Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Криза на средната възраст

 • 5 673
 • 60
 •   1
Отговори
 • Мнения: 78
Животът ни е изтъкан от кризи. Детството е криза, пубертетът е криза, търсенето на себе си е криза, израстването в кариерата е криза, средната възраст е криза, старостта е криза… Всеки един от естествените процеси на живота е криза.

Така погледнато, на средна възраст би трябвало да сме най-балансирани, нали? Трудностите на младостта са след нас, проблемите на старостта още не са настъпили. Средната възраст би трябвало да е най-прекрасният период в живота ни, а ние го наричаме криза. Само защото младежката енергия до някаква степен вече я няма и не можем да се веселим всяка нощ до сутринта, ние решаваме, че сме в криза. В живота ни е настъпила стагнация, всеки ден правим едни и същи неща – от вкъщи на работа, от работа вкъщи, заобиколени сме от едни и същи хора, изпитваме едни и същи емоции. Това „всичко е едно и също“ обаче е само наше заключение. На практика промени се случват всеки ден, във всеки миг от живота. Те се осъществяват в тялото ни, в нашия ум, във всичко наоколо – просто ние сме невнимателни. Умът ни е вкаран в утъпкан коловоз и това се усеща като застой и криза.

В най-новата статия от блога на BG-MammaКриза на средната възраст – разглеждаме следните въпроси:

Съществува ли такъв преломен момент в живота ни, или е просто измислица, с която оправдаваме своите грешки?

Кои са причините, които я пораждат?

Как да преодолеем това състояние и да почувстваме отново радостта от живота?

Последна редакция: ср, 29 юни 2022, 11:58 от Рaдост

# 1
 • Мнения: 1 446
За мен липсата  на задължения и работа водят до такива кризи. Отделно, когато работата не те удовлетворява също има влияние. Има и друго, че сега сме много разглезени, за повечето неща вече си има технологии. Децата нямат нужда да ходят в бибиотеката да търси нещо, това е важно за социалния живот също, защото тогава ще вземе другарче със себе си. Сега използват за всичко интернет.
Факторите и примерите са много.

# 2
 • Мнения: 8 832
Според мен, има такава криза, и както и в статията, в живота до нея се стига, когато човек осъзнава, че времето му свършва безвъзрватно. И тогава просто решава да навакса, защото няма накъде повече да отлага. А то си е и така, няма полза да си мислиш какво ЩЕ направиш някога, защото някога може и да няма. Живееш на макс сега или никога.

# 3
 • Мнения: 44 857
Има и друго, че сега сме много разглезени, за повечето неща вече си има технологии. Децата нямат нужда да ходят в бибиотеката да търси нещо, това е важно за социалния живот също, защото тогава ще вземе другарче със себе си. Сега използват за всичко интернет.
Факторите и примерите са много.
Интересното е, че когато бях дете, чувах редовно втзрастните да обсъждат, че имат такива проблеми, а сега не. С мъжа ми сме на 44 и 47, повечето ни приятели са колкото нас, +-10 г. Никой досега не е повдигал въпроса за тази криза, нито съм виждала характерните признаци.
Живот и здраве, на нас вероятно ни предстои синдрома на опустялото гнездо. Опитваме се да гледаме положително на свободата, която ще имаме тогава, дано ни помогне да минем леко през този етап.

# 4
 • Мнения: 1 446
Може да крият, все пак в днешно време хората не обичат да споделят лични неща. Аз оставам с впечатлението, че никой не признава или осъзнава, че е в криза. Имаме две семейства, от години се познаваме, нито веднъж не показаха признаци, че нещо не е наред. Миналите две години бяха ужас - при едното семейство жената изневеряваше, при другото мъжа. Когато коментирах с тях защо са го направили - децата вече били големи, било им скучно искали да пътуват пък другия не искал не знам какво още....
Това си е криза, когато осъзнаеш, че времето тече, хората окло теб се развиват, а ти не можеш да намериш нещо за себе си. Освобождава се време и животът е само работа и еднотипно ежедневие.

# 5
 • Мнения: 44 857
Напълно е възможно, но изневярата и преди беше широко разпространена. Затова не мисля, че има връзка с особеностите на нашето време. Родителите ни помнят много неща... Simple Smile

Но пък мисля, че сега са повече възможностите човек да преодолее такава криза. Има много повече опции за смяна на работа, стартиране на нещо свое, повече пътувания, повече варианти за повишаване на адреналина, свободен достъп до музика и филми и т.н. Все неща, които да го разсеят, докато мине този период. Стига да иска.

# 6
 • Мнения: 21 876
Така е, но пък изкушенията и възможностите да им се отдадеш са повече. Simple Smile

# 7
 • Мнения: 1 446
Просто го давам като пример - толкова е скучно, че намираш тръпка в друг.

Разбира се, че човек може да мине периода ако си намери занимания, но това зависи от него.
При жената например, която изневери, се оплака, че мъжът й не искал да ходят никъде, било супер скучно, опитала с готвене и разни такива занимания, но й писнало. С любовника пък било забавно - ходели на сбирки с приятели имали много контакти.

# 8
 • Мнения: 21 876
Е, хайде сега, оправдания. Simple Smile
Човек може да се забавлява с приятели и без да кръшка. От друга страна, хората изневеряват на всякаква възраст. Така че не е до скука, а до който си го влече...

# 9
 • Мнения: 1 446
Ами може, едва ли ми казва всичко.

# 10
 • Мнения: 17 099
Не съм съгласна с тезата за кризите.
Изобщо не е задължително човек да прелита от криза в криза в живота си.
По-скоро въпрос на личностно развитие и самопознание.

# 11
 • Мнения: 8 832
Може на тази жена да й се е изчерпала връзката с мъжа й, да се чудиш защо седят заедно да се лъжат. Кой знае и той какви ги върши. Едва ли е от кризи и възрасти, просто такива са им отношенията.
Но както казва как' Сийка - кой каквото го влече.

# 12
 • Мнения: 1 446
Кризата зависи от удовлетвореността и начина на живот. Ако те удовлетворява това, което правиш и ти е достатъчно - няма криза, ако си се бъхтил цял живот и не успееш да постигнеш каквото искаш - има криза.

# 13
 • Great Britain
 • Мнения: 1 245
Криза в пътуването по света последните две години отчитам. Тъкмо поизгря слънчице и отново криза канселирани полети .Причина недостиг на персонал.Та криза сред криза.На средната възраст ще да е.

# 14
 • София
 • Мнения: 4 018
А коя възраст се приема за средна? Себе си отнасям към нея, и със сигурност имам криза, породена от здравословни проблеми. Не че не можеш и като млад да имаш такива.

Общи условия

Активация на акаунт