Студенти в Нидерландия - 14

• 69 510
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, споделете как са първокурсниците, свикнаха ли, мъчи ли ги носталгия, моят младеж казва, че вече свиква в Айндховен и му е много добре, май са го ударили на купон, като се чуваме вечер, често е някъде на гости, вече се разходили до Германия, а октомври ще ходят на някакъв фестивал във Амстердам, засега знаел нещата, които сега учат и му е много лесно
В кой университет сте и каква специалност? Моята е доста натоватена, всяка седмица тестове и проект. Сега трябва да си избере пътвият избираем предмет за втория тертаместър, та е в чуденка. Ако някой има препоръка, бихме ги обсъдили. За ТУ Айндховен.

# 526
Здравейте,
синът ми се е насочил към Нидерландия и личния лекар ми спомена, че вероятно се изисква справка за ваксинациите от електронен регистър, за родените след 2005.

Има ли такова изискване и какви ваксини са задължителни, за да може да учиш там?

В повечето европейски страни знам, че има изискване за 5-валента противоменингитна ваксина, но не съм сигурна дали това е изискване за Нидерландия.

Зачетох 1-вия пост в темата, но не открих отговор на този въпрос.

Благодаря!
Моят син има личен лекар в Холандия. При записването не са му искали картон за ваксините. Аз също си мислех, че може да е нужно.

# 527
Как става избора на личен лекар в Холандия? Трябва ли да работи и се осигурява там, за да има право на личен лекар? Или с тяхна застраховка?

quote author=Eva_2013 link=topic=1471411.msg45359134#msg45359134 date=1664388553]
Здравейте,
синът ми се е насочил към Нидерландия и личния лекар ми спомена, че вероятно се изисква справка за ваксинациите от електронен регистър, за родените след 2005.

Има ли такова изискване и какви ваксини са задължителни, за да може да учиш там?

В повечето европейски страни знам, че има изискване за 5-валента противоменингитна ваксина, но не съм сигурна дали това е изискване за Нидерландия.

Благодаря!
Моят син има личен лекар в Холандия. При записването не са му искали картон за ваксините. Аз също си мислех, че може да е нужно.
[/quote]

# 528
Как става избора на личен лекар в Холандия? Трябва ли да работи и се осигурява там, за да има право на личен лекар? Или с тяхна застраховка?

За да има право на личен лекар е необходимо студентът да сключи частна здравна застраховка в Холандия. Това е в случай, че не работи. Ако пък работи, има държавна застраховка и така се регистрира към личен лекар.

quote author=Eva_2013 link=topic=1471411.msg45359134#msg45359134 date=1664388553]
Здравейте,

Благодаря!
[/quote]

# 529
Ева, понеже цитатите станаха пределно объркани в горните постове, болдвам написаното от вас и питам къде прочетохте такова нещо???

"За да има право на личен лекар е необходимо студентът да сключи частна здравна застраховка в Холандия. Това е в случай, че не работи. Ако пък работи, има държавна застраховка и така се регистрира към личен лекар. "

# 530
Доколкото съм осведомена всички здравни застраховки са частни, демек човек сам си сключва договор към избран от него застраховател по избрана тарифа, която покрива определен обем и сума прегледи (зависи колко ще се доплаща). Ако се работи на минимума или под минимума часове, може да се кандидатства към държавата, която връща голяма част от сумата (но не 100%). Може би това се има предвид под държавна - но терминът не е правилен.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 09:27 от chervenokoska_2

# 531
Момичета, споделете как са първокурсниците, свикнаха ли, мъчи ли ги носталгия, моят младеж казва, че вече свиква в Айндховен и му е много добре, май са го ударили на купон, като се чуваме вечер, често е някъде на гости, вече се разходили до Германия, а октомври ще ходят на някакъв фестивал във Амстердам, засега знаел нещата, които сега учат и му е много лесно
Чудесно ми звучи,но кажете за коя специалност става въпрос?Моят син е в Фонтис /приложния/-софтуер и толкова много задачи и проекти има ,че не може и да сънува за купон.Вече си мисля,че някой специалности са просто непробиваеми.Да не казвам,че масово се преповтарят семестрите ако не се справи дори само на  едина от задачите. Моля ако има майки от същата специалност и уни да споделят и при техните деца ли е така.?

# 532
Фонтис е приложен, нали?
Първоначално си мислих, че в приложните е лекинко, без много зор! Явно не само, че не е така, ами и критериите за преминаване са по-строго, трудни. Бихте ли споделили има ли поправителни сесии, как така дори и на един изпит да не се справиш, повтаряш ...
И още нещо ново, не, недообмислено е по-точната дума: от приложен излизаш с 240 кредита, а от научен с 180, като второто може да е пречка при магистратура, която изисква 240 кредита. И това не разбрах как така се случва.
На една он лайн среща на Унифай го профоворихме този въпрос.
Ако имате яснота, ще съм благодарна на разясненията.

# 533
  • Бургас
Моят лежерен младеж е ICT във Фонтис-приложен точно, но все пак той в България две години кара онлайн курсове в Софтуни и казва, че нещата, които сега учат, той си ги знае, та може би затова му се струва лесно.

# 534
Това с изпитите и възможностите за явяване на поправка е различно за всеки университет и специалност. Има такива, които през първата година изискват много висок брой взети кредити както и не позволяват поправки. При дъщеря ми конкретно за първата година бяха разрешени само по една поправка за предмет. Основния принцип е изискването първата година да се вземе с 35 кредита минимум, но е възможно да има и изключения с изискване за повече. Имайте предвид, че ако не успее да се вземе първата година и се отпадне, след това за определен срок от време не може да се кандидатства за същата или много сходна специалност в нито един холандски университет.
Повторение на семестър означава само предмета да се кара отново целия курс в някоя от следващите години на следването. При детето при повтаряне обаче вече влиза ограничителен режим и всички групови задачи вече трябва да правиш сам. От втората година вече няма изискване за определен брой кредити на година. Детето е решило например да отложи 2 или 3 предмета за 4та година, да си напише спокойно тезата, с чиято защита се завършва (тя носи 15 кредита) и да работи повече. Сега основно работи като teaching assistant.
Говорили сме с нея на темата 180/240 кредита. Доколкото разбрах през годините имаш право да дозаписваш допълнителни предмети и така може да натрупаш още кредити. Отделно при нея може да се взимат някои основни предмети от съвсем различни специалности, които считаш, че биха били ти полезни в живота или като допъление на някакви умения.
Освен това сега бегло порових - за специалността на дъщеря ми за магистратура се изисква 180 кредита от академичен университет (част от унитата не приемат приложен за магистратури). Моето лично усещане е, че децата от приложни университети, поради многото практики и реални задачи започват директно работа след бакалавъра. Докато от академичните специализират по-тесни магистратури.
Хубаво е като се избере определена бакалавърска програма, да се порови и какви магистратури са възможни. Винаги има опции за продължаване, просто трябва да се прочете.

# 535
Статия за новите мерки за цените за газ и електричество.
   https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09 … heid-bieden 

# 536
Как се започва работа като асистент на преподавателя? Обяви ли пуска университета?

# 537
Усложенията с магистратурите започва от там, че деца с  приложен бакалавър кандидатстват за академичен магистър. Ако си следват идеята приложен бакалавър - приложен магистър, няма да има проблеми. Изхождам от специланоста на моя син. В неговия университет таз исециалност я има на балакавър и на магистър. Ако един ден реши да надгражда, или му трябва магистърска степен за някаква работна  позиция, знае къде да запише магистрстура.  В Германия малкия е проверил - ако  те одобрят по останалите критерии,  една приравнителна година  в която си  " доучваш"  така да се каже, е ок за да се стартира академичен магистър  след завършен приложен бакалавър.  Т. е. има вариант.

# 538
  • София
А какво става ако решат да карат магистратура в друга държава, не в Нидерландия?  Приемат ли ги със 180 кредита или трябва да доучват по някакъв начин?

# 539
За асистент на преподавателя - трябва да се пита (писмено) всеки преподавател. Хубаво е по-рано и обикновено се отварят позициите лятото. Кандидатства се и самия преподавател избира (има си система със студентски достъп и там се прави всичко). Сключва си се договор, внасят се осигуровки и има определен брой часове всеки месец, всичко се заплаща в края на месеца. Уточнявам, че часовете са под минимума от 56 часа (между 30 и 40 всеки месец), така че трябва да си асистент по два предмета, например или да работиш нещо друго, за да имаш право на субсидиите от ДУО. Парите не са зле, заетостта не е толкова много и седи отлично в автобиография. Детето така се беше влюбило в лингвистиката, която й беше първата година и веднага направи запитване. След това като кандидатства я одобриха веднага, защото е показала траен интерес към предмета (не е само това определящо, оценката и беше 9,23).
За другите държави и магистратурите. Погледнах, например ТУ - София. Изискват 240 кредита. Но според мен оценяват изучаваните предмети и е възможни и двете хипотези - да те допуснат или да се изиска да вземеш предварително някакви предмети (Pre-master). Предполагам и в другите страни е така. Мисля има родители с деца бакалавър/магистър в различни страни, ще се радвам да споделят опит. Детето ще проучва тази година.

Общи условия

Активация на акаунт