Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 951
  • 796
  •   1
Отговори
# 585
И аз ще дам съвет също - евтиното винаги излиза скъпо.

# 586
Потвърждавам  за ламината..калпав е. В имота е отъркан и за смяна. На места е като сартон, горният слой е паднал...когато сменям, ще сложа теракот или гранитогрес..трайно е!
За сега е под килим ..

Вкъщи имам ламинат само в кухнята, при все че пазим и ползваме тие си, на 10г е, на две места забелязвам повдигате на ъгълчетата. Неграен материал е, поте бюджетния. АС4 е вкъщи и пак е тръгнал.

В това под наем поне в коридора сложих балатум отгоре, доста е добре, при все че и той не е много евтин. Но докато събера за теракот.

# 587
  • София
Имаше едно време ( не знам има ли ги още ) китайска имитация на ламинат при който ламинирането беше просто слой боя. Когато купувах моя ( 12 - 13 лева, най-ниската цена тогава с безплатен монтаж, немски ), китайският беше по 6 лева.
Та от това нещо се пазете.

# 588
За инвест.апарт. веднага си помислих първо и задължително за банята.Все пак жилището си е собствено.Както са казали по-назад,баня се прави веднъж на 15-20год.,може и повече,как дойде.Давала съм преди години с кофти баня,чак аз се дразнех.Предупреждавах наемателите не,че няма да видят.Интересно,че всички казваха,че не им е проблем.Сигурно,защото въпреки старите,кофти залепени плочки,винаги е била много чиста,а е и голяма.Аз си я чистех сама.
Цитат
Банята е задължително да се ремонтира с подмяна на тръбите, сифоните от-до, вентилация и т.н., т.е. важните неща. Плочките (фаянс, гранитогрес) вече са въпрос на вкус и възможности. Ако се заложи на преобладаващия в момента вкус - бяло, сиво, няма да сбъркаш. Прилична тоалетна чиния и мивка, батериите може и да не са най-скъпите, като за теб, ако го правиш.
Банята е най-мръсното, бавното и трудоемко. Но е важно да са сменени тръби, сифони и т.н., за да имаш безпроблемна експлоатация
За подовата настилка,мокет ако се метне?Не съм гледала наскоро,но преди имаше много евтини.Ще живеят няколко години наематели и го изхвърляш след тях,защото наистина не пазят.

# 589
  • Варна
Моят съвет е да следиш промоциите. Аз все още доремонтирам и обзавеждам апартамент и мога да кажа, че няма нещо, което да съм купила и да не е било намалено. Тук 20%, там 30%.... като дръпна чертата съм с 2 - 3 хиляди лв напред. Сега покрай Черния петък спестих доста, но и продукти от брошури също следя и купувам. След празниците също ще има намаления.

Другият ми съвет е ако имаш време, да си правиш колкото се може повече неща сама. Ние с мъжа ми след няколко клипчета в Ютуб си налепихме плочки, направихме си декоративна венецианска мазилка. Сами си транспортираме и сглобяваме мебелите, боядисваме, редим ламинат, претапицираме, сменяме контакти, батерии и т.н. От труд също сме спестили хиляди левове.

# 590
Мокет...по-скоро не, кофти се чисти, а и са скъпи. То дорш балатумити са на цени колкото ламината, само дето нямаш труд за реденето. А стои доста добре и ефектно с декор дървен да речем.

# 591
Имате ли някакви впечатления при отдаване на имоти на украинци, конкретно за Варна. Пристигат още, имат интерес, какви са рисковете? Ако някой има опит, ще съм благодарна да сподели.

# 592
Върни назад, скоро писаха.

# 593
  • Бургас
Рисковете са като при всеки българин - да не плащат, да омърлят и да изпочупят.
И после върви ги търси. Ама то и българи върви ги съди и търси, нищо не можеш да направиш в повечето случаи.
Затова някои наемодатели искат повече депозити, или направо предплата за 6 месеца.
Имам познат, който отдава апартаменти във ваканционен имот край морето, пълен е в момента, а по принцип зимата не работи. Наемателите са украинци, руснаци, предимно работещи дистанционно. Той плаща сметките, те му възстановяват парите после, повишил е леко наема, за лятото ги е предупредил, че ще е още по-висок. Няма проблеми засега.
Поразпитай, прецени хората и виж какви са рисковете лично за теб.
Didi168,  и аз така действам - промоции, каквото можеш - сам, счупено да се отремонтира, вместо да се купува ново...
И на сегашния си акъл за жилище под наем не бих слагала вградени уреди, освен ако не са на супер промоция Simple Smile

# 594
Не знам доколко ще е полезно, но ние си спестихме шпакловането. Боядисахме с хубав латекс само след машинната шпакловка. Не е идеално, но, докато ние живеехме вътре, не ни е дразнило. Изкара си 10 години така, преди да има нужда от пребоядисване.

# 595
Здравейте, чета от известно време и съм благодарен за всичко споделено. Отдвам апартамент от години и за повечето неща съм наясно. Въпросът ми е: ако сметките излизат и токът е битов, бихте ли купили ателие за отдаване под наем?

# 596
  • София
Бих. В стандартния случай този статут няма значение за потенциалния наемател.

# 597
Не можете да регистрирате наемател в ателие, не и като живущ.
Не може да си смени настоящият адрес, не може да вземе винетка. Тези неща не са маловажни, но за някои наематели наистина нямат значение.

# 598
  • София
Не можете да регистрирате наемател в ателие, не и като живущ.
Не може да си смени настоящият адрес, не може да вземе винетка. Тези неща не са маловажни, но за някои наематели наистина нямат значение.

Това може да се компенсира с малко по-нисък наем от околните имоти.
А и така няма да се кандидатират разни с деца - за градина или у-ще.
За сега не всички соф. квартали имат нужда от винетка и зона.

# 599
  • Бургас
Това не е вярно, че не може да се регистрира. Има законови промени именно заради многото живеещи в ателиета. Няма пречка за регистрация. Ето тук много подробно е обяснено, че ако ателието е за жилищни нужди, няма никаква разлика между него и апартамента.
https://news.lex.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D … %BD%D0%B8-%D0%BD/
Лично аз не бих купила ателие не поради горните причини, а поради трудното продаване. Хората не са много наясно с тънкостите в законите, притесняват се от покупка на ателие и неясния му статут, и ако се наложи да се продава, ще е едно ходене по мъките.

Общи условия

Активация на акаунт