В момента чета... 79

• 44 392
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Както бях писала,дадох шанс на М.Атууд още веднъж след “Заветите” и не сгреших.За мен лично “Заветите” са сценария на поредния сезон от сериала,една гола реч и едни щуротии,дето и аз се чудех за какво ги чета и си губя времето.Явно са решили да изкарат едни бързи пари като публикуват сценария под формата на литературно произведения,даже не съм убедена,че Атууд го е писала:)).
Може би защото Прислужницата като цяло ми беше интресна,а преди това гледах сериала с интерес…но това е преди да ми дотегне овчия поглед на главната актриса,която е и сциентоложка /нищо лично спрямо последователите на тази секта/ и т.н…та реших да подхвана и “Ясновидката”,да не зачерквам тотално авторката.
На един дъх изчетох половината от книгата,главната героиня е интересна и многопластова,непредсказуема и автентична.Тъжна и искренна,не мога да не съм съпричастна с детството й,със самотата и невиността й.Атууд бавно и описателно ме прекара през нейното съзряване,да видим сега какво предстои.
И за пореден път се убеждавам,че автори като Гришам,Алиенде,даже Атууд..които са писали за друга епоха в миналия век и са дали наистина много на читателите,просто трябва да спрат днес…личи си че искат да припечелят още някой лев с името си.Просто трябва да си останат в тяхната епоха и да не променят стила си и да не се адаптират към съвр.свят,те са си изиграли ролята и аз да речем винаги ще пазя техните произведения,но нови няма да купувам.

# 436
Като почитателка на Алиенде, ми позволи да не се съглася. Така се случи, че след "На жените-с обич" /писана по време на затварянето поради Ковид/, за която писах, сега чета "Цвят продълговат в морето",която по мои сметки ѝ е предпоследна. Ами майсторът си е майстор. В началото съм, историята едва сега се заплита, но е увлекателна и за мен познавателна. Досега действието се развива на фона на Испанската гражданска война, за която научавам неща, които не съм знаела.Не мога да дам окончателна оценка засега.
Има куп писатели, нароили се напоследък, които не притежават и наполовина майсторството на Алиенде, което е все още запазено, въпреки възрастта.

# 437
Започнах да чета “Странна случка с куче през нощта” , на английски и май е добър избор да е така, защото още в началото се сблъсквам в книга с поредна игра на думи, която няма много добри възможности за адекватен превод
Скрит текст:
цитат:
his face was drawn but the curtains were real
Любопитно е написана, може и да не е най-доброто, което тази година съм чела, но не съжалявам, че се спрях на нея сега.  Съдържа кратки глави, нестандартно (за нас) номерирани
Скрит текст:
вместо последователно 1,2,3 и т.н - за номериране са използвани простите числа 2, 3,5 ,7, 11 и т.н
, заради особеността на момчето, което разказва историята от свое име
Скрит текст:
и пречупена през призмата на тези различно възприемащи околния свят слънчица, които много често не могат да бъдат разбрани или разбрани погрешно, заради особеното им поведение.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 00:05 от fenyx

# 438
Ще чета и разказите от “Градът” на Клифърд Саймък, харесвам този автор.
"Градът" на Саймък не е сборник разкази. По-скоро са глави на един и същ епос, макар и действието да се развива по различно време. За мен това е най-доброто произведение на автора и една от 10-те най-добри фантастики, създавани изобщо някога Hands Plus1

# 439
Да, по-правилно е това, но първоначално е създаден като 8 отделни, но свързани, разказа. Май ще го оставя да го чета понатам само него, заслужава пълно внимание. Изкушавам се да го чета в оригинал, издание в което е включен и епилог.
В българските издания епилог не виждам да има. (Той не е включен и във всички издания на английски).

Прочетох и някои коментари (на български) в ГР относно “Странна случка с куче през нощта” и щях да падна от смях как е било преведено Big Bang, май добре съм решила и нея в оригинал да чета, имаше поне няколко читателя, критикуващи превода (като цяло, не само тази фраза).
Хвърлила съм око да чета след това и “Лисицата” на Галин Никифоров.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 15:45 от fenyx

# 440
Аз прочетох "Светлосенки" на Красимира Кацарска, препоръчвам я, уникална книга.

# 441
  • София
Поднових си абонамента към Сторител само за да си довърша "Библиотекарката от Аушвиц". Хареса ми, ще дам 4.5/5. Не знаех, че историята е действителна и че главната героиня е още жива. 😃 Приятно ме изненадаха обясненията на автора на края и това, че дава информация какво се е случило с част от персонажите.
Не съм сигурна с какво ще продължа, може би със "Затвори сърце" на Константин Трендафилов.
На хартия съм на "Макбет" на Несбьо, на около 60 стр съм и скуката е голяма. Започват в мен да се зараждат едни такива мисли е ли е възможно да не е писал той поредицата за Хари Хуле. Не знам, нито една книга извън поредицата му не ми е харесала и все едно друг ги е писал... По план другата седмица ще ходя до библиотеката, ако я прочета, прочета, ако не ще я върна без особена тъга.

# 442
Аз си взех на италиански да чета „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън. Не съм много сигурна, че е моето като тип книга, но и в Италия е в топ класациите и реших да видя все пак за какво иде реч.

# 443
  • София
Колко е различна корицата от българската. 😃

# 444
Много по-хубава е италианската корица, според мен.

# 445
Авторът и издателството решават каква да е корицата за съответната страна.

# 446
  • София
Не виждам някой да е оспорвал това. 😃

# 447
Да, и преводът е по-близо до оригиналния - „The Subtle Art of Not Giving a F*ck“. На български е по-цензуриран Sweat Smile Заглавието, както и корицата, си е избор на издателството, но на мен винаги ми е било интересно да ги сравнявам.

Има един италиански писател - Алесандро Д'Авения, който е споделил в профила си за „Бяла като мляко, червена като кръв“ на различните езици как е https://www.facebook.com/media/set/?set=a.475807631437&type=3 Ако са ви интересни и на вас подобни сравнения. Heart

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 16:08 от Selvatica

# 448
В момента чета "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман.Почти съм на финала.Забавна,на моменти много тъжна и вълнуваща.Кара човека да се замисли и да си направи равносметка.

# 449
Хартиеният дворец Миранда Каули Хелър.
 Това е първата книга за годината, която не ми достави никакво удоволствие. На няколко пъти бях на косъм да я зарежа но на пук я докарах до края. Какво да кажа за книгата..една неизживяна детска любов забулена от тайна. Ако не беше историята покрай Конрад,на която се държи и цялата книга просто нямаше нищо вълнуващо и докосващо ме,имаше толкова излишни истории само за пълнеж.. много разочароваща се оказа за мен тази книга. Още от анотацията й бях сигурна ,че няма да ми хареса но покрай фурора в темата реших,че трябва да я прочета но явно вътрешното ми чувство не ме е подвело...

Общи условия

Активация на акаунт