Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 38

• 25 812
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Винаги ми е било интересно дали Виктория и в чужбина е толкова популярно, колкото у нас.

През последните години Виктория е едно от най-популярните имена в световен мащаб. Тръгна от Обединеното кралство заради кралица Виктория и се разпространи из целия свят. Стана толкова досадно и банално, че започнаха да разрешават най-различно изписване на името - Viktoria, Victoria, Vitória, Victória, Viktôria, Viktoriya, Vyktorya, Victoire, Vikttoria.... Онзи ден срещнах едно дете Viiktoria. Joy В България нямате такова разнообразие на изписване. Да ви е яд. Satisfied

Това в Англия ли се случва? А дали различното изписване не се дължи на различния произход на жените? С всички тези ударения съм убедена, че се касае за чужденки. Пропуснала си Viktorija- моя бивша колежка от Литва е с така изписано име. Не виждам нищо странно и не смятам, че е защото било станало банално. Това е древно име с хубаво значение и красиво звучащо за мен. Много по-добре от всякакви модерни, "небанални" измишльотини.
Защо е нужно имената да са оригинални? Последното нещо, което бих искала, е да кръстя детето си с оригинално име, честно казано.
Ако Кели е добре прието и нормално име, там където си ти, не виждам какво странно, необичайно и интересно има, че да е за тази тема. Просто на теб не ти харесва.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 20:35 от Pistachio

# 496
Има една американска актриса с имена Минка Кели. Май е с чешки произход. Laughing

# 497
  • Крайбрежен район
Това в Англия ли се случва? А дали различното изписване не се дължи на различния произход на жените? С всички тези ударения съм убедена, че се касае за чужденки. Пропуснала си Viktorija- моя бивша колежка от Литва е с така изписано име. Не виждам нищо странно и не смятам, че е защото било станало банално. Това е древно име с хубаво значение и красиво звучащо за мен. Много по-добре от всякакви модерни, "небанални" измишльотини.
Защо е нужно имената да са оригинални? Последното нещо, което бих искала, е да кръстя детето си с оригинално име, честно казано.
Ако Кели е добре прието и нормално име, там където си ти, не виждам какво странно, необичайно и интересно има, че да е за тази тема. Просто на теб не ти харесва.

Не се касае за чужд произход, а за неграмотни хора. Не знам какво те учудва толкова. Не малко имена и в България се изписват с правописни грешки. Може би всички тези хора са с чужд произход? Дадох пример с Виктория, но подобно изписване има с редица други имена. Вече има повече свобода да решиш как да бъде изписано името на детето ти. Няма задължителен стандартен модел както преди. И от там настана пълна анархия. Куцо и сакато се юрнаха да оригиналничат с имената на децата си. Vyktorya е детето на моя приятелка. Обяснението е, че е по-различно и по-оригинално. Не знам как не се е замислила, че това дете цял живот ще си спелува "оригиналното име".
А за Кели не мога да ти кажа дали се приема добре, тъй като едва сега навлиза. Допреди няколко години подобно изписване въобще не беше разрешено.

# 498
То естествено, че е по-добре да е име като Виктория пред някаква уникална измишльотина, но не ви ли пречи, че е толкова масово, сякаш се обезличава? Едно време сигурно кралица Виктория е била една от малкото с това име, а сега всяко второ детенце и млада жена е с това име. На 30+ съм и в живота си съм изгубила бройката на приятелките, колежките, съученичките си, познатите си с това име, а сега положението е още по-зле - име номер 1 сред бебетата за поредна година. От тази гледна точка вече имена като Виктория и Александър омръзват на хората, прекалено експлоатирани са. Станаха като Иван, Георги и Стоян в миналото. Не, че нещо им има на тези имена, но аз не бих ги избрала, точно защото всеки втори се е казвал така. А някога сигурно ще са малцинство, както е тръгнало. Grinning
Това е мое мнение, разбира се, някой може да иска точно супер популярно и модерно име. Simple Smile

# 499
Да, ясно ми е, че някои хора го правят за оригиналност, но все още не съм убедена, че всичките ти примери са такива.
Интересно ми е ти с нещо свързано с имена ли се занимаваш, че така категорично твърдиш, че не се касае за хора от чужд произход, иначе се съмнявам да познаваш лично всичките тези Виктории. Ако е така, то бих го приела.
А името Kelly не мисля, че е от вчера, сещам се за няколко известни личности с така изписано име. Затова и не ми звучи никак странно. Щеше да е странно, ако беше в България, защото предимно имена на български деца се коментират в темата.

Алиса, има разлика между популярно и модерно име за мен. Популярно е Виктория, модерно е Кая, примерно. На модерното скоро ще му мине модата и след години ще звучи като Стойка или Пенка. Виктория е класическо име и такова ще си остане много дълго време най-вероятно. За мен не могат да се сравняват и знам кое бих предпочела.
Иначе, да, има много имена, които са между най-популярните и най-изчанчените.

# 500
Аз пък до сега в живота си се сещам само за една Виктория, която да познавам, и то бегло. Като цяло в мъжкия вариант ми харесва повече името. А колкото до Александър, аз го харесвам от малка и не би ме спряла популярността му да го ползвам някой ден.

# 501
Виктория е красиво име, но протъркано от употреба. Загубила съм броя на Викториите, които познавам.
Покрай мен има много деца - има си и Никол и Гергана. И Теодор и Ангел. Зорница също.

Идвам с един Елиан 🤷‍♀️

# 502
Един съсед  се казва Елин с ударение на е- то.Не е от най- странните, ама да има

# 503
ВасилиА - една от близначките на Зейнеб Маджурова. Другата е София. А третата й дъщеря (каката) е Мириам. Доста разнородни имена имат сестричките. Simple Smile

# 504
Мелица
Досега само с "и" съм го срещала

# 505
Мелица
Досега само с "и" съм го срещала
Да не си я срещнала в групите за гривни Пандора? Ако да, е същата. Grinning
Сега даваха по тв едно първолаче Гери-Никол. Думи нямам. Второто дете на тази майка може да е Тита.

# 506
Точно с Пандора, да. 😁 Вчера попаднах на нейния канал в YouTube. Ама потърсих името, не е единствена.

# 507
От тази гледна точка вече имена като Виктория и Александър омръзват на хората, прекалено експлоатирани са.

Искам само да направя една разбивка...

За 2021 година според НСИ има 645 родени Виктории. Общо за страната са родени 28 796 момичета. Това са 2 (два) процента от децата.
Градове в страната има 257. Ще смятам толкова грубо, че няма накъде - в град за 1 година средно са родени по 112 момичета, от които 2,5 са Виктории. Ако сметнем, че в София, Пловдив, Бургас и Варна има по повече от 2 Виктории на година, това статистически оставя някои градове въобще без такова име. А ако добавим и селата в сметката, въобще става едно мазало без Виктории почти навсякъде.
Пък то нека си е най-популярното име колко години наред. Така звучат някои потребители (Алиса - не към теб лично, просто се изнервям, във всяка тема за имена има такива коментари) все едно всеки ден се раждат по 1000 Виктории във всеки град.

# 508
Bad Karma, извинявай, че сме те подразнили. Simple Smile Аз не разполагам с такива разбивки, не съм и се ровила, но за трийсетте си + години съм изгубила бройката на всички Виктории и Александровци, които познавам и които просто съм срещала. Толкова Ивановци не познавам... Всеки говори от собствения си опит. Без лоши чувства, разбира се. Ако децата на някой от четящите тук са Александър, Мартин, Кристиян или Виктория, съм сигурна, че никой не иска да ги обиди - тях или избора им, просто изразяваме мнение. Simple Smile
П.С. Може ли да се провери и за други имена колко деца са родени за съответна година?

# 509
НСИ дава списък само за топ 12 имена на момчета/момичета за година.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 19:24 от Bad_Karma

Общи условия

Активация на акаунт