Как да нахраним бързо и удобно малкия палавник? Като използваме столче за хранене, естествено. Преди да се снабдят с него обаче, родителите трябва да се ориентират относно видовете столчета, удобството и недостатъците на различните модели, както и тяхната безопасност. Също така е от значение и сумата, която са готови да отделят.

Характерни особености на столчетата за хранене

Все още има хора, които считат, че такава придобивка не е задължителна и е излишен разход, защото детето може по време на хранене да седи в майката или в количката за разходки. Но опитните родители уверено заявяват, че безопасното столче съществено облекчава храненето и помага от ранна възраст детето да се възпитава в култура на хранене.

Ето кои са основните преимущества:
•   Детето заема правилното физиологично положение по време на хранене.
•   Може да се храни на масата заедно с родителите си, като при това на майката ще ѝ е по-удобно да му помага.
•   Детето по-бързо се научава да яде самостоятелно, наблюдавайки как се хранят възрастните.
•   По време на ядене храната не се разнася из цялата стая, което намалява времето за почистване.
•   Столчето за хранене гарантира безопасността на малките палавници.

Веднага щом детето се научи да седи самостоятелно, можете да започнете да го слагате в столчето за няколко минути, за да свиква с него.

Столчето за хранене може да се използва в течение на няколко години, а като се има предвид здравината му, с него могат да се отгледат няколко деца.

Видове столчета за хранене

Основните видове са следните:
•   Класически (сгъваеми)
Класическото столче за хранене е висок дървен подиум със седалка, която има страничен борд, предпазни колани и опция за сгъване за компактно съхранение.

•   Трансформиращи се (универсални)
Основното предимство на универсалното столче за хранене е, че може да се използва за дълъг период от време: от момента, в който детето се научи да седи, до училищна възраст. Мебелите „растат“ заедно с детето, предпазните колани се пренареждат. Детската масичка постепенно се отстранява и столчето се доближава до масата за възрастни.

Трансформиращите се столчета могат да се използват за игра, рисуване и моделиране. И дори за спане, ако моделът предвижда регулиране на облегалката.

•   Бустер столчета
Този модел прилича на стандартен сгъваем стол. Но се различава от класическите продукти с по-широка функционалност. Бустерът се сгъва като книга и краката му се изваждат. В това състояние е лесен за транспортиране и може да се използва директно в колата. Недостатък на продукта е, че височината му не е подходяща за масата за възрастни.

•   Висящи столчета

Те се произвеждат от плат или еко кожа и са подобни на раниците тип „кенгуру“. Могат да бъдат прикрепени към почти всеки вид маса за възрастни. Основното им предимство е, че имат гръб, на който бебето може да се опре. Друг плюс на този продукт е, че в сгънато състояние може да се побере дори в дамска чанта. Отрицателната страна на неговата компактност е, че може да се използва само от по-големи деца, над 1 година, които не се нуждаят от твърда опора за гърба.

•   Люлеещи се столчета
Друг тип столове, които набират популярност, са люлеещите се столчета. Те не само имат всички възможности на трансформиращите се, но могат да се използват и за забавление на бебето, както и за люлеене за приспиване.

Как да изберем качествено столче?

Препоръчително е да изберете столче от известна марка. Това гарантира използването на хипоалергенни материали, добре обмислена система за сглобяване и лекота на използване. Преди покупка родителите трябва да обърнат внимание на следните характеристики, присъщи на надеждните детски мебели:

•   Безопасност и материали
Някои родители предпочитат природните материали – дърво и естествени тъкани. Но трябва да се има предвид, че грижата за такива изделия е по-сложна, отколкото за пластмасовите модели. Дървените елементи трябва да се пазят, а тапицерията – често да се пере.

Пластмасовите столчета, обшити с еко кожа, са също толкова безопасни, както и тези от естествени материали. Огромно предимство е лесното им почистване – достатъчно е да се минат с гъба или мокра кърпичка.

Когато избирате столче за хранене, обърнете внимание на основата. Тя трябва да бъде устойчива. Ако краката са с колелца, те трябва да бъдат оборудвани със стопери, които да помогнат за фиксирането на конструкцията в неподвижно състояние.

Друга функция за безопасност са предпазните колани. Широките колани придържат здраво бебето, а меките подложки предотвратяват нараняване на кожата му.

•   Габарити и дизайн
Дизайнерските решения при столчетата за хранене са приятна изненада за родителите. Те не само придават на продуктите индивидуален чар, но и имат определена функционалност. Модерният стол яйце на висок крак е удобен за използване и заема много по-малко място от класическото дървено столче.

Ако предпочитате традиционния дизайн, не забравяйте да помислите как столчето за хранене ще се впише в размерите на вашия апартамент. За семейство с малка кухня е по-добре да изберете сгъваемо или висящо столче, което заема минимално пространство. Трансформиращите се столчета са добър бюджетен вариант, тъй като могат да се използват за различни цели: хранене, игра, люлеене...

•   Удобство за детето и майката
Детето се чувства добре в столчето си, ако:
–   Може да се регулира височината.
–   Може да се регулира седалката.
–   На масичката има специална вдлъбнатина за съдовете и приборите за хранене.
–   Коланите за безопасност се регулират спрямо височината на детето.
–   Има удобни подлакътници и облегалка за главата.

Столчето за хранене съществено облекчава живота на родителите. Най-удобно за тях е този модел, който има прост механизъм за сгъване, система за регулиране на височината на седалката и е изработен от материали, които не се оцветяват.

•   Функционалност на модела
Много е удобно, когато столчето може да се използва не само вкъщи, но и при пътуване. Оптималният вариант за тази цел е висящото столче. Бустер столчето също е подходящо за дълги пътешествия, защото може да превърне всеки обикновен стол в удобно за детето място за хранене.

Ако мислите да купувате столче за хранене и креватче за дневна дрямка, можете да се спрете на трансформиращ се модел. В него детето може да заеме всякакво удобно положение. Ако има и люлееща се функция, това ще забавлява детето, докато чака приготвянето на храната му. А ако закачите над него някаква играчка, то ще бъде заето дълго време, което ще позволи на майката да свърши някаква друга работа.

Как да научим детето да седи на столчето за хранене?

Не всички деца веднага и с удоволствие сядат на столчето за хранене, затова използването му трябва да стане постепенно. Още щом детето започне да седи самостоятелно и започне да се храни с каши и пюрета, трябва да бъде запознато със столчето за хранене.

Около шестия месец детето може да бъде поставяно на столчето за около 10 – 15 минути. За да улесните този процес, използвайте любимите играчки на бебето и любимите му храни. Спазването на тези препоръки ще помогне на мъничето да се адаптира по-лесно и да се наслаждава пълноценно на храненето.