Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От 6 до 12 месеца неплатен отпуск за дете до 8 години !!!

 • 3 211
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 411
Днес се сдобих с информация която мисля че ще заинтересува много мами.  Ще ви напиша пълната статия  от в.24 часа  която  е озаглавена: "От 6 до 12 месеца неплатен отпуск за дете до 8 години."
 Повечето майки знаят, че законът за изменение и допълнение на Кодекса на труда(КТ) внесе промяна в правото на отпуск за отглеждане на дете до 3 - годишна възраст (чл. 165 от КТ).
Но не всички са осведомени, че вече има нова правна възможност и за всеки от родителите на дете до 8 - годишна възраст ( чл.167а от КТ, в сила от 1 август 2004г).
Стига да работи по трудово правоотношение. Ако това е така, този родител може да ползва неплатен отпуск до 6 месеца.
Ако мъжът ви отговаря на това условие и си вземе такъв отпуск, добре е да знае, че това време ще му се зачете за трудов стаж. Такова право имат не само родителите, но и осиновителите и настойниците.
 Нещо повече, ако настойникът даде писмено съгласие, това право може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
Този отпуск дава възможност на близките да полагат лично и непосредствено грижи за отглеждането на дете, докато навърши 8 години. Това право може да се упражнява само по волята и личната преценка на посочените от закона правни субекти.
То възниква, ако са налице задължителните предпоставки за придобиването му, посочени в КТ ( чл.167а) и в Наредбата за работно време, почивките и отпуските ( чл. 49-49д), А те са:
1. Родителите, осиновителите или настойницит да работят по трудово правоотношение.
2. Детето да не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
3. Правото на този неплатен отпуск възниква от момента на изтичане на правото на платен отпуск за отглеждане на дете до 2 -годишна възраст ( по чл. 164, ал.1 и чл. 165, ал.1 от КТ) и продължава докато навърши 8 години. Ако са налице посочените абсолютни предпоставки, за всеки от правоимащите лица възниква индивидуалното право на този отпуск. Размерът се определя изрично ( до 6 месеа) за всеки един от родителите.
 Докато настойникът има право на неплатен отпуск в пълен размер- 12 месеца. Той може да даде съгласие неплатеният отпуск ( в пълния му размер или само неизползваната част от него ) да се ползва от родителите на майкаа или на бащата на детето ( чл. 167а, ал.2 и ал. 3 от КТ ).
Право на 12 месеца неплатен отпуск е предвидено и в случаите, когато родителя или осиновителят сам се грижи за отглеждането на детето.
Ако има писмено съгласие от единя родител пред работодателя, другият родител може да ползва неплатения отпуск в пълен размер от 12 месеца
Имайте предвид обаче, че тази възможност е уредена само до 31 декември 2006г.
Този отпуск може да се използва наведнъж или на части. В послдния случай продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
Новата разпоредба въвежда правилото, че този отпуск се ползва въз основа на писмено заявление.
То се подава от майката или от бащата на детето или от всеки един от осиновителите или настойниците.
Заявлението се подава писмено до аботодателя по трудов договор за всеки отделен случай.
 То ще е редовно, ако отговаря на следното условия, предвидено в наредбата: да е подадено най-малко десет работни дни преди датата, от която искате да ползвате отпуска.
 Към заявлението се прилагат задължително удостоверение за раждане на детето( когато този отпуск се иска за първи път).
Както и писмено съгласие в случаите, когато единият родител ползва отпуска в пълния му размер.
[/color]
В случайте когато родителят ( осиновителят) се грижи сам за детето, към заявлението се предствя и декларация по образец. От нея трябва да се личи, че са на лице следните условия: че не сте в брак с другия родител и не живеете в едно домакинство с него; че другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение; че другият родител е починал.
Когато заявлението се подава от настойник, той представя и удостоверение за настойничество.
Работодателя е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението.Той издава заповед за ползването му на този работник или служител, които отговаря на изискванията.
Ако не отговаря, трябва да го уведоми писмено, че не му се полага претендираното право. Неправомерният отказ от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 - годишна възраст подлежи на контрол и санкции от контролните органи на Главна инспекция по  труда пообщия ред. Защото става дума за трудовоправен спор.


СЪЖАЛЯВАМ СТАНА МАЛКО ДЪЛГО , НО ПЪК ИНФОРМАЦИЯТА Е ДОСТА ИЗчЕРПАТЕЛНА И СЕ НАДЯВАМ ДА ВИ БЪДЕ ОТ ПОЛЗА.

АКО МОДЕРАТОРИТЕ РЕШАТ НЕКА ДА СЛОЖАТ ТАЗИ ТЕМА НЯКЪДЕ ОТПРЕД ЗА ДА МОЖЕ ВСКИЧКИ КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ДА МОГАТ ДА Я ПРОЧЕТАТ. БЛАГОДАРЯ.

# 1
 • Мнения: 41 072
Благодаря за информацията Grinning

# 2
 • Мнения: 684
Мерси и от нас Simple Smile и да сте живи и здрави!!!

# 3
 • София
 • Мнения: 3 002
Добре, но не разбирам.

Аз като не съм ползвала неплатен отпуск за гледане на голямото ми дете, мога ли сега да го ползвам. Той сега е на 6 години и 9 месеца. От друга страна в момента съм в болнични за раждане на 2-рото ми дете. Сегашното ми платено майчинство ще приключи през въпросния декември 2006 г., когато детенце навърши две години.

Всичко ли губя или мога да ползвам неплатен отпуск?

# 4
 • Мнения: 4 358
Цитат на: asa
Аз като не съм ползвала неплатен отпуск за гледане на голямото ми дете, мога ли сега да го ползвам. Той сега е на 6 години и 9 месеца.

Можеш да ползваш 6 месеца неплатена до навършване на 8 години на детенце.
Съпругът ти също има право на 6 месеца неплатен отпуск до навършване на 8 години на детето.
Съпругът ти МОЖЕ да ти прехвърли неговите 6 месеца до 2007-ма година, после това право се губи.
Цитат на: asa
От друга страна в момента съм в болнични за раждане на 2-рото ми дете. Сегашното ми платено майчинство ще приключи през въпросния декември 2006 г., когато детенце навърши две години.

За второто дете и ти, и съпругът ти имате право на по 6 месеца неплатен отпуска, но съпругът ти НЯМА да може да ти прехвърли неговите 6 месеца.

# 5
 • Мнения: 3 200
За това като кандидатсваме за работа и ще ни дискриминират нас с децата под 8 години, все по-големи глупости измислят

# 6
 • София
 • Мнения: 3 002
tedi_b, мерси за отговорът, но мен ме интересува мога ли да ползвам неплатен отпуск за голямото дете (за трудов стаж), при положение, че в момента съм в платен отпуск за малкото?

# 7
 • Мнения: 4 358
Извинявай, чак сега разбрах какво питаш  Embarassed
Може би ще загубиш 6-те месеца неплатена за първото  Neutral Face , просто няма кога да ги вземеш.

Всъщност за първото дете вече не съм сигурна, че ти се полагат 6 месеца неплатена  Rolling Eyes
Съвсем се обърках  Thinking

# 8
 • София
 • Мнения: 3 002
Е, нищо. Свикнала да не ползвам никакви благинки за децата. Все пак мерси за отговорите.

# 9
 • Мнения: 411
аsа ако ти се припокриват периодите, доколкото съм разбрала на теб майчинството ти ще изтече през 2006г., а първото ти дете тогава ще е на 8 години, в такъв случай не можеш ли да прехвърлиш тези 6 месеца на татко, баба, дядо. Според мен ако не се бъркам естествено, тогава и ти ще си изкараш майчинството докрай  и няма да ощетиш от твоя страна голямото си дете с тези 6 месеца. Не забавяй , че съпругът ти също има прво на 6 месеца, т.е. общо се събират 12 месец.

# 10
 • Bristol
 • Мнения: 8 245
Кой работодател ще държи 8 год. работното място  Thinking  Много щуро ми звучи! Наистина ли е в сила или само планове?
А то било само за 6 месеца... Embarassed

# 11
 • Мнения: 4 358
Тези 6 месеца неплатена са еднократно до навършване на 8 години на детето. Не се дават всяка година по 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт