91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 9

• 71 137
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Учителите ще кажат на родителската среща, всеки си има изисквания. По немски обикновено трябва тетрадка речник , тетрадка за работа в клас голям формат, три папки за събиране на материали по граматика, работни материали и съчинения.

# 226
  • На планетата Земя
Това са вече големи хора, на 99 процента имат избор да решат сами дали/къде/какво да записват. Така че можем да ги оставим да се срещнат с учителите, да чуят какво що и после да купят нужното.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 20:16 от Mileto

# 227
  • София
Надеждата умира последна, но и тя умира.. Sad
https://www.mediapool.bg/konkursite-za-uchilishtni-direktori-se- … t-news338941.html

# 228
  • София
Тъкмо тръгнах да го публикувам това, но ти си ме изпреварила. Остава “умрялата надежда”, че вече има временно заместващ директор в НЕГ… Ама надали🙁
Някак ми е съмнително, че всичко това се случва САМО заради директорката от Пазарджик.

# 229
Най-вероятно не е заради директорката от Пазарджик, но не е и заради Катранджиева. Избори се задават, искат да видят, накъде ще духне вятърът, за да сложат свои хора.

# 230
  • София
Не е и заради К., разбира се, но може да е заради определена група д-ри, които обслужват/прокарват нечии интереси. Да, това имах предвид и аз. Политически назначения.

# 231
# 232
  • София
Ако някой разполага с излишни учебници за 8-ми клас, ще се радвам да ми пише на ЛС. Разбира се, ще изчакаме да мине и родителската среща, ако случайно има някакви промени.
И да попитам кои са най-често използваните и препоръчани от учителите речници. (онлайн или на хартиен носител).

# 233
  • София

И да попитам кои са най-често използваните и препоръчани от учителите речници. (онлайн или на хартиен носител).
Pons: немско-български и българо-немски (хартиени)
Langenscheidt: немско-немски (хартиен, но е малко рано за него в 8 клас)
https://www.duden.de : немско-немски (онлайн, но и за него  е още рано)

# 234
  • София
Ако старите речници вършат добра работа, хич не ми се купуват нови. Мисля, че и на pons, и на Langenscheidt и Duden имам от “едно време”. Онези два тома -зелените с дебелите корици, са също на линия. А като съберем и моите и тези на мъжа ми, можем една библиотека да запълним:).
Само дълбоко се съмнявам, че ще се ползват. Затова реших, че има нещо ново и удобно онлайн. Мисля, че имам инсталиран на компютъра от преди много години на Gaberof (така ли се пишеше?) не-бг или бг-немски, но е малко постничък.
За немско-английски препоръчвам dict.leo.

# 235
  • тук-там
Като добър транслейтор ние ползваме DeepL

# 236
Скиорче, нужни ще са в перспектива още "Рекцията в немския език" (има преработено издание в стор.бг) и фразеологичен речник в 2 тома - от К. Гълъбов (втори том - от съпругата му).

Речниците са с търговска марка "Габероф", но са леко (пренебрежимо от гледна точка на авторското право) преработено издание на речницитет на БАН (от и на всички западни езици). Дълго време протичаха дела за авторски права срещу Габеров и издателството. Доказано е плагиатството. Затова, при колебание, за предпочитане са речниците на БАН.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 15:52 от Шарлот

# 237
  • столицата
Най-добре е да изчакате началото на учебната година. Учителите ще ви кажат какво е необходимо. Моята дъщеря не е ползвала речници на К.Гълъбов. Не са й били искани. Ползва зелените речници на ПОНС.

# 238
  • тук-там
Ох, аз не знам моята какво е ползвала. Тя си се оправя и не съм мн в час.
Русалка, щерката ми декларира, че за ДАФ гледа в нета, ама било елемементарно и не смятала да се готви. Дали е така според теб или дай някой довод, за да я засиля да се поподготви малко. Аз хем не и се меса много, хем се опитвам да я проверявам Wink

# 239
  • София
Ох, аз не знам моята какво е ползвала. Тя си се оправя и не съм мн в час.
Русалка, щерката ми декларира, че за ДАФ гледа в нета, ама било елемементарно и не смятала да се готви. Дали е така според теб или дай някой довод, за да я засиля да се поподготви малко. Аз хем не и се меса много, хем се опитвам да я проверявам Wink

Зависи, не знам кога е последната сесия по стария формат. После има/ще има някаква промяна вече, но каква точно  - ще разпитам и ще ти кажа. Знам само, че човек, готвещ от години деца за ДАФ (включително и деца от лайстунг, искащи да кандидатстват с бг дипломата си),сподели, че дори в Германия още нямало издадена литература за подготовка/тренинг по новия формат. Ако  хване девойката ти стария, мога да й дам една книжка (само да я намеря преди това, де), собственост е на дете от лайстунг минал випуск (моите ДАФ не са държали), по разни  странни пътища се оказа у нас това помагало, а детето отдавна е в Германия студент.

Достатъчен довод е, ако няма вече стар формат.. Не  е гот да си опитният заек в провеждане, оценяване и сие. Най-малкото бих изчакала следваща сесия, за да се ориентирам по-добре..И отделно, не да те стряскам, но прекрасни деца от лайстунг понякога имат и някоя тройка.. И това странно оценяване хич не значи, че нещо им куца в даден елемент, понеже на следващ опит на същия имат примерно максимума 5, а четворка на друг. А дори и да са достигнали и задминали минималния сбор 16 от четирите елемента с една тройка и примерно три петици като резултат, пак не става за медицина, та се явяват повторно. То и за  друго тройка много рядко става, но има някои университети- изключения, в които приемат все пак. Но не и за медицина.

Допълвам се: разпитах веднага и съм била права, предстои последен изпит ДАФ по стария формат през октомври, като вероятно обаче сроковете за записване за него вече са изтекли. Проверете, нищо не пречи Simple Smile Ако се класира за него, ще потърся книжката и може да я мине сама дотогава. Новият ще е вече много по-различен и никой още няма да го е  държал..Изцяло дигитален, нищо на хартия, променени задачи и в четенето, и в слушането, и в писането. Информиралият ме сподели, че са нужни  други умения за справяне в кратко време. И че новият ще има много малко общи неща със стария.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 19:35 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт