Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Раница за ученика

 • 1 950
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 126
Бавно и неусетно наближава краят на лятото, а с него и началото на новата учебна година. За много семейства отново на преден план излиза подготовката на децата за училище. И разбира се, покупката на най-важния предмет за един ученик – ученическата раница.

Изборът на децата се води предимно от външния вид – цвета и картинките. Но родителите повече се вълнуват от въпроса за качеството, издръжливостта, удобството и безопасността на раницата.

Основните параметри, на които трябва да обърнете внимание, това са размерът, тежестта, формата и качеството на материалите. Но все пак не забравяйте, че раницата трябва да се харесва на самото дете и затова неговото мнение трябва непременно да се има предвид. За тази цел е добре да се спрете на няколко подходящи модела, които отговарят на вашите изисквания, и след това да предоставите правото на окончателен избор на малкия ученик.

Когато избирате ученическа раница, детето непременно трябва да присъства – не само за да я хареса на външен вид, но и за да премерите как ще стои на гърба му.

И все пак, на какво непременно трябва да обърнем внимание, когато избираме раница за ученика?

Форма

Класическа раница или чанта във форма на кутия? Това е въпросът, който най-често си задават родителите на първокласници. Чантите кутии имат само едно преимущество – в тях е по-лесно да се намери нужната вещ. Проблемът е, че тази форма е прекалено обемна и не е особено практична за малките деца.

Има най-различни видове раници. Главното е да не сгрешите с предназначението и да изберете модел, който не е подходящ за училище, а е за спорт, туризъм или пък за възрастни. Размерът не е най-добрият ориентир. По-скоро трябва да обърнете внимание на конструкцията и предназначението на модела.

Струва си да си припомним и това, че дизайнът на ученическите раници може да бъде за момчета, за момичета или универсален. Разликите се състоят най-вече в цветовете, картинките и отделни декоративни елементи.

Големина

Размерите на раницата се определят от ръста и телосложението на ученика, а също и според това, което ще се носи в нея.

Минималният размер трябва да се определи от най-високия предмет, който ще се сложи вътре. Обикновено за ориентир служи блокче или скицник с формат А4 (22х31 см), но това не е съвсем точно. Трябва да се предвиди малко повече разстояние. Затова минималната височина на ученическата раница за децата от началния курс е около 35 см, а за по-големите ученици – от 35 до 45 см.

Не си струва покупката на твърде голяма раница с цел в нея да се носи и екипът по физическо. Първо, така детето трудно ще намира нужните му вещи, а второ, по-добре е екипът да се носи в отделна торба.

Определяйки размера на раницата, трябва да внимавате горната част да не стърчи над раменете, а задната част да не е по-широка от гърба на детето. Също така е прието дъното да не пада под кръста. Но на практика това невинаги е възможно, особено при децата, които са по-ниски на ръст.

Тегло

Тежестта на училищните раници е една от най-обсъжданите теми сред родителите на ученици. Прието е да се счита, че колкото по-лека е самата раница, толкова по-добре. На практика обаче това не е точно така.

Раниците за децата в началния курс трябва да отговарят на строги ортопедични изисквания. Колкото повече тежи самата раница, толкова по-голяма тежест може да се носи в нея, без това да навреди на здравето на детето. Качествен модел, тежащ 1,25 кг е много по-удобен и безопасен за първокласника, отколкото мека раница, тежаща 0,5 кг.

Но и тук има максимална стойност. Ученическата раница за децата от 1 и 2 клас не бива да превишава 1,5 кг. Оптималният вариант е около 1 кг. За ориентир може да ви служи общото тегло с пълния комплект от учебници и принадлежности. В този случай тежестта на пълната раница не трябва да надвишава 10% от тежестта на детето. Този подход позволява да се отчитат индивидуалните особености на ученика.

При избора на раница за по-големите ученици тежестта вече не играе важна роля. Главното е тя да бъде удобна и да се харесва на детето.

Важни конструктивни елементи

•   Гръб
Този критерий е особено важен за ученическите раници, предназначени за най-малките ученици. Те трябва да имат т.нар. ортопедичен (ергономичен) гръб, който не позволява на детето да се прегърбва под тежестта на раницата. Формата и конструкцията зависят от дизайна, избран от производителя. Ако в описанието е използвана думата „анатомична“, това не означава непременно някаква по-особена форма. Под такова определение обикновено се разбира обикновен гръб с плътна и твърда основа.

Училищните раници за по-големите ученици могат да имат ортопедичен или мек гръб. Тук изборът се определя предимно от това колко много и какви учебни принадлежности се налага да се носят в училище. Ако това включва много на брой и тежки учебници, то по-добре е да се избират модели, които ще предпазват гърба на детето от острите им ъгли.

•   Материал
За производството на повечето училищни раници се използват най-различни синтетични тъкани. Естествено, техните качествени характеристики също са различни. Затова е препоръчително да изберете маркова раница от доказан производител, който не икономисва от материалите. Тези раници струват по-скъпо, но за сметка на това няма риск шевовете им да се скъсат след някой и друг месец.

Раници от естествени материали се шият рядко. По-често се използват отделни елементи от велур или естествена кожа.

•   Ремъци и презрамки
Презрамките на училищната раница трябва да бъдат широки (4 – 5 см) и с мека подплата. Те трябва да се регулират така, че да са с еднаква височина, а самата раница да приляга плътно към гърба на детето.

Някои раници имат допълнителни ремъци през гърдите и кръста с цел по-доброто разпределение на тежестта. Но самите деца не ги харесват особено, защото се затрудняват с допълнителните закопчалки и в повечето случаи ги оставят да висят незакопчани.

•   Вътрешни отделения
Вътрешното пространство на училищните раници най-често се дели на няколко основни отделения – 2 или 3. Освен това има и множество външни и вътрешни джобове. Съвременните модели имат специални отделения за мобилни телефони и таблети.

Долната част на раницата се изработва от плътен и водонепроницаем материал.

•   Ципове
Циповете са важна част от конструкцията на училищната раница. Ако на ципа е отбелязана марката на производителя, това е добър знак. За най-качествени се считат циповете с марка YKK или SBS.

Изберете раница с възможно най-здрави ципове, защото обикновено те се повреждат първи. Препоръчително е да се спрете на модел с двоен цип или такива, които са със закрита горна част. Така дори да се развали ципът, детето ще може спокойно да се прибере вкъщи, без да разпилее вещите си.

Раниците с двойни ципове са по-удобни за прибиране на нещата в тях. Освен това, ако някой от тях се развали, ще имате резервен вариант.

•   Светлоотразителни елементи
Това е много важна част, която задължително трябва да присъства на ученическата раница. При някои модели, предназначени за по-големите ученици, такива елементи липсват, затова се налага родителите да ги закрепват допълнително.

•   Колелца
Сред най-малките ученици са популярни раниците с колелца. Така детето ще може да влачи раницата си, а не да я носи на гърба си, което облекчава натоварването – нещо много полезно, като се има предвид тежестта на учебниците и пособията, които са принудени да носят на училище децата днес. Но тези модели имат и своите минуси. Те са по-тежки от обикновените заради допълнителната рама, дръжките и колелцата. Убедете се, че детето ще може да я повдига. Освен това придвижването с такива раници е трудно по оживените коридори и по стълбите, където ще трябва да се носят на ръце.В заключение ще напомним още веднъж, че независимо на какъв модел и марка ще се спрете, най-важното е детето да я избере по свой вкус (сред вариантите, одобрени от вас), за да ходи с удоволствие на училище.

На добър час!

# 1
 • Мнения: 9 604
Забелязала съм, че раниците под 90-100 лв, са много нетрайни. Сега ще купувам трети път раница за първокласник, и от сега знам, че ще е от порядъка на 100 лв. Които са 20-40 лв, им се късат дръжките. Които са 60 лв, изпотяват. На батковците раниците по 100 лв изкараха до 5ти клас, и ги сменихме.

# 2
 • Мнения: 533
Здравейте!
Предстои ми закупуване на раница на първолаче. За момента съм се спряла на Габол, тъй като към тях в същият дизайн имат и малки чантички, както и несесери и др. аксесоари.
Вие от кои сайтове пазарувате?
Има ли друга такава марка, която предлага раници и аксесоари с един и същ дизайн?
Много се чудя и за раница с колелца.
В училището на дъщеря ми, ни казаха , че в понеделник ще носим раница и чак в петък ще си я взимаме.
Училището се намира на 20 минути пеша от вкъщи, но за начало ще си ходим и ще се прибираме с колата всеки ден.

# 3
 • Мнения: 27
На моята дъщеря взехме от първи клас белмил 70 лв,. Септември месец за 4 клас иска нова.  Старата има още хляб в нея, но и е омръзнала. Насочила съм се за раниците от Джъмбо, по евтините, тъй като пак ще и омръзне. Някой взимал ли е от тях ?

# 4
 • Мнения: 3
Здравейте!
Предстои ми закупуване на раница на първолаче. За момента съм се спряла на Габол, тъй като към тях в същият дизайн имат и малки чантички, както и несесери и др. аксесоари.
Вие от кои сайтове пазарувате?
Има ли друга такава марка, която предлага раници и аксесоари с един и същ дизайн?
Много се чудя и за раница с колелца.
В училището на дъщеря ми, ни казаха , че в понеделник ще носим раница и чак в петък ще си я взимаме.
Училището се намира на 20 минути пеша от вкъщи, но за начало ще си ходим и ще се прибираме с колата всеки ден.
Аз взех на дъщеря ми от ето тази след дълго чудене :
https://topgal.bg/ranitza-topgal-s-dve-otdeleniia-model-coda-22010.html
Раниците са чешки и изглеждат доста солидни и здрави. Тази има и шина за стойката. Имат и физически магазин в Бъкстон където могат да се пробват моделите.

# 5
 • Мнения: 27
За мен няма нужда от скъпа раница. Три години всеки ден аз носех раницата до училище, след всяка година искаше нова раница защото старата и омръзнала. Всички деца били с нови раници. Тази година съм решила евтина раница, та да видим колко ще издържи

# 6
 • Мнения: 11
Здравейте!
Предстои ми закупуване на раница на първолаче. За момента съм се спряла на Габол, тъй като към тях в същият дизайн имат и малки чантички, както и несесери и др. аксесоари.
Вие от кои сайтове пазарувате?
Има ли друга такава марка, която предлага раници и аксесоари с един и същ дизайн?
Много се чудя и за раница с колелца.
В училището на дъщеря ми, ни казаха , че в понеделник ще носим раница и чак в петък ще си я взимаме.
Училището се намира на 20 минути пеша от вкъщи, но за начало ще си ходим и ще се прибираме с колата всеки ден.
Аз имам лош опит с габол. В същия ценови диапазон има доста по-качествени раници. За допълнителни аксесоари със същия дизайн мисля, че всички имат.  Цялата седмична програма в раницата оценявам на около 20 кг. Нашата габол не издържа на доста по-малко натоварване. Доста адекватно ми се струва написаното в началото на темата. Вероятно ако зачетете ще ви е полезно Simple Smile

# 7
 • Мнения: 1 531
Арс уна - ергономични, за 200 лв се надявам да е и здрава.

Общи условия

Активация на акаунт