Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 892
  • 727
  •   1
Отговори
# 180

Това са. Т3 и Т4 не сме пускали. Тиреоидита ми го откриха преди две седмици,а всички симптоми са си отпреди това. Понякога направо имам чувството че ще прегоря. Сутрин като се събудя все едно имам фурна на лицето,а когато температурата ми е повишена това чувство се разстила по цялото тяло. Не е висока винаги,но доста често и то вече повече от половин година.

# 181
  • Столичанин ама не в повече :D
Освен фт3 и фт4 бих те посъветвал да пуснеш и траб антитела (всъщност е доста слабо вероятно да са повишени, но по-скоро за всеки случай), тъй като по принцип хипофункцията (за каквато подсказва тсх) върви с понижена температура, докато хиперфункцията с повишена, но понякога в началото хипофункцията започва с хиперфункция и е възможно и при теб да е така, но трябва да се видят фт4 и фт3. Simple Smile

# 182
Здравейте,

Нова съм в темата. Пусках хормони и антитела и това са ми резултатите:

Ехографията не показва изменения в структурата на жлезата. Питането ми е,  колко често правите контролни изследвания и в моя случай според вас необходим ли е прием на селен? Питам,  понеже ендокринологът ми обясни,  че заради наличието единствено на завишени МАТ не се налагат каквито и да е добавки.

# 183
Въпреки, че тсх е добре фт4 ти е ниско, фт3 високо, което често се случва при начална хипофункция, селена при някои хора помага, при други влошава нещата, относно антителата трябва да потърсиш причинители, които ги повишават, най-честите такива са глутена и млечните, при теб нещата са още в начална фаза и ако вземеш мерки, може никога да не се наложи да стигнеш до изявена хипофункция. Успех. Simple Smile

# 184
Въпреки, че тсх е добре фт4 ти е ниско, фт3 високо, което често се случва при начална хипофункция, селена при някои хора помага, при други влошава нещата, относно антителата трябва да потърсиш причинители, които ги повишават, най-честите такива са глутена и млечните, при теб нещата са още в начална фаза и ако вземеш мерки, може никога да не се наложи да стигнеш до изявена хипофункция. Успех. Simple Smile
Благодаря за отговора!  А нормално ли е да имам периоди със сърцебиене?  На няколко пъти вече ми се случва и имам чувството,  че ще ми изскочи сърцето,  но ендокринологът твърди,  че не тиреоидитът е причината.

# 185
Zhenya_d, причините за тези усещания не е задължително да са свързани с хипофункцията. Най-лесно е първо да провериш кръвното налягане, когато се чувстваш така и кръвната захар на гладно. И двата варианта при повишени стойности водят до зачервяване на лицето, усещане за силна топлина, парене в очите.
Отделно от това, ако си в пременопауза, можеш да имаш описаните усещания. Засечи имат ли връзка с фазите на цикъла.

Siya123, с това фт3 на горна граница е напълно възможно да имаш сърцебиене. Все още си в някакво относително начало на хашимотото, но фт4 вече отива надолу. Според мен, не ти остава друго освен да чакаш хипофункцията (ако въобще се случи), защото все още не си за хормон. Това може да се случи и след 6 мес, и след години. Антителата са ниски и ако успееш да ги свалиш до реф граници, можеш да стопираш автоимунния процес и дори да не стигнеш до хипо и хормон. Виж варианти за сваляне на 1 стр. Следи поне на половин година щитовидните хормони, Д, б12 и желязо. За сърцебиенето си вземи магнезий. С него не можеш да предозираш.

# 186
Zhenya_d, причините за тези усещания не е задължително да са свързани с хипофункцията. Най-лесно е първо да провериш кръвното налягане, когато се чувстваш така и кръвната захар на гладно. И двата варианта при повишени стойности водят до зачервяване на лицето, усещане за силна топлина, парене в очите.
Отделно от това, ако си в пременопауза, можеш да имаш описаните усещания. Засечи имат ли връзка с фазите на цикъла.

Siya123, с това фт3 на горна граница е напълно възможно да имаш сърцебиене. Все още си в някакво относително начало на хашимотото, но фт4 вече отива надолу. Според мен, не ти остава друго освен да чакаш хипофункцията (ако въобще се случи), защото все още не си за хормон. Това може да се случи и след 6 мес, и след години. Антителата са ниски и ако успееш да ги свалиш до реф граници, можеш да стопираш автоимунния процес и дори да не стигнеш до хипо и хормон. Виж варианти за сваляне на 1 стр. Следи поне на половин година щитовидните хормони, Д, б12 и желязо. За сърцебиенето си вземи магнезий. С него не можеш да предозираш.
Благодарности за съветите,  много съм боса по тази тема и бях приятно изненадана,  че има къде и кого да попитам. Simple Smile

# 187

След прием на храна захарта е 6, вкъщи имаме диабетик и имах глюкомер под ръка. Тези топли усещания се случват случайно,но може би има връзка с цикъла ми,тъй като преди и по време всичко се засилва. Освен това понякога освен усещането,температурата реално ми се покачва. За менопауза не може да става дума, все още нямам 25 и деца нямам още Smiley Може би трбва и някакви полови хормони да се изследват.Благодаря на всички!

# 188
Благодаря за отговора!  А нормално ли е да имам периоди със сърцебиене?  На няколко пъти вече ми се случва и имам чувството,  че ще ми изскочи сърцето,  но ендокринологът твърди,  че не тиреоидитът е причината.
Възможно е, но е възможно и нестабилна кръвна захар, както мибобо е казала на женя, която евентуално би могла да изследва пролактин. И на двете бих ви препоръчал да проверите инсулин и кръвна захар. Simple Smile

# 189
Възможно е, но е възможно и нестабилна кръвна захар, както мибобо е казала на женя, която евентуално би могла да изследва пролактин. И на двете бих ви препоръчал да проверите инсулин и кръвна захар. Simple Smile
Инсулинът е в норма(7uiU/ml) изследвах  го с хормоните на щитовидната. Утре ще пусна пролактин,  В12 и витамин Д,  пък ще видим.

# 190
Точно две седмици след започване на Аку-тирокс съм с това ТСХ (на 12.08. беше около 3,150):

Изследвах заради другите неща, ТСХ излизаше безплатно в промо пакета. Кога е най-добре да изследвам ТСХ, Т3 и Т4- 4 или 6 седмици след започване на Аку-тирокс?🙂

# 191
40-45 дни или 6 седмици, по-рано недей.
Я какъв хубав инсулин и кр.захар имаш, браво!

# 192
Мибобо, най-накрая ги докарах такива КЗ и инсулина!🙂 Точно след вирус със загуба на обоняние са правени (не съм се тествала, но съм почти сигурна, че беше ковид), бях се настроила за по-лоши резултати...Дано да има промяна и в нивата на Т3 следващия път, когато изследвам щитовидните!🙂

# 193

Моля ви, кажете според вас какво леченов да предприема. Изследвах и витамин д и б12, и започнах да приемам витамин д, защото е нисък. Пия също така магнезий и селен. Имам поликистозни яйчници и от там започнах да търся причината за кистите и реших да изследвам щитовидната жлеза. От 2 месеца се храня без глутен и захар, от 3 дни съм спряла и млечните. Спортувам редовно от 2 месеца, предимно тичане сутрин, но също и вървя много, рядко падам под 15 хиляди крачки на ден. Откакто промених храненето се чувстам по енергична, няма умора, мозъчната мъгла е много рядко, не се подувам. Не свалям килограми въпреки режима, имам акне и доста често променливи настроения. Общо взето май е това Smile
Ft4 е нисък, така, че може би прием на хормон би помогнал, задължително изследвай глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин, също е препоръчително да се провери феритина. Simple Smile
Фт4 ти е добре, това означава, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормон, тсх е маалко по-високо от оптималното, така, че може би жлезата работи малко повече отколкото трябва, а е възможно да е нещо моментно, фт3 обаче ти е нисък, което означава лоша конверсия, провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, много често при проблеми там има и проблеми с щж, както и обратно. Simple Smile

Тази конверсия дали може да се пфобри с еутирокс? Имам си типични симптоми на хипо - суха кожа, умора, ниска температура, сърцебиене
Ами не, конверсията се подобрява с подобряване на работата на черния дроб, защото 80% от конвертирането на т4 към т3 се случва там, относно изискванията за взимане кръв са стандартните сутрин на гладно без прием на нищо друго освен малко вода. Simple Smile
Здравейте, включвам се с молба за мнение за резултатите на дъщеря ми, 21 год. Имаше закъснение на цикъла и лекаря откри киста 2.5 см. Отделно е изразил съмнение, че може да има проблеми с ЩЖ. За закъснениието изписа Дуфастон за 5 дни, който аз не желая тя да пие. Днес пусна хормони на ЩЖ и резултатите са:
TSH 3.22   mIU/L     0.55 - 4.78
Free Т4 (fT4)   S    15.19  pmol/L     11.5 - 22.70    
Free T3 (fT3)   S      6.11 pmol/L     3.5 - 6.5   
ТАТ (Tg Ат)   S     < 1.3 IU/mL     0 - 4.5
A-TPO (MAT) S     37.6 U/mL     0 - 60
Според мен TSH e високо, Т3 е ок, Т4 може да се оптимизира. Но не мога да си отговоря дали е в хипо или не.
Вит Д е под норма, а магнезий на долна граница.

Също така може ли да приема биоидентичен прогестерон вместо Дуфастон за предизвикване на цикъла, за да се пуснат после полови хормони за изследване?

Ще съм благодарна за всяко мнение
Понякога хипофункцията започва с повишена конверсия на т4 към т3 както при дъщеря ти, защото фт3 не е ок ,високо е, над 6 не би трябвало да се качва, а фт4 е по-ниско от оптималното (18), тсх също говори за хипофункция, и все пак би могла да изследва и траб антитела за да се изключи грейвс, също е добре да провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин. Simple Smile
Джеръми,  в началото на темата си писал за съотношението на FT4 и FT3, но мерните единици в Рамус(където са ми последните изследвания) се различават.
FT4 -    ng/dl
FT3 -    pg/ml
   Търсих, опитвах, но не можах да ги разгадая - как да ги уеднаквя. Дали ти ще можеш? А и каква е разликата с pmol/L - мерната единица, която открих в НЕТ-а?

Още един въпрос(към всички по-запознати): какво пиете, когато сте болни, настинали, грип? Как се лекувате? - Аспирин и ибупрофен не влизат в АИП. Аз работя на смени, на течение - настинките, мускулна треска са често явление при мен. Пия точно аспирин, аналгин и нурофен.
  И как влияят тези лекарства на хормоните - променят ли ги ако съм ги пила 1 -2 дни преди изследване?

Понеже още никой не е писал, допълвам още един въпрос: От вчера преглеждам АИП(решена да го спазвам, след стреса от падащите ми хормони) и не виждам въглехидрати? Сладък картоф, кокосово брашно, сигурно малко  морковите, целината и цвеклото - и как да си наваксваме необходимите въглехидрати? Същото питане и за калция - щом не се яде сирене, как да си наваксам калция?
Ами да ги беше написала за да ги конвертирам Smile , а разликата в единиците са различните реактиви, с които работят лабораториите, относно пиенето на хапчета, при начални симптоми се лекувах с дъвкане на чесън (и така 7 години без хапчета), за съжаление като се появи ковида не помогнаха и бях принуден да пия температуропонижаващи, първите две не можех да ги пия поради алергии, а на третото изрично пишеше в листовката, да не се пие при проблеми с щитовидната жлеза и с лекаря в отделението (дето ме преглеждаха за ковида) го коментирахме, ама отговора му беше лаконичен няма начин ще трябва да се пие (защото както със всичко останало и при пиене на хапчета се слагат на везните плюсовете и минусите, а прекалено високата температура, която имаше при мен беше мноого сериозен минус), така че да, влияят на хормоните. Simple Smile

Изследвах и тези неща, без феритина. Баба ми е диабет и няколко пъти си проверявам при нея кръвната захар 1-2 часа след хапване. Движи се около 5

# 194
  • София
Здравейте, това са резултатите на 13 годишният ми син. Той е с Витилиго и за първи път му се правят такива изследвания. Може ли да ми дадете повече информация наред ли са му показателите и най-вече за този повишен ТАТ ?

Общи условия

Активация на акаунт