Ранно поставяне на бебето на гърдата

 • 10 988
 • 8
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Ранно поставяне на бебето на гърдата

автор: Антоанета Борисова,
Център за бременни жени, Пловдив


Защо е нужно ранното даване на гърдата?

Поставянето на бебето на гърдата веднага след неговото раждане спомага за по-бързото завършване на раждането – отделянето (раждането) на плацентата в резултат на рефлекторното съкращаване на матката. Ранното даване на гърдата (през първите 30-60 минути след раждането) също така спомага за увеличаване на количеството кърма и продължителността на периода на лактация. Много важно е бебето веднага след раждането да е сложено на корема на майката. Контактът “кожа до кожа” позволява на новороденото да почувства майчината топлина и да чуе сърцето ѝ. Нека бебето да не суче, но даже ако поближе зърното, то поне няколко капки коластра ще влязат в устата му. Децата, които са поставени рано на гърдата, 3,3 пъти по-рядко боледуват и по-добре наддават на тегло в сравнение с децата, поставени на гърдата след 1 денонощие от раждането. Ранното поставяне на гърдата снижава вероятността за токсичното въздействие на билирубина, предизвикващ жълтеница при новородените. Ранното поставяне спомага и за формиране на здрава микрофлора на бебето. Червата, кожата и лигавицата на новороденото са стерилни. По време на първите контакти с обкръжаващия го свят те се “заселват” с микроорганизми. Доказано е, че микроорганизмите от майчината кожа най-добре се приспособяват към бебето и даже условно патогенните микроби от майчината кожа по-рядко водят до развитие на заболявания, отколкото същите тези микроби, но пренесени от друг източник. Всяко трето дете, поставено на гърдата 1 денонощие и повече след раждането, има нарушение на формирането на чревната флора. Тези деца по-често боледуват от стомашни разстройства.

Поставянето на бебето на корема на майката е логическо завършване на раждането. То сигнализира на майката и бебето, че стресовата ситуация е завършила благополучно, че двамата са се трудили ненапразно и са излезли победители. Хармонията, съществуваща между тях преди раждането, е възстановена. Сега може да се отпуснат и да се порадват един на друг. От раждането, завършило с ранно поставяне на корема и гърдата, бебето получава знание за това, че при сложни обстоятелства изход може и трябва да бъде намерен. Отделено от майката, то получава по-скоро отрицателен опит.

Голямо значение за установяване на дълбока емоционална връзка между родителите и бебето има първият зрителен контакт. Важно е първото лице, което види бебето, да е на мама или татко.

Когато след раждането е оставено на майчината гърда 30-45 минути, детето възстановява връзката с миналото: то отново чува сърцето и гласа на майката. Чувствайки себе си в безопасност в прегръдките на близко същество, новороденото се запознава с новия свят: неговата кожа усеща допира на майката, езикът му чувства вкуса на нейната кожа и коластра, носът му вдишва нейния мирис, очите му са обърнати към любящ поглед, ушите му чуват нейния глас.

Контактът “кожа до кожа” е нужен и поради още една причина: анализаторът за допир е основен за новороденото и получава най-голямо развитие в утробата на майката. За това свидетелствува самата природа. Известно е, че млекопитаещите не само и не толкова измиват своите потомства, когато ги ближат, отколкото им създават мощен поток от импулси, постъпващ в мозъка им и принуждават цялата система на организма да работи. Без това облизване новородените животни просто загиват.


Ранното даване на гърдата и честотата на кърмене.

Нерядко само видът на огладнялото бебе и неговият настойчив вик толкова силно въздействат на жената, че способността да се образува кърма рязко се увеличава. Установено е, че в естествени условия новороденото има достатъчен запас от течности и хранителни вещества за поддържане на жизнената дейност в продължение на няколко дни след раждането. Млякото на майката се отделя при търсене (искане) от бебето! Затова продължавайте да слагате детето на гърдата си и тогава, когато ви се струва, че млякото не е “дошло” и гърдата е празна.
Колкото по-често слагате бебето на гърдата, толкова по-голяма е вероятността за успех!


Правото на майката да поиска бебето си за кърмене веднага след раждане.

Това право е цитирано в Съвместната декларация на СЗО (Световната Здравна Организация) и УНИЦЕФ, издадена през 1989 г. – “Опазване, поощряване и подкрепа на практиката на кърмене: роля на службите, помагащи при раждането”. В този документ са формулирани 10 принципа на успешно кърмене, в това число:
•   медицинските служители са длъжни да помагат на майките да започнат кърмене в течение на първия половин час след раждането;
•   длъжни са да показват на майките как да кърмят и как да съхранят лактацията си, даже ако са временно отделени от своите деца;
•   изключено е дохранването на новородените с друга храна или течност освен майчино мляко, освен в случаите, когато има медицински противопоказания за кърмене;
•   трябва на практика денонощно майката и новороденото да са в едно помещение;
•   не трябва да се дава на новороденото, което се кърми, никакви успокояващи средства и устройства, имитиращи майчината гърда (биберони залъгалки, шишета с биберони и др.)

За съжаление, все още практиката на ранното поставяне на гърдата не е разпространено широко в България. Дълго време се смяташе, че трябва да се създава щадящ режим за жената – да ѝ се помогне с приспивателно, да се обезболи, да се стимулира раждането, а след него – да ѝ се даде да си почине без бебето. Всички тези мерки обаче съществено намаляват шанса на майката да изхрани бебето си с кърма. Кърменето, както и раждането, е успешно само тогава, когато родителите са уверени, че преди всичко те сами могат да дадат на собственото си дете всичко необходимо, като не се осланят изключително на лекарите, които “могат да оправят всичко”, а преминават предродова подготовка, активно участват при раждането и вземат всички мерки за поддържането на лактацията.

АГ клиниките в Пловдив са едни от първите в страната, които въвеждат ранното поставяне на бебето на гърдата. Ръководителите на родилните домове – проф. Д-р Милчев, д-р Пелев, д-р Карагьзян, д-р Дренски и д-р Бояджиев гарантират, че ще дават бебето за първо кърмене 30 до 60 минути след раждането при изразено желание на майката.


Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 18:38 от Редактор*

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
За съжаление, макар че съм раждала в пловдивски родилен дом и исках да ми дадат бебето, не го получих. Закърмих 3 часа след раждането. За момента в много места горното остава добри пожелания, но вярвам, че до голяма степен е в ръцете на родилките да го променят!

# 2
Ами боо, има тази вероятност според мене (за промяна), защото все пак лекарите са започнали да гледат и четат какво се прави на  "Запад". Пожелавам тия промени да настъпят по-скоро и в Б-я. Тук се радваме на тази система Simple Smile

# 3
 • САЩ
 • Мнения: 323
Воо, предлагам да промениш изречението
"Нека бебето да не суче, но даже ако поближе зърното, то поне няколко капки коластра ще влязат в устата му."

на

"Дори бебето да не суче..."

защото идеята е че няколкото капки коластра са от полза, дори и да не суче бебето, а не че не трябва да суче веднага след раждането.

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 874
Summer, и аз го забелязах, но статията не е моя, само я преписвам. Това е брошура за ранното слагане на гърда на Центъра за бременни, Пловдив.
Така че, дадох пълния текст, а пък иначе не пречи да коментираме каквото не е 100% акуратно Wink

# 5
 • САЩ
 • Мнения: 323
А, извинявай, не съм дочела до края и понеже обикновено превеждаш статии, затова. Вероятно поне части от тази брошура са преведени, звучи ми познато.
В такъв случай важно е да се радваме на прогреса в политиката на този родилен дом, пък дори и с някой малки недостатъци.

# 6
Kogato rodih purvoto si dete v mbal"Sveti Georgi",predi 2god.i polovina, mi kazaha che deteto se slaga na gurdata  6 chasa sled rajdaneto.Kkogato rodih vtoroto si dete predi 25 dni otnovo mi kazaha sushtoto,taka che ne sum suglasna s tova che prof. Milchev pravi vsichko vazmojno bebeto da se dava na maikata v purviq chas sled rajdaneto.

# 7
 • Мнения: 1
Май това е масова практика (да не ти дават детето до един час след раждането) И какво трябва да се направи в такъв случай? Аз съм бъдеща майка, термина ми е утре и се притеснявам за това какво да правя в първите минути и часове след раждането, за да мога що годе безпроблемно да си кърмя детето? Изводът, който си правя е, че стабилно трябва да споря с акушерките, които се оказва, че вместо да ми помагат, май повече пречат специално що се отнася до кърменето. Да не говорим, че някои от тях обвиняват родилките, че не се били интересували преди това и едва ли не - каква им била работата девет месеца, че сега не знаят какво да правят - това са думи на акушерка в една от болниците във Варна!!! Не знам с такова отношение как е възможно да се подхожда към човек, който е уплашен, защото му се случва нещо толкова важно за пръв път и иска всичко да е наред, а никой не му помага и не го разбира! Ако поискаш разбиране или задаваш прекалено много въпроси персонала на родните болници те гледа на криво и мисля, че никой не може да го отрече!!! Колкото и да се информираш предварително, колкото и статии да прочетеш, с колкото и раждали вече жени да си говорила, каквото и да правиш, не минеш ли сама по този път, не можеш да знаеш какво е и винаги ще има неща, които да те изненадат!!! То е като влюбването или като ред други важни за човека събития, които преобръщат света ! И ако в момент като този, хората, които са назначени  да ти помагат, всъщност ти пречат... в такъв момент, какво трябва да направиш??? Знам, че това в известна степен е риторичен въпрос и едва ли има човек, който може да ми отговоти, но трябваше да го задам, защото побеснявам, когато заради невежество и рутина ти отнемат възможността да храниш по възможно най-добрия начин детето си!

# 8
 • София
 • Мнения: 432
А как стои въпросът с нас, които сме задължително със секцио? Когато родих сина си, ми го приближиха до главата за половин минутка. Аз, разбира се, лежах вързана за операционната маса и само успях да му цункам крачето. После ми го донесоха след 24 часа, понеже в реанимацията било изключено да носят бебета. Даваха ми го на 3 часа, с изключение на периода  между 22 ч и 6 ч, в който сигурно са го хранили с шише. Въпреки това успях да го закърмя! С много усилия и инат, на третия ден след раждането. Нормално ли е според вас да не ми дават детето цяло денонощие? Shocked

Общи условия

Активация на акаунт