ДЕКЕМВРИйчето вече е голямо дете, сяда, яде и отива на море! (Тема 5)

• 19 615
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Жожи, не иска други храни освен мляко ли? Значи сме съвсем в същия етап, заедно с хаоса в режима.

Няколко пъти става от 2ра дрямка в 15 и нещо часа и късно се пада последната. За последната - слагам в леглото при сигнал или при 2ч и малко интервал (защото често му отнема мнооого време да заспи, търкаля се, чопли, говори...) и не става заспиването. Където мога, не се меся да помагам - мрънка си, но не реве и не се бутам да наслагвам асоциация с люлеене, ако не е наложително. И така накрая стане 18ч без малко, издразвам се и го взимам да вечеря, последно занимание и айде за нощен (то става и минава 19ч докато се намрънкоти). Но нощният му иначе се пада около 20.15-20.30ч и очевидно час преди това му е рано, защото продължава с мрънкането и след вечерята. Как насила да го приспиш като не иска...

Няколко дни разчитам само ММ да го оправя сутрин и той ми изпусна режима да го буди най-късно в 7.30 от нулевата дрямка (продължение на нощния след ставането за храна около изгрев). И като го остави до 8 как да не се измести всичко късно.

А храна... Прие жълтък с плодово пюре, зеленчуците са отказ все така. 😀 Парчетата също не иска, поне вода пийва от чаша за коняк 😂🫣

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 19:12 от dее92

# 181
Dee Знам, някъде от лекциите, че не добра практика да го слагаш по-рано да заспива, за да му се падне след мрънкането точно интервала. Пробвала ли си да се откажеш от приспиването и да пробваш пак след 15 мин, например? При нас това работи доста добре. Ако много мрънка, връщам се в хола и след 15тина мин пак пробвам.

За храненето: по-скоро бих го описала като изгуби интерес към храната. Просто не уцелвам точният момент, за което обвинявам кърменето на поискване. Пък и ме изнервя, че  само хвърлям пюрета (да се разбира - дояждам(доброто прасенце)). Не иска да му подавам аз лъжицата - иска той да я хваща и да оперира с нея. Поне пие вода. И той от обикновена чаша. Абе голямо мазало ства😄
От повечето неща, които е опитал се обрина. Мъчи се да му избие и атопията - пфу. Сега треперя за този жъктък как ще мине въвеждането. Та те така с храненето.
В тази връзка вярвате ли, че децат отказват да приемат храни, подсъзнателно, които ще им доведат неразположения или алергии?

# 182
За трудното захранване и при нас бяха 1-2, макс 3 лъжички, докато избият първите четири зъба, но не го насилвах, да не предизвикам отрицателна асоциация. След известно време пак давах, примерно след час-два, същата работа. Откакто избиха продължава да яде малки количества де, но около 30-40 грама изяжда. Кърмя го горе долу час/час и половина преди пюрето, а него спирам да давам вече като почне много да се криви и/или ревне. Съответно си дояжда с мляко. Аз от скоро захранвам де, не съм много критерий.

# 183
В тази връзка вярвате ли, че децат отказват да приемат храни, подсъзнателно, които ще им доведат неразположения или алергии?
Не съм чела нищо по темата, но се съмнявам. Много често най-вкусните неща са вредните, а най-полезните - безвкусни. Smiley

Аз почнах май да се филмирам с тези реакции към храните. Преди седмица въвеждах банан и на втория ден се отпуснах да дам малко повечко, пак имаше зачервявания по врата, както при авокадото, които минаха бързо. Дали пък не е било от ръбчето на блузката? Rolling Eyes

Тези дни пък въвеждах най-сетне карфиола и забелязах малки червени петънца по крачетата, които останаха няколко дена. Това съвпадна обаче с млечната каша от елда, която иначе смятах за въведена, но преди това я бях давала чиста с плод от бурканче. За всеки случай май няма да давам скоро от тези три храни.
Иначе много се муси на спанака, чак прави физиономия на повдигане. С краставицата - същата работа. Може би трябва време, докато свикне с вкуса, че дълго откарахме на пащърнаци, тикви, моркови и картофи.

# 184

Аз лично да.
Мисля, че децата много добре знаят какво искат и то от бебета.
Просто не могат да го кажат. Опитват се да показват. А аз пък се опитвам да следвам сигналите.
Големият ми син наскоро проговори.
Виждам го, че прави беля и го питам : "Ти сега какво правиш".
И той :"Бели, правя бели"
Казвам му: "А искаш ли сега да се скараме"
И той " Не, искам правя бели" Joy

# 185
  • до най-прекрасния мъж
Дайте им време, трябва да свикнат с вкуса. Ние заместихме хранене след 2 месеца въвеждане на зеленчуци. Вярно, че и аз малко я задържах, за да въведа месо, но и тя не искаше да яде повече. Търсеше си все млечицето. То си е за тях познатия вкус, него си искат. Дори сега, като й давам първите лъжички, се чуди дали да глътне или да изплюе. Върти в устата, докато усети какво е. Ние се храним и с очите, и с обонянието си. А те още не могат с очите - всичко е бяло, зелено или оранжево и мирише подобно. Чела съм, че вкусовете, които усещат, са различни от нашите. Вероятно е така. Също, кърмените деца приемат друга храна по-трудно. Така казват, дали е вярно, кърмещите майки мога да кажат. Мисля, че с времето ще се научат и ще свикнат.
О, да се похваля, днес взех мултикукър ИП Дуо Крисп+Еърфрайер. Дано се разберем с него и да си готвим заедно. Много се чудех, но накрая се реших.
Лайка, големи сладури са. Белите няма да се разминат на всички ни. Всяко дете прави бели, само да са живи и здрави, другото ще го преживеем.

# 186
Честито, Блу.
Моят днес ми сготви леща, вчера тиквички с ориз.
Много добре си готви/м Stuck Out Tongue Winking Eye

# 187
Честито, Блу ! 🍀

Жожи, права си. Наистина понякога като като ми е писвало да вися и чакам или да помагам, взема го да се измори още и го върна скоро пак, е по-добре. Ще го имам предвид това, благодаря ти! Да си призная, не успявам и съвсем да му разчета сигналите.

От време на време като забележа уж сигнал (например изведнъж повече мрънкане без нищо друго, поглеждам часовника и е минало около 2ч и нещо интервал), го слагам да се повърти и за 5-10мин е заспал. Като цяло това е рядкост и въпреки че 99% само аз се занимавам с него през деня, пак не знам как да разпознавам момента като в тези лесни случаи. Те ми се падат на късмет. 😀 Днес си купих гайда на Нани, нани за преход към 2 дремки.

От много време се опитвам да наложа бял шум като единствена останала асоциация. Само когато много отидат на зор нещата, люлея кошарата, иначе изчаквам колкото може сам да се справи. Вие стигнахте ли до самостоятелно заспиване? Вчера се научи да лази чрез влачене и нали казват, че около нови умения може да има и повече мрънкавост...😀 Определено обаче е и в преход, изведнъж започнаха да се променят интервалите по интересни начини, както не е било с предишния преход на дремките.

# 188
Ние днес бяхме с две дремки, защото се събуди по-късно сутринта, а и втората беше дългичка. Еми, май предпочитам да си са три. Сега съм на тръни в колко ще ме вдигне сутринта, а ей го 00 часа аз още не спя 😂😂 Иначе, за щастие и да чукам на дърво, заспива самостоятелно в 99% от случаите

# 189
Блу, честито! Simple Smile Да кажеш как е минало готвенето с еърфрайъра. Може да откраднем някоя идея.
Аз не мисля, че не иска да яде, защото е кърмен. Чувала съм го това, но първата седмица имаше много имтерес. Сега съм забелязвам, че оранжевите неща изобщо не ги иска - не защото не ги харесва, не иска да ги опита, а от моркова му бяха излезнали петна.

Dentz, и аз съм в същия филм с пъпките и петната. Започвам да се чудя дали наистина са от храната. Да не би да са от това, че е бил изцапан с нея, не знам. Засега е имал пъпки от пуешко, елда (която се оказа алегрен) моркови, мисля че и от тиква.

Ali, това е невероятно! Адмирации и дано всички ни настигне 😊 И на мен трите дремки ми харесваха, но може би когато се установи режим  на две ще е по-добре.

Dee, Аз също не мога да разчета всички сигнали . Да не говорим, че понякога са фалшиви. За самостоятелно заспиване не мога да си помисля дори. Много се отдалечихме оттам  и не знам сега как да се върна с тези откачени интервали.

# 190
  • до най-прекрасния мъж
За спането аз процедирам така. Когато имам вече установени интервали, ги спазвам, като 15 мин преди края сменям памперс (ако е необходимо),  пея и 10 мин преди да приключи я слагам в кошарата. Записвам си стриктно в колко е заспала. Ако видя няколко последователни дни 4-5, например, че заспива по-късно, то започвам да я слагам по-късно и следя. Ако аз съм виновна за по-късното заспиване, например не съм видяла колко е часът или сме били на път, не го отчитам, продължавам си по график. Когато си увеличи интервалите, ми трябва известно време да я усетя, но после си ги спазва. Но и ние през седмицата си правим всеки ден едно и също в различните часове и тя явно се умаря еднакво. То ако й разчитам на знаците, тя 1 час след сън търка очи и дърпа уши. Мисля, че е фалшив сигнал. Пробвала съм да я сложа, не заспива, върти се.
Аз чакам 2те дремки не за друго, а едно приспиване по-малко ще ми е добре дошло. А и аз, както писах, си върша работата, докато е будна. Пък и се надявам да стане с по-предвидим режим. Сега става така, че каквото не си доспи на първите 2 дремки, си го спи на 3тата и веднъж е 30 мин, веднъж е час, веднъж е 1.30. А и нощния сън отиде след 20.30, даже към 21, което за нея е късно и не си доспива.
Благодаря, момичета, надявам се уредът да ме улесни. Тая сутрин направих водния тест и ще видим какво ще си сготвим първо. ММ от снощи напира за пържени картофки, сигурно ще е първо това Simple Smile или печено пиле. Тука от седмица само гледам клипчета и се облизвам.

# 191
blue, честит помощник - много вкусотии да ви готви! 😊 Само внимавай в началото като готвиш супи/яхнии за количеството вода - колкото сложиш, толкова ще бъде после, че аз от началото слагах повече по навик, ама то нали не извира...

За режима - аз вече не следя толкова стриктно интервалите на будуване, но пък тя доста по-ясно започна да си дава сигнали когато и се доспи. И на мен вече ми се иска да мине на две дремки, но мисля че още е далече от този момент. Доста е активна и няма да издържи по-дълги интервали.

# 192
Включвам се в 22 и половина, след като нааааАААаай-сетне приспах след рекордните 6 часа и 40 минути будуване! Flushed Как се стигна до тук: Снощи заспа в 21 и тази сутрин стана в 6 и половина, нормално. Само че вместо да си играе час и нещо, искаше веднага пак да заспи и дори плака със затворени очи като сменях памперса, заспа на шишето. Спа 2 часа и половина до второто хранене. Следваща дрямка 20тина минути, прекъсната от шум. Следваща дрямка час и половина. Странна работа, нетипична, но си мисля ще да е наваксване някакво или от времето.

Четвърта дрямка не се получи, ама мисля си след този дълъг сън - нормално. Изкъпах набързо, давам шишето в 19 часа и очаквам да заспи за нощен (след 3 часа и нещо интервал). Да, ама не. След 10-тина минути дундуркане и пеене на обичайната приспивна песничка безрезултатно, идва свекървата с ММ, дето цял ден ги чакам и сетили се кога най-сетне да дойдат, ама извади ексклузивен късмет да я види будна. Викам си, айде да я измори още малко там като й говори, пък после ще спи. Да, ама не.

Пробвахме всички стратегии, които някога са работели, давах вода, оригвах, памперси сменях, гушках, пях. Ами не ще и дори не изглеждаше като да й се спи, кряка, вика - превъзбуда, зъби? Даже очите й мих да не са уроки.

Забелязвам в приложението, което ползвам, че за денонощие вкупом прави 12-тина часа сън. Днес беше навъртяла 10 часа и половина още след 3тата и последна дрямка до 15:50. И си мисля по тази логика трябва да заспи за нощен чак в 22, ама няма начин. Ей, чул ме дявола значи.

# 193
И ние днес направихме почти 7 ч  будуване. Сутринта стана 7.40 , към 10 го сложих да яде и спа 1ч45,Мин . Към 14 ч го сложих пак и дремна докато беше на гърда около 30-40 Мин. И по принцип спи половин час към 18 ч , го сложих да поспи, но не. Чак сега в 21.20 заспа докато яде.

# 194
Да, явно вчерашния ден е имало бебешки магнитни бури, защото и при нас сънят беше необичаен и кратък.
Поне не мрънка много и заспа вечерта в 9 без нещо.
Това ставане сутрин в 6,30 направо ме убива.
Не може ли само още половин час поне...

Общи условия

Активация на акаунт