В момента чета ... 78

• 43 007
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
След три несполучливо подбрани книги (Енола, Тайният живот на Шекспир и В дворците на Кносос), прочетох една хубава - Елегантността на таралежа.
 Беше ми под ръка (т.е. на четеца) и макар да не беше точно това, което очаквах, я прочетох доста бързо и се изненадах приятно от качеството й.
Като недостатък мога да посоча това, че има твърде много философия, която понякога става досадна. Иначе съм съгласна с много от разсъжденията на героините - някои са право в десятката (като например това на Палома за подпалвачите на коли...).
Финалът беше прекалено тъжен за моя вкус, въпреки че се води оптимистичен... Sad

Намерих картината, на която се възхищават Рьоне и г-н Озу - малко се затрудних, защото всички картини на този художник изглеждат еднакво, но мисля, че е тази:

Рисувал е едни и същи неща, докато постигне съвършенство. Аз лично предпочитам Микеланджело като творец, въпреки че не бих си закачила плакат със сцени от Сикстинската капела вкъщи.

Оценка за книгата - 5 от 5, но едва ли ще я препрочитам.

# 481
Много благодаря, че сподели картината, интересно е да се види!
"Бал в Мулен руж" от Р. Ангелова всъщност носи заглавието на едноименната картина от Тулуз-Лотрек. Авторката има оригинална идея - замесила е една българо-френска история от Париж до Чепеларе, която започва в началото на 20 век, а задачата да я разплете се пада на главната героиня Ева - българска студентка, родена и израснала в Париж, която научава неподозирани факти околко своето родословие. И въпреки че е интересна книгата, на места ми досадяваше и даже малко се дразнех на някои постановки и описания в сюжета.
Въпреки тези моменти е приятна и любопитна за четене. Бих я оценила с между 3 и 4 звезди.
Започнах "Резерват за хора и вълци" и съм сериозно увлечена от историята, много ми харесва! Не съм чела Здравка Евтимова досега и го отчитам като пропуск, чудесно пише.

# 482
А аз започнах да слушам “Остайница” на Рене Карабаш,интересна ми е.

# 483
И аз я изслушах наскоро. Мисля, че на хартия нямаше да мога да я прочета. Четох коментари, че няма главни букви и е написано в доста необичаен стил, но прочитът в Сторител е чуден 🤩

# 484
Гледах интервю на Рене Карабаш за особенния стил на писане,някакъв по-завъртян и странен,това бил нейния начин да изрази себе си,но на аудио ми е ок.Заинтригува ме тази история покрай остайниците…

# 485
  • Между Пирин, Рила и Родопите
Аз съм в много силна серия!
Прочетох Калипсо и Виенското братство на Ингар Йонсрюд и Синът на Ю Несбьо на един дъх.
Страхотни!
Сега започнах Мочурища на Филипа Грегъри и е супер освежаваща след скандинавците.
Книгата за сега ми харесва много.

# 486
  • София
Гледах интервю на Рене Карабаш за особенния стил на писане,някакъв по-завъртян и странен,това бил нейния начин да изрази себе си,но на аудио ми е ок.Заинтригува ме тази история покрай остайниците…
Много е хубава "Остайница" и въобще не е трудна за четене. Simple Smile

# 487
Май пак ще отложа Джереми Полдарк. Вместо това мисля да прочета Убийство в дома на свещеника и с това да завърша цикъла за мис Марпъл - от началото на годината прочетох всички книги за нея, освен тази (която е първата).
Забелязах нещо, на което не бях обърнала внимание преди (защото имам повече от старите издания и само няколко нови) - на гръбнака на новите издания на Поаро и мис Марпъл (изд.Ера) има символ, по който може да се познае от коя поредица са (в случай, че не се сещате по заглавието - от пръв поглед, без да четете какво пише на гърба) - на книгите за Поаро има мустак, а на тези на мис Марпъл - нещо друго - предполагам, че са очички и коса? Grinning
Скрит текст:

# 488
Тези дни и аз си мислех за Агата Кристи и че ми се препрочитат отново някои нейни книги. Любима ми е!
Чете ми се нещо успокояващо и провинциално, като следобедна чаша чай Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 23:35 от Tsugumi_

# 489
"Чаеното момиче" от Лиза Сий прочетох днес.
Много неща научих отново. Книгите за Азия просто ми показват колко чужда и непозната за мен е азиатската култура.
Този път ставаше дума за акха - малцинство, обитаващо чаените планини в южен Китай, Бирма и Тайланд. Говореше се много за производството на чай, добиването му, оценяването и продажбата му. Голяма част от традициите и вярванията на племето акха ме шокираха - особено смятането на близнаците или на децата, родени извънбрачно или с някакъв видим недъг, за негодни. И въпреки че от време на време ми дотежаваха твърде многото описания, свързани с чая, и въпреки няколкото тежки сцени и съдби в романа, се почувствах уютно в страниците и ще дам 5* в ГР. Simple Smile

Колебая се сега между "Кървавата годеница" и "Дървесна история" но май все пак ще го карам по план с годеницата... Simple Smile

# 490
Изслушах “Остайница” с гласа на Петя Абаджиева-горещо препоръчвам!Все още съм в историята,героите са пред очите ми.Жестоката съдба на героинята е разказана от нейно име,на места се повтаря и това създава още по-силен ефект от изреченото,особено в по-тежките детайли за осмисляне.
Иначе от книжения си арсенал дочитам друго мое откритие за тази година-Йосип Ости и “Учител по любов”.Мисля,че по-уютни и красиви разкази скоро не съм чела.Те пресъздават детството на автора и най-вече облика на любящата баба,която сутрин меси погача и топли прясно издоеното мляко и цялата къща и двор се изпълват с аромата на любов и топъл хляб,а вечер скланя нежно глава до свеща с иконата върху стария скрин и се моли…и внучето е част от нейния магически свят,с който тя иска са го предпази от суровите изпитания на времето…а за тези времена ще се поровя допълнително в автобиографията на Ости,стана ми интересен и като личност.

# 491
  • София
Прочетох "Присъдата е смърт". Хубава е книгата, увлекателна, бързо се чете.  Хареса ми частта с писмото след официалния финал, не я очаквах.
Между другото днес за пръв път ми се случва ГР да откаже да публикува мой коментар- имало забранени думи- няма такова нещо, 100 пъти го четох. Дано е някакъв бъг, че нещо напоследък имам чувството, че ни е забранено и мнение да изказваме. 🙄 Нямам предвид тук в темата, но във форума като цяло си има цензура, по разни ФБ групи и т.н.
Продължавам с Миракъл Крийк на Анджи Ким, а в Сторител съм на Отклонение все още, не искам да давам оценка още, но тези безкрайни описания наистина ме съсипват. 🤦‍♀️

# 492
  • Варна
" Нощната кучка" на Рейчъл Йодър бих определила като малко странна книга.

Описва се животът на една жена творец, човек на изкуството хванат в капана на майчинството. Голяма част от жените ще се припознаят в този 2 годишен период. 2 годишно хиперактивно дете, съпруг в постоянни командировки и тежестта на цялата отговорност която майката понася. Самотата като второ дете, защото въпреки заниманията с детето и ангажираността с него в един момент избива  нуждата човек да се изяви, да се прояви, да покаже, че и него го има на света.

Изкуството намира начин .Когато човек има някакъв талант той не остава за дълго подтиснат, все ще намери път да пробие сред еднообразното, разпределено час по час ежедневие.

Финалът е красив. В него " Нощната кучка" отказва да е един малък човек отказал се от мечтите си и себеизразяването,  тя иска да е творец. Желае да огъва реалността и да я претворява в изкуство. И го постига. Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 13:11 от floren

# 493
"Верити" оценка 3. От нелепото начало до предвидимия нелеп финал. Добра хрумка, никакво изпълнение. Поне бързо се чете с този опростен език. И толкова, не заслужава повече хабене на думи.
Започнах "Плячка", но не ме впечатлява и няколко страници май проспах.

# 494
"Нощната кучка" ме очаква да я взема от куриерски офис Blush
Неочакван подарък ми е от непозната дама от ГР, на която толкова не ѝ е допаднал този роман, че изобщо не я искаше в дома си Blush
Е, аз я приютих тази КучкаJoy

Прави ми впечатление, че мненията за този роман са рязко поляризирани.
Това го прави още по-любопитен за мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт