За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 916
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 180
  • Бургас
Аха, а близките казват - недей сега така, тя ти е майка/той ти е баща! Не са толкова лоши!
Горе-долу така казват, с едно уточнение. Добавя се и "ама знаеш ли тя /той колко те обича?"

Контеса, да кажем, че съм захвърлила този период в миналото, където му е мястото, и само когато някой запее песента за родителите като свещени крави, се сещам за него. Всички хора от живота ми са там, където им е мястото - кой вътре, кой вън.
Оооо, да да. Това е класика. Те много те обичат, затова се прави, че нищо не е станало. Отвратително просто.

# 3 181
То и психологията е много желана специалност, но какво вероятно развитие в Бг има?
Защо, като гледам как в толкова много теми авторите се пращат от четящите на психолог, изглежда ми че има много хляб в тая професия, както в практическата страна така и в теоретичната.
За съжаление не зная дали въобще има все още къде да се завърши психитерапия за да могат тези психолози да бъдат терапевти?

Навремето можеше само в чужбина като най- добрите школи бяха немската и американската.
Но ученето беше почти толкова дълго колкото да учиш за психиатър.

# 3 182
Според мен Андариел не се е сблъсквала с такива токсични родители, за които се пише, за това й се струва кощунствено да говориш срещу родителите. Срещала съм и други хора така, които не могат да си го представят, как така родителят не искал да се грижи за детето, тормозел го, не било възможно. Все едно падат от Марс в моите очи. Обаче мисля, че Андариел вече разбра.

# 3 183
  • София
Надай се.

# 3 184
Прясно от една популярна инфлуенсърка от Тексас.

Чуден постулат към младите й поддръжнички.

# 3 185
Според мен Андариел не се е сблъсквала с такива токсични родители, за които се пише, за това й се струва кощунствено да говориш срещу родителите.
Хммм, и аз не съм се сблъсквала лично със серийни убийци, но съм наясно, че съществуват в реалния живот.

# 3 186
  • София
Аз едно пиша, но друго се тълкува. После се започва “защо ми ровите в хисторито”. Всеки сам си преценя.

# 3 187
  • София
Естествено, че вече има сертифицирани обучения за терапевти в България. И естествено повечето психолози не знаят, че без обученията, които са доста скъпи и продължават с години, не могат да са терапевти.

А социолозите от СУ, може да са се ориентирали някои, имам реализирани колеги, но също всички сме преминали други обучения, платени, с продължителност поне 4-5 години.

Иначе нека всеки да учи каквото си иска, разбира се, ако може да си го позволи. Просто у нас твърде много занятия изискват висше, а е достатъчен техникум в други страни. Счетоводител, например, не главен, а просто служител счетоводител, човек може да стане в специализирана гимназия. Няма нужда да троши още 3-5 години, за да работи с ексел или да води прости сметки във фирма или администрация. Това важи и за много други професии, но у нас вишуту е мания някаква. И после челите Кант отиват касиерки в Лидл.

# 3 188
Аз едно пиша, но друго се тълкува. После се започва “защо ми ровите в хисторито”. Всеки сам си преценя.
Тълкуваме точно това, което си написала.

Някой е имал възражения, че му е ровено в хисторито? Кой например?

Да, всеки преценява сам какво да каже и/или напише и как да постъпи. И всяка преценка има последици, включително и преценките на насилниците, както и тези на тропащите с краче, че дори родител-насилник е свещена крава и точка.

# 3 189
  • София
Ха, на мен ми е все тая кой какво пише за родителите си, за мъжете си, за децата си, за всичките си роднини или приятели и колеги! Нито "тропам с краче", нито нищо. От написаното виждам, че доста хора подпалиха и привнесоха в това, което написах някакви неща, които нито съм имала предвид, нито нищо. Щом някой е решил, че майка му или баща му са насилници, значи вярва в това. Добре.

# 3 190
Едно е да вярваш, друго е да го изпитваш ежедневно на гърба си. То и домашното насилие е същото. Някой го виждат у съседа, но си мълчат, потърпевшия също си мълчи, а това не е срамно...

# 3 191
  • Столичанин ама не в повече :D
Абе не исках да се намесвам в това, ама как се решава кой е насилник и кой не или кой е токсичен или кой не? Другарския съд?

# 3 192
Ха, на мен ми е все тая кой какво пише за родителите си, за мъжете си, за децата си, за всичките си роднини или приятели и колеги! Нито "тропам с краче", нито нищо. От написаното виждам, че доста хора подпалиха и привнесоха в това, което написах някакви неща, които нито съм имала предвид, нито нищо. Щом някой е решил, че майка му или баща му са насилници, значи вярва в това. Добре.
Не, не ти е все тая, защото и този пост е подскок с тропане на краче, което показва, че по някаква причина темата ти е болна.

# 3 193
  • София
Интересно, как стигна до това заключение?

# 3 194
Срещала съм и други хора така, които не могат да си го представят, как така родителят не искал да се грижи за детето, тормозел го, не било възможно. Все едно падат от Марс в моите очи.

Може и да не го бие. Вчера даваха по новините за детето Буда, дето майка му не иска да му направят ЕГН, а социалните твърдят, че си го гледа добре и не се намесват. Мисля си един ден какво ли ще разправя за майка си, да е живо и здраво.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/10/25/deteto-buda-tri-godini … ta-sistema.548246

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 12:39 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт