Преместване в София, жилище под наем, дом. любимец и още много неизвестни.

• 6 172
  • 104
  •   1
Отговори
# 90
  • София
А вие от първоначалната цена извадихте ли монтажа?
Ако е бил за 1200лв това е 1050лв климатик + 150лв монтаж.

Ако трябва да заплатя 1/2 климатик + монтаж за 5г хубав климатик, аз бих приел. Ако трябва да заплатя 2та монтажа, бих се замислил.

# 91
Не, цената си му е 1200лв, монтажа за кво да го слагам към сумата. А иначе ако ще си избие парите от сметките за тока, не знам, аз още не съм и казала нищо, ние почти не сме комуникирали. Ама не знам там ли ще съм 3г, нямам намерение да се местя и повече, но никога не знаеш какво може непредвидено да се случи, което да налага прибиране в родния град или друго.

# 92
  • София
Ама не знам там ли ще съм ... но никога не знаеш какво може непредвидено да се случи, което да налага прибиране в родния град или друго.
Ама, разбира се!
И аз се чудя с кой акъл ще монтирате климатик в апартамент, в който я останете няколко месеца, я не.

# 93
Ама не знам там ли ще съм ... но никога не знаеш какво може непредвидено да се случи, което да налага прибиране в родния град или друго.
Ама, разбира се!
И аз се чудя с кой акъл ще монтирате климатик в апартамент, в който я останете няколко месеца, я не.
Беше ми ясно, че ще го кажеш това. Няма да остана няколко месеца със сигурност, но не знам ще седя ли 4-5г. Ти на 21 знаеше ли къде точно ще живееш след 5г и какво точно ще работиш? Не искам да влизаме в спорове, както казах съветите ти ми бяха много полезни и благодаря за което. А хазяйката ако не ни хареса, ще си търси други хора, каза, че имала огледи и се спряла на нас. Тя си преценява.

# 94
  • София
Ти на 21 знаеше ли къде точно ще живееш след 5г и какво точно ще работиш?
Именно!
Не съм твърдял, че аз на 21 съм знаел къде точно ще живея.
Затова и твърдя това, което твърдя.
За протокола, от 18 до 22 бях наел стая със съквартирант, в апартамент, където живее и хазяин/хазайка.
На 23-24 бях в апартамент с 5 съквартиранти.

Както писах и по-рано в тази, или друга тема, като положението ти е такова, че си на 21 и не знаеш накъде ще те духа вятъра, действаш съобразно и наемаш СТАЯ. А не цял апартамент с дългосрочна уговорка.
Може и апартамент за краткосрочни наеми, 100-200лв е на вечер.
В крайна сметка, като си знам чергата/масрафа, не ходя в магазина за ферарита, да искам да си купя едно, но и да твърдя "ами аз не мога да гарантирам дали нещо няма да се случи след 2 месеца, и да не мога да си плащам вноските, ще трябва да сте готови да ми го приемете обратно"
Това се нарича отговорност, и човек да си прави сметката. Преди 10-20 години беше напълно нормално, за хора над 15 години. Но световно тенденцията се променя, и вече 30 годишни са толерирани като деца. Нищо лично към вас, говоря за обща тенденция.

# 95
Ще се разплача относно безотговорността на младите. В такъв случай как бихте коментирали отговорността на възрастните, заради които два пъти е трябвало да сменям необзаведено жилище, преди да изтече и година от договора, защото синът им ще се мести или са го продали? Ако сте наемодател, подбирайте си наемателите според личния вкус, ако пазарът Ви го позволява и избягвайте да раздавате оценки и да обиждате хората.

# 96
Както писах и по-рано в тази, или друга тема, като положението ти е такова, че си на 21 и не знаеш накъде ще те духа вятъра, действаш съобразно и наемаш СТАЯ. А не цял апартамент с дългосрочна уговорка.
Може и апартамент за краткосрочни наеми, 100-200лв е на вечер.
Абе що за глупости са това?!? Имат финансова възможност да живеят в самостоятелен апартамент, ама ще наемат стая, че да правят по-голяма далавера на някой непознат. Или ще плащат по 200 лева на вечер, при положение, че наема за месец е 600... Те да не са на 5 звезден all inclusive на гръцки остров?
Вие можете да искате и кръвна клетва да полагат наемателите, и двата бъбрека в залог да си оставят, ама нормален човек на това няма да се върже. Който иска дългосрочна сигурност си сключва многогодишен договор и си го заверява нотариално. Ама нещо желаещите са малко, че нали ако наемателя се изнесе след година или по-малко - голяма драма, ако хазяйна реши да вдигне изненадващо наема без друго основание освен, че му трябвали пари - всичко е точно... Като се чувствате толкова онеправдан прочетете в немскоезичните страни какви са законите за отдаване под наем.

Не, цената си му е 1200лв, монтажа за кво да го слагам към сумата. А иначе ако ще си избие парите от сметките за тока, не знам, аз още не съм и казала нищо, ние почти не сме комуникирали.
Сметките много зависят от изложението на апартамента, топлоизолацията и т.н. Както и вие колко топло обичате да ви е. На мен с климатик януари и февруари сметките ми са с по около 100 лева надолу спрямо конвектори и духалки, а не обичам много топлото. Останалите месеци е по-малко.
Нормално е хазяйката да не иска да плаща монтажа при положение, че е по ваша инициатива и е втора употреба реално, а не нов климатик. Вие пък ще спестите от демонтажа, който май не оценявате колко ше струва да се направи качествено. Не е само да се запълнят дупките, а трябва и цялата стена да се пребоядиса за да не личи. Може и цялата стая да се наложи. А след това климатика става отговорност на хазяйката и ако се повреди при следващия наемател тя ще трябва да го оправи (но пък сигурно ще иска по-висок наем заради климатика).
Аз никога не бих тръгнал да се нагърбвам с такива приключения по местене на климатици, бойлери и прочие в чуждо жилище. Но ако сте толкова сигурни, че ви харесва там и това е вашето място, помислете за някакви взаимно изгодни финансови параметри. Аз бих предложил първата година наема да ви е с 50 лева надолу в замяна на климатика. Така заедно със спестеното от сметки зимата вие ще получите 700-800 лева, а хазяйката ще има климатик независимо кога се изнесете. Но при нисък наем какъвто споменахте може да ѝ се видят много 50 лева на месец.

Между другото споменахте за следване в университет, но не казахте проучили ли сте варианта за общежитие? Когато има свободни места се допуска и настаняване на не-студенти, та има начин да се уредите с напълно самостоятелна стая двамата, а наема ще е смешен. Ако извадите късмет или връзки има и блокчета ново строителство към общежитията, където са напрактика маломерни двустайни апартаменти. Поне към СУ съм виждал такива и са направо луксозни, но са рядкост. Но и обикновено общежитие за 5-6 месеца докато се ориентирате в София ще го изтърпите. Споменавам го като вариант защото изглеждате доста неориентирани, иначе на квартира винаги е по-добре, но и доста по-скъпо.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 15:26 от bboiko

# 97
  • София
Ще се разплача относно безотговорността на младите. В такъв случай как бихте коментирали отговорността на възрастните, заради които два пъти е трябвало да сменям необзаведено жилище, преди да изтече и година от договора, защото синът им ще се мести или са го продали? Ако сте наемодател, подбирайте си наемателите според личния вкус, ако пазарът Ви го позволява и избягвайте да раздавате оценки и да обиждате хората.
Къде видяхте да давам оценки и да обиждам!? Май си измисляте!
Точно така правя, подбирам си наемателите и нямам никакви проблеми. А каквото съм видял от опит, споделям. За това е темата.
От своя страна да кажа, избягвайте да давате квалификации и наклон на останалите във форума.

Скрит текст:
Абе що за глупости са това?!? Имат финансова възможност да живеят в самостоятелен апартамент, ама ще наемат стая, че да правят по-голяма далавера на някой непознат. Или ще плащат по 200 лева на вечер, при положение, че наема за месец е 600... Те да не са на 5 звезден all inclusive на гръцки остров?
Вие можете да искате и кръвна клетва да полагат наемателите, и двата бъбрека в залог да си оставят, ама нормален човек на това няма да се върже. Които иска дългосрочна сигурност си сключва многогодишен договор и си го заверява нотариално. Ама нещо желаещите са малко, че нали ако наемателя се изнесе след година или по-малко - голяма драма, ако хазяйна реши да вдигне изненадващо наема без друго основание освен, че му трябвали пари - всичко е точно... Като се чувствате толкова онеправдан прочетете в немскоезичните страни какви са законите за отдаване под наем.
Не съм видял да пиша "глупости". От твоя страна, да, определено. Нито съм видял да си ги посочил.
Ако обичаш, по-спокойно!
Дали е заверен нотариално един договор няма абсолютно никакво значение за стойността му. Това е една твоя глупост.
Наемът не може да се вдига по време на договора. В почти всички договори го пише. Това е друга твоя глупост.
Дали са в 5 или 10 звезден хотел, тяхна работа.
Всеки си преценява!
Това и написах. Дали ще искаш на вечер, или ДЪЛГОСРОЧНО, преценяваш сам.
Но да сключваш договор за 12 месеца, а да стоиш 3-4 е измекярско и измамно, спрямо човек, който е налял едни 200 000 + труд и време и живот. Пък ако искаш и всеки месец се мести, само си казвай предварително. За да е честна сделката. 600лв или колкото е там е наем за ДЪЛГОСРОЧНО наемане за периоди от по 1-2-3 години. Не е за 3 месеца. Така наемодателят си прави сметката за комисионна към брокери, ремонти, престояване на празно жилище и тн.
Бъбреци, глупости, не искам да имам вземане даване с хора, които вместо с пари си уреждат по този начин задълженията. Винаги съм твърдял, че е нормален депозит в размер на 1 месечен наем. А ако нямаш, може и бъбреци да оставиш, но без мен като наемодател.

# 98
В момента има достатъчно хора, търсещи квартири в София. Ако едни се изнесат след 5-6 м лесно се намират други. Коректно, некоректно, аз предпочитам да са читави хора. Това е най-важното.

# 99
Къде видяхте да давам оценки и да обиждам!? Май си измисляте!

Това и написах. Дали ще искаш на вечер, или ДЪЛГОСРОЧНО, преценяваш сам.
Но да сключваш договор за 12 месеца, а да стоиш 3-4 е измекярско и измамно, спрямо човек, който е налял едни 200 000 + труд и време и живот. Пък ако искаш и всеки месец се мести, само си казвай предварително. За да е честна сделката. 600лв или колкото е там е наем за ДЪЛГОСРОЧНО наемане за периоди от по 1-2-3 години. Не е за 3 месеца. Така наемодателят си прави сметката за комисионна към брокери, ремонти, престояване на празно жилище и тн.
Аха, ясно, измекяр и измамник са комплименти, така ли???
И наемателя трябвало да си прави сметката така, че на хазяйна да му излезе печалбата, ама хазяйна не може да си прави сам сметките и да си носи отговорността за тях? И като се изнесе наемателя, някак си с него изчезват "200 000 + труд и време и живот"? Е*аси магията!
А в почти всички договори за наем е записана неустойка при напускане преди срока на договора да изтече, обикновено в размера на депозита. Така че хазяйна е защитен. Обратната неустойка често се пропуска да се спомене, ама закона ги урежта тези подробности. Договорките с брокери са си личен проблем на тоя, който се е съгласил да работи с тях. Не всички хазяй плащат комисионна на брокера, а при плащащите често се договаря ако се изнесе наемателя в някакъв срок да се намери нов без втора комисионна. Това сигурно го знаете, ама удобно го пропускате.

Не съм видял да пиша "глупости". От твоя страна, да, определено. Нито съм видял да си ги посочил.
Ако обичаш, по-спокойно!
Дали е заверен нотариално един договор няма абсолютно никакво значение за стойността му. Това е една твоя глупост.
Наемът не може да се вдига по време на договора. В почти всички договори го пише. Това е друга твоя глупост.
Дали са в 5 или 10 звезден хотел, тяхна работа.
Всеки си преценява!
Много точно съм посочил кое са глупостите - обясненията как трябва да се бутат в стая в споделен апартамент и да плащат по 200 лева на вечер, което в България буквално е цена за 5 звезден хотел. И как в противен случай били безотговорни, измекяри и измамници. Не виждам друг в тази тема да си позволява да ползва такива епитети!
И вместо да ми преиначавате думите, покажете къде съм написал някоя глупост? Нотариалната заверка не е задължителна по закон, но напрактика при стигане до съд е много важна. И в контекста на дългосрочните договори има голяма разлика по закон в максималния срок за договорите заверени и вписани в Агенцията по вписванията и тези, които не са. Но всички знаем защо това най-често се избягва и защо наема се иска на ръка, а не по банков път.

И почти всички договори са със срок от 1 година, с клауза след това да станат безсрочни и наемът е фиксиран само за тази една година, ама пак се правите на ударен. А наемател със собствени електроуреди и обзавеждане, който трябва да се премести с предизвестие от 1 месец е в много по-лоша позиция от хазяйн търсещ си нов наемател и прибрал депозита като компенсация.

Пределно ясно е, че като наемодател ви е изгодно да правите дадени внушения, ама са твърде елементарни за да се върже който и да било. И не ми обяснявайте да съм спокоен, а внимавайте с епитетите, че сам се излагате така.

# 100
Това пък никога не бих се съгласила като наемодател да ми се монтира климатик втора употреба в жилището. Може би само при условие, че няма никакви други кандидати за жилището.

# 101
Това пък никога не бих се съгласила като наемодател да ми се монтира климатик втора употреба в жилището. Може би само при условие, че няма никакви други кандидати за жилището.
Ние не сме го поставили като условие, само попитахме, и тя се съгласи и изяви желание да го купи.

# 102
Море, широкоскроена ще да е хазяйката.
Не ми стана ясно, че прочетох малко по диагонал, дали ѝ е известно, че климатът е на толкова години. Струва ми се прекалено изтощителна цялата галимация с монтаж и демонтаж, но пък ако тя приеме при настоящите условия, кои сме ние, че да квалифицираме ситуацията Simple Smile

# 103
Море, широкоскроена ще да е хазяйката.
Не ми стана ясно, че прочетох малко по диагонал, дали ѝ е известно, че климатът е на толкова години. Струва ми се прекалено изтощителна цялата галимация с монтаж и демонтаж, но пък ако тя приеме при настоящите условия, кои сме ние, че да квалифицираме ситуацията Simple Smile
Да прие, но накрая се отказахме, заради хамалогията и скъпите демонтаж, монтаж и транспорт.

# 104
Ясно. В крайна сметка поживейте малко в жилището, вижте какви ще са ви сметките през отоплителния сезон с настоящото отопление и впоследствие може да прецените дали да преминете към вариант с климатик.

Общи условия

Активация на акаунт