Simple Smile Но това вече тотално не е проблем на МРЗ Simple Smile Това е пазара на труда и развитие на потенциала Simple Smile

# 16
 • Мнения: 28 085
Аз не разбирам какво означава някой да “върши нещо за 550лв”. Това са 550 лв. Със самото време, прекарано на работа са заработени като изключим каквато и да било друга дейност, само стоене.

Брех, това е малко като перпетуум мобиле Simple Smile

# 17
 • Мнения: 2 394

А относно сервитьорките, тях не ги чувам често да се жалват и да търсят нечие съжаление. Това, че си докарват по няколко хиляди.. ами изкарали са ги. Но това са бакшиши от клиенти все пак, нямат нищо общо със заплатата им. Но тъй като имат допълнителен доход - ами, поне сервитьорките, които аз познавам са си доволни.

Ти не си ги чула да се оплакват, но това не означава, че не се. Оплакваха се ужасно много, когато бяха затворени, заради ковид. Имаха помощи, които бяха на базата на данните от НОИ, но никой там не се осигурява на повече от МРЗ. Съответно получаваха много ниски помощи. Толкова са плащали - толкова получават. Сервитьорите рядко работят само на бакшиш. Имат и дневно заплащане, което не е обвързано с резултатите и то е над МРЗ. Същото важи за целия персонал в кухнята. Нали не вярвате, че готвач седи да работи за 550 чисто?

# 18
 • Мнения: 8 419
Има хора, които са с някакви ограничения - интелектуални или здравословни, но могат да извършват нискоквалифициран труд - санитарки, хигиенисти, помощници в кухня, някои производствени дейности (общ работник)... Независимо дали става въпрос за хора с някакво ограничение или за човек без такова, то вършейки една работа за заплата, заплатата трябва да е толкова, бе да покрива жизнения му минимум и дори да е малко отгоре, защото това може и да е майка с дете. Иначе се получава работещ беден. И да, при това положение ще трябва да се вдигнат заплатите и на учители, лекари, медицински сестри, социални служители и т.н. И не, не е въпрос само на кадърност/ некадърност и желание или липса на такова за развитие. Всеки труд трябва да бъде заплатена достойно според вложеното и в образование, и в работата, но достойното заплащане означава и да можеш да си посрещнеш нормалните разходи. Бившият ни премиер беше обещал и го направи да вдигне за 4 години двойно учителските заплати, но знаете ли колко взема учител с 22 години стаж? - Смятайте - 1500 лв основна заплата + 1% прослужено време. Чисто - около 1350 май идва. Или достатъчно, за да не получава детски и недостатъчно, за да посрещне спокойно нуждите на себе си и 1-2 деца. Частни уроци? Зависи от специалността и от това доколко има време и сили. Но пък е вложил този човек поне 5 години учене висше, периодично (2 пъти годишно) в събота и неделя кара разни допълнителни курсове за прословутите кредити, срещу които евентуално да се явява на ПКС, което пък си е и платено на всичкото отгоре.
Лекари и медицински сестри? Нима техният труд не заслужава по-добро заплащане? Как да се преборим с корупцията и сивия сектор, как да задържим младите да работят тук?

# 19
 • Мнения: 572
Не е цялата вина в сервитьорките / или др. професии/, че се оплакват. Проблема пак и отново е в работодателите. Защото не са един и двама, които осигуряват на МРЗ, за да спестят някой лев. И евентуално дават под масата, а без коментар за тези, които даже и така не дават. И в крайна сметка, тези служители трябва да работят някъде, нали? И след като половината от частниците процедират така, какъв избор имат хората, освен да се примирят? Да останат съвсем без работа и доходи, за да не бъдат осигурявани на минимална и да получават пари на черно ?

А по отношение на работниците X и Y, съгласна съм, разбира се, че за различния труд заплащането и то е различно. Аз не твърдя, че X и Y трябва да получават еднакво заплащане, но трябва да получават адекватно заплащане. 500 лв не са адекватно заплащане за труд, какъвто ще да е той.

# 20
 • Мнения: 2 394
Специално сервитьорите не мислят много. Това е работа, временна за много хора, докато намерят нещо по-добро. В такъв момент се съгласяват, защото уж за малко се хващат на хорото.

Тези, които са дългогодишни служители са си свикнали, че “навсякъде е така”. Като някоя мацка забременее и изведнъж се сеща, че майчинството няма да е 2 бона. Доста хора лично са ми се оплаквали с ковид мерките как пари не взимали, но като ги питам какви данъци и осигуровки са плащали, изведнъж “ама то така не може, ще умрем от глад”. Все държавата им крива. Съгласна съм, че не са криви само работниците, а и работодателите. Но на всеки му е по-лесно да не плаща и накрая резултатът все един и същ.

# 21
 • Мнения: 572
И в крайна сметка пак се стигна до основното - МРЗ е подигравателно малка. Просто не стига дори за оцеляване. Без значение професията им и имат ли други източници на доход, в случая бакшишите. Или парите в плик от работодателя, все тая. Други хора наистина си получават само малката заплата, без допълнения. Никой работещ не трябва да “умира от глад”.
Та това си е - МРЗ = глад 🙂

# 22
 • Мнения: 28 085
500 лв не са адекватно заплащане за труд, какъвто ще да е той.

Това е абсолютно нелогично. Ако някой спи осем часа в някой склад, или 4 часа на ден размахва привидно метлата, той колко точно принадена стойност е създал? И колко пари са адекватни на тази принадена стойност?

# 23
 • София/Севлиево
 • Мнения: 9 149
Да е жив и здрав ММ,щото иначе не знам.Аз съм личен асистент на големия и там вземам даже под минималната заплата,защото съм на 6 часа.С телка май са някъде около 1100 лв,но не знам.Сега съм по майчинство и вземам 710 лв(колкото е брутната МРЗ,преди да я увеличат бе 650).За бебето ми стигат,но ако трябваше да плащам сметки и да купувам разни неща не знам.

# 24
 • Мнения: 572
500 лв не са адекватно заплащане за труд, какъвто ще да е той.

Това е абсолютно нелогично. Ако някой спи осем часа в някой склад, или 4 часа на ден размахва привидно метлата, той колко точно принадена стойност е създал? И колко пари са адекватни на тази принадена стойност?

То щото другите все нищо не вършат, само ние работим Simple Smile
Някак си не го виждам това. Щом собственика е преценил, че се нуждае от тях, значи имат работа. Примерно при нас склада се използва 1-2 пъти на ден, стока получаваме веднъж на половин година. Преценили сме, че нужда от склададжия нямаме, ние си отваряме при нужда. От хигиенистка също нужда нямаме, всеки си поддържа що годе чисто, идва фирма за почистване 2 пъти месечно, толкоз. Щом фирмата е достатъчно голяма, за да се нуждае от хигиенистка- то тя със сигурност не се подпира по цял ден и има работа. Щом има нужда и от склададжия, значи се извършва и движение из склада, та едва ли спи. Simple Smile Та щом са назначени, значи са необходими. Заслужават да умрат от глад ли?

# 25
 • Мнения: 28 085

Щом собственика е преценил, че се нуждае от тях, значи имат работа. Примерно при нас склада се използва 1-2 пъти на ден, стока получаваме веднъж на половин година. Преценили сме, че нужда от склададжия нямаме, ние си отваряме при нужда. От хигиенистка също нужда нямаме, всеки си поддържа що годе чисто, идва фирма за почистване 2 пъти месечно, толкоз. Щом фирмата е достатъчно голяма, за да се нуждае от хигиенистка- то тя със сигурност не се подпира по цял ден и има работа. Щом има нужда и от склададжия, значи се извършва и движение из склада, та едва ли спи. Simple Smile Та щом са назначени, значи са необходими. Заслужават да умрат от глад ли?

Именно, собственикът е преценил, че за 500 лева му харесва да му е чисто или да има охрана. Но ако някой със закон направи МРЗ 1000, собственикът ще си каже като вас. И един човек ще остане без работа и без малките пари. И това защото някой се е погрижил да не му плащат толкова малко.

# 26
 • Мнения: 8 419
Склададжия, домакин, охрана не са хора без отговорности, които по цял ден си лежат и ни ако правят на работа. Те носят отговорност за имуществото. То и възпитател в общежитие няма кой знае каква работа, освен да следи за реда, живота и здравето на учениците, но ако го няма ще стане бардак. И за тази си отговорност получава заплата колкото един учител.
Ако на някой работодател му е излишна чистачка на пълен работен ден, да си я назначи на 4 часа или да си вика човек почасово, но цената на час труд трябва да е адекватна.

# 27
 • Мнения: 28 085
Само казвам, че фиксираната висока МРЗ е нож с две остриета и може вместо да изпише вежди да извади очи.

# 28
 • Мнения: 572

Щом собственика е преценил, че се нуждае от тях, значи имат работа. Примерно при нас склада се използва 1-2 пъти на ден, стока получаваме веднъж на половин година. Преценили сме, че нужда от склададжия нямаме, ние си отваряме при нужда. От хигиенистка също нужда нямаме, всеки си поддържа що годе чисто, идва фирма за почистване 2 пъти месечно, толкоз. Щом фирмата е достатъчно голяма, за да се нуждае от хигиенистка- то тя със сигурност не се подпира по цял ден и има работа. Щом има нужда и от склададжия, значи се извършва и движение из склада, та едва ли спи. Simple Smile Та щом са назначени, значи са необходими. Заслужават да умрат от глад ли?

Именно, собственикът е преценил, че за 500 лева му харесва да му е чисто или да има охрана. Но ако някой със закон направи МРЗ 1000, собственикът ще си каже като вас. И един човек ще остане без работа и без малките пари. И това защото някой се е погрижил да не му плащат толкова малко.

Искрено се съмнявам. Който е научен, че си има човек за нещо.. си е свикнал вече така. Та дори собственика да реши да го върши, щотУ било мноУ леснУ, че да спести някакви дребни пари, ще го върши месец-два максимум и ще види, че си е зор работа, та ще предпочете да даде накрая някое левче, ама да не се гърби той. 🙂 Представям си как директора на някоя огромна компания обикаля с парцала по цял ден и чисти тоалетните 🙂

# 29
 • Мнения: 28 085
Ще си намери решение. Но спорът става безсмислен, аз си казах мнението и нататък ми е все едно.

# 30
 • Мнения: 2 578
Принципно колкото по-голяма е компанията, толкова повече неща като чистене, поддържане на принтери и т.н. гледа да аутсорсне, именно защото е по-лесно, по-гъвкаво и т.н.
Но това вече ни отделя от темата.

Та как се живее с минимална заплата - минимално. За съжаление. За щастие в днешно време има доста асоциации и организации, които могат да помогнат с някакви хранителни продукти, някои осигуряват на самотни майки санитарни материали, има тук-там социални кухни (поне в София), трикове при готвене, дрехи втора употреба, учебници втора употреба, прилагат се трикове при пазаруване, на някои места има шандове с годна храна, която излиза от срок след ден-два за по-тънки пари. Не е голямо спестяване, но 5лв тук, 2лв там...

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 19:30 от Inferiya

# 31
 • Мнения: 220
Специално сервитьорите не мислят много. Това е работа, временна за много хора, докато намерят нещо по-добро. В такъв момент се съгласяват, защото уж за малко се хващат на хорото.
Това ама хич не е вярно. Много сервитьори/бармани и т.н. стават целенасочено такива точно защото виждат укриването на доходи като бърз начин да си вдигнат личните приходи.
Аз съм ИТ, между 1/3 и 1/2 от жените в моя и в следващия курс в университета избраха да станат сервитьорки, хостеси и подобни по нощните клубове вместо да почнат стаж по специалността, въпреки че до преди короната платени стажове се предлагаха на всякъде. Просто във вървежните заведения в силния сезон се изкарва доста повече дори от програмист с 0-2 години опит, а не се иска никакво мислене или учене - къса пола, дълбоко деколте, тежък грим и бакшишите си вървят. На едната колежка най-голямата ѝ гордост беше като някой чичак ѝ даде 50 лева бакшиш за дето му се е усмихнала и навела с дълбокото деколте. И мислеше, че това е нещо позитивно. После естествено завършването го провлачи с 1 или 2 години, понеже и стратегията ѝ за изпитите беше подобна, а накрая едва си намери работа в някаква посредствена фирма изпълняваща държавни поръчки.
В дългосрочен план не е добра стратегия това, ама в краткосрочен работи. По нощните клубове по-привлекателните момичета си докатват 3000-4000 без проблем в силния за заведението сезон, реално за половин работен ден. Вярно работат е нощно време, ама някои си им харесва това, особено като върви и с безплатен алкохол. Осигуровките и данъците разбира се на МРЗ или по-ниско, ако се водят на непълен ден. А някои са и въобще без договор.

Това, че си докарват по няколко хиляди.. ами изкарали са ги.
Ами като са си ги изкарали да си им платят данъците и осигуровките. Защо аз да плащам, а те не? Че на всичкото отгоре аз от държават нищо не съм получил обратно, за разлика от тия по заведенията.

# 32
 • Мнения: 2 394
Специално сервитьорите не мислят много. Това е работа, временна за много хора, докато намерят нещо по-добро. В такъв момент се съгласяват, защото уж за малко се хващат на хорото.
Това ама хич не е вярно. Много сервитьори/бармани и т.н. стават целенасочено такива точно защото виждат укриването на доходи като бърз начин да си вдигнат личните приходи.
Аз съм ИТ, между 1/3 и 1/2 от жените в моя и в следващия курс в университета избраха да станат сервитьорки, хостеси и подобни по нощните клубове вместо да почнат стаж по специалността, въпреки че до преди короната платени стажове се предлагаха на всякъде. Просто във вървежните заведения в силния сезон се изкарва доста повече дори от програмист с 0-2 години опит, а не се иска никакво мислене или учене - къса пола, дълбоко деколте, тежък грим и бакшишите си вървят. На едната колежка най-голямата ѝ гордост беше като някой чичак ѝ даде 50 лева бакшиш за дето му се е усмихнала и навела с дълбокото деколте. И мислеше, че това е нещо позитивно. После естествено завършването го провлачи с 1 или 2 години, понеже и стратегията ѝ за изпитите беше подобна, а накрая едва си намери работа в някаква посредствена фирма изпълняваща държавни поръчки.
В дългосрочен план не е добра стратегия това, ама в краткосрочен работи. По нощните клубове по-привлекателните момичета си докатват 3000-4000 без проблем в силния за заведението сезон, реално за половин работен ден. Вярно работат е нощно време, ама някои си им харесва това, особено като върви и с безплатен алкохол. Осигуровките и данъците разбира се на МРЗ или по-ниско, ако се водят на непълен ден. А някои са и въобще без договор.

Ако ми беше дочел мнението докрай, нямаше да ме цитираш полвинчато. Естествено, че има такива като колегите ти, които описваш. И мен за това ме е яд, че сектора е сив и не се плащат данъци. И аз съм в ит сектора, всеки лев се облага. А кифлата от дискотеката, изкарва два пъти колкото мен с данък - минимален.

# 33
 • Мнения: 15 211
Бакшишите подлежат ли на облагане? И щом е толкова лесно, защо не се хванете да сервирате в дискотеката до сутринта?

# 34
 • Мнения: 2 394
А вие мислите, че сервитьорите работят само на бакшиш и не получават твърдо заплащане ли? Това просто не е вярно.

Също така останалия персонал в заведението не получава мрз, нито бакшиши, но се осигурява на мрз или 4 часа.

Не разбирам защо подкрепяте укриването на данъци?

# 35
 • Мнения: 15 211
Естествено, че са назначени на заплата сервитьорите, най- вероятно минимална. Не им плащат после и на ръка, а каквото изкарат като бакшиш. Готвачите са на по- висока заплата.
Отговарям на поста, че било много лесно, деколтето и готово.

# 36
 • Мнения: 220
Ако ми беше дочел мнението докрай, нямаше да ме цитираш полвинчато.
Прочетох го. Аз не говоря за "дългогодишни служители свикнали, че навсякъде е така”. Говоря за хора на 20-22 години, търсещи челенасочено такъв тип работа, при все че имат възможност без много усилия да си намерят квалификацирана работа в интернационални компании работещи изцяло на светло.
Пиша го защото преобладаващото мнение е, че укриващите доходи нямат избор и работодателите ги принуждават, а в големите градове това просто не е така.

Естествено, че са назначени на заплата сервитьорите, най- вероятно минимална. Не им плащат после и на ръка, а каквото изкарат като бакшиш. Готвачите са на по- висока заплата.
Отговарям на поста, че било много лесно, деколтето и готово.
Напротив плащат им на ръка масово, бакшишите са отделно. Няколко от въпросните колежки от университета се хвалеха, че шефа им дава още 500-1000 лева безотчетно (защото тя и декларираната заплата им е на ръка, а не по банка), според това колко е доволен от оборота за месеца. Главно зависело, колко касови бележки са си спестили да пуснат, идвали ли са проверки и т.н., защото заплатите разбира се не са им единственото нарушение.

Бакшишите подлежат ли на облагане? И щом е толкова лесно, защо не се хванете да сервирате в дискотеката до сутринта?
Не се облагат защото никой не ги декларира, а държавата няма желанието и ресурсите да ги контролира. Ако можеха да ги измерят щяха да ги облагат, както се облага всичко останало. ИТ сектора затова е 99.9% на светло, защото парите идват на 99.9% от чужбина и минават през банки, а не защото частниците много са се загрижили за бюджета на държавата.
Аз ако сложа дълбоко деколте и къса пола бакшиш няма да получа, най-много да си изкарам боя. И не казвам, че не физически натоварващо, а че не изисква никаква квалификация, но пък е добре платено и почти изцяло нелегално като доходи.

# 37
 • Мнения: 15 211
Има и много  мъже сервитьори, те не разчитат на деколте. 20 - годишните, които учат нещо, се хващат с това, за да изкарат повече пари, като се разчита на бакшишите, не на заплатата.

# 38
 • Мнения: 220
Има и много  мъже сервитьори, те не разчитат на деколте. 20 - годишните, които учат нещо, се хващат с това, за да изкарат повече пари, като се разчита на бакшишите, не на заплатата.
Има, никъде не съм казал, че всички са в една категория. Аз описах хора, които имат възможност за добре платена и висококвалифицирана работа на светло, но избират сивия сектор нарочно. Това понеже все се твърди, че служителите нямали избор, работодателя ги принуждавал и т.н.
Дали се разчита на бакшиши или на заплата няма значение, проблема е, че едни хора си плащат всичко дължимо, а други - не, но за сметка на това хленчат за помощи от държавата. Аз разитам на заплата, не на бакшиши, но съм в малка фирма, която може още утре да фалира, нищо сигурно няма в живота. Разликата е, че аз като обезщетение ще получавам много по-малко от това което държавата ми удържа всеки месец, а тези които нарушават закона - обратното.
И разбира се, че не са само сервитьорите, а един куп професии, общо взето всичко при което има плащане в кеш, а не по банков път.

# 39
 • Мнения: 2 394
Така е бойко, но докато държавата го позволява, ще сме на тоя хал. Нама да спра да повтарям, че ресторантьорството и хотелиерството са най-противния и мръсен сектор, който си прави каквото си иска и няма воля за справяне с тях и излизане на светло.

А за твоите колежки чак ми стана жал, че са си губили времето в университета и са заемали място вместо някой с повече желание…

# 40
 • Мнения: 220
А за твоите колежки чак ми стана жал, че са си губили времето в университета и са заемали място вместо някой с повече желание…
Системата с квотите го гарантира това - в техническите специалности местата запазени за жени (40% когато аз кандидатствах) са много повече от жените реално искащи да учат това. И като добавим как се пишат шестици по математика в езиковите и провинциалните гимназии се получава, че която не е поискала, тя не е влязла. Европейщина... не че за мъжете е много трудно да влезнат, но поне има някаква конкуренция.

Иначе отговора на основния въпрос в темата е много прост:
На практика - не се живее с една МРЗ на 4 човека, не и при сегашните цени.
На теория - според статисикта на Министерство на финансите от последните няколко години* грубо 60% от живеещите в България не декларират трудови доходи - т.е безработни, пенсионери, деца. От деклариращите пак грубо 60% декларират минималната или под минималната заплата. Тоест по документи някъде около 16% от живеещите в България получават нещо над минималната заплата, дори с 1 лев над нея. А над 80% се оправят с минимална заплата или по-малко.

Та официалният държавен отговор на въпроса в темата би бил - "както мнозинството".

* Тази година статистика не съм виждал, може да се е случило чудо... ако някой вярва в чудеса.

# 41
 • Мнения: 2 394
Тъжното е, че пенсиите не винаги са и колкото мрз, а хората някак си живеят … Sad

# 42
 • Мнения: 4
Е, и като сме необразовани да тръгнем да крадем ли? И ние искаме да си плащаме сметките, като нормални хора. Аз съм дете на родители алкохолици, за съжаление нямах възможност да уча едва добутах 8ми клас. ММ и той е с подобна история. Някак с 2 заплати свързвахме двата края, но работодателят ми излезе некоректен и бременна в 6ти месец ме съкрати. Останах и без майчинство, а разчитах на него. Детето е на годинка, а когато се изкашля или кихне, изтръпвам да не е болно.. ужас.

# 43
 • Мнения: 2 394
Законът не Ви ли пази, като сте била бременна? Не мисля, че е било допустимо да махат бременна жена!

# 44
 • Мнения: 572
Да, незаконно е. Можете да осъдите работодателя си, голяма занимавка е, но общо взето почти невъзможно да загубите. Обезщетението от него ще Ви е, ориентировъчно, сбора от майчинството, което е трябвало да получавате през 2-те год х 3 пъти. Свържете се с адвокат.

# 45
 • Мнения: 9 101
реално за половин работен ден
На какъв работен ден??

По темата, авторът/ката има ли Лидл/ТМаркет/Кауфланд в града?

О, пързалчица пак. Друга работа нямаш ли си?

# 46
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 10 466
А защо да е пързалка?
Аз пак съм неинформирана Simple Smile

# 47
 • Мнения: 9 101
Авторката пише, че едва добутала осми клас, нямала повече възможност. Някак не се връзва.

# 48
 • Мнения: 91
3-4 членно семейство да живее на 550.00 лева е изключително мизерно . Освен минималната заплата на един ще има още поне 50-100 лева детски. Дори обаче с тях 650 лева да речем пак няма как да се оправят.
Да приемем, че работят и двамата родители на две минимални заплати  от 1100 лева + 50 или 100 лева детски.
Може ли да живеят 4 човека нормално с 1200.00 лева? Разбира се, че много трудно.
В момента дохода   ни е 1700.00 лева. Предстоят ни следващите 3 -4 месеца да живеем с толкова, но определено ако трябва да живеем дълго с тези пари означава да се лишаваме от всичко.
Добре, че е временно. В собствено жилище сме и детето ни е в държавна градина.
За нормален живот без лишения според
мен поне 4000.00 лева.
За съжаление не всеки има такъв доход. Човек знае 2 и 200.

# 49
 • Мнения: 32
Едно четиричленно селейство със собствено жилище спокойно може да живее нормално с 1800 лв месечно в София (без включени разходи за екскурзии/морета), стига да има бюджет и да харчи разумно.

# 50
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 10 466
Доста скромна е тази сума за София, че и с деца. Съвсем отговорно казвам, че дори с бюджет е много недостатъчна.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 11:34 от The Iron Lady

# 51
 • Мнения: 2 394
Не знам как четиричленно семейство ще живее нормално с под 2000 лв.

# 52
 • Мнения: 91
Без екскурзии и морета за мен не е живот.
1800.00 лева са нисък доход и се живее с тях трудно.  Както казах може и с по-малко, но ще си е мизерия.

# 53
 • Мнения: 32
1800 лв. месечно:
Сметки - 300
Храна - 1100 (700 пазаруване за вкъщи + 400 дневни)
Гориво/транспорт - 200
Други - 200 (данъци, поддръжка кола, лекарства).
Това е базов бюджет и не включва почивки и чести излизания.

От там имаме месечно:
+200 курсове/спорт на децата
+400 за 2-3 почивки годишно
+200 за забавления/култура/спорт

ОБЩО 2600 за някакъв нормален живот.
Ако се плаща и наем, отиваме на 3600.

# 54
 • Мнения: 220
Без екскурзии и морета за мен не е живот.
И какво, ако изпуснеш морето една година ще си теглиш ножа ли?

# 55
 • Мнения: 2 394
Не е нормално семейството да не може да си позволи 1 почивка годишно дори. А да не говорим за някакво излизане, срещи, театър, кино или др подобно в града.

# 56
 • Мнения: 9 101
На юен ми е ненормално да имат интернет, пък да реват, че нямат пари.

# 57
 • Мнения: 220
А пък за мен не е нормално 4 членно семейство да разчита само на една касиерска заплата (1800 лева са баш това) или и двамата родители да стоят на минимална заплата при всички възможности за работа, че и да се оплакват за почивки.

Интернета поне може да мине за необходимост за получаване на работа и образование.

# 58
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 10 466
1800 лв. месечно:
Сметки - 300
Храна - 1100 (700 пазаруване за вкъщи + 400 дневни)
Гориво/транспорт - 200
Други - 200 (данъци, поддръжка кола, лекарства).
Това е базов бюджет и не включва почивки и чести излизания.

От там имаме месечно:
+200 курсове/спорт на децата
+400 за 2-3 почивки годишно
+200 за забавления/култура/спорт

ОБЩО 2600 за някакъв нормален живот.
Ако се плаща и наем, отиваме на 3600.
Че и повеме. Пази Боже някой да се разболее, всичко се плаща въпреки осигоровките. А децата често боледуват.
А ко пък  закъсаш със зъб, става направо  катастрофа.  2000 лв доход за София за 4 членно семейстео си е жива мизерия от всякъде. За другите градове не знам.

# 59
 • Мнения: 9 101
В нечия бодряшки позитивна теория всеки с интернет има безкрайни възможности. В реалния живот обаче МРЗ+интернет+жалване от ниската заплата изключително рядко означава човек, който е наясно какво да прави. Даже в повечето случаи, извинете възточната ми грубост, няма акъл за 2 стотинки.

# 60
 • Мнения: 8 419
Минималната заплата е 710 лева. Според стажа, нето тръгва от 550лв до към 700 с 20 години стаж, ама сигурно е рядкост такъв казус. Две минимални заплати на село или в малко градче са доход от 110-1200лева чисто + 100лв детски за две деца (четиричленно пълно семейство). Обаче няма наем или ипотека, няма или е минимален разходът за транспорт - разстоянията са пешеходни, ползват се и повече колелета. 200лв за спорт просто няма къде да се дадат, там ако има футбол или борба с такса, то тя е минимална. Към читалищата може да има безплатни занимания - танци, вокално студио, рисуване и други... Цената на 1 билет за кино в Русе е 8-12 лева и то детски, в Ахтопол миналият месец беше 6лв за дете и 8лв за възрастен (2Д и 3Д).
Мисълта ми е, че разходите могат съществено да се различават в София, Пловдив, Варна и Провадия, Дряново да речем. Както и възможностите за работа и заплащането. Във всички случаи минималната заплата не може да осигури

# 61
 • Мнения: 1 607
На юен ми е ненормално да имат интернет, пък да реват, че нямат пари.
E, интернета е не повече от 10-15 лв на месец, не е кой знае какъв разход, а според мен ползите от него са повече. Примерно, вместо да се купуват книги, могат да се четат онлайн. Има много безплатни онлайн курсове, което също спестява време и средства. От интернет може да се осведомяваш за промоции. Също могат да се гледат и филми без да се ходи на кино. Може да се изброят още много полезни неща.
По-скоро за мен е ненормално да пушат цигари, а да реват, че нямат пари.

# 62
 • Мнения: 9 101
Аз неслучайно в предното си мнение натъртих, че да може е едно, а какво се случва - съвсем друго. Не е въпросът дали е възможно да си потърсиш работа в интернет или да изтеглиш някоя книга - ясно е, че е възможно. Въпросът е като е възможно, имаш ли манталитета да го направиш.

# 63
 • Мнения: 32
Идеята ми по-горе беше, че в повечето случаи хората (семействата) изпитват сериозни финансови затруднения не толкова заради ниските си доходи, колкото заради финансовата си неграмотност. Под финансова неграмотност визирам в случая визирам предимно управлението на разходите. Аз съм живял и с много ниски доходи и съм установил, че при стриктен бюджет и дисциплина човек може да си позолява повече неща. Много често парите се харчат за неща, които не са съществени. Поне според мен е важно да се направи бюджет, да се изведат приоритетите на семейството, т.е. за кои неща задължително трябва да се отделя ресурс, кои неща са след това по важност и накрая да останат перата от по-нисък приоритет.

Давам примери за несъразмерни разходи:
- Семеен доход от 2к, двамата с телефони за по 1к. Или пък със скъпа кола. Или с големи разходи за цигари/алкохол.
- Нисък семеен доход, но семейството живее в къща/апартамент за 250к евро. Дори да притежаваш къщата/апартамента, живеейки в нея ти все едно се лишаваш от голям доход, който би получавал от наема или от парите.

В България огромна част от населението има собственост. Това е част от net wealth-а и би следвало да се разглежда като такова. Преди ходех по огледи в 4стайни апартаменти за по 250-300к евро в Изток, в които живееха бабички (само в кухните) с мизерни пенсии и ровеха по кофите.

# 64
 • Мнения: 2 394
.

Давам примери за несъразмерни разходи:
- Семеен доход от 2к, двамата с телефони за по 1к. Или пък със скъпа кола. Или с големи разходи за цигари/алкохол.

С това съм съгласна. Масово с телефон последен модел, висок клас, смарт часовник, всичко на лизинг, после като сложиш 24 м договор плюс лизинга и едни 300 лв отиват в мобилния оператор. Алкохол, цигари, всякакви други дребни глупости, които се купуват. Хората се радват я днес парцалче, я днес парфюмче, харчат без да правят сметка и после... няма пари.

Общи условия

Активация на акаунт