Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 937
  • 796
  •   1
Отговори
# 480
Профи почисването вклйбва ли го ...да мият и търкат печка отвътре?
В повечето случай не,освен ако изрично не пожелаете.
То и тоалетната чиния я мият само отвън,пък тя основно отвъртре се цапа.

# 481
Някой отдава ли чрез фирма, която да върши работата на хазаина,  от кои фирми сте доволни, за София? Колко им плащате и какви точно неща прави фирмата и какви не иска да прави?

# 482
  • Бургас
Професионалното почистване включва - изрично поисках офертата: почистване на печка, фурна, аспиратор, климатици, хладилник, бърсане на шкафове и гардероби отвътре и отвън, почистване на лампи и крушки от прах, забърсване на врати, баня и т.н. Тези дейности отнемат около един работен ден. Да не говорим, че има и степен на замърсеност, дето трябва да се кисне и да се чисти на другия ден.
То е ясно, че за една стирка и прахосмукачка никой няма да повдига въпроса.
В договора е записано, че жилището се връща във вида, в който е наето. Ако е наето чисто - връща се чисто. Ако иска, наемателят да го чисти сам. Ако не иска, да наема фирма. Ако и това не иска - почистването се приспада от депозита.
Наемодателят не е длъжен да чисти, да не говорим, че на някои хора не им е възможно чисто здравословно.
А и дори наемодателят да реши да чисти сам, съвсем спокойно може да приспадне стойността на труда си според актуалните цени на пазара.

В идеята за шест депозита има резон Simple Smile В Бургас точно така отдават на украинци. И да ви кажа, отдават се. При това с мебели от 60-та година и далеч не нов ремонт.

# 483
Случихте вие на украинци Laughing. Няма лошо, би било глупаво да имаш шанс и да го изпуснеш.

# 484
Тинтина, а защо след като в договора е било записано, че се връща почистено, ти наемаш профи чистачи сега?
Явно предният не е почистил.
Не се заяждам, за да си изясня за мен някои неща те питам...

То и сто неща можем да пишем в тия договори, ама ако духне наемателя, хич ме не грее какво пише в договора...договорът няма да ми почисти...Simple Smile

# 485
  • Бургас
То е ясно защо. Защото не е върнато почистено. Да, беше го позабърсала, не е кочина, но не го е чистила основно. Затова в договора има клауза, че ако не е върнато почистено, почистването се удържа от депозита. Независимо дали ще чистя аз, или ще чисти фирма.
Наемателката няма проблем с удържането на сумата. Само някои хора от форума имат, ама не мога да разбера защо. Ако се върне във вида, в който е наето, няма да се удържат суми за почистване. А и нали договорът се чете, преди да се подпише?
Ако духне - да... Затова искаме по два депозита и гледаме да не духва Simple Smile

# 486
Ясно, благодаря.

Стига ли депозита за профи почистване?

# 487
Скъпо е професионалното почистване. Може да се повика и човек за стотина лева да свърши работата, но няма как да ми даде документ за платената сума.

# 488
То е ясно защо. Защото не е върнато почистено. Да, беше го позабърсала, не е кочина, но не го е чистила основно. Затова в договора има клауза, че ако не е върнато почистено, почистването се удържа от депозита. Независимо дали ще чистя аз, или ще чисти фирма.
Наемателката няма проблем с удържането на сумата. Само някои хора от форума имат, ама не мога да разбера защо. Ако се върне във вида, в който е наето, няма да се удържат суми за почистване. А и нали договорът се чете, преди да се подпише?
Ако духне - да... Затова искаме по два депозита и гледаме да не духва Simple Smile

На момента обяснявам защо някои хора от форума имат проблем.
Защото в случая ти, а в много други - други наемодатели се изживяват като крайна инстанция, че си и вярват даже.
Кой определя какво е позабърсване и какво основно чистене?
Ти или наемателя? Ако ти - ама защо ти, а не той“
Искането на 2, 5, 6 депозита няма да ти реши проблема помоему. Няма ли човешко отношение, повярвай, 6 депозита не стигат за мизериите, които някой може да ти нанесе на апартамента като проста реакция на надменното отношение.

ПП - За да няма някаква заблуда - аз съм наемодател, не съм наемател. Миниатюрен, не профи, просто упътнявам заетостта на 2 апартамента. Имам съвсем друг подход и не си позволявам подобен на използвания в темата език за хора, които ми плащат.

# 489
За 100 лв. никой няма да почисти основно апартамент в София. Чета във форум за такива услуги и за основно почистване искат по 30 лв. на час. За поддържащо - цупят се на 15 лв.  на час. Тарифата за бърсане на прозорци се доближава до тая на преглед при лекар специалист.

# 490
  • Бургас
kodbg, кое е "позабърсване", и кое - основно почистване е определено в договора. Уред по уред, мебел по мебел. Излишен е нашият спор. Съгласна съм за човешкото отношение и винаги съм имала такова към наемателите ми, както и те към мен.

# 491
  • Варна
Ако надменно отношение е да искаш договорът да е спазен... пази боже от такива наематели!

# 492
Миналата година август извиках фирма за професионално почистване на апартамент 68 кв. м. в София. След наематели, преди продажба.
За 300 лв. почистиха фурна отвътре и отвън, пералня, котлони, кухня, тераса, прозорци, баня с пароструйка и препарати, подови настилки, врати, кожен диван.
Наемателите уж си поддържаха чисто, но след професионалното почистване всичко заблестя...
В договора нямах клауза за основно почистване преди да освободят апартамента. Нямам и при сегашните наематели в друг апартамент. Ще знам при следващия договор да го включа.

# 493
  • София
Аз също имам такава клауза в договора. Вкарах я след горчив опит от наемаатели, които оставят не почистено след себе си. Един път се прекарахме с моят съпруг и чистихме 1 ден след едно прасе, което беше живяло там. Втори път не бих позволила това. Аз на читав наемател по отношение на почистване не съм попаднала.

# 494
Много пъти съм се чудила и преди да наемат чуждо жилище ли са живяли така?Паежини,в шкафовете все едно нарочно са разливали компот,манджи и мн. мръсна тоалетна.
Само един път съм имала перфектни наематели. Никакви закъснения за наем и сметки,плюс и двамата чистофайници. Даже като си тръгнаха се чувахме известно време по тяхна инициатива. Много ме хвалеха като наемодател.С толкова коректни хора,добрите взаимоотношения са взаимни.😀След серия мърлячи правя проверки  след предварителна уговорка.Поне ако не  подържат редовно,да правят кампанийно почистване заради мен.🤪

Общи условия

Активация на акаунт