Преместване в София, жилище под наем, дом. любимец и още много неизвестни.

• 6 196
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
Море, не прекалявай с личната информация и не се допитвай в бг- мама за лични решения и емоции. Карай по същество с практични въпроси. Simple Smile

# 76
  • София
Само не разбрах защо в Младост 4 да има хора с примелив социален статус :Д :Д :Д Още малко ще го изкарате като центъра на София. На другите места няма ли хора с "приемлив статус"? Да не би всички да работят в Бизнес парка? Аз лично не съм работила в този район никога. Нито пък хората, които познавам. Всичко е относително. И не може да делите кварталите по такъв критерии, защото е назадничаво и подвеждате хората, които не са запознати.
Дружба е вариант, защото има удобен транспорт до работното място. Пътува се малко, сравнително устроен квартал е. Моят съвет е да си подредите приоритетите на един лист. И на база тях да търсите. Съветите, които ви дават тук, са добри, но ги отсявайте. Защото все пак вие ще живеете там. Вие ще пътувате всеки ден по н на брой часа с градския и така нататък. А през лятото не е никак приятно. Зимата има други екстри като това, че трябва да съобразявате няколко транспорта, пък те закъсняват. Пък искате да отидете някъде другаде и т.н.
Подредете си приоритетите и така ще ви е по-лесно да вземете решение Simple Smile Успех.

Цитат
Утре ще отидем на един оглед. Попитах кой ден може, той ми каза, че днес и утре има огледи и че сигурно щели да го вземат. И аз и приятелят ми се освободихме от работа за утре, за да идем. И сега ми хрумна една тъпа идея, ами ако днес някой го капарира, и утре ида до там, тоя да ми каже само, че е зает вече? Като нищо да не ми го съобщи по телефона предварително и ние да бием 2 часа път до София.

Случвало ми се е да имам насрочени огледи, да харесам младеж и да капарира на момента. Обаждам се на брокер, нает от търсещи жилище, че апартаментът не е свободен вече и да отменя огледа, а той ми се примолва да дойде с търсещите и да се правя, че жилището все още е свободно.  Цирк!

Относно локацията: Танграта много добре го е обяснил. В момента смятате само пари, но има друг по-ценен ресурс в София, а именно - времето. Тия схеми с автобуси, пък метро, пък 15 минути ходене... След месец ще ви е дошло до гуша, след два - съвсем ще ви се е влошило качеството на живот.
Нито Дружба ви е опция, нито - Павлово, според мен. В Младост може и да е по-скъпо, но има защо. Особено в 4-ката. Близо до Околовръстното, до магистрали, до Бизнес парка. До работни места. До хора с приемлив социален статус.

# 77
Струва ми се, че излишно много се фокусирате върху тоя Бизнес парк. Авторката писа, че приятелят ѝ ще ходи често до офиса само в началото, а след това ще е предимно или изцяло хоум-офис. Та за месец-два няма да им е такъв проблем пътя. Не е казвала къде ще учи и дали е редовно и в София или задочно към университет в провинцията, а и тя самата не знае какво и къде ще работи в София. Та накрая може да се окаже, че Младост им е най-неудобният вариант. Пък и заради тоя Бизнес парк там и наемите и задръстванията са излишно големи.

Писала е, че за първи път ще живеят в София и за първи път ще са под наем. Нормално е да не знаят какво точно им е необходимо и след около година, като се ориентират и им изтече срока на договора, да се преместят, вече знаейки какво искат. Все пак работата не е единственото важно в живота, а и работодателите се сменят, фирмите си местят офисите и т.н. Намерят ли място, което им е в бюджета, харесва им и позволява домашни любимци да се хвърлят, пък нататък ще видят. Павлово не е лош квартал, тих и спокоен е и няма много цигани. В бъдеще може въобще да не искат да стоят в София.

# 78
Скрит текст:
Само не разбрах защо в Младост 4 да има хора с примелив социален статус :Д :Д :Д Още малко ще го изкарате като центъра на София. На другите места няма ли хора с "приемлив статус"? Да не би всички да работят в Бизнес парка? Аз лично не съм работила в този район никога. Нито пък хората, които познавам. Всичко е относително. И не може да делите кварталите по такъв критерии, защото е назадничаво и подвеждате хората, които не са запознати.
Дружба е вариант, защото има удобен транспорт до работното място. Пътува се малко, сравнително устроен квартал е. Моят съвет е да си подредите приоритетите на един лист. И на база тях да търсите. Съветите, които ви дават тук, са добри, но ги отсявайте. Защото все пак вие ще живеете там. Вие ще пътувате всеки ден по н на брой часа с градския и така нататък. А през лятото не е никак приятно. Зимата има други екстри като това, че трябва да съобразявате няколко транспорта, пък те закъсняват. Пък искате да отидете някъде другаде и т.н.
Подредете си приоритетите и така ще ви е по-лесно да вземете решение Simple Smile Успех.

Цитат
Утре ще отидем на един оглед. Попитах кой ден може, той ми каза, че днес и утре има огледи и че сигурно щели да го вземат. И аз и приятелят ми се освободихме от работа за утре, за да идем. И сега ми хрумна една тъпа идея, ами ако днес някой го капарира, и утре ида до там, тоя да ми каже само, че е зает вече? Като нищо да не ми го съобщи по телефона предварително и ние да бием 2 часа път до София.

Случвало ми се е да имам насрочени огледи, да харесам младеж и да капарира на момента. Обаждам се на брокер, нает от търсещи жилище, че апартаментът не е свободен вече и да отменя огледа, а той ми се примолва да дойде с търсещите и да се правя, че жилището все още е свободно.  Цирк!

Относно локацията: Танграта много добре го е обяснил. В момента смятате само пари, но има друг по-ценен ресурс в София, а именно - времето. Тия схеми с автобуси, пък метро, пък 15 минути ходене... След месец ще ви е дошло до гуша, след два - съвсем ще ви се е влошило качеството на живот.
Нито Дружба ви е опция, нито - Павлово, според мен. В Младост може и да е по-скъпо, но има защо. Особено в 4-ката. Близо до Околовръстното, до магистрали, до Бизнес парка. До работни места. До хора с приемлив социален статус.
Куче, не ми изопачавай думите Simple Smile Твърдя, че нещо е по-скоро характерно за някой квартал, а не, че е едиственият квартал с подобни характеристики. И, назадничаво или напредничаво, като човек, дошъл от провинцията, виждам разлика в хората, движещи се в метрото до Бизнеспарка, примерно, и тия до квартали, да не споменавам, че сега някой ще го приеме и лично. Има значение дали съседите ти са работещи хора, много вероятно - в твоята собствена сфера, или неработещи маргинали. Заради политкоректността спирам дотук.
Иначе, точно, защото не са запознати със София и с живота под наем, си споделяме житейски опит тук. Напуснах фирма, в която работих 13 години, само, защото офисът се премести в Дружба.  Дружба - Младост пътуването е ужасно, пък и да са близки хвартали. Метро - прекачване - метро - вървене или автобус (а може и двете). Затова и твърдя, че Дружба, макар и близък квартал, чисто логистично не е подходящ.
Ако работата на младежа е в Бизнес парка, най-добре е да се оглеждат за квартира ако не на пешеходно разстояние, то поне  - на няколко спирки с метро или автобус, а не със смяна на 2 транспорта.

# 79
А каква сума по принцип се иска като капаро? Защото аз попитах, за да си ги приготвим, ако ни хареса жилището, и ми казаха сума, по-голяма от наема. 😃 Трябва ли да се дава някаква разписка при плащане на капаро? Също и после капарото ще послужи като първи наем, нали, само депозита ще си платим при подписване на договора, както е по условие.

# 80
  • София
Разписка при капаро се дава. При депозит не се дава, защото е описан в договора. Капарото важи точно до подписване на договора (или до датата от разписката). След това "се връща" и важат условията и сумите от договора.
Може да ви поискат и по-високо, ако ви е нисък наемът.

# 81
Ясно, благодаря! Simple Smile

# 82
Идеята на капарото е да гарантира, че няма да се откажете след няколко дни, а пък те да са отпратили вече други кандидат-наематели. Ако вие се откажете - губите капарото, ако те се откажат  - връщат ви го двойно. Та в този смисъл е за колкото се споразумеете, достатъчно, че хазяйна да чувства, че сте серизони.
Внимавайте на кого го давате това капаро. Брокерите обикновено искат на тях да се даде за да свалели обявата, ама това не гарантира нищо, защото собственика може да работи с няколко агенции и това, че сте дали едни пари на брокера с нищо не го задължава. Измамите стават най-често именно с капарото. Ако се разпадне сделката брокерите в двоен размер, както е по закон, никога не го връщат, а често се опитват да не го върнат въобще с обещания, че ще ви намерят друг апартамент.
Задължително искайте разписка и то не само с две имена на нея, а и ЕГН и номер на личната карта и да пише конкретно за кой апартамент е това капаро - адрес, етаж, номер. Искайте и да сравните данните с личната карта.
Като размер брокерите обикновено искат колкото им е комисионната, а хазяйте половин или един наем. Повече от един наем само веднъж са ми искали - една баба дето била теглила кредит за да ремонтира жилището, ама беше толкова мизерно, че теглих една майна на брокерката, че ме е излъгала и си тръгнах.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 14:15 от bboiko

# 83
Здравейте! Както споделих тук, ние си намерихме хубав апартамент, но отоплението е на конвектори. Днес бяхме на оглед и ни хареса, и попитахме хазяйката дали ще е съгласна да поставим климатика, който имаме, с идеята после да си запълним дупките и да измажем. Тя се съгласи, но сега ми писа, че искала да му определим някаква годишна амортизация, и когато се махаме, да го изкупи, за да не се правят ремонти след демонтажа. Тъпото стана, че бащата на моя приятел беше с нас, изяви желание да дойде и да види къде ще живеем, и каза пред нея, че климатика си бил нов, на 1г. (После като му казахме, че не е на 1г, а на 5 не можа да повярва, мислил си, че е много нов) но пред жената си замълчахме, защото не знаехме, че ще предложи да го купят и решихме, че няма значение на колко години е. Разбира се, нямам намерение да я лъжа, ще и кажем на колко години е, какъв модел е и т.н., май му пазим документите, защото гаранцията скоро изтече. Ще и кажем какъв е, ако останем поне 3г може направо да го подарим. Ама какво означава това амортизиране, как се смята...в смисъл доста се учудих от предложението и не съм запозната. Даже не вярвах, че ще се съгласи на молбата ни за климатика, защото с конвекторите, като видяхме какви са, може да излезе малко скъпо отоплението. В краен случай, ще се откажем от идеята да имаме климатик в квартирата. 🙂

# 84
Амортизация можеш да видиш какво е в гугъл. Идеята е, че нов климатик струва 2000 лв (примерно, измислям си произволна цена). Но този не е нов и ще се ползва от вас примерно още една година в новата квартира. Няма как тя после да го изкупи от вас на цената, на която е купен. Трябва да определите справедлива цена за климатика, като вземете предвид какво е състоянието му и колко време е работил.

# 85
Знам какво е амортизация 😂 сега прочетох как съм си формулирала въпроса. Идеята е, че тоя е купен за 1200лв и ще работи поне 10г, 5 са минали, още толкова някъде му остават. Той е хубав, купуван е за лична употреба, и до колкото разбрах е от старите Мицубиши, по-хубавите, до преди да почнат да ги правят в Турция, не съм запозната, така ми го обясниха. Ама не намирам нищо подобно сега да продават, за да видя горе долу каква е цената му в момента. Излиза същия модел в разни сайтове, като го дават изчерпан, на цената на която е купен.

# 86
Знам какво е амортизация 😂 сега прочетох как съм си формулирала въпроса. Идеята е, че тоя е купен за 1200лв и ще работи поне 10г, 5 са минали, още толкова някъде му остават. Той е хубав, купуван е за лична употреба, и до колкото разбрах е от старите Мицубиши, по-хубавите, до преди да почнат да ги правят в Турция, не съм запозната, така ми го обясниха. Ама не намирам нищо подобно сега да продават, за да видя горе долу каква е цената му в момента. Излиза същия модел в разни сайтове, като го дават изчерпан, на цената на която е купен.
Значи приеми, че справедливата му цена е 600 лв. към момента. Т. Е. 5 години по 120 лв. изхабяване Simple Smile

# 87
  • София
От амортизацията може да се извади монтажът, който е примерно 200лв. Тъй като вие ще го дадете с монтаж. А за него няма амортизация.
Т.е. наемодателите трябва да ви платят 200лв за монтаж + 500 за ползван климатик. А може и повече, защото може и да е хубав този, има доста високи показатели.

# 88
Тангра, мерси много за съвета, предложих към момента да вземем половината от цената, на която е закупен, като с времето като се ползва да пада цената и тя да си поеме монтажа, но тя отказа, защото е по наше желание.  Така, че идеята за климатик отпада.

# 89
И да бяха приели варианта да го оставите безвъзмездно след третата година, пак щяхте да спечелите, но... здраве да е.

Общи условия

Активация на акаунт