Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

 • 12 241
 • 348
 •   1
Отговори
# 315
 • Мнения: 5 139
Благодаря за подробното разяснение!
Надяваме се да избута още някой месец,преди да ни предаде.И ако/когато това се случи,да комбинираме подмяната му с поставяне на изолация(вата) на тавана.Което в момента,заради отстоянието му от тавана,не е възможно.
Бях си няколко години вкъщи,и знам при какви външни температури и условия,как работи този конкретно климатик.Има промяна, определено.А предишния път като усетих такава,беше "изтекъл" фреона.

# 316
 • Мнения: 95
Благодаря за подробното разяснение!
Надяваме се да избута още някой месец,преди да ни предаде.И ако/когато това се случи,да комбинираме подмяната му с поставяне на изолация(вата) на тавана.Което в момента,заради отстоянието му от тавана,не е възможно.
Бях си няколко години вкъщи,и знам при какви външни температури и условия,как работи този конкретно климатик.Има промяна, определено.А предишния път като усетих такава,беше "изтекъл" фреона.
Е случва се да изтече фреона.В този случай се подменят и крановете или още по-добре е да се махнат и тръбите да се запоят.Операцията е трудна, но за сметка на това после практически не е възможно климатика да изпусне фреона.Старите Панасоници преди моделите със проблемните компресори са много качествени машини.

# 317
 • Мнения: 5 139
Мисля само са запоявали, защото казаха,че има Х месеца гаранция,но само за спойката, която те са направили.Занесоха външното тяло в сервиза им,да го огледат на спокойствие,и да му направят и профилактика.
Да,и Василев е казвал добри неща за този модел.

# 318
 • Мнения: 3
Здравейте ,

Имам нужда от съвет как да процедирам с монтажа за вътрешното тяло , както и избор на какво да бъде. Не съм говорил още с фирма за монтаж , та предпочитам да питам преди да ме излъжат да взема нещо и да го монтират както те си знаят.
Ако имате и допълнителни препоръки - за монтажа или избора на климатик - моля да ги споделите.

Направих една скица с някаква безплатна програмка - що годе е в мащаб. Голямата стая е близо 40кв , но само 90кубика , спалнята е 12кв и 33кубика. Това е гола стая - доколкото съм чел трябва да извадя и мебелите от кубатурата , но не виждам голям смисъл да подваждам 5-10 кубика. Червените линии са предполагаемия тръбен път.


Става въпрос за 3ти тавански етаж от къща(цялата е моя) - външна изолация на цялата къща , стените от вътре са картон + вата 10см , на таваните 17см (каменна) - покрива битумна керемида с черна книга и осб - тоест пресовано до картона без въздух . Пода също е изолиран.Таваните са скосени и прилича на трапец - най-ниската точка са двата края ( кухня и тв ) - по 1.90см , а в средата е 2.60м равно , но само за 1м.

Къщата е доста топла - по цял ден я грее слънцето - големите прозорци са ориентирани почти на запад ( 160градуса) , има и 2 малки велукса.Ако има слънце , дори и зимата вътре става топло без отопление. Реално климатика ми трябва за 2 неща - охлаждане , тъй като лятото става доста топло и отопление в преходните сезони - може и някой топъл зимен ден - до ранния следобяд. Oтоплението е на локално парно и не мисля и да го сменям , въпреки ,че едва ли е по-евтино. За в бъдеще планирам и допълнителни климатици на долните етажи , както и панели на покрива , за да ползвам парното само зимата - но няма де скоро.

От това, което виждам като опции са :
Вариант 1: Стенен климатик , точно над бюрото ( работно е - компюютър с голям екран , офис стол и т.н - и е точно там, та да мога да хвърлям по един поглед на телевизора- тоест не ми се мести, но при нужда може ) . Тръбите мога да ги прекарам до терасата зад гипсокартона на спалнята(вътрешна стена и няма вата)  - тоест сравнително чисто и подредено , като при нужда ще направя една-две дупки в стената , ако се закучи нещо. Идеята ми е да прекарам голям кабелен канал зад картона и като дойдат монтажниците , да могат лесно да вкарат тръбите.Денивелация - малко над 2м , тръбен път малко над 5м
Като недостатък - най-вероятно няма да е особено комфортно при отопление в случай ,че работя на бюрото.
За избор - предполагам 14ка ще ми свърши работа , като просто ще грее само голямата стая - в спалнята мога да сложа един конвектор и да го включвам 20пъти в годината , а за охлаждане предполагам при отворена врата вечерно време за 2-3 часа ще смъкне градусите дори и 14ка. Спрял съм се на нещо подобно - https://vimax.bg/invertorni-klimatici/hiperinvertoren-klimatik-f … 0-btu-klas-a.html . От по-голям не виждам смисъл , тъй като едва ли ще може да завърти въздуха към спалнята. Не съм и сигурен дали по-скъп 12ка ще се справи.Ако имате по-добро предложение - казвайте.

Вариант 2 : Подов климатик , като тръбите са директно назад , отвън на къщата и пак завой към терасата до външното тяло. Тръбен път - пак 5м , денивелация - около 30см и изцяло извън къщата ( не знам до колко влияе температурата отвън на тръбния път) Имам и втора тераса и може да отиде надолу , но тогава денивелацията е 5м и едва ли е добре .
Ако се спра на подов - предполагам ще е 18ка , тъй като климатика ще се пада на средата между вратата за спалнята и голямата стая - тоест най-вероятно ще може да затопли и охлади цялото помещение - или бъркам ? Нещо такова ми се върти в главата- https://vimax.bg/podovi-klimatici/podov-klimatik-mitsubishi-heav … 0-btu-klas-a.html . Видях и дайкина , ама там цените са wow.

И сега въпроса - подовия ще може ли да завърти хубаво въздуха в двете стаи при положение ,че бюрото пречи малко и има и една колона 30х30см в страни? И до колко ще е намален капацитета за охлаждане ? Тоест ще ми свърши ли работа или не ? На това място стената е свободна , но е 1.85 и реално стенно тяло едва ли би било добре там. Иначе между двете стени е 3м - тоест би трябвало да има достатъчно място да завърти потока.

Винаги има вариант да взема нещо евтино само за охлаждане ( над бюрото) , но просто не ми се занимава с половинчати работи - предпочитам да взема нещо , което да работи в дългосрочен вариант - ако е възможно спрямо разположението.

П.П Пуснах и една тема в сеткома , ама нещо хич не са активни - странно , но тази тема е доста по-активна.

# 319
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 445
Вижте, какъвто и климатик да е, все няма да е пълноценно климатизирането на две помещения с една машина. Щом можете да си позволите подова машина, аз бих взел нея, защото отоплението с тях е по-комфортно.

# 320
 • Мнения: 3
А нещо относно монтажа , тръбен път , съответно място за поставяне ?
Дали подовия ще се справи със завъртането на въздуха в голямата стая само ? Съответно охлаждането лятото и - ако кажем ,че затворя спалнята през деня. Дали тая 18ка в една стая не би дошла в повече и да работи неефективно ( в режим отопление)

Теост дали стенен + конвектор няма да е по-добре.

Знам ,че не е стандартен въпроса , поради спецификата на таванския етаж. Въобще всякакъв съвет би ми дошъл в полза.

# 321
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 445
Аз лично не бих дал толкова много пари за машина която няма да използвам за основно отапление, още повече при наличието на парно, което е в употреба

За 40 квадрата (90кубика) 18ката не изглежда много. С подовата машина отоплението ще е по-добро, охлаждането няма да има разлика спрямо с другия.

# 322
 • Мнения: 3
Благодаря , ще го помисля и след като говоря с фирма ще решавам.
Ако се спра на 14ка стенен - какъв би ми препоръчал - фуджицуто добре ли е като параметри или да разгледам и други опции ?

# 323
 • Велики Преслав
 • Мнения: 4 445
12ката от това фуджи се намира над главата ми. Много топли, много икономичен, ама много шумен. 20 годишен Хаиер по-тихо работи.

# 324
 • София
 • Мнения: 14 325
Ще пътуваме за 10 дни, няма да има никой в къщи.
Чудя се какво да правя с климатика - да го спирам ли или само да намаля градусите? Страх ме е да не замръзне външното тяло.
Какво ще ме посъветвате?

# 325
 • Мнения: 95
Изключи го.Няма да ти замръзне нищо.

# 326
 • Мнения: 17
Здравейте, група! Знам, че темата е за избор на климатик, но имам проблем с рециклиран ,,Дайкин”. От няколко дена късно вечер при -5/-7 външна температура вътрешното тяло спира и започва да издава шум (между бълбукаща вода и въздух) и продължава околко 10/15 минути, след което червената светлина започва да мига и се затварят пластмасовите клапи. През деня на плюсова температура климатикът тръгва и работи, и така до вечерта,  когато се случва същото. Снощи странният шум го нямаше, но пак спря, започна да мига и си затвори клапите. На пръв поглед външното тяло няма следи от замръзване или заскрежаване. Не знам дали минава в режим на дефрост или се включват някакви защити (не знам има ли такива), които прекъсват работата му. Днес при пускане външното тяло се чува, но няма въздушна струя.
Още пояснения: около 15кв. стая, север, дограма от 2005г. /“Саламандър”/ и остъклена тераса от две години. Климатикът се ползва само за отопление.
В началото на миналата зима при първоначално пускане климатикът не тръгваше. Проблемът беше грешка в комуникацията и смениха външна и вътрешна ел.част. Работи цяла зима без проблем.
Ако някой има някаква идея или насока за проблема, ще съм много благодарна да сподели.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 14:38 от sonyavvaleva

# 327
 • Пловдив
 • Мнения: 2 465
Аз имам питане  и предполагам Василев ще ми разясни.
Климатикът харчи около 15-17 W на стендбай .Обаче ,сега в студеното време ,понякога харчи 50  W на стендбай  и предполагам се включва някакъв нагревател .Софтуерно ли е зададен при определени външни температури ?
Това е от вчера при   -5°Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 15:39 от nelina_london

# 328
 • Мнения: 95
Ако все пак( ей  така за разнообразие) се разбере коя е марката и модела на тоя климатик, то отговора ще е по-лесен.Някои имат нагревател на компресора, а други подават напрежение на намотките му за да го подгряват.

# 329
 • Пловдив
 • Мнения: 2 465
Ами ,климатикът е Канален, тоест шансът някой да каже точно нещо за модела ,не е много голям .
 Дайкин FBA-A9/RXS-L   60ка .
Беше ми интересно само софтуерът от какво се влияе ?Само  от външната температура ли  ,защото ,изглежда до -3° ,не включва на 50 W ?
Не се спира 24/7 , вътрешна температура над 23,5° .

Общи условия

Активация на акаунт