Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 899
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
Завишения ТАТ показва автоимунен процес, т.е. Хашимото (за съжаление, често едно автоимунно повлича след себе си друго), ТАТ са антитела нападащи щитовидната. Отделно от хормоните се вижда, че има хипофункция на жлезата - ТСХ е висок (трябва да е до 2-2,5), а Т4 е нисък (това е хормон който жлезата произвежда, трябва да е над средата на границата поне), единствено Т3 е все още добър - организма се опитва да компенсира.
Иначе вит.В12 е нисък, особено за дете, вит.Д също трябва да се вдигне още малко.

Кр.захар е малко ниска, не виждам изследван инсулин обаче...

# 196
  • София
Благодаря! Ще му направя изследване и на инсулин..не ни е бил назначен и сме го пропуснали от толкова много изследвания.
Очаквам да излязат и резултатите на цинк,мед и АНА.
От вчера започнах да му давам витамини Витикс.
Тъй като съм неука в тази област на автоимунни заболявания и хашимото, ще се заема събота и неделя да прочета и темата, за да се запозная повече, но на първо време какво е най-добре да се предприеме като прием на добавки или диети ?
Чак следващата седмица ще посетим лекар и най-вероятно и прием на лекарства ще се наложи ?
Иначе може би трябва да запиша и час за преглед при ендокринолог ?

# 197
Да, добре е да минете през детски ендокринолог да погледне и на видеозон жлезата. Повечето от тях, при хормони в референтни граници не реагират особено. Момичетата от София, може да препоръчат лекар евентуално.
Иначе на първата страница има сравнително синтезирана информация, прочети. Не е толкова сложно, но ти е ново и нормално да не ти е ясно. При Хашимото антителата са два вида - ТАТ и МАТ, при някои едните са завишени при други - другите, или и двете.  Когато има автоимунен процес, се уврежда жлезата и следователно функцията й се нарушава.
Хубаво е да се оптимизират витамините, те влияят на функцията на жлезата, т.е. като има дефицит допълнително влошават функцията й.

# 198
  • София
Моля за препоръки на детски ендокринолог в София ?

# 199
Попова в Токуда

# 200
  • Столичанин ама не в повече :D

Моля ви, кажете според вас какво леченов да предприема. Изследвах и витамин д и б12, и започнах да приемам витамин д, защото е нисък. Пия също така магнезий и селен. Имам поликистозни яйчници и от там започнах да търся причината за кистите и реших да изследвам щитовидната жлеза. От 2 месеца се храня без глутен и захар, от 3 дни съм спряла и млечните. Спортувам редовно от 2 месеца, предимно тичане сутрин, но също и вървя много, рядко падам под 15 хиляди крачки на ден. Откакто промених храненето се чувстам по енергична, няма умора, мозъчната мъгла е много рядко, не се подувам. Не свалям килограми въпреки режима, имам акне и доста често променливи настроения. Общо взето май е това Smile
Ft4 е нисък, така, че може би прием на хормон би помогнал, задължително изследвай глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин, също е препоръчително да се провери феритина. Simple Smile
Фт4 ти е добре, това означава, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормон, тсх е маалко по-високо от оптималното, така, че може би жлезата работи малко повече отколкото трябва, а е възможно да е нещо моментно, фт3 обаче ти е нисък, което означава лоша конверсия, провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, много често при проблеми там има и проблеми с щж, както и обратно. Simple Smile

Тази конверсия дали може да се пфобри с еутирокс? Имам си типични симптоми на хипо - суха кожа, умора, ниска температура, сърцебиене
Ами не, конверсията се подобрява с подобряване на работата на черния дроб, защото 80% от конвертирането на т4 към т3 се случва там, относно изискванията за взимане кръв са стандартните сутрин на гладно без прием на нищо друго освен малко вода. Simple Smile
Здравейте, включвам се с молба за мнение за резултатите на дъщеря ми, 21 год. Имаше закъснение на цикъла и лекаря откри киста 2.5 см. Отделно е изразил съмнение, че може да има проблеми с ЩЖ. За закъснениието изписа Дуфастон за 5 дни, който аз не желая тя да пие. Днес пусна хормони на ЩЖ и резултатите са:
TSH 3.22   mIU/L     0.55 - 4.78
Free Т4 (fT4)   S    15.19  pmol/L     11.5 - 22.70    
Free T3 (fT3)   S      6.11 pmol/L     3.5 - 6.5   
ТАТ (Tg Ат)   S     < 1.3 IU/mL     0 - 4.5
A-TPO (MAT) S     37.6 U/mL     0 - 60
Според мен TSH e високо, Т3 е ок, Т4 може да се оптимизира. Но не мога да си отговоря дали е в хипо или не.
Вит Д е под норма, а магнезий на долна граница.

Също така може ли да приема биоидентичен прогестерон вместо Дуфастон за предизвикване на цикъла, за да се пуснат после полови хормони за изследване?

Ще съм благодарна за всяко мнение
Понякога хипофункцията започва с повишена конверсия на т4 към т3 както при дъщеря ти, защото фт3 не е ок ,високо е, над 6 не би трябвало да се качва, а фт4 е по-ниско от оптималното (18), тсх също говори за хипофункция, и все пак би могла да изследва и траб антитела за да се изключи грейвс, също е добре да провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин. Simple Smile
Джеръми,  в началото на темата си писал за съотношението на FT4 и FT3, но мерните единици в Рамус(където са ми последните изследвания) се различават.
FT4 -    ng/dl
FT3 -    pg/ml
   Търсих, опитвах, но не можах да ги разгадая - как да ги уеднаквя. Дали ти ще можеш? А и каква е разликата с pmol/L - мерната единица, която открих в НЕТ-а?

Още един въпрос(към всички по-запознати): какво пиете, когато сте болни, настинали, грип? Как се лекувате? - Аспирин и ибупрофен не влизат в АИП. Аз работя на смени, на течение - настинките, мускулна треска са често явление при мен. Пия точно аспирин, аналгин и нурофен.
  И как влияят тези лекарства на хормоните - променят ли ги ако съм ги пила 1 -2 дни преди изследване?

Понеже още никой не е писал, допълвам още един въпрос: От вчера преглеждам АИП(решена да го спазвам, след стреса от падащите ми хормони) и не виждам въглехидрати? Сладък картоф, кокосово брашно, сигурно малко  морковите, целината и цвеклото - и как да си наваксваме необходимите въглехидрати? Същото питане и за калция - щом не се яде сирене, как да си наваксам калция?
Ами да ги беше написала за да ги конвертирам Smile , а разликата в единиците са различните реактиви, с които работят лабораториите, относно пиенето на хапчета, при начални симптоми се лекувах с дъвкане на чесън (и така 7 години без хапчета), за съжаление като се появи ковида не помогнаха и бях принуден да пия температуропонижаващи, първите две не можех да ги пия поради алергии, а на третото изрично пишеше в листовката, да не се пие при проблеми с щитовидната жлеза и с лекаря в отделението (дето ме преглеждаха за ковида) го коментирахме, ама отговора му беше лаконичен няма начин ще трябва да се пие (защото както със всичко останало и при пиене на хапчета се слагат на везните плюсовете и минусите, а прекалено високата температура, която имаше при мен беше мноого сериозен минус), така че да, влияят на хормоните. Simple Smile

Изследвах и тези неща, без феритина. Баба ми е диабет и няколко пъти си проверявам при нея кръвната захар 1-2 часа след хапване. Движи се около 5

Гликирания ти хемоглобин е височък, оптималния е около 5-5.20, а в общи линии трябва да е под 5.50 и витамин д ти е нисък, задължително почни да приемаш добавка (трябва да го качиш над 40 ng/ml). Б12 ти е ок. Simple Smile

# 201
Инсулина и глюкозата са две различни неща,така ли?  Няколко пъти през годините сме изследвали захарта и винаги е в порядъка 4-6, даже и под нормата е била. На няколко пъти имах и кетони в урината и джипито се беше шашнало да нямам и висока захар, но и тогава кръвната захар си беше наред.

# 202
Инсулина и глюкозата са две различни неща,така ли?  Няколко пъти през годините сме изследвали захарта и винаги е в порядъка 4-6, даже и под нормата е била. На няколко пъти имах и кетони в урината и джипито се беше шашнало да нямам и висока захар, но и тогава кръвната захар си беше наред.
Да,  различни са. Инсулинът е хормон,  който участва в регулацията на кръвната захар.  Инсулинът може да е завишен дори и при кръвна захар в норма.

# 203
  • София
Аз също искам да попитам кое от тези изследвания трябва да му направя за инсулин - в лабораторията излизат няколко вида ?

Инсулин (IRI, UPU, Имунореактивен инсулин)

Двукратен инсулинов глюкозотолерантен тест

Инсулинов ГГТ (2 инсулина + 4 кр. Захар)

Инсулинов ГГТ (4 инсулина + 4 кр. Захар)

Трикратен инсулинов глюкозотолерантен тест

HOMA, Инсулин, Глюкоза (инсулинова резистентност)

# 204
Аз също искам да попитам кое от тези изследвания трябва да му направя за инсулин - в лабораторията излизат няколко вида ?
..............

HOMA, Инсулин, Глюкоза (инсулинова резистентност)

Ето това пусни.

# 205
Във връзка с Хашимото пуснах Вит Б12 и Д. Последният е малко под долна граница. Да започна ли прием на Вигантол или нещо от сорта и по колко?

# 206
Това са ми последните изследвания, какво ви е мнението:

Скрит текст:
Общ белтък/Total protein        71       g/l     60 - 84    

Албумин/Albumin        51.5       g/l     35 - 55    

Общ билирубин/Bilirubin total        7.04       umol/l     3.4 - 21.0    

Директен билирубин/Bilirubin direct        2.5       umol/l     0.8 - 8.5    

АСАТ/ASAT(GOT)        22       U/l     4 - 31    

АЛАТ/ALAT(GPT)        26       U/l     0 - 33    

GGT        25       U/l     0 - 50    

ALP/Alkaline phosphatase        45       U/l     M.0 - 270; F.0 - 240    

LDH        151       U/l     135 - 214    

FT3    3.01       pmol/l     3.1 - 6.8    

FT4        13.79       pmol/l     12.0-22.0    

TSH    0.03       uIU/ml     0.27 - 4.2    

TAT/anti-TG        12       IU/ml     < 115    

MAT/anti -TPO        11       IU/ml     < 34     

Урина   

Специфично тегло/Specific gravity        1.025            1.000 - 1.030     
     pH        5.0            5 - 7    
     Левкоцити/Leucocytes        +2            (-) negative    
     Нитрити/Nitrites        (-)negative           (-) negative    
     Белтък урина/Protein        -        mg/dl    0 - 30    
     Глюкоза/Glucose        -        mg/dl    0 - 25    
     Кетони/Ketones        -            (-) negative    
     Уробилиноген/Urobillinogen        Normal           normal    
     Билирубин/Billirubin        -            (-) negative    
     Еритроцити/Erythrocytes        -            (-) negative    
     Урина-седимент поле/Sediment        4-5 еритроцита. 10-15 левкоцита. бактерии. плоски епителни клетки    

На Тирозинт 63 мкг съм + 12,5 Т3.
Няколко месеца преди това бях на Дитирон /50 т4 и 12,5 т3/. Резултатите ми бяха сходни, даже т4 беше по-високо.

Тежък случай съм, направо вече не знам какъв организъм имам Grinning     
Т4 е паднало, Т3 е ниско... и като не пия синтетичен Т3, той пак е толкова. Добре, конверсията ми куца, но външния не го усвоявам ли, какво точно се случва? Какво става с този Т3, който приемам? Къде отива, лаишки попитано?

И Тирозинта не е панацея за мен, въпреки, че на доста хора повлиява положително и са по-доволни. Чудех се за аку-тирокса, виждам и от него доволни, но съм почти сигурна, че при мен конкретно няма да има желания ефект.

# 207
Във връзка с Хашимото пуснах Вит Б12 и Д. Последният е малко под долна граница. Да започна ли прием на Вигантол или нещо от сорта и по колко?

Започни нисък е, а лятото свърши вече т.е. слънце няма да има и ще се влоши още. Да, може Вигантол, аз него ползвам по 4-6капки мисля, че е добра доза. Иначе има спрей на БетерЮ който е с вит.К2 той е 3000 единици т.е. 6 капки Вигантол

*stella за Т3 знаеш не разбирам, там ще се включи Бонго. Но да питам, че не помня - ти някога правила ли си оптимален Т4? Питам понеже си включила и Т3, а той обикновено се включва при оптимален Т4 и ако и тогава Т3 е на дъното.

# 208
Стела, Не помня колко е бил тсх преди това, но винаги предупреждавам, че т3 силно потиска тсх-то. А ниско ли е тсх, няма кой да каже на щж да произвежда фт4. Следователно тр да се вдига външната доза.  Не се ли чувстваш зле с това тсх? Ама, при теб май и преди си беше ниско. Вариантите са: да вдигнеш дозата т4 още (което не е много добре); да изчакаш още 45 дни с тези дози до новата контрола; да започнеш Аку-тирокс. Аз лично съм много доволна от него при детето. Тя беше сходна като резултати с теб. Изключение беше тсх, което беше високо. След като започна Аку-тирокс-а, стойностите на фт3 и фт4 си минха към 65%. С друг препарат не можах да го постигна.
А къде отива твоя т3, може само да гадая. Вероятно в реверсивен т3, който, доколкото помня, не трябва да е много висок, защото е опасен за сърдечно-съдовата система. Нека някой се включи по-подробно за реверсивния. Другият вариант е да се изхвърля директно заради пропускливи черва.

# 209
Моя син държи добър ТСХ и Т3, само Т4 е под средата и заради него все му се чудя на този Акутирокс, но не се решавам. То и за мен не е лошо да пробвам де, ще помисля сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт