Преместване в София, жилище под наем, дом. любимец и още много неизвестни.

• 6 172
  • 104
  •   1
Отговори
# 30
  • SF
В ОЛХ също има обяви от собственици. За 500 лева могат да се намерят чудни апартаментчета. Няма да имат гаражи и 3-4 стаи, но и в хол и кухня можете да си живеете известно време. Щом и ти си намериш работа в София, нещата ще станат по-лесни и ще си позволите още по-подходящо жилище. Като поживеете тук, ще си харесате и райони, в които да ви се живее. Ще свикнете с градския транспорт или ще си ползвате автомобилите, ако не сте близо до работата. В София метрото е супер удобно и комортно.

# 31
Аз гледах доста обяви, и намерих един апартамент в Дружба 2, нов, необзаведен. Допускат се любимци. Утре ми се ще да звънна. Обявата е от 22ри, дано някой не го е запазил вече. Тук някой беше писал, че Дружба 2 е ок, за да може да се ходи до Бизнес парка с метрото. За съжаление не пише точното местоположение на блока, за да преценим разстоянието до метростанцията. Но и да не е точно до нас, ще направим компромис. Цената е 530лв. Отоплението е на ТЕЦ. Това добре ли е, и като цена зимата за отопление? Просто не съм запозната, тъй като досега не сме се отоплявали така. Доста ми допадна, нов е и чистичък, нова кооперация, 2 стаи, има само баня, която е доста хубава, кухн. бокс с шкафчета и вградена фурна и това е, като другите ел. уреди ще си ги занесем. Няма места за паркиране, трябва да се търси да наемем някое. Или да оставим колата и там да се придвижваме само с градски. Посъветваха ни познати същото както вие тук- да взимаме сега, че на есен студентите ще оберат всичко, и си мисля, че по добре да дадем 1-2 наема по-рано, т.е 1000лв, дори и да не се преместим сега, отколкото септември да останем без избор и да вземем нещо гадно и скъпо, в последния момент. Какво смятате? 🙂 Иначе другите обзаведени с любимци са такива с 40 годишни мебели, събирали са мръсотия половин век, нагледах се на почернели матраци и дивани. Поне да не ги снимат. Не че не бих живяла и в такъв, като си го поизчистя и му теглим една боя, на някои и таваните и тапетите са жълти, не са ударили един бял латекс даже. Май по-добре да звънкам за необзаведения.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 16:20 от Море

# 32
  • SF
Казах ли ти, че ще си намерите. Simple Smile На мене ми се струва малко висока цената за необзаведен в Дружба 2.
До Южния парк могат да се намерят по 600, а районът е доста пО-така от Дружба. Но връзката с Бизнес Парка в Младост е тежка.
Учудвам се, че и в Дружба е скъпо.
Но щом е новичко и ви допада, а и за вас е важно да ви е удобно до Бизнес центъра, взимайте го. За първо жилище е ОК.

С брокер ли го намерихте?

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 17:40 от Esmee

# 33
Казах ли ти, че ще си намерите. Simple Smile На мене ми се струва малко висока цената за необзаведен в Дружба 2.
До Южния парк могат да се намерят по 600, а районът е доста пО-така от Дружба. Но връзката с Бизнес Парка в Младост е тежка.
Учудвам се, че и в Дружба е скъпо.
Но щом е новичко и ви допада, а и за вас е важно да ви е удобно до Бизнес центъра, взимайте го. За първо жилище е ОК.

С брокер ли го намерихте?
То още не сме го взели и не бързам да се радвам, само разглеждах обявите и го видях по обява в имот.бг, даже обявата е вип, излиза най отгоре. Не знам дали е истинска дори, утре ще почвам да звъня и ще разбера, защото набелязах още една-две обяви в Люлин, ама до метрото и пак до колкото разбрах лесно ще се стига, нищо че е чак в Люлин. Просто като сложа филтъра за цена и дом. любимци и 90% от обявите изчезват. 😅 И днес седнах на компа и потърсих къде има удобни спирки на метрото и къде да се ориентираме да гледаме, в кои квартали, също и какъв друг транспорт има. Иначе ще пробвам да звънна и на други обяви, където не е посочено с домашни любимци и ще питам котката проблем ли е, може и някой да се навие. Присъединих се и в две групи във Фб за имоти без агенции във ФБ, почвам активно търсене. Утре ще се обаждам за огледи.

# 34
Относно питанката ти за ТЕЦ-а... много зависи. Ние сме били на ТЕЦ винаги, и при нашите и където съм сега. Парното е много добро отопление, самата топлина не е като от климатик, примерно, на мен ми харесва повече. Скъпо е, понякога има много големи сметки, което според мен зависи от блока. Реално в двата блока, които съм обитавала не сме имали проблеми с грандиозни сметки.

В някои по-високи етажи на стари блокове парното може да е кофти, да не работи добре и тн. Вариант е отопление с климатик, поне там ще знаете, че плащате реални сметки.

В Младост имат редовно проблеми с топлата вода, гледайте ако сте там да имате и бойлер, за да не се чудите как да се справяте без топла вода.

# 35
Щом е вип обява, то 100% е от агенция с висока комисионна, ама дано поне обявата да е истинска. Гледайте да не ви пробутат разни номера, че някой туко що го капарирал или колегата с ключовете го нямало, ама можели друго да ви предложат и т.н.

А с парното въпроса дали има апартаменти, които не плащат във входа, защото тогава почват да надписват таксата за "сградна инсталация" за компенсират, въпреки че е незаконно. Ако е наистина ново строителство трябва да е с така наречената "хоризонтална инсталация" и тогава по-трудно минава номера.

Ако не ви е много скъпа колата може да паркирате на улицата, в Дружба няма зони за платено паркиране. Платен паркинг ще е поне 100 лева на месец, с в Бизнес парка двойно, ако не го поема фирмата.

До Южния парк могат да се намерят по 600, а районът е доста пО-така от Дружба.
Намери ми нов двустаен до Южния парк за 600 и веднага го взимам. Кръстова вада до околовръстното не дори близо до Южния парк, независимо какво твърдят брокерите.

# 36
Вижте къде точно в Дружба е апартаментът, тъй като кварталът е голям и има голяма част от него, където метрото ще ви е на 30 че и повече минути от метрото, въпреки написаното в обявите. Това важи за всички квартали уж с метро. Дружба, Западен Парк, Люлин, може би Мусагеница са май от по-евтини квартали по тази линия  Иначе, ако има станция наблизо, за мен няма значение в кой квартал сте, става въпрос за 20тина минути разлика, ако няма прекачване между линиите.   Ако цените точно до бизнес парка са по- високи, според мен не си струва, защото по- често ще пътувате до центъра, отколкото до работа. А и работата се сменя Моят съвет е да не се изхвърляте с второстепенни разходи на първо време, например паркомясто, преди да сте сигурни, че това е вашето място. Направете си бюджета така, че да ви е комфортно тук и да можете да се забавлявате  Опитът ми от годините на наемател ме е научил, че за съжаление нито правата на наемателя, нито на наемодатели при нас са защитени. Така че имайте едно наум за депозита и организирайте собствените си вещи така, че да можете бързо да се местите. Преместването на двама души, било то и с котка, не е толкова трудно. Simple Smile Имайте предвид, че това да пообиколите софийските квартали няма да е никак лош опит, ако някой ден решите да се преместите тук. Така че, радвайте се на промяната и не се притеснявайте толкова много, ако изникват някакви затруднения. Плюсове и минуси ще има винаги, сега е времето да трупате опит. И успех!

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 21:02 от Lora Lay

# 37
Аз също мисля, че в началото можете и да не мислите за паркомясто. Особено ако сте в Дружба, Люлин, ще спирате на улицата, между блоковете. В някои квартали наистина е крайно невъзможно да се паркира, но специално Дружба не мисля, че е от тях.

Факт е, че метрото не винаги е толкова близо, колкото ще ви го пишат в обявата. Примерно при нас го построиха последно, реално имам метро в квартала, но е на 15 минути пеша.  Не е краят на света, но и не е излизам от нас и влизам в метрото. Но ако четеш обяви за моя квартал, ще видиш как всички са на 1 секунда от метрото…

# 38
Не знам какви са ви приоритетите, но понеже разбирам, че сте млади хора, помислете си какво друго ще е част от ежедневието ви- излизания, курсове за подобряване на квалификацията и прочие ... Аз бих направила бюджета си така, че да мога да си позволя тези неща, и ако изборът е между нещо лъскавко на първо време и тези благинки, бих избрала второто. Ако апартаментът е на 5 мин. От метрото, според мен няма значение в кой квартал сте. Също така, бих определила какви са ми важните точки и бих проверила предварително дали написаното в обявата е така, например бих поискала  локация в Гугъл Мапс, преди да се доверя, че е близо да метро и подобни неща, за да си спестя разкарвания.   Ако се спрете на нещо, направете запитване за квартал/локация и тук и сигурно ще има хора, които да ви кажат, ако има слабости.

# 39
  • SF

Намери ми нов двустаен до Южния парк за 600 и веднага го взимам. Кръстова вада до околовръстното не дори близо до Южния парк, независимо какво твърдят брокерите.

Ей, сега!

# 40
Аз се влюбих в тези двата, наистина са много хубави, особено този със зелените акценти. Но макар да ни хареса не ни трябва толкова луксозен апартамент за 800лв. чак. И двата са в блокове, единият е в 19 етажен ЕПК блок, т.е ще има места около блока, другия е в 8 етажна санирана сграда, което ме кара да мисля, че може би е панелка. Също пише, че има места около блока. Единият е с ТЕЦ, другият с климатици. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c164137322952232  
                                                                                               https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c164423143960402      99% сигурно, че няма да ги наемем, но толкова ми харесаха, че реших да ви ги покажа 😍 Ще вложим спестените 200лв от някой по-евтин апартамент в нещо по-смислено.

# 41
Точно около 19 етажен блок да има свободни места за паркиране е малко вероятно, но и да не паркирате точно пред входа не е проблем.

Според мен не трябва да се ограничавате само с обявите в imot.bg, още по-малко само с тези изрично отбелязани за с домашни любимци. Ако намерите обява директно от собственик може да се договаряте.

# 42
Мхм, в Ало като че ли има доста избор, снощи си отбелязах много обяви и днес пак ще разгледам, щото не ги минах всичките и ще почна да звъня да видя с котката как са нещата и кога ще може да се направи оглед. ☺️ В  ОЛХ още не съм гледала. Не очаквах толкова много обяви, особено в Алото снощи като си зададох критериите ми излязоха 20 страници, не успях да разгледам всичко. Днес пак, и във Фб гледам. Много ми помагате! 🤍

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 08:09 от Море

# 43
  • SF
Ако си харесаш обява, не я пускай тук, освен ако наистина няма да наемате имота.
Кой е този тих спокоен квартал? Да не те пратят в Бояна, Княжево, Карпузица? Те са тихи и спокойни, с гледки и зеленина, но на вас ви трябва нещо комуникативно, близо до "даунтауна" Simple Smile Simple Smile Simple Smile
(Шеувам се за "даунтауна".)
800 лева, плюс 2 наема напред и комисионната на брокера трябва да сметнете. Ненужно скъпо е, иначе знам, че сте млади и ви се иска.
Аз не бих живяла в Надежда, Люлин, Овча купел. Там има нови блокчета, ново строителство, площадки, но си изберете по-близки до Студентски град и Младост квартали, за да не харчите пари за бензин - такси, автобуси, градски транспорт.

# 44
В Люлин, ако си около метростанции Западен парк и Люлин, транспорта не е проблем, с метрото се стига лесно навсякъде. От Гео Милев до Младост 4 пътувах по-дълго време с автобуса, отколкото от Западен парк с метрото.

Общи условия

Активация на акаунт