За бременни

Бременността е период, по време на който бъдещата майка е подложена на куп ограничения. Едно от тях е забраната или намаляване на кафето и черния чай и заместването им с билкови отвари. Повечето жени се вслушват в съветите на лекарите, но пропускат да се консултират със специалистите фитотерапевти за ползите и вредите от различните билки и подправки.

Към избора на подходяща напитка трябва да се подходи много внимателно, защото провеждането на изследвания за действието на билковите чайове върху организма на бременните жени е много сложно поради етични съображения.

Но все пак, опирайки се на многогодишни наблюдения, лекарите препоръчват или забраняват определени билки в периода на бременността.  Да разгледаме най-популярните от тях.

7 основни групи билки, които НЕ ТРЯБВА да се използват по време на бременност, защото:

1. Променят хормоналния фон: женшен, златен корен,  женско биле, салвия (градински чай), женска трева (Orthilia secunda), хмел, детелина, хибискус, жълт кантарион, маточина, глухарче, черна боровинка, жасмин, очиболец и др.

2. Съдържат голямо количество етерични масла:
риган, мащерка, жълта комунига, исоп, коча трева, лавандула, маточина, жасмин и др.

3. Съдържат различни алкалоиди и могат да повлияят на развитието на бебето, а също и да провокират аборт: жълт кантарион, бял равнец, теснолистна върбовка (Epilobium angustifolium), подбел, китайски лимонник и др.

4. Токсични, отровни билки:

   Слабо токсични: вратига, обикновен пелин, змийско мляко, божур, черен бъз (Sambucus), оман, имел и др.
•   Силно токсични: беладона, ралица (Delphínium), японска акация, аконит (сама китка, вълче биле), бучиниш и др.

5. Повишават тонуса на матката и могат да провокират аборт: мащерка, салвия, риган, върбинка, риган, смирна, хвойна, листа от малина (но целенасочено могат да се приемат в последните седмици на бременността!), овчарска торбичка, пелин, дяволска уста, мащерка, черен и син кохош, индийско орехче, пасифлора и др. В тази група влизат и много от подправките – магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран и др., които не бива да се употребяват в големи количества.

7. Слабителни, които могат да предизвикват прилив на кръв към матката: алое, зърника, рициново масло, зърнастец, ревен, сена (майчин лист) и др.

Бременните трябва да внимават и с употребата на етерични масла. Единствените, които се смятат за безопасни за бъдещите майки, са розовото и лавандуловото масло.


Билки, които МОГАТ да се употребяват по време на бременност

Все пак има и билки, които могат да се ползват като чай от бъдещите майки и това са: лайка, глухарче, ехинацея, листа от малина (само в последните седмици от бременността!), мента, коприва, шипка, липа, джинджифил, люцерна (medicago sativa), овесена слама (avena sativa), ройбос, резене, сушени плодове.


Съвети:

•   Не пийте един и същ чай по време на цялата бременност, а редувайте няколко вида и ги сменяйте по-често.
•   Пийте само по 1 или 2 чаши на ден.
•   Важно е да не се забравя, че билковите чайове са лекарствени средства, които трябва да се употребяват с мярка и след консултация с лекар.


За кърмещи майки

Кърмещите жени се ограничават в много неща. Това се отнася не само за храната, но и за напитките, в това число и билковите чайове. Все пак много от билките могат да провокират алергични реакции. Но това не означава, че трябва напълно да се лишават от тях, защото някои билки влияят благотворно на  лактиращите жени и техните деца. Важно е да се знае коя билка какво въздействие има.

Билки, които НЕ ТРЯБВА да се използват по време на кърмене

При билковите чайове по време на кърмене е много важно да се следват дозировките, препоръчани от лекаря. Трябва да се избягват билките, които стимулират продукцията на хормони или влияят на тяхното ниво. Също така трябва да се ограничават растенията с интензивен слабителен или успокояващ ефект.

Списък на растенията, които влияят негативно на кърмещата майка и новороденото:

Зърнастец – това растение е противопоказно при кърмене, защото има повишена опасност от странични ефекти при майката и бебето.

Подбелът също е противопоказен при кърмене, защото съдържа алкалоиди.

Девесил – мощен диуретик, който намалява изработката на кърма. Само след 7 дни редовна употреба на отвара от девесил лактацията се прекратява.

Ефедрата категорично е забранена при кърмене, защото съдържа алкалоида ефедрин, който предизвиква главоболие, гадене, повръщане, нарушава работата на сърцето, кръвоносните съдове и дихателните органи.

Чаят от женшен е забранен за кърмещи жени и деца до 12 години. Биологично активните съставки се натрупват в тъканите, повишават кръвното налягане, предизвикват световъртеж и гадене.

Валерианата е едно от най-ефикасните успокоителни средства. При новородените обаче повишава риска от алергични реакции и запек. Бебето може да стане твърде вяло или обратно – твърде превъзбудено.

Пелинът съдържа токсични вещества, които влияят негативно върху бебето. Те предизвикват алергични реакции, нарушават дейността на стомашно-чревния тракт, предизвикват халюцинации и тремори. Освен това пелинът придава горчив вкус на кърмата и намалява лактацията.

При кърмене е забранено да се използват напитки със звездовиден анасон, акация, женско биле (сладък корен).

Ментата намалява лактацията заради съдържащия се в нея ментол.

Чай от риган също е противопоказен, защото потиска лактацията.


Билки, които повишават лактацията и не вредят на бебето

Има редица билки, за които се смята, че увеличават количеството на кърмата на майката. Това са: листа от коприва, люцерна, листа от малина, анасон обикновен, мащерка, семена от копър, семена от сминдух, кимион, маточина, хибискус (каркаде), шипка, червена детелина, лайка, лимонова вербена, хмел, лечебна ружа и др.


Съвети:

•   Билковите смеси трябва да са съставени от малък брой съставки, например 3 са напълно достатъчни.
•   Купувайте билки от проверени места, набрани в чисти райони, далече от шосетата  и ги пийте прясно сварени.
•   Не се препоръчват твърде концентрирани отвари, за да не предизвикат алергична реакция у бебето.
•   Кърмещата жена може да пие по 2 – 3 чаши билков чай дневно. Това е безопасната доза за майката и детето.
•   Препоръчително е чайовете да се пият без захар или с минимално количество.
•   Преди да пристъпите към прием на билков чай, трябва да се посъветвате с лекар. Въвеждайте внимателно на малки дози и следете за състоянието на бебето. При промяна на поведението или появата на обриви, прекратете употребата на билките и се обърнете към педиатъра.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 09:32 от Рaдост