Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 46 683
  • 933
  •   1
Отговори
# 795
В градината на детето се е завъртял Ковид, тя засега не е боледувала... Ваксинирахме я точно преди да започне. Ще ми е интересно да видя какво ще стане.

Това, че вече има грип, е притеснително.

Принципно може - а и лекарката от интервюто го казва - пневмококова и грипна ваксина едновременно, но ми се искаше да минат 3-4 седмици от Превенар 20 и тогава да сложа противогрипна на дъщеря ми. Към днешна дата е минала едва седмица.

# 796
Решихме цялото семейство да си поставим ваксини - противогрипна и ковид. Интересува ме за детето (година и пет месеца). Има ли щадящи варианти и за двете, за да не се налага да го боцкаме, че сега му предстои една от задължителните имунизации и всеки път много плаче? Благодаря ви. 🙂

# 797
Противогрипна има назална.
Ковидна не бих сложила на дете.

# 798
  • София
Назалната не е ли за над 2 годишна възраст?

# 799
Признавам си, че не знам.

# 800
Да, назалната е за деца над 2 години. А деца, които не са ваксинирани, трябва да им се сложат 2 дози. Същото важи и за инжекционните противогрипни ваксини за съжаление, две боцкания...

Да не тръгне грипът по-рано тази година? Grinning Аз още изчаквам

Иначе в момента май има доста болни от Ковид...

# 801
На интервю по тв са казали че има И грип. Не съм чула лично но в съседната тема го споменаха. Радвам се че се ваксинираме толкова рано последните години.

# 802
Има, разбира се. Грипът или каквото и да е не се появява рязко и изведнъж когато видят много случаи и го обявят, а преди това хич да не е имало... Малко е странно това с има/няма. Дори и през лятото има някакви случаи, просто толкова малко че никого не занимават с тях. Сега е време когато се увеличават, ако и още да е бавно а не както в разгара на грипна вълна/сезон.

# 803
АА, дали има други симптоми детето?
Предстои ни поставяне за първи път на един 3 годишен и ми се ще да съм подготвена 🙂

Дали има някакви специфични изискваня за поставянето, изследваня или друго?
Педиатърката нищо не каза

# 804
  • Замък сред облаците
Един ден трая всичко. Имаше за около час 37.5гр следобеда, бистра хрема целия ден и беше отпаднал, спа/лежа доста, апетитът силно намален. Повърна еднократно преди да вдигне Т и подозирам, че го боля главата за кратко, за да повърне реално. Изкара спокойна нощ. Тази сутрин се събуди сякаш нищо не е било и с апетит на змей. 72 часа след поставянето почнаха НЛР, за справка. Общо НЛР - около 12 часа, може би и по-малко.

За поставянето нашия ЛЛ каза - увери се, че няма температура и хрема преди да я слагаш.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 20:35 от АА

# 805
АА, много благодаря за споделения опит!

# 806
  • Пловдив
Здравейте!
Моля родителите, които са приложили назалната ваксина на децата си, да споделят 1 или 2 дози са поставили.
В листовката е упоменато 2 дози от назалната ваксина, а ако детето е над 9год и се ползва инжекционна - тогава се прилага само 1 доза.
Благодаря!

# 807
  • Замък сред облаците
Все още никой не е приложил 2 назални този сезон, защото ги внесоха преди 2 седмици и не е минал периодът от 30 дни за втората доза.
Ако въпросът е дали ще се прилага втора доза - да, на детето ми на 2г ще сложа втора доза тъй като му е за пръв път тази ваксина.

Близка приятелка чието дете е на 9г е посъветвана от личния им лекар да сложат само 1 доза назална ваксина, тъй като детето е боледувало преди от грипни вируси.

# 808
  • Пловдив
АА, благодаря Ви за изчерпателния отговор!

# 809
  • Замък сред облаците
Моля! За случая с детето на моята приятелка според мен съветът на лекаря не трябва да се прилага общовалидно а според индивидуалната медицинска история на всяко дете. Посъветвайте се с вашия лекар Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт