Преместване в София, жилище под наем, дом. любимец и още много неизвестни.

• 6 172
  • 104
  •   1
Отговори
# 60
Не е толкова страшно от Павлово до метрото. Ще свикнеш, какво да кажем ние, които помним София и без метро, тогава беше ужас.

Ще свикнете и с дистанцията, с времето, което да си отделяте за път.

# 61
  • София
От Павлово хващате автобус 260 или 63 и сте на 4 или 5 спирки от метрото на красно село, зависи къде точно се намирате.

# 62
От Павлово хващате автобус 260 или 63 и сте на 4 или 5 спирки от метрото на красно село, зависи къде точно се намирате.
А, да. Ул. Деспот Слав. 🙂

# 63
  • София
Автобус 260 или трамвай 4 и 5 (сега мисля, че 5тицата е заменена с автобус) и сте на спирката на метрото на красно село.

# 64
От Павлово автобус или трамвай до Околовръстното и от там с автобус 111. Според мен така ще е доста по-бързо от метрото, с което ще се налага и прекачване.

# 65
Да, и аз така мисля, с автобуса е по-лесно, ама той вика, че можело автобуса да попадне в задръстване и да закъснее. Няма значение, това са подробности, важното е, че имаме нещо за сега, и момичето, бъдещата ни хазяйка изглежда свестна и готина, поне като си пишем. Като идем на оглед ще се запознаем и евентуално ще капарираме, тепърва тя ще му прави освежителен ремонт. Вчера са се изнесли предишните наематели, които са живели доста години там. И така. 🤗

# 66
  • София
Ами така както го описвате, транспорта е в повече 30 дни на месец по 1 час отиване и 1 връщане на 2ма човека, това са 120 човеко часа.
Спестени пари 200лв (ако в Младост се намери за 700лв, а вие плащате 500).
Значи 2лв на час пестите от транспорта.
Парите за билети и за обувки не броим.
За лекарства от изстинки по спирките, също.
Намалените контакти с приятели и колеги, също.
Таксита при определени случаи, също.

Струва ми се, че ще поживеете там 2-3 месеца, до октомври и първия сняг и ще освободите квартирата точно в слабия период. Хазяйката ще се види в чудо. Хем котки живяли, хем има няма 1000лв от 2-3 наема.
Аз лично, като наемодател бих предпочитал наемателите да са пределно наясно какво точно искат, колко голям апартамент, кой квартал, какво ниво на обзавеждане и са решени да останат там 1-2-3 години. А не да се местят през 2-3 месеца.

# 67
  • SF
От Павлово до Младост си е голямо приключение. Не само защото са в двата края на София, а и защото няма транспорт от Павлово. С кола по Околовръстното може, но не е сигурно дали в Бизнес центъра ще има къде да се паркира тази кола.
Павлово е доста далече и от Центъра, където бихте излизали, за да се забавлявате. В Павлово едва ли ще искате да стоите, когато не сте на работа.

# 68
Хайде пък сега все едно Хималаите ще прекосяват... Павлово и Младост и двата са южни квартала, не са в двата края на града. Големите задръствания по оковръстното са между Павлово и Люлин, където е старата част и е тясно. В посока към Младост ще им е достатъчно бързо дори и със 111 и малко пеша. За към центъра с автобус 260 или трамвай 5 пак е бързо, а все пак и кола имат.
Мусагеница или Младост са по-добър избор, особено, ако авторката ще учи в студентски град, ама ако е в НБУ, Павлово ѝ е по-близо и не е лош квартал.

Авторке, всеки хазяин или брокер винаги ще ви каже, че има много огледи и хей сега ще го наемат, не се впечатлявайте. Ходете на огледи само когато наистина ви харесва мястото и бихте го наели ако отговаря на описаното. Иначе бързо ще се изтощите и ще вземете първото което що годе става, дори да не ви харесва. Те брокерите на това разчитат с фалшивите обяви и разкарването по огледи, които не отговарят на търсенето.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 19:47 от bboiko

# 69
Ами така както го описвате, транспорта е в повече 30 дни на месец по 1 час отиване и 1 връщане на 2ма човека, това са 120 човеко часа.
Спестени пари 200лв (ако в Младост се намери за 700лв, а вие плащате 500).
Значи 2лв на час пестите от транспорта.
Парите за билети и за обувки не броим.
За лекарства от изстинки по спирките, също.
Намалените контакти с приятели и колеги, също.
Таксита при определени случаи, също.

Струва ми се, че ще поживеете там 2-3 месеца, до октомври и първия сняг и ще освободите квартирата точно в слабия период. Хазяйката ще се види в чудо. Хем котки живяли, хем има няма 1000лв от 2-3 наема.
Аз лично, като наемодател бих предпочитал наемателите да са пределно наясно какво точно искат, колко голям апартамент, кой квартал, какво ниво на обзавеждане и са решени да останат там 1-2-3 години. А не да се местят през 2-3 месеца.
Как разбра, че ще се преместим след 2 месеца?

# 70
  • София
Имам много години опит и като наемател и като наемодател и просто като човек. Виждал съм всичко. Нормално е да се виждат тенденциите. Ако все още си спомняте, пишете октомври-ноември, да кажете как е.

# 71
Моренце, голяма си душичка. Има едно симпатично добродушие у тебе, но и си доста неуверена.
Имаш ли идея ТИ какво искаш? Ще се чустваш ли комфортно в София? На първо време явно финансовата тежест ще падне върху приятеля ти и като платите наема и консумативите ще разполагате с по-малко пари отколкото във вашия град.
Хубаво е, че си научена на тежък труд и това време вероятно ще е кратко.
А ще помогне ли преместването ти за образованието? В кой университет учиш всъщност? Специалността ти предполага ли бърза реализация на трудовия пазар?

# 72
Момичето молеше за конкретен съвет, не виждам защо се опитвате да я насочите да споделя неща, които са единствено нейна работа.

# 73
Цитат
Утре ще отидем на един оглед. Попитах кой ден може, той ми каза, че днес и утре има огледи и че сигурно щели да го вземат. И аз и приятелят ми се освободихме от работа за утре, за да идем. И сега ми хрумна една тъпа идея, ами ако днес някой го капарира, и утре ида до там, тоя да ми каже само, че е зает вече? Като нищо да не ми го съобщи по телефона предварително и ние да бием 2 часа път до София.

Случвало ми се е да имам насрочени огледи, да харесам младеж и да капарира на момента. Обаждам се на брокер, нает от търсещи жилище, че апартаментът не е свободен вече и да отменя огледа, а той ми се примолва да дойде с търсещите и да се правя, че жилището все още е свободно.  Цирк!

Относно локацията: Танграта много добре го е обяснил. В момента смятате само пари, но има друг по-ценен ресурс в София, а именно - времето. Тия схеми с автобуси, пък метро, пък 15 минути ходене... След месец ще ви е дошло до гуша, след два - съвсем ще ви се е влошило качеството на живот.
Нито Дружба ви е опция, нито - Павлово, според мен. В Младост може и да е по-скъпо, но има защо. Особено в 4-ката. Близо до Околовръстното, до магистрали, до Бизнес парка. До работни места. До хора с приемлив социален статус.

# 74
Момичето молеше за конкретен съвет, не виждам защо се опитвате да я насочите да споделя неща, които са единствено нейна работа.
Не забелязах момичето да възразява, даже отбелязала коментара ми като полезен.
Всъщност тя не повдига само един въпрос, изискващ лаконичен отговор, а изразява куп свои притеснения.
Комуникацията обикновено се води в някакъв контекст, а в контекста и на предишните й теми и дискусията с Танграта, повдигнатите въпроси са съвсем резонни и подлежащи на доброволен отговор. Момичето е споделяло доста по-чувствителни факти от живота си от името на един университет.

Общи условия

Активация на акаунт