За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 931
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 135
  • София
Аз с потрес установявам, че социология е в топ 3 специалности в СУ последните години и мисля, че е защото дават социолози по телевизията. Друга причина не ми хрумва, защото от 100 човека завършили СУ тази специалност годишно работа може да си намери 1 и то като асистент в някой университет. Рядко в агенциите работят социолози, още по-рядко са от СУ, където се учи философска, не икономическа или емпирична социология. Ама ето, по-добре готвачка, вместо 5 години да се чете Кант и после миячка... Wink

# 3 136
Изключително опростенчески начин на мислене, според мен. Нека създадем свят с водопроводчици и електричари, които имат практични професии и изкарват еди-колко си, а да не образоваме философи, писатели, класически музиканти, етнографи, преводачи, музейни работници и т.н, защото никога няма да изкарват еди-каква си заплата или да отговарят на идеята за практичност и добра кариерна реализация на някого си, и се смятат за паразити с фалшиво усещане за превъзходство.
Да ти имам логиката.

# 3 137
Тейо, не е така. В момента имаме свят препълнен със завършили икономически и хуманитарни дисциплини, които не т работят по совциалността си и нямат добра работа, въпреки студетскияун им заем и труда 4 години да учат и завършат.
Но нямаме желаещи и работещи, които да ти поправят колата, водопровода, миньори, поправят къщата или работят да строят магистрала и мостове.

Там дефицитите са големи, а родителите продължават да обясняват остарялото схващане, че ти трябва какъв да е бакалавър за “ уми за да не се налага да се преработиш” и престижност. Важното е да си висшист, а че нямаш реализация занапред са подробности.

# 3 138
  • София
Ще цитирам клишето, че инженерът е дялан камък - става навсякъде. Видя се след 10 ноември при старта на частния бизнес.
Вкл. може да стане водопроводчик, докато обратното - едва ли.

# 3 139
То и психологията е много желана специалност, но какво вероятно развитие в Бг има?

# 3 140
  • София
Един висшист по-лесно ще стане водопроводчик, отколкото един водопроводчик да завърши висше. Затова на висшето образование не му казват занаят, а висше образование - хората знаят повече и имат фундаментално различен начин на мислене за света, над буквалното материално.

# 3 141
Цялата ти логика изхожда от схващането, че някакви си родители бутат децата си да учат какво да е, само за да са с висше. Някъде в това уравнение слагаш ли децата, които искат да пишат, рисуват, работят в академични среди или като археолози, в музеи или не? Или те са излишни, защото няма кой да копае магистрала? Какво правим с тези, които нямат нито желание, нито способности да са такива работници?
Добрият въпрос в случая би бил как да се стимулират някакви млади хора да потърсят кариера в дефицитни направления, а не да се сочат с пръст други.

Впрочем в България специално може да се провери много лесно всяка година завършилите дадена специалност в даден университет какво работят, дали е по специалността и с каква заплата. Тази информация е публична и безплатна.

# 3 142
Психологията има вече много приложения. На прима виста с подобно образование може да си училищен психолог. От там можеш да надграждаш за психотерапевт после. Както и медиатор.
//
В живота няма значение какво си завършил, а как ще го ползваш. В полза на себе си.

# 3 143
Писах, че искам да изкоментираме изборът да учиш задължително висше, пред практическите професии?

То и психологията е много желана специалност, но какво вероятно развитие в Бг има?
Каквото и посочфната специалност Социология от Бояна.

# 3 144
Да, съгласна съм, но колко от тия желани специалности имат развитие? В едно училище 1 психолог, а колко завършват всяка година?
И аз съм завършила специална педагогика, ама питай кога ще ида да го работя за 1000 лв.

# 3 145
  • София
Ако иска да учи и може да я учи тази социология защо да не го направи? От 100 човека точно той може да е талантливият и да си намери реализацията. Може да не е социолог, но да е доста други неща, имайки знанието. Дори водопроводчик може да стане, но поне се надявам да е някой свестен, културен, а не като хванат от улицата "майстор", който сумти и първата му работа е да очаква нещо за почерпка.

# 3 146
Защото ако учи нещо такова, опита показва в нашия свят, че трябва да се подготви за 90% сигурност, че ще плаща само заеми и няма да има хубава работа по специалността си.

# 3 147
  • София
Адаптивните социолози доста дръпнаха с работа в наши и чужди компании, моля ви.
Ако мислите знанията се свеждат до “питахме 100 човека” - не.

Има си модерни специалности открай време. По мое се бълваха журналисти, икономисти и прависти на конвейерн.

Работила съм и продължавам да работя с изучени майстори и съответно подопечни чираци. Тая работа с биричката и мусаката липсва изцяло. Единият ми има секретарка и се обръщам към нея ( с техническо образование)

# 3 148
  • София
Използвам типичния "майстор", който е по вицовете за по-голяма яснота и контраст.

# 3 149
В тези мемета има логика и смисъл, но пък и също толкова популизъм. Онези с колежите във всяка картинка са учили нещо, за което няма работа, а антагонистите им нещо, за което има търсене.
Ако сменим това нещата ще се обърнат.

Общи условия

Активация на акаунт