Преместване в София, жилище под наем, дом. любимец и още много неизвестни.

• 6 183
  • 104
  •   1
Отговори
# 15
Cruella, съжалявам, че така се е случило. Явно е, че са ви излъгали за домашния любимец. Мисля, че някои собственици имат клауза в договора да посещават веднъж месечно жилището в удобен час. Така се подсигуряват, че няма подобни случки. Казвам го с добро, като съвет, не е упрек!

Защото днес може да са едни с куче, утре други с купони, трети с дете, рисувало по стените. Все неприятни неща!

Море, в момента просто има огромно търсене и затова наемите са високи и на кофти жилища. Трудно е да се намери нещо свестно, особено ако имате животинка. Според мен в началото можете да се съгласите и на по-компромисен вариант, а след година примерно да намерите по-добро жилище. Така ще сте си изяснили и кое е важно за вас, ще сте опознали повече града, предимствата и недостатъците на някои квартали и ти дали ще работиш в офис, хоум ли ще си.

Пътувала съм по час и половина в посока, когато в квартала ми нямаше метро, беше ми първа работа и нямах хоум офис… хора от околните градове идват до София за по-малко време, отколкото аз стигах до работното си място. Нямах кола. Затова е хубаво да си помисли добре човек къде да търси.

# 16
  • София
Ако наемодателя не иска да завери нотариално договора, то няма как да го накарате на сила, нито пък обратното. Имайте предвид, че изборът ви няма да е много голям и такива варианти като много огледи в един ден са мисия невъзможна, защото имотите се отдават под наем за часове. Най-добър вариант е да дойдете за два-три дни и да обикаляте по обяви и с брокери на момента, просто това което днес е свободно, след ден е заето.

# 17
Ако наемодателя не иска да завери нотариално договора, то няма как да го накарате на сила, нито пък обратното. Имайте предвид, че изборът ви няма да е много голям и такива варианти като много огледи в един ден са мисия невъзможна, защото имотите се отдават под наем за часове. Най-добър вариант е да дойдете за два-три дни и да обикаляте по обяви и с брокери на момента, просто това което днес е свободно, след ден е заето.
Ох, това е ужасно. Това означава, че във всеки един момент може да му скимне и да те изгони и този договор е равен на устно споразумение без никаква стойност. Дори да си си сложил подписа на него? WTF! И депозита ще ми замине със сигурност, щом договорчето е хвърчащ лист. Иначе за обикалянето-благодрая за съвета, ще го измислим някак...а като се плащат 2 наема, те са само за първия месец, нали? Взимаш апартамента и след 30 дни пак дължиш наем, нищо че в началото си заплатил 2 наема.
Море, в момента просто има огромно търсене и затова наемите са високи и на кофти жилища. Трудно е да се намери нещо свестно, особено ако имате животинка. Според мен в началото можете да се съгласите и на по-компромисен вариант, а след година примерно да намерите по-добро жилище. Така ще сте си изяснили и кое е важно за вас, ще сте опознали повече града, предимствата и недостатъците на някои квартали и ти дали ще работиш в офис, хоум ли ще си.

Пътувала съм по час и половина в посока, когато в квартала ми нямаше метро, беше ми първа работа и нямах хоум офис… хора от околните градове идват до София за по-малко време, отколкото аз стигах до работното си място. Нямах кола. Затова е хубаво да си помисли добре човек къде да търси.
Ние от нас до София пътуваме час и половина, даже до бизнес парка сме ходили преди по друг повод, заобикаляме София и въобще не се бутаме в задръствания. Стига се много лесно и без нерви. Моя приятел попита дали може да си пътува, щом работата е от вкъщи, ама не, не можело. Трябвало да е където има офис на фирмата, София или Варна. Другаде - не. По-късно дочухме, че това може да е свързано с някакви проверки, от които се страхуват или не знам и аз. А аз няма да съм хоум офис, 100%, просто още не знам какво ще работя, като отида почвам да пускам СВта наред и ще видим. Аз още уча и не мога да търся по специалността, сега ще съм втори курс. Ако не се намери нищо, ще правим компромиси, няма как. 😓

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 16:43 от Море

# 18
  • София/Севлиево
Не е чак толкова трудно да се намери квартира.Ние почти 16 години живяхме така в София.Даже помня как интервюто на ММ бе на 8.12 и от 15-ти трябваше да почне.И как по интернет никъде не намерихме квартира преди 1.1 да се дава.На 14.12 натоварихме малко багаж,свекърът дойде с нас и докато ние продължихме да звъним по обяви в нета той пообиколи квартала и за 15 минути ни намери квартира -4 стаен обзаведен за около 500 лв(това става 2005-та).После като забременях реших да се изнесем,защото нямаше парно ,а не си представях да гледам бебе и да се топлим по друг начин.Този път късмета ни се усмихна и първият апартамент по обява в интернет бе за нас,при това в съседния блок.Живяхме там от януари 2008-ма до октомври миналата година.Даже и куче имахме,но хазяинът ни бе разкошен човек.За всичкото това време е идвал точно веднъж като ни даде ключовете и накрая като напускахме.Наемът ни бе 700 лв за 75 кв.полуобзаведен в Изток.Преди да се върна аз с двете деца в родния град на ММ бяхме намерили по-голям с една стая апартамент необзаведен пак в Изток, където не бе проблем да вземем и кучето.Обаче ММ реши,че е по-добре да не плащаме наем,а да си живеем в свободната къща на баща му.И се върнахме тук.ММ до февруари работеше онлайн,сега 3 дни е в София(в служебен апартамент на фирмата),4 при нас.Ще видим докога Той си търси работа тук,но му дават максимално 2000-2500 ,а това е малко за нас,т.к.аз не мога да работя...Та мисълта ми е,че може да се намери и евтин апартамент,и дори разбран хазяин,който е съгласен да има домашен любимец.В блокът,в който живеехме,точно преди да се изнесем дадоха съседен апартамент след основен ремонт на двойка с куче.Собственичката на апартамента обожава животни и наемателите ѝ почти винаги са имали такива.Предпоследните нямаха,но тя ги изгони, защото буквално и съсипаха жилището...Та и животното не е фактор ...

# 19
Това с двата наема всъщност си е част от депозита - предплащаш за два месеца напред реално, ако изчезнеш парите остават. По принцип стандартното е предплащаш 1 наем (т.е. за започващия месец) и 1 наем оставяш депозит за евентуални щети, сметки и т.н. При по-скъпо обзаведени жилища искат 2 или по-рядко 3 наема депозит, но вие като сте с животно ще ви искат повече, тоест и 3 могат да ви поискат. Обзавеждането, ако е ново, реално е по-скъпо.
Договора, ако е подписан и с коректни лични данни си е валиден и без нотариална заверка, просто по-лесно може са се оспори дали е фалшифициран, ама това е от значение само ако се стигне до съд. При всички положения не връщайте ключовете преди да са ви върнали депозита. Изравнителни сметки има само при наличие на ТЕЦ и пак може да се плати около 50 лева за извънредно засичане.
Проблема е че стандартната такса на нотариуса е 1% от материалния интерес, т.е. при срок 1 година - 1% от годишния наем. Освен това повечето хазяи укриват данъци и затова не искат заверен договор и искат парите на ръка. Ако плащате на ръка задължително искайте подробна разписка какво точно сте платили (за кой месец, колко е наем, колко сметки и т.н.), задължително подписана. Най-добре е по-банков път ако може. Комисионните на брокерите варират от половин до един наем, според колко са нагли.

Иначе това с трудовия договор и проверките са пълни глупости. Може да си се запише че ще си изпълнява задълженията от вкъщи и няма проблем. Или хората от Човешки ресурси в тая фирма са много некадърни или се върти някаква друга схема. Ако приятелят ви минава за ценен кадър и това не му е единственият вариант може да говори с някой шеф от по-горно ниво и да си отстоява интересите. В противен случай с този бюджет търсете едностаен, много маломерен двустаен или гледайте крайните квартали с метро. Търсете от сега, че лятото хората са на почивки, а от септември всички студенти почват да търсят и става лудница.
Това брокер да ви търси вместо вас просто го забравете.

# 20
Ценен кадър не е, даже сега завърши и тепърва ще търси да трупа опит в тази сфера, в началото ще го обучават...не знам, и на мен ми се видя голяма простотия това с местенето. Те първия път му се обадиха за интервю преди 2 месеца някъде и като го одобриха, искаха да почне след 20 дни, даже нямаше време да изтече предизвестието от старата фирма, да не говорим за квартири и т.н. Преценихме, че това е много странно и съмнително, толкова да натискат за човек, който на практика не знае нищо и той реши да им откаже. И те след няколко дни звъннаха с предложение за септември и той прие, но още може да се откаже. Питал ги защо не може от вкъщи, трябвало да е там, където е офиса, София или Варна, точка. Даже щяхме да дадем адрес на приятели, все едно от там се работи и да си ходи с колата в дните, в които се изисква. Не можело. Решихме да се преместим, защото тази работа ще е, докато си намери хубава, която да му помогне да се издигне в сферата си. Пък и за мен може би ще е по-лесно...

# 21
Море, много фирми изискват да си в града, където е офиса, но никой не го следи. За толкова години, ако ме бяха проверявали, да са ме уволнили сто пъти.

Според мен преместването за млади хора е добра стратегия, да се опитате в нова среда, с нови възможности. Въобще и като за двойка е изпитание. Ти си млада, учиш, ще видиш какви възможности има и за теб. Винаги можете да се върнете в родния край.

# 22
Е то много хазяи отказват да си извадиш настоящ адрес при тях от страх да не им потърсят данък върху наема после, та е интересно как точно ще проверят дали наистина са се преместили.
А тая фирма звучи като някоя аутсорска, която отчита човекочасове и съответно стартовите дати са били вързани с кога им почват проектите. Има доста по-добри фирми, които няма да им пука къде живееш щом ходиш в офиса когато е уговорено. Нормално е иначе за човек без опит да искат да ходи понякога присъствено. Като натрупа стаж вече ще може и работа 100% от вкъщи да намери.
Щом сте решили да се преместите хубаво, след година-две може да си се върнете и са продължите да работите в София, предимно от вкъщи. Но този бюджет е малък за двустаен в популярни квартали като Младост. Не е невъзможно, но ще е трудно да се намери приличен двустаен. В зависимост къде ще ви е университета обмислете други квартали с метро, с него София се прекосява за 30-40 минути. И много внимавайте с обявите в интернет, че едно 80% са фалшиви или с големи лъжи в тях.
Местене на климатици и бойлери не е реалистично.

# 23
Аз съм била под наем два пъти и не е имало изобщо въпрос за нотариалнна заверка на договора. Не ми е минавало и през ум.
И в чужбина бяхме един път под наем и пак нямаше такова нещо.
Нотариусът какво, да не дойде да следи дали се спазва договорът? Пази боже да не стигате до съд, но и в съда договорът е валиден без нотариална заверка, независимо дали е за наем или не.

# 24
Изобщо не е простотия изискването за местоработата. Дори в трудовия договор се залага.
В Младост 4 за тези пари трудно ще намерите. Точно заради Бизнес парка цените са високи. Като вариант може да видите Дружба, там е по-поносимо и има градски транспорт. Котката ще е проблем определено, но няма смисъл да криете,по-добре отначало да се знае. След като не сте живяли досега в София определено препоръчвам наемане с брокер.

# 25

Местене на климатици и бойлери не е реалистично.
Да, няма да влачим бойлера 😂 само споменах, че го имаме, ако тоя апартамент съвсем нищо няма. Пък и за климатика, що да не дава да се дупчи, един познат 5г. се пържи лятото и накрая, като му писна пита хазяйката няма ли да му купи климатик, тя му каза да си купува и да си слага като иска. Така че, хора всякакви. Иначе за тая фирма само изискаха да им се предостави някакъв адрес, който можело по всяко време да бъде променен, даже не искат адресна регистрация. Абе много шашава работа. Ама то в началото трябвало да ходи по-често, после като се научи може и почти само от вкъщи. То като теглиш чертата, с това скъпо гориво, дали ще плащаш наем, или ще пътуваш до София по няколко пъти, разликата е малка...надяваме се, че като сме в София ще му се обаждат за повече интервюта, отколкото сега. Защото начинаещ, който кажи речи нищо не знае още, няма как да работи от вкъщи.

# 26
Изобщо не е простотия изискването за местоработата. Дори в трудовия договор се залага.
Месторабота е едно, а местоживеене е друго. Те му искат да живее в София, а не да идва тук за работа. И местоработата няма проблем да е където се уговори и да това се записва в договора, но може да се договори.
То да се мине без брокер е трудното в София, че се врът навсякъде. Брокерите дето се занимават с наеми, особено септември и октомври, една голяма част са студенти дошли на скоро в София, та няма да са им много от полза. Един брокер така ме убеждаваше колко страхотен е района на централна гара... живеел там от цели 2 седмици.

Нотариусът какво, да не дойде да следи дали се спазва договорът? Пази боже да не стигате до съд, но и в съда договорът е валиден без нотариална заверка, независимо дали е за наем или не.
Нотариусът ще удостовери, че и двамата сте тези за които се представяте, че лично сте подписали договора и че той не е фалшифициран после (запазват копие). От значение е само ако договора тръгне да се оспорва в съда, че не е бил такъв какъвто пише. Ако си гледа работата както трябва и ще провери че хазяинът е собственик или упълномощен от собственика. Защото доста хора отдават апартаменти на възрастни роднини с устна договорка с тях. И ако нещо се смени, договора като не е подписан от собственика, а от роднина, не важи.

Ама то в началото трябвало да ходи по-често, после като се научи може и почти само от вкъщи. То като теглиш чертата, с това скъпо гориво, дали ще плащаш наем, или ще пътуваш до София по няколко пъти, разликата е малка...надяваме се, че като сме в София ще му се обаждат за повече интервюта, отколкото сега. Защото начинаещ, който кажи речи нищо не знае още, няма как да работи от вкъщи.
Има влакове, автобуси, групи за споделено пътуване и т.н. а и като напредне ще ходи по-рядко. Разходи за пътуване има и в рамките на града, София никак не е малка. Опитайте с преместването, винаги може да се върнете, а и пак е България това, не е като да сте в непозната държава. Но не подценявайте разходите за живот в София.

За интервютата - винаги може да си махне физическия адрес от CV-то и след интервюто като се коментира режима на работа да се договорят. Много хора които са на квартира в София се възползваха от хоум офиса да си работят от родното място, нищо че като са ги интервюирали са живеели в София.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 18:45 от bboiko

# 27
  • SF
Ще си намерите жилище и без брокер. Гледайте обявите във фейсбук.
Намерете си нещо обзаведено и си донесете само микровълновата, телевизор, ако наистина е хубав, разни други лични и любими вещи.
Младост е добра опция. Ще ви бъде близо и до Студентски град. Не е чак толкова скъпо там.
Много са редки тези случаи с от днес за утре гонене. Ще имате поне месец предизвестие, както и вие ще предизвестявате собственика, ако си намерите нещо по-удобно, нищо по-хубаво... С времето ще си намирате познати, ще ви се появяват желания да сменяте.
Вземете си нещо като за начало и не се притеснявайте за дългосрочни договори. Даже вземете нещо евтино, колкото да сте в София и да можете да си търсите жилике, което наистина ви харесва и ви отговаря на цените.
Да, в София ще ви бъде доста по-скъпо от града, вкойто живеете. Разходи за паркиране, разходи за бензин, който често ще заминава в задръстванията, разходи за гараж... На места наем на гараж е колкото наем на апартамент. Ще пиете и кафета за по 5-8 лева, но това е положението.
Като цяло не се притеснявайте. Половин България е успяла, ще успеете и вие.

И още едно мнение от мен: понякога разходите за транспорт ще компенсират по-скъпото и по-удобното жилище. Помислете си за забавленията, заведенията, такситата, карти за градския транспорт.... Няма как без тях, но ако редовно ги ползвате, много по-евтино ще ви бъде жилище в района.

# 28
Сякаш не си убедена, че трябва да са преместите в София. Това за мен не е добре. Човек трябва да гони целите си, колкото и трудно да е. Да искаш нотариална заверка не е реалистично, не си в състояние да поставяш условия. Ориентирай се, както те посъветваха, към Дружба. Бъди склонна към компромиси, иначе няма да се получи.

# 29
Не е никак невъзможно да се намери жилище под наем в София с домашен Любимец, ние живеем под наем с две фретки ( Пор ) и наемодателят ни знае не ги крием. Наема ни е 550лв за гарсониера - един депозит и 300 и няколко лева платихме на брокера. Винаги сме живяли под наем никога не са ни заверявали договор пред нотариус,защото масово не обявяват в общината,че отдават жилище под наем и не плащат данък за това. Ние живеем в Люлин, с брокерите е трудно, лъжат доста търсенето е голямо, винаги носете пари в себе си за депозит,ако жилището ви хареса,защото се взимат от днес за утре. Ние търсихме около 2-3 месеца без да сме бързали понеже имахме определен бюджет, доста са поскъпнали жилищата. Разполагаме с автомобил паркираме пред и около блока, между две метростанции сме и точно да училище. Според мен е съвсем възможно да си намерите в бюджета които търсите, ако гледате imot.bg се обаждате директно по обява там рядко съм засичала фалшиви обяви. Когато се свържете с някоя агенцията казвате какво търсите, какъв бюджет и искайте да ви уговорят няколко огледа. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт