СЕДМИ клас започна ударно

• 50 147
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Синът ми получи четвърто оценяване на преразказ от курса. 28 т. Най-високият резултат досега. Няма нито една грешка, но си е сбит преразказ . Има 4 забележки за пропуснати моменти.

# 436
Синът ми получи четвърто оценяване на преразказ от курса. 28 т. Най-високият резултат досега. Няма нито една грешка, но си е сбит преразказ . Има 4 забележки за пропуснати моменти.
Моя на първият преразказ за време има 20 т. - та ми иде да се гръмна. Било му малко времето.

# 437
  • Sofia
Аз искам да уточня, че синът ми не го прави по правилата. Опитахме първия път- четене от мен, четене от него 15 минути и после писане в определеното време. Тогава му стигна времето,че и му остана. Вторият път каза, че нищо не е разбрал от разказа и говорихме по него, обсъждахме го, обяснявах. Този път беше при баба си и там какво са правили не знам, но накрая го преписа вкъщи на белова, защото там не си носил тетрадката. Не искам да го притискам с изискванията от НВО, защото просто нищо няма да направи. Като свикне с преразказите и се почувства по-уверен , тогава ще го прави по правилата. Но тенденцията е ясна- не помни добре и ги прави сбити. Както съм писала и преди , за мен програма максимум е 27-28 т. от преразказ.

# 438
desive78 започни с четене от теб, той да го чете 15 мин., като си води бележки на базата, на които после 15 мин да прави план. И после го остави да го напише без ограничения във времето.
След време махаш възможността за бележки по време на неговото четене. И най-накрая като етап му ограничаваш И времето за писане.
Трябва от някъде да се зпочне с правилата и ограниченията за писане на самото НВО. Иначе ще свикне с неограниченото време и пак ще му е малко на самото НВО.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 11:31 от Fancy

# 439
Може ли да си сверя малко часовника с вас - до къде са стигнали вашите деца по БЕЛ и математика?
Наборката по литература са започнали "На прощаване", т.е. минали са само биографията на Хр. Ботев, по български са на художествен текст. До сега са правили за училище 3 преразказа (имат 1 час ФУЧ седмично и тогава им дават за домашно нещо по формата на НВО) и 4 отговора на литературен въпрос. На всяко контролно от 5 клас до сега си имат тези, така че тях не ги броим. Сигурно върху произведение им дава тяхната учителка поне по 5-6 тези да пишат, като изисква да пишат и изразни средства и отнема точки затова. Моята на последното контролно беше объркала метонимия с нещо си и тезата и беше оценена с 5 т., защото това било много важно за НВО. Аз такова изискване за изразни средства не видях, но май носи бонус точки, за да държи толкова на него. Иначе госпожата по БЕЛ доста напрежение им вкарва, постоянно ги засипва с очакванията си и дано да издържат психически до края.
По математика са към края на разлагането на множители, май сега в сряда взимат групиране и с това приключвал дяла, че следвала контролна. Тук госпожата е уж по-спокойна. Оказало се на последните контролни, че масово допускат грешки от недоглеждане и оттам получават грешни отговори при правилно решавана задача и сега е започнала да им оценява контролните като за НВО първи модул, т.е. взима решенията, за да няма шмекеруване, гледа ги, пише им къде са забележките, но оценява само листа с отговори и нещата не са много розови според мен, докарва до 50-52 т максимум като уж задачите им били по-сложни от тези на НВО. Но пък на РС госпожата ни успокой, че до НГ и ще са се адаптирали и тези технически грешки ще намалеят драстично. Дано!

# 440
Alia и аз благодаря за линка с пробната матура ❤
Сега оставя детето да намери време да я погледне, че едва смогва с нещата от училище…
Намерих в една от страничките във фейсбук полезен линк за подготовка по БЕЛ и ще я кача тук: https://---3tafLZi
 Мен лично шрифта ме дразни и напряга, но може да го разгледате, ако искате.
Пробни матури са им казали от ОТ чак през декември. Понеже някъде мернах мнения от някой в групата, че щяло да има такива този месец, предполагам, че различните учители сами преценяват. Малко е странно - или детето ми не е разбрало, а изрично я помолих да попита.
По темата за АК да върна малко - мисля да я пусна единствено на пробен изпит / ако се справи зле, ще пробваме още 1-2 пъти/, но реших, че не мога да я товаря с доп. уроци за писане на есе. Бях на онлайн деня на отворени врати и ми хареса това, което чух. Като цяло въпросите за таксата са най-сериозната дилема към момента, но ще се пробваме.
Иначе съм ни записала на 7.12 на обиколка на колежа. Ще се радвам ако има други сред вас избрали тази дата да се можем да се видим наживо Simple Smile
На тест само за преразказ в школата и моята има доста малко точки - около 25 мисля, което е крайно недостатъчно според мен.
Може би при повечето деца, там е най-голямото затруднение и много се надявам да успеят на наваксат през останалото им време до изпита.
П.П.
AsitaNew
И нашия клас е на Ботев, тъкмо започват да ги изпитват дали го знаят наизуст.
По математика мисля, че са точно на уроците за разлагане, но имаха няколко пропуснати часове и реално не знам, кога ще започнат следващия раздел.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 08:26 от damascena

# 441
  • Sofia
При нас започнаха с Ботев. Художественият текст май го приключиха. Много , много не споделя с мен, защото го е страх да не хвана учебника да проверя какво знае и какво е писал по учебните тетрадки.
Отговор на литературен въпрос със сигурност не са взели, изобщо не знае какво е това.
Тропи и изразни средства ги учи в курса, в училище не знам дали са ги взели, пък какво остава да са ги включвали в тези. То една теза са правили- на входното ниво.
На курса по БЕЛ има прави три тези върху цитати от "Под игото", които са много странни за мен. Досега не е правил теза върху произведение, което не е стихотворение. Не знам изобщо какво трябва да се пише по въпросните цитати...

# 442
Приключват Ботев и ги чака контролно.
По БЕЛ са приключили с лексикология, звукови промени и имаше още един урок - чакат контролно.
По МАТ приключиха с разлагане и сега упражняват целия раздел.

# 443
  • София
"На прощаване" го приключиха. Вчера и днес взеха отговор на нравствен въпрос (що ли си мислех, че това е в 8 клас). Другата седмица имат планирано контролно, но на какво ми е малко мътно.
По математика вчера започнаха разлагането.
Днес се оказа, че е имал контролно по химия, което разбира се ни е спестил, та не очаквам някакви блестящи резултати.
Но пък доста се вълнува за проекта си по физика - някакви звънци и магнити се разнасят удома. Утре би трябвало да го представи.
По математика е цар на тъпите грешки от бързане - това +, това - се слагат според зависи. На последните 2 контролни е със 6ци, но се надявам този тип грешки да ги минимизира.

# 444
За моя син “-“ няма 😂, отрицателните числа много го смущават.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 12:16 от ДХ3

# 445
Лелееее Simple Smile Идея си нямам до къде са и какво учат.
Знам, че до Коледа трябва да е научил наизуст "На прощаване" и съм до там Simple Smile

# 446
  • Пловдив
Гледах върната контролна на Д. Чинтулов по БЕЛ (тази, на която написах по-горе, че има 4)
По МАТ - контролна от вчера на тъждествени изрази - моята каза, че имало много формули, но тя ги знаела.
Sunglasses

# 447
И аз нямам представа до къде са стигнали и какво са взели по нито един предмет. По БЕЛ са на "На прощаване", защото ме помоли да и го разпечатам на работа, че принтера вкъщи се счупи, иначе и това нямаше да знам.

# 448
  • София
Има ли някъде списък със стихотворенията, които трябва да познават добре за НВО -то? Предполагам, че включват и предните години?
Елена не ги учи на изуст, но поне да и ги разпечатам и отвреме на време да си ги препрочита.

# 449
Има ли някъде списък със стихотворенията, които трябва да познават добре за НВО -то? Предполагам, че включват и предните години?
Елена не ги учи на изуст, но поне да и ги разпечатам и отвреме на време да си ги препрочита.
Имам файл мога да пратя на мейл
Качих на седмокласната поща. Не съм сигурна може би само Хайдути липсва от файла, защото го имах вече отпечатан и не съм го сложила с другите…
Сега се сещам, че някъде имаше и тези цветните карти /розови и сини/ с част от произведенията. Може на пощата да ги има също качени. Аз ги отпечатах за моята. Полезни са много Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 14:13 от damascena

Общи условия

Активация на акаунт