На 19-ти август в София Тех Парк жури определи кои са проектите, които ще получат финансиране и обучение в акселератора за климатични действия ClimAccelerator Black Sea Bulgaria.

Това е регионална програма за ускоряване и финансиране на еко-иновации, която допринася за екологичната устойчивост и намаляването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата. Финансира се от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.


В България проектът се реализира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ партньор Impact Hub Bucharest. Три компании на Фаза 2 (MVP) спечелиха възможността да получат 20 000 евро грантово финансиране и допълнително 30 000 евро техническа подкрепа за развитие на проектите си. Това са:

Agrovar - технологии за регенеративно земеделие, които вече имат подкрепата на фонда Витоша Венчърс.
Sensato Technologies - технология за пчелари, която участва и в първото издание на програмата.
CMYK Ingredients - проект за робот, който дехидратира плодове и зеленчуци.8 проекта на Фаза 1 (идея) спечелиха възможността за 5 000 евро грантово финансиране и обучения. Това са:

More than a rooftop - проект за озеленяване на покриви в България.
Sol Architect - проект за соларни панели за всеки.
Unboxd - платформа за онлайн продажба на дрехи втора употреба.
MOKA Coffee&Cakes - мобилни енерго-независими станции за кафе.
Малки съкровища - платформа за онлайн продажба на детски вещи втора употреба.
Wasteful - устойчив и екосъобразен материал от отпадъчен ресурс.
Demosat - приложение за чист въздух и здраве.
Urban Embassy Specialty Coffee - производство на ядкови напитки.Избраните компании ще преминат серия от 8 обучения, 3 регионални срещи и през декември месец ще са готови да покажат напредъка си пред инвеститори и бизнес ангели.

В акселератора тази година кандидатстваха 30 проекта, от които 25 се явиха пред журито.

До края на септември, дружества в етап на бърз развой могат да кандидатстват за техническа подкрепа на проектите си на сайта на организаторите ТУК.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 11:55 от Пeтя