ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 30 949
  • 514
  •   1
Отговори
# 480
Болка нямам, като бях малка пиех задължително хапче за болката, но като станах на 20 и няколко, болка вече нямах, тоест лека болка, но не пия нищо. Сега вече съм на 37, не съм раждала, но винаги цикъла ми е приключвал по този начин с кафяво течение, понякога така е и започвал, но по няколко капчици. А сега е повече като количество и едно като кафяво-ръждиво, като утайка примесена с кръв… Сега вече се избистри, но все пак се притеснявам да не е някоя шоколадова киста, тя пък да е свързана с ендометриоза…

# 481
След опрецията и моят цикъл винаги започва така. Преди това само така приключваше.

# 482
Имам една опаковка Золадекс 3.6 годен до 01.2025, ако на някой му е нужен да пише на лични.

# 483
Здравейте, нова съм в темата.
Извинявам се за дългия пост!
От много години вече се мъкна по лекари и не могат да открият какво става.
Ето моите оплаквания - от много време имам задържане на урина - предимно при първа сутрешна, после се оправям и нямам през деня. Но при задържането, особено напоследък се влоших, изпикавам до някъде и след това не мога, но чувствам че има още много урина. След няколко минути все пак успявам да изпикая количеството.
Правя много често циститоподобни симптоми...
Имам много силни болки в областта на таза, но долу никско в ляво и по самата уретра. Като говоря за много силни, определям ги направо като хирургични - не че са такива, просто докато траят такова ми е усещането.
Имам кафяво зацапване, с цвета на шоколад, а понякога и на много тъмен към черен, което започва преди самия цикъл, или по скоро е част от цикъла, но трае около 5-6 дни, след които около три дни изключително силно кървене с ясна кръв и множество съсиреци, огромни и с тъмно червен, до много тъмнолилав (почти черен, но не наистина черен, на моменти цвят).
Докато трае цикъла съм имала много силни болки понякога, а е имало случай и на такива пред припадък, макар това да се е случвало само няколко пъти. Общо цикълът ми трае - с началното кафяво, после с ясната кръв и завършващо пак кафяво, около 15 дни. Нещата се влошиха в последните няколко месеца. Преди това траеше около 8, като постепенно стана девет през годините и накрая десет дни.
Миналия март ми направиха цистоскопия - д-р Семерджиев, като видял стеснение и го коригирал оперативно. И много силно възаление на пикочния мехур - доктора даже каза, че можело да се наложи лечение с хиалурон.
Бях добре и нямах задържане до преди около 3-4 месеца, защото още не бях започнала да водя полов живот след операцията. В момента, в който започнах, нещата се влошиха, задържането се възвърна, като даже стана още по-голямо. Преди операцията ме гледа професор Костов - гинекологът от Майчин дом. И твърдеше, че е с уретрата проблема и че нямам гинекологичен проблем.
Сега, като започнах да кървя по 15 дни, отидох отново при него и той твърди, че е видял ендометриоза. Според него тя е прераснала в пикочния мехур и вероятно затова дава такива проблеми.
Има ли някой във форума с подобен проблем? Може ли да ме посъветва какво да направя?
Той ми предложи да ми направи цистоскопия, а после лапароскопия. Обаче аз се притеснявам и не искам да правя такава, защото всеки път като ми правят цистоскопия, се влошавам неимоверно и задържането става още по-голямо. Пък и не зная той има ли право да извършва такава - не би ли трябвало това да се прави от уролог? Бъркането в уретрата е доста сложна и техничарска работа. Не трябва ли това да се прави от уролог под асистенцията на гинеколога, а не гинеколога сам да го прави?
Аме ако ми влоши още повече нещата вместо да помогне?
Някой може ли да ми даде съвет дали да му се доверя?
Гинеколози, които се занимават с ендометриоза имат ли право и правят ли често цистоскопии?
Познавате ли добри лекари, които правят лапароскопии за ендометриоза? И според вас проф. Костов от тах ли е и мога ли да му си доверя?
И последно - имам синдром на лешникотрошачката. В интернет пише, че той може да доведе до гинекологични и урологични проблеми. Възможно ли е той да е предизвикал ендометриозата?

# 484
lady, едва ли е от синдрома ендометриозата. Не че има категорична яснота за възтикването й, но има изброени няколко причини.
Аз съм с често уриниране, понякога с болки и тежест в пикочния мехур около овулация и цикъл. Правиха ми лапароскопия и премахнаха сраствания от ендометриозата по пикочния мехур, както и на други органи. Гинеколог я прави, ти можеш и консултация с уролог също да направиш. Вероятно повечето проблеми с пикочния мехур идват от синдрома на лешникотрошачката. Всичко останало може и да се дължи на ендометриозата, а може и полипи да имаш, нисък прогестерон щом ти тръгва кафяво няколко дни преди цикъл. А и да знаеш за първи ден на менструацията се брои Денят с ясна кръв.

# 485
Здравейте
Всички АГ казват че по време на бременност шоколадовите кисти изчезват но пак може би е строго индивуално ?А как стоят нещата при приближаваща менопауза според вас една гинеколожка каза не при менопауза няма да изчезнат само бременност а при други двама ми казват че е напълно възможно да изчезнат заради ниския естроген по време на предменопауза и менопауза защото тези кисти се хранели с естроген ?Споделете вашето мнение 🙂

# 486
Момичета, привет.. Нямам диагностицирана ендометриоза, но едната ми тръба е запушена, а другата е цялата в страствания и по пътя на изключването, ендометриозата става главният заподозрян в моето лично разследване..
Единственият начин да се разбере е опративно, НО двама репродуктивни доктори са съгласни да ми направят ин витро, преди/без лапароскопска операция, главно за да ми я спестят. Нямам други показатели за ендометриоза, освен болезнен цикъл , при който обаче никога не съм пила обезболяващи, т.е търпи се, не е това което се описва от повечето дами с поставена диагноза. А и матката ми била изместена вдясно в следствие на някакво възпаление, не е централно (което ме шокира - разбрах го преди 7 дни, при положение, че последните 8 месеца всеки месец съм на гинеколог и никой не го е споменал).
Та по същество АКО Е ЕНДОМЕТРИОЗА - мислите ли, че ин витро на стимулиран цикъл може да доведе до влошаване на набедената ми ендометриоза, всичките хормони и т.н? Ако има момичета със сходен опит, може и на лично, ще съм благодарна да споделите..Ако има и предположения също.. В голяма дилема съм дали е необходима тази операция, мина много време откакто искаме бебе, но не искам да прибързам и да си влоша положението, което и без това хич не е цветущо..
Благодаря ви, мили момичета, ако сте ми изчели фермана хаха..

# 487
Здравейте, kattes,
Аз имам ендометриоза 4та степен, на 32 години, ще Ви разкажа моята история. Борим се за дете от 2,5 години. Първо, ендометриозата се доказва хистологично, но с ЯМР лекарите имат много по-ясна представа, отколкото с ехограф. Помислете за ЯМР на малък таз. И не се стресирайте от сега, това състояние на тръбите може да е и от инфекция в малък таз Flowers Four Leaf Clover
Моята ендометриоза беше по яйчниците, тръбите, матката, вагината, дебелото черво, уретрите и бъбреците. Сраствания между матката, червата, двата яйчника и двете тръби, двата яйчника се допираха един друг, тотална каша! Вследствие останах без тръби и без един яйчник, както и без част от червата. В моя случай операцията беше неизбежна, тъй като матката беше в капан от срастванията и не можеше да нараства с нарастващото бебе.
Ако сте решили първо да направите инвитро, преди операцията, уверете се, че нямате хидросалпингс - събраната течност в тръбите е токсична за ембрионите, пречи и на имплантацията. Да не стане така че да се подложите на инвитро, а то да е неуспешно заради течността в тръбите - нещо, което може да се премахне с една лапароскопска операция.
Решението за ендо операция е трудно, тъй като всяко оперативно въздействие върху яйчниците, намалява яйчниковия резерв. Аз имам две ендо операции, а и с липсващия яйчник останах с АМХ=0,2. Фонда за асистирана репродукция изисква АМХ>0,5. Отне ми доста време да го вдигна с разни добавки и витамини и да имаме право на финансиране.
А дали ендометриозата ще се развива по-бързо заради хормоналната стимулация, това е строго индивидуално. Аз след първата операция бях 9 месеца на хормонално лечение, ами не подейства, едва година и половина след първата операция се наложи втора. Лекарят беше страшно изненадан, при повечето му пациенти имало страхотен ефект. Зависи дали Вашата ендометриоза е агресивна, или се развива по-бавно. Не Ви отчайвам, но има жени с по 7,8, 10 операции, тъй като упоритата ендометриоза се връща отново и отново.
В България няма много лекари, които разбират от ендо, бих Ви препоръчала доц. Магунска. Много подробно обяснява и е много внимателна, има опитно око и вижда ендометриоза и на ехограф.
Успех, насреща съм, ако имате въпроси и притеснения по отношение на ендометриозата. Hug

# 488
Здравейте дами,
Бих искала да отправя въпрос към жените с ЕМ, който се подлагат на ин витро.
Имате ли болки след трансфер?
Ама болки, сериозни болки в дните след трансфера.
Имала съм 3 трансфера, два от тях с естрофем, един без, 10 дни естрофем, после почваме прогестерона, никакви оплаквания до деня, в който трансферират ембриона.
И се започва…. Силни пмс… бодежи… изтръпване на ляв крак, болка в кръста… и това до деня на цикъла ….
Всеки път е така… всеки път съм се нядявала предните да са били случайност, дори не знам дали се дължи на самата ЕМ, при мен не е доказана, само аденомиоза за сега, но…
Тази болка, няма как да е на психична основа.
Отказвам да го приема.
Много жени се оплакват от липса на каквито и да било симптоми и неразположение след трансфер, при мен се започва агония, която учудва лекарите и прием на 3х2 но шпа и 3х2 магнерот нямат абсолютно никакъв ефект.
Ще помоля да споделите ако и при друга е така.

# 489
Здравейте дами,
Бих искала да отправя въпрос към жените с ЕМ, който се подлагат на ин витро.
Имате ли болки след трансфер?
Ама болки, сериозни болки в дните след трансфера.
Имала съм 3 трансфера, два от тях с естрофем, един без, 10 дни естрофем, после почваме прогестерона, никакви оплаквания до деня, в който трансферират ембриона.
И се започва…. Силни пмс… бодежи… изтръпване на ляв крак, болка в кръста… и това до деня на цикъла ….
Всеки път е така… всеки път съм се нядявала предните да са били случайност, дори не знам дали се дължи на самата ЕМ, при мен не е доказана, само аденомиоза за сега, но…
Тази болка, няма как да е на психична основа.
Отказвам да го приема.
Много жени се оплакват от липса на каквито и да било симптоми и неразположение след трансфер, при мен се започва агония, която учудва лекарите и прием на 3х2 но шпа и 3х2 магнерот нямат абсолютно никакъв ефект.
Ще помоля да споделите ако и при друга е така.

Аз съм с ендометриоза и кисти на двата яйчника,имам 3 трансфера и след трите имах ужасни болки в кръста .
Третият трансфер при мен е успешен 22г.с. съм и все още има подежи и болки като при менструация, но лекарите ми казаха ,че било нормално предвид състоянието ми .
Дано съм била от полза.
Успех пожелавам

# 490
Аз съм с ендометриоза и кисти на двата яйчника,имам 3 трансфера и след трите имах ужасни болки в кръста .
Третият трансфер при мен е успешен 22г.с. съм и все още има подежи и болки като при менструация, но лекарите ми казаха ,че било нормално предвид състоянието ми .
Дано съм била от полза.
Успех пожелавам
[/quote]

Благодаря!
Ами аз просто немога да си го обясня по друг начин, то не е като пмс да започне и да спре, или да са пмс да подсказват за себе си с някой др бодеж за секудни, то боли ноооооон стоп, само с працетамол намаля за няколко часа и отново…
И то дори да опитваш да мислиш позитивно, те обзема паника и мисли за пореден неуспех.

# 491
И аз бях така след трансферите. Не непоносима болка, но си я имаше дни на ред.
Мисля че е заради по чувствителна матка. Просто друго обяснение нямам.
Аз получавах силни болки и при раздрусване с кола. Беше ми абсолютен кошмар всеки път като се наложи да пътувам за преглед. Направо ме беше страх че ще пометна по пътя.
Но при мене и първото тримесечие беше и много рисково.

# 492
Аз съм с аденомиоза и ендометриоза. При нито един от двата ми трансфера не съм имала болки. Болки имаше след това от разтягане на матката.

# 493
Това за чувствителната матка, със сигурност го имам, имала съм една бременност, лежах в 4м с адски болки, на системи бях и не минаваше, и тогава казаха - чувствителна матка…
Нооо съм имала 6 трансфера, такова чудо като последният не бях преживявала.
Променило се е нещо явно…

# 494
Здравейте, това е първият ми пост изобщо Simple Smile)
Накратко историята ми - през пролетта ми отстраниха ендо киста и преминах 6 месечна терапия със Золадекс. При последното посещение при доктор ми откриха 3 малки огнища на ендометриоза и ме съветват за лечение със Зафрила, ако не планирам забременяване скоро. Имам предстоящ час за второ мнение при др Ангел Налбански. Може ли да ми препоръчате специалисти, на които имате доверие, или мнение за Налбански?

Общи условия

Активация на акаунт