ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 33 656
  • 564
  •   1
Отговори
# 540
Привет, момичета!
На някоя от вас да е поставян Резелиго имплант? Имали ли сте странични ефекти?
Миналата седмица ми сложиха за първи път и 2 дни след това получих доста обилна и болезнена менструация, която продължава вече четвърти ден. Освен менструалните болки ниско долу в корема имам и много силни болки в областта на диафрагмата до степен да дишам много плитко. Това дали трябва да ме притеснява? Отделно имам крампи на почти всички големи мускули на тялото (на коремния, на гърба и на бедрените). Имам много висок праг на болката, но този път ми се разказа играта...

# 541
Leda, какво представлява този имплант? Признавам, че не съм го чувала.

Пожелавам ти да минава тази болка и да се разбере защо!

# 542
Благодаря, Anigo!
Резелиго е алтернатива на Золадекс, на друг производител. Съдържа вещество Гозерелин, което намалява тестостерона и естрогена в тялото. Инжекция е, с доста дебеличка игла, подкожно се поставя. Самият имплант е цилиндър с диаметър около 1,5 мм и дължина 20 мм. Освобождава активното вещество в продължение на 28 дни.
Предстои ни инвитро и ще го изтърпя в името на дечицата ни, бях предупредена от лекарите, че може да има такива ефекти, но не очаквах да е толкова тежко.

# 543
Пфф, ужас! Еднократно ли ще се поставя  или няколко месеца?

Ако ти е първи опит инвитро - да стане от раз и всичко да е наред, а ако не е - да ти е последен опит с резултат живо и здраво дете или деца Heart

# 544
На мен 2 пъти ми слагаха Резелиго в 2 поредни месеца. Не съм имала странични ефекти.

# 545
Благодаря, veli86!
Явно моят организъм по-трудно понася хормонални препарати, била съм повече от година на З@фрила и на Примо^ут Нор и също имах доста оплаквания.
И на мен ми обясниха, че според резултатите може да се наложи да се сложи отново инжекция.

# 546
Здравейте, с доказана ендометриоза съм. Имала съм какви ли не симптоми преди цикъл и не само, но някоя от вас имала ли е следните?
Миналият месец 5 дни преди да ми дойде вдигнах 37.5 и повръщах (за един ден само). После 2-3 дни гадене само.
Този месец 2 дни преди М пак температура 37.5, но с диария (температурата беше за ден само).
Личната се опитва да ме убеди, че е стомашен вирус, като за предходния месец можеше и да се съглася, но два поредни месеца да карам вирус и то няколко дни преди цикъл ми е странно.

# 547
Аз съм с диария и гадене винаги повреме на менструация. До повръщане по-рядко стигам. Не мисля, че има общо с ендометриозата- била съм така и преди нея.

# 548
Аз съм така с цял живот, без температурата. Имам си ендометриоза и за мен категорично болката, водеща до контракции, контракциите до диарията.. са резултат от ЕМ.

# 549
Здравейте,
Аз имам 4-та степен на ендометриоза, на 32 години съм. Матката беше сраснала с двете маточни тръби, двата яйчника и част от дебелото черво. Загубих тръбите и единия яйчник, както и 10 см от дебелото черво. Лезии имах по бъбреците, уретрите и гръбнака. От 8-годишна имам температура 37,5°C, такава ми е от тогава, за мен е нормална, свикнала съм. Тогава ми направиха куп изследвания, но всичко беше наред. Обяснение за темпелатурата получих чак 20 години по-късно, именно ендометриозата и постоянното възпаление, което причинява.
Заради ендото в дебелото черво, години наред всяка моя менструация беше съпроводена с тежка диария. Отговор и обяснение от гинеколозите нямаше. Единствено ме успокояваха, че при някои жени било така... Когато обаче диариите станаха силно кървави, до степен да ме оставят без никаква сила, осъзнах, че нещо не е наред. Ендометриозата беше навлязла вътре в червото и тъканта реагираше точно като ендометриума в матката - кървеше с настъпването на всяка менструация.
Бих Ви посъветвала да направите ЯМР на малък таз и да се види къде има ендо. Ако има по червата (дори и да не е навлязла вътре в тях) това отново води до дразненето им. Ако ендото е само отвън на червото се прилага почистване (остъргване) без да е необходима резекция.
Успех и не се притеснявайте, следете се и търсете отговори! Heart
Здравейте, с доказана ендометриоза съм. Имала съм какви ли не симптоми преди цикъл и не само, но някоя от вас имала ли е следните?
Миналият месец 5 дни преди да ми дойде вдигнах 37.5 и повръщах (за един ден само). После 2-3 дни гадене само.
Този месец 2 дни преди М пак температура 37.5, но с диария (температурата беше за ден само).
Личната се опитва да ме убеди, че е стомашен вирус, като за предходния месец можеше и да се съглася, но два поредни месеца да карам вирус и то няколко дни преди цикъл ми е странно.

# 550
Anigo, със същите симптоми съм. Как установиха, че е от ендометриоза?
За киста на пикочния мехур не съм чувала, но сраствания от ендометриоза може да има. Аз бях така. Симптомите са тежест в пикочния мехур, често уриниране, говорим през 20мин все едно съм изпила 3л вода. Обострят се преди овулация, а понякога и преди цикъл.

# 551
Leda, много благодаряя за информацията и съжалявам за това, което си изживяла!
Имам втора операция миналата година, като махнаха сраствания от пикочен мехур, яйчници, дъгласово пространство и т.н. Мислех си го и аз за ЯМР, защото тези симптоми преди да ми дойде са нови и искам да знам дали наистина се дължат на ендото или другаде е проблемът.

Penguin, преди 11г ми откриха киста, оперираха ме и потвърдиха ендометриозата. Миналата година пак ме оперираха, но заради съмнения за сраствания.
Тези симптоми, които описах са сега последните 2м и то няколко дни преди да ми дойде, не на самата дата и не по време на М. Подчертавам го, защото имаше отговори, че се случва на първия ден от М и/или следващите, а моят въпрос беше за преди, т.е като вид симптом на ПМС и с оглед характера на заболяването ендометриоза и че обхваща цялото тяло и се проявяват симптоми не само по време на менструация. И както Leda каза, защото е възпалително заболяване също.

# 552
Не знам дали има връзка с ендометриозата но при мене много често се получаваше да се разболея малко преди или когато ми дойде. Сякаш ми се сриваше имунитета. Беше просто класика да съм с М, хрема, кашлица и Т и тъкмо се оправя да ми избие и херпес. Но пък беше и много преди да ме диагностицират с ендометриоза и тогава уж нямах още.
Според док беше някакъв срив на имунитета и ми беше назначил освен 2месечно лечение за херпеса, още 6 месеца Биозин и нито капка алкохол през това време. Та така се оправих тогава.

# 553
Здравейте, ще споделя информация в скрит текст, която смятам, че ще е полезна за всички с ендометриоза. Научих го по трудния начин, т.е с прегледи при гастроентеролог, гинеколог, снимка на бял дроб, съмнение за хепатит и/ли жлъчка и т.н.

Скрит текст:
На трети ден от цикъла пуснах полови хормони заедно с чернодробни ензими, СУЕ и CRP. Асат и алат тройни цифри, показателите за инфекция страшно нагоре. Три дни по-късно, като ми свърши ги пуснах пак. Подчертавам, че не съм пила никакви лекарства.
 За сравнение:
3ден от цикъл CRP 30 при референтна стойност 5, днес е 6.2;
Асат 133 при референтна 32, а днес 39.2;

Ендометриозата е възпалително заболяване и явно по време на цикъл бута и чернодробните, както и показателите за инфекция в организма.
Освен това се оказа наистина, че двата месеца, в които преди цикъл вдигам температура+ повръщане и/или диария са симптоми пак от ендометриозата.
Пиша го, защото мен ме побъркаха тези дни и всички отричаха да е от ендото.

# 554
Здравейте, на преглед с ултразвук докторът каза, че е почти сигурен, че съм с ендометриоза (каза, че се вижда сянка при левия яйчник). На 32 г. съм и имам доста от симптомите, включително много болезнен цикъл с припадъци и повръщане. Многократно съм споделяла това с лекарите, които съм посещавала, и всички ми казваха, че това е нормално и ми изписваха обезболяващи. Има ли и други, диагностицирани само с ултразвук без лапароскопия? Започнала съм инвитро процедура и се притеснявам, че не знам къде би могло да има ендометриозни огнища и дали това би попречило на успеха на процедурата.

Общи условия

Активация на акаунт