Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 45 279
  • 933
  •   1
Отговори
# 810
Независимо каква е ваксината, назална или инжекционна, и независимо дали са прекарали предишни години грип, или не, редно е малките деца да получат първата година, в която биват ваксинирани против грип, две пълни дози противогрипна ваксина през месец. Така е по листовка и то неслучайно, а защото имунната система на малките е незряла и не образуват имунитет дори след прекарана инфекция.

# 811
Здравейте, вчера ми поставиха ваксината инфлувак тетра, но мястото е с доста голям изразен червен кръг и боли при допир и движение. Нормална реакция ли е? Защото миналата година не беше чак така. 🙂
Прилагам снимка
Скрит текст:

# 812
Нормално е. Ако до третия ден не изчезне или няма отчетливо подобрение, идете на лекар.

# 813
Благодаря за бързия отговор. 😊
Снощи доста си ме боля и сутринта като видях колко подуто е се притесних. Не мисля че миналата година се случи така, но може и да съм забравила.

# 814
Имах и аз една година точно такава реакция.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 11:45 от Пролетно цвете

# 815
Може да слагате компрес с риванол, ще облекчи.
Майка ми имаше такава реакция след тазгодишните ваксини, също се беше притеснила, за първи път прави реакция. Спадна за 2-3  дни без някакво лечение.

# 816
  • Замък сред облаците
Или лепенка cool patch час след инжекцията. И да стои цяла нощ (подменя се, ако трябва). Така ни посъветва ЛЛ срещу оток, аз така и не го направих, че с малко дете аз съм на заден план, но освен болка на мястото за късмет не получих оток (от ваксигрип). До 3-ия ден дискомфортът отшумя.

# 817
Аз вече не знам кога да им слагам ваксината на нашите деца. В петък каката беше с хрема, а дребното вдигна температура в събота. Вчера ги водихме на лекар и при все още някакви сополи и кашлица от време на време, лекарят каза, че каката е клинично здрава - чисти гърди, гърлото не е зачервено, няма подути лимфни възли. Малкото обаче и вчера имаше някаква температура, зачервено гърло, подут лимфен възел и доста хремав. Макарон ми обърна внимание в друга тема, че скоро трябва да слагаме ваксините, за да има време да сложим и втората доза 28 дена по-късно. Обаче не знам как ще преценя дали са достатъчно здрави за ваксина... И това много ме гложди. Искаше ми се в петък да ги сложим, за да може, ако се появяват някакви симптоми, да попреминат до понеделник. Че малкото вторник почва ясла. Как ви се струва? Рано ли е петък? На лекар не искам да ги водя, а и да искам няма свободни часове. А без час се чака ужасно много.

# 818
Мишелинче, страничните ефекти като бистър секрет от носа и запушване на нос се появяват 2-6 ден от назалната ваксина, средно на 72 час. Така че на моята дъщеря ще й я поставя сряда, за да може евентуално да започнат събота сутрин и до понеделник да е приключило. Това е с малко късмет, разбира се, никой не може да ми гарантира, че точно така ще се стекат нещата.

За болестите - на теория субфебрилна температура, настинка и хрема не са противопоказания. На практика... аз гледам да е здраво детето за повечето ваксини, макар че за за някои съм допускала да се ваксинира хремаво (Хаврикс примерно).

# 819
... поставиха ваксината инфлувак тетра, но мястото е с доста голям изразен червен кръг и боли при допир и движение.

Да и ми беше горещо мястото. Но по-сравнение с миналата година ми се строи нищо работа. На мен от всички ваксини ми се получава така. Разлика имам обикновено в червенината, големината от оттока.

# 820
Здравейте, вчера ми поставиха ваксината инфлувак тетра, но мястото е с доста голям изразен червен кръг и боли при допир и движение. Нормална реакция ли е? Защото миналата година не беше чак така. 🙂
Прилагам снимка
Скрит текст:

Не е нормално, прекалено е! Не се вижда в коя част на ръката ви е. Ако е по-близо до лакътя, там често се получават такива усложнения. Коментирали сме го. Можете да снимате отново и по-отдалеч, за да се види в коя част на ръката е. И си вдигнете ръкава, за да се вижда по-добре.
На моя приятелка аптекарка преди години се получи същото и не можеше да се пипне! Но беше в долната част на ръката.

Старата концепция за слагане на ваксини е в средната третина на ръката между лакътя и рамото. А новата е в горната третина, но достатъчно далеч от раменната става, тоест на 3-4пръста от акромиона. Или точно където е мишницата, но от външната и страна.

Можете да опитате с риванол. Няма да изчезне за 3-4дена, а за 1-2 или повече седмици. За 3-4дена всичко изчезва, ако не се е стигнало до такова петно.
Моето предположение е, че инжекцията е направена плитко подкожно, точно както не трябва. Преди 25г. ме обучаваха как се слага такава ваксина.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 00:30 от vl

# 821
Миналата година имах доста голямо зачервяване и болка. Не обръщам внимание, мина си за няколко дни.

# 822
Миналата година имах доста голямо зачервяване и болка. Не обръщам внимание, мина си за няколко дни.

Блазе ти, че не си толкова чувствителна на тази тема. Някога моя позната фелдшерка ме изнерви даже без петно като наблюдаваното. И повече не я търсих.......

# 823
От тетанус съм имала топче, колкото орех, цял месец.
Противогрипните са бял кахър.

# 824
Нищо страшно не е реакцията горе на снимката. За 2-3 дни ще отшуми. При иРНК ваксините против ковид имаше доста по-сериозни подобни реакции, които си имат и име - covid arm. Ако все пак тормози потребителката - студен компрес и НСПВ са вариант, нямат ефект върху имуногенността на противогрипната ваксина. Ако продължава твърде много време - 4+ дни, което едва ли ще се случи - то тогава може да се помисли и за локален КС. Мисля, че хидрокортизон е без рецепта.

Успех.

Общи условия

Активация на акаунт