За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 924
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 150
Анди, живеем и пишем за чужбина- меметата са също чужбински и дават инфо за заплати и нагласи тук.

Няма тук майстори с мусака и пиене. Всички с лиценз са учили по 4 години  по apprenticeship програми в колежи.
Говорим и за заплати и пазар на труда също.
И защо масово родителите насочват децата към бакалавърските програми и да се учи каквото и да е, обричайки ги на нископлатени работи а години.

# 3 151
  • София
Използвам типичния "майстор", който е по вицовете за по-голяма яснота и контраст.
Move on.
С тия нарицателни те виждаме, къв нафталин си. Беше, свърши.

# 3 152
  • София
И сега юристите се бълват, нали бяха без изпити
Помня, че Гришам казва в някоя книга "и най-калпавият адвокат изкарва 100 хил. годишно, които няма да взема с друга професия"
Макар че има и една книга за разни фалшиви университети и юридически факултети, чиито възпитаници са непродаваеми - "Бар Петлите"

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 18:21 от Cuckoo

# 3 153
В България повечето вузове са държавни.
Може спокойно да създадат поредица от стимули/стопове за това да се произвеждат определен тип специалисти чрез финансиране на университети. Например, увеличаване на субсидията за инженерни специалности/медици, намаляване за филолози/психолози, ако на този етап на държавата не са необходими над определено количество такива. В момента държавата дава пари на калпак, респективно университетите раздуват щата за желани специалности като психологията, защото това ще им напълни касите. В момента почти половината от учещите медицина в Бг са чужденци, които плащат много по-високи такси и които най-вероятно няма да останат да практикуват у нас след дипломиране. Това е хубаво за бюджета на медицинските вузове, но не е чудесно за броя на лекари, с които държавата ще разполага след 2-3-5-6 години. Изобщо, това не са прости въпроси за решаване и според мен не може всичко да се сведе до личната отговорност и практичност на еди-кое си семейство да изпрати Гошко да стане електричар, вместо да учи етнология в СУ.

# 3 154
  • София
Аа, не е така! "Майсторът" е емблема, всяка култура има такива емблематични персонажи.

# 3 155
Tays, ако майката отхвърли детето си заради действията на баща ѝ - и тя толкова фела.
Какво значи тя е могла да откаже и защо непълнолетно се бута да взима страна в отношенията на големите?
Може, защото не е приподписала молбата  и вече е пълнолетна, да депозира молба до съда, че не поддържа иска.
Само дето не иска и играе театър. Не зная майката дали ще я отхвърли, просто жената е много наранена, защото не е честно това, което и причиняват баща и дъщеря. За съжаление, ще застанат в съдебно дело една срещу друга и ще въвлекат и близки хора като свидетели. Как ще се развият отношенията, бъдещето ще покаже. Но нали тук пишем за помощ към пораснали деца, майката е помагала, не е дезертирала. И сега това.
Помагала или е плащала издръжка? Различно е, все пак. Ако не е плащала издръжка, не е ок.

# 3 156
Казах да се избягва да се критикуват публично. Има предостатъчно хора, пред които е безопасно критикуването на родител, които няма да изпортят казаното. Публичното не точно критикуване, а изнасяне на твърде сериозни и неприятни неща първо бие по този, който ги е написал.
Това е уникална глупост и няма как да я подмина. За насилието над децата от техните родители ТРЯБВА да се говори публично, за да се знае, че това са реални неща, които се случват на реални деца. Също така трябва да   се знае, че родителите не са свещени крави и нямат право да извършват физическо и психическо насилие над децата си. А позиции като твоята са не само глупави, но и изключитело зловредни, защото те насаждат чувство за вина у жертвите, които много лесно могат да решат, че те сами са си виновни за насилието, на което са били подложени, защото не са били достатъчно добри за свещените крави, а.к.а. техните родители.

# 3 157
  • София
След като майка ми ме критикуваше пред свои съседки, защо пък аз да нямам това право?

# 3 158
По принцип е признак на нисък интелект и долнопробност да коментираш и разчепкваш близките си с чужди хора. Изключвам най-близките приятели.

# 3 159
  • София
Хубаво, аз съм пас. Родителите са си ваши - пишете за тях каквото искате.

# 3 160
Хубаво, аз съм пас. Родителите са си ваши - пишете за тях каквото искате.
И тригодишните така реагират. Но дори този твой пост е проява на глупост и /или наглост.
Глупост, ако не осъзнаваш недопустимостта на физическото и психическо насилие над децата.
Наглост, ако го осъзнаваш, но въпреки това вменяваш вина на жертвите.

# 3 161
  • София
Какво искаш сега, да се караме ли? Няма да се караме. Няма да споря. Какво сега си недоволна? Добре, приемам, че съм 3-годишна. Всеки има право да пише за родителите си каквото намери за добре.

# 3 162
Това с премълчаването и криенето е изключително вредно и опасно. То и затова жертвите на насилие ги е страх да потърсят помощ. Тихо, тихо да не се чува...

# 3 163
Аз не се карам, а коментирам твоите постове. Не съм недоволна, а намирам написаното от теб за глупаво и / или нагло и аргументирах мнението си.

Това, което ще напиша е лично, но то няма никакво значение заради връзката му с мен. Единственото му значение е, че това е изключително типично отношение и към жертвите, и към насилниците.
Скрит текст:
Когато майка ми практикуваше наказания от типа да ми обръсне главата до кожа или обратно, да не ми разрешава да се къпя и да реша дългата си коса продължение на 10-15 дена, като в допълнение да имам право да ходя на училище само с омалели и скъсани дрехи или още 912373 наказания все от този тип, аз ходех по улицата, срещах се с хора и бях абсолютно невидима. Нито един човек не каза на майка ми "Спри". Нито един човек не ѝ каза, че не може да се отнасяш така с дете. Майка ми се пенсионира като уважаван учител. Ирония, а? Докато бях малка, бях убедена, че съм лошо дете, което не се старае достатъчно да се поправи и затова си заслужава наказанията. /spoiler] Отдавна не съм малка, и съм захвърлила това зад гърба си. Знам какво ми е струвало и затова твърдя, че към насилниците трябва да се насочват прожектори, а жертвите им не трябва да са невидими. Глупостта, която поощрява насилниците, трябва да се нарита на боклука, където ѝ е мястото.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 19:49 от Анонимен

# 3 164
  • София
Динчо, не става въпрос за мълчание. Става въпрос за това, че ако има някой да казва нещо за родителите си, по-добре да го каже на хора, на които може да има доверие. А най-добре да го говори с родителите си и да им каже колко се чувства жертва и колко лошо са постъпвали те с него.  

Ок, Уиш, разбрах те.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 19:48 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт