В момента чета... 79

• 44 372
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Приключих втората и последна (за мен) книга на автора Здравка Евтимова - Зелените очи на вятъра. Ужас! Книгите й ми действат изключително депресиращо и няма да я докосна повече. Обичам литературата да ме пренася на хубави места... Чак не мога да си обясня как е толкова известна тази писателка, но определено не е мой тип!

# 511
В Рулит се е появила книгата "Ние, удавниците" - изглежда интригуващо, някой чел ли я е?

# 512
В Рулит се е появила книгата "Ние, удавниците" - изглежда интригуващо, някой чел ли я е?

Аз я започнах миналата година, но нещо ми дотегна и я паузирах. Тази есен съм решила да й дам втори шанс - помня я като епично четиво, и като обем и като сюжет - много поколения, много герои, много описания.

Аз прочетох "Златното момче" - Тара Съливан.
Малко бижу беше тази книга. Първо,  искам да похваля издателство "Ерове" за чудесното оформление, илюстрации, шрифт... Радост за окото ми. Мъжът ми ме попита какво чета този път, като му отговорих, че е за момче - албинос в Танзания, беше впечатлен. Всъщност се оказа, че честотата на деца, родени с албинизъм там е няколко пъти по-висока, отколкото в останалия свят. Но в Танзания да си албинос, означава да си нищо, да си призрак, да си срам за семейството. Най-покъртителното е, че в много райони се смята, че части от тялото на албинос носят късмет и успех, поради което албиносите са гонени и убивани най-безцеремонно. Подобна е и историята на главния герой Хабо, чието име означава злато - странна, самотна, но много ранима душа, с много нелек живот.
Нищо в книгата не ми дотежа - и описанията бяха на място, и героите бяха достатъчно и добре изградени... Дадох и 4*, заради няколко твърде очевидни и "нагласени" съвпадения в сюжета, но като цяло съм доволна и препоръчвам на любителите на истории за африканския континент.

# 513
Е, Вили, все пак книгата е приключенска и няма как да няма съвпадения Simple Smile
За мен това е уникална книга във всяко едно отношение - и като текст, фабула и т.н., и като художествено оформление Simple Smile

# 514
О, така е, няма спор, че е чудесна книга, като забележките ми изобщо не намалиха удоволствието от четенето. Но
Скрит текст:
от всички резбари в този голям град, преследвачът съвсем случайно попадна на майстора, при когото чиракува Хабо... И пак в този голям град, сестра му попада точно на пазарчето, на което ходи и Хабо... И такива разни дреболии...

След малко реших да започна с "Уроци по химия". Предстои ни кратка почивка и мисля, че ще е подходящо четиво. Simple Smile

# 515
Два пъти минах през Лидл да търся "Златното момче", помолих и леля ми да провери в техния квартал - няма я.
Прочетох "Играчка - плачка" - симпатично и разтоварващо книжле, идеално за почивка в изнервен период, в какъвто бях аз, или пък между две по-тежки и емоционално ангажиращи книги. Идеално ми дойде след "Кръв от къртица" - изпива ми енергията тази Здравка, толкова много ме трогват героите и историите им, така ме омагьосва, че буквално чувствам физическа умора, но в същото време ме обогатява. Хем ме боли, хем не мога да спра да я чета, такава е тя ❤
Сега започнах "Хана" от А. Морнщайнова и 100% ще е от книгите, които много ми харесват. Жалко, че на български няма преведено друго от нея, така хубаво разказва.

# 516
Завърших "Корабът" на Лиляна Михайлова. Потопих се изцяло в историята, сякаш бях в Пловдив и Букурещ. Много красив език, без обаче да е претрупан. Наложи се да потърся значението на две-три по-стари думи, но това беше част от очарованието от четенето. Героите са пълнокръвни, истински. В първия момент краят сякаш не ми допадна, но си давам сметка, че всеки друг завършек би бил неподходящ. Давам й оценка 4.5. Определено ще прочета и "Грехът на Малтица".

Започнах "Последната госпожа Периш". В началото съм, засега не е нищо особено, но ми е интересно как ще се развие историята.

# 517
На мен “Корабът” ми е в топ 5 за тази година, смятам да го номинирам.

# 518
  • София
Започвам гони аз "Корабът". Дано си оправя вкуса след онази боза "Сайбиевата невеста". Не че я прочетох, издържах около 50-тина страници само. Похвалиха я много в една фейсбук група и се подведох.....

# 519
  • София
И аз си поръчах Корабът, Резерват за хора и вълци, както и Живи рани. Нямам търпение и за трите ❤. До тогава ще приключа Слепота.

# 520
  • Tenerife
Тези дни се връщам в детските си години с Чичо Томовата колиба - Хариет Бичър Стоу. Нормално е, че съм позабравила доста от подробностите, но историята е все така силна и трогателна за мен. Cupid

# 521
Чета си аз Топи се и нищо гадно не виждам в историята, всичко е съвсем нормално на 230стр съм. Все едно различна книга се коментира😄

# 522
Coco, най-доброто предстои 😅 Ще се учудя ако останеш безразлична до края, на мен буквално ми се гадеше в някои моменти. Но за разлика от Mijjj не мисля, че историята е разказа бездарно, виждам замисъл и постепенно разкриване на събитията. Ако прочете след това "Неудобството на вечерта", ще ви се стори, че двете авторки или са живели в съседни ферми, заобиколени от едни и същи малки кретени, или са преписвали една от друга.

# 523
Райна, романът беше накъсан, фрагментарен, героите бяха плоски, без дълбочина. Поне аз така аз усетих нещата.
"Неудобството на вечерта" няма да си я причинявам. От тези затънтени и мизерни белгийски села нищо свестно не може да произлезе освен идиотщини или бащи, държали дъщерите си десетилетия в плен.
Благодаря съм.

# 524
Тези дни се връщам в детските си години с Чичо Томовата колиба - Хариет Бичър Стоу. Нормално е, че съм позабравила доста от подробностите, но историята е все така силна и трогателна за мен. Cupid
Препрочитах я наскоро покрай дъщеря ми, но в оригинал и бях учудена от разминаванията със спомените ми от детството.
Вариантът на български от поредицата “Световна класика” се оказа и съкратен.

Последна редакция: чт, 22 сеп 2022, 22:11 от Tsugumi_

Общи условия

Активация на акаунт