Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Брекети – къде, какви, за колко? -тема 16

 • 4 929
 • 84
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45 141
Добре дошли!
Брекети тема 16

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Море, при мен първо ми искаха снимки: панорамна (като твоята) и телерентгенография (в профил). Взеха ми отпечатъци, направиха измерванията на база тях, снимките и скенера на зъбите, който се прави при алайнери и чак тогава ми изготвиха възможните начини на лечение!

Относно това с ваденето на зъби, исках да кажа, че и ваденето на мъдреците крие риск! Не е шега работа, още повече когато са в костта! Също така ортодонтът трябва да ти каже след измерванията и изчисленията има ли смисъл да се вадят тези мъдреци при теб! Тъй като са горни, може да са близо до синусите. При евентуална инфекция свежи в болница 1 седмица на антибиотик. Това ми беше казано на мен от д-р Едрев във Варна. Човекът няколко пъти ми каза много добре да си помисля дали да си вадя мъдреците. Затова си сложих главата в торбата и извадих постоянните зъби, а първите си стоят. Реално при мен този, който беше до синуса тръгна да расте, поне е слязъл надолу, тъй като му усещам и аз не знам кое, но проби дори и минимално.

Та настоявай да ти изготвят план на лечение!

# 2
 • Мнения: 1 194
Да не бързам да ходя при хирург, а да чакам 18 и да говоря с Джуркова, така ли? Защото те на 18ти ми записаха час за поставяне, а аз не искам да ми ги слагат, преди да знам какво ще стане! Не да ми свалят брекетите и след 6 месеца да ми се изкривят зъбите, заради въпросните мъдреци, а те да си измият ръцете с мен, че не съм си носила ретайнерите, и за това са се изкривили. Доста се притеснявам, те ми викат, че нямало проблем с мъдреците, без да са видели снимката, без да знаят мъдреците хоризонтално ли са, прави надолу ли са, нищо не знаят, как го сметнаха това! Доста ми е нервно. Не знам какво да правя. И това ми е абсурдното при тези хора, че правят нещата наопаки! Първо взимат отпечатъци и след това същия ден те изпращат с бележка да идеш за рентген. И на 18ти започвало същинското лечени (аз под това разбирам поставянето на брекетите) и ми казаха тогава да си нося и рентгена.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Допълвам: освен че си платила, подписа ли някакъв документ все пак?

# 4
 • Мнения: 1 194
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Допълвам: освен че си платила, подписа ли някакъв документ все пак?
Да, подписах, беше нещо че трябва да следвам указанията на ортодонта за лечение, хигиена и т.н. и че имат право да прекратят лечението, ако съм немарлива и не спазвам насоките за правилно лечение. Дадоха ми го да го подпиша в чакалнята, още преди отпечатъците.

# 5
 • Мнения: 71
Мисля ,че се  започва с плащането след като е направен план за лечение  и пациента се е запознал с него. 
 И да освен рентгенова снимка трябва  и телерентгенография.

# 6
 • Мнения: 1 194
Имам рентгенова снимка в профил, ама не съм я приложила. Ох ще видя, дано притесненията ми са неоснователни и си свършат работата като хората, ще откача!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Аз платих в деня на слагането на брекетите, но другите неща бяха доста преди това. Даже след като казах, че вадим постоянните зъби около 2 седмици имах между двете вадения, защото вадихме 2 х 2 зъба. После ходих да ми сложат ластиците между 5 и 6, и 6 и 7 зъби горни, за да се пораздалечат и д може да ми се сложат пръстените на 6-тите зъби. Минаха около 10-тина дни и тогава вече ми сложиха горните брекети.

Въобще при теб доста нелогично ми звучи всичко. Искай първо план на лечение след измервания от тяхна страна. Аз даже знам колко място не ми стига горе и долу на челюстите, ако не се вадят никакви зъби въобще! Това няма как да го знам, без да е имало изчисления и измервания!


Има ли нещо написано за връщане на тази първоначална вноска в този документ, без да ти слагат брекети? Все едно се отказваш от лечение при тях.

# 8
 • Мнения: 1 194
Не пише за връщане на вноска, мислех да попитам, но реших, че взети пари няма да ги върнат и се отказах. Всъщност следват начина, описан на сайта им и при мен, но в началото като не се замислих и не ми направи впечатление (просто съм незапозна) ако се откажа ще ми изгорят тези 1000лв сигурно. Ще видя хирург ако каже, че мъдреците не пречат...не знам много объркано става. Ако пречат ще види снимката, ще каже къде са корените и дали е опасно и ще видим. Много е скъпа клиниката, реномирана, имат много успешни лечения, не знам как така действат, наистина! В смисъл аз съм от Пазарджик и половината хора с брекети ходят в Пловдив точно в Арт дент за брекети, освен пловдивчаните. Не очаквах да са такива хаотични и да работят немарливо. Дано като отида да се разберем и притесненията ми да са неоснователни.

# 9
 • Мнения: 364
Море, аз пак ще кажа, на мен и ортодонтът ми и лицево-челюстния казаха, че е хубаво да махна мъдреците (още в зародиш бяха), но поради това че нашите нямаха много пари тогава, не ги махнах. Лицево-челюстният извади 2 здрави зъба, които да освободят място за брекетите. Когато забременях ми избиха и четирите мъдреца и естествено изместиха един зъб и захапката с малко. Ако можеш, махай и дори не се замисляй. Аз дори носех фиксирани ритейнъри и пак ми се изместиха.

# 10
 • Мнения: 45
И аз да кажа, при мен имах само 3 мъдреца но всички ретинирани в костта. 1 горен и два долу. Ортодонтът ми обясни че само 2 от тях имат отношение към лечението и предложи вадене на тях или на един от премоларите. Разбира се проучих и двата варианта и избрах да се извадят 2 ретинирани мъдреца, за мен беше абсурд да се вадят от постоянните зъби. Мъдрецът ми горе беше буквално вертикално върху 7ми зъб, не беше в или дори близо до синуса и стана супер лесно ваденето 25-30 минути. Докато за долните отне около 1 час и нещо отново без никакви усложнения. Говорете първо с ортодонта, може да не се наложи вадене, аз сега останах с 1 ретиниран мъдрец който просто не е нужно да се вади. А с хирурга можете да се консултирате и да обсъдите вашите индивидуални рискове според анатомията ви и процедурата. Някои хора предпочитат да си вадят предните зъби 4ти или 5ти зъб което също крие рискове, в тези случаи се освобождава място и понякога изникват мъдреците но все пак те самите са доста назад и особено ако сте с малка челюст трудно се почиства мястото.

# 11
 • Мнения: 519
Здравейте!
Имам нужда от съвет.
Дъщеря ми ( 12 г) е с липсващ зародиш на горен втори резец. До момента сме направили консултации с 3- ма ортодонта.

1. Д-р Стефания Стоименова
Малко кабинетче, кратък преглед и консултация. Прегледа струваше 10 лв. Преглед силно казано. Предложи вариант за метални брекети на цена 3500 лв , като преди това извади останалите 2 млечни зъба. Предложи да изместим зъбите за да запълнят празното място , защото до 18 г. ще стои дупка там , ако правим място за имплант.

2. д-р Трайко Балабанов
Много чист кабинет, попълних 3 листа въпросник относно детето преди прегледа. Много обстоен преглед и детайлна информация. Отново предложение за лечение с брекети. Само, че тук цената е около 5000 лв. Според него млечните зъби трябва да паднат сами, да ги изчакаме да избият хубаво и тогава да започнем лечение. Също не препоръча да слагаме имплант. Детето няма проблем със захапката, както и нужда от други корекции. Преглед- 60лв.

3. д-р Иванова ( Лозенец)
Също много чист и модерен кабинет. Обстоен преглед  и информация. Тук обаче имаме предложение за лечение с брекети ( около 4000 лв) и лечение с алайнери ( около 5000лв) по много груби сметки. Също не препоръчва слагамето на имплант. Според нея детето има леко дълбока захапка, което обаче с пренареждането на зъбите ще се задълбочи. Също така няма проблем кога ще започнем лечението, може да бъде преди млечните зъби да са паднали. Тоест нито да ги вади , нито да ги чакаме сами да си паднат. Без проблем можем да започнем веднага. Спомена, че симетрията ще се измести , но ако сложим имплант пък той е статичен и при развитие на челюстта ще има несъответствие. Вече за избор между брекети и алайнери каза бие да помислим и изберем. Цена на прегледа- 30 лв.

Тотално се обърках. Единственото общо е, че и тримата не препоръчват имплант.
Как да разберем кой е прав? Някак не ми се иска да вадим млечните зъбки, но дали наистина няма проблем да се сложат брекети при наличието им? И за алайнери предишните двама не споменаха, само д- р Иванова ги предложи.

# 12
 • Мнения: 16 303
И аз в темата!
На 20 ще ми слагат ластиците и 2 седмици по-късно брекети. Много се вълнувам и се страхувам едновременно. Притеснена ми е. Правих 2 вида снимки, отливки и тогава ми изготвиха план за лечение.
За момента съм се спряла на естетични брекети.
В плана за лечение е записано, че се препоръчва ваденето на 2 мъдреца. Може да се направи преди, може и след лечението, според ортодонта.

# 13
 • София
 • Мнения: 283
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Където и да съм ходила - това е подходът. Първоначална консултация - плащаш. Отпечатък, снимки, телерентгенография, план за лечение - плащаш. След това преценяваш - ще правиш или не зъбите си при доктор Х., можеш да станеш негов пациент, може и не. На повечето, смея да твърдя, места именно затова си плащаш снимки и прочее, а после може и да ти се приспада към общата сума за лечение.

Не искам да съм крайна, ама.. ако отсега не си сигурна в доктора си и подхода му, постарай се да си вземеш парите и бягай.

# 14
 • Мнения: 1
Здравейте!

На 28г. съм и ми предстои да слагам брекети. Бюджета няма чак такова значение за мен, особено като повечето предлагат плащане на вноски, но силно се интересувам от качеството на услугата.

Скоро бях на преглед при д-р Стефания Стоименова, като избрах нея тъй като имаше най-висок рейтинг в SuperDoc (не знам до колко това е надеждно). Препоръча ми горни и долни брекети на цена 3500лв - метални и 4500 - сапфирени, като лечението ще продължи година и половина - две.

Друг лекар, който мои приятели ми препоръчаха, е д-р Атанас Пастърмаджиев от клиника НуриДент.

Можете ли да споделите мнение за тези лекари?
Благодаря!

# 15
 • Мнения: 333
Здравейте, може ли мнения за д-р Сехер Йозгюр и д-р Кети Йовчева от Пловдив са и двете? Видях в старите теми от 2015 и 2016, че е имало много пациенти на д-р Йозгюр, но не намирам актуални мнения.

# 16
 • Мнения: 470
За тях нищо не мога да кажа, но горещо-горещо (от първо лице) препоръчвам д-р Али Ахмед от Алдентал. Ако искаш, може да ми пишеш ЛС, за да не наспамя тук.
Здравейте, може ли мнения за д-р Сехер Йозгюр и д-р Кети Йовчева от Пловдив са и двете? Видях в старите теми от 2015 и 2016, че е имало много пациенти на д-р Йозгюр, но не намирам актуални мнения.

# 17
 • Мнения: 33
Личен горчив опит-след безбожно скъпо лечение при др Аврамов, др Венелинов и др Св. Стефанова- Варна съм с увеличено слюноотделяне, извадени здрави зъби, огромни празнини между зъбите, и най лошото-изкривена захапка. Не вярвайте на думи, потърсете мнения на препатили хора. Търсете читави лекари.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 10:24 от Pepi Petrova 639008

# 18
 • Мнения: 58
Личен горчив опит-след безбожно скъпо лечение при др Аврамов, др Венелинов и др Св. Стефанова- Варна съм с увеличено слюноотделяне, извадени здрави зъби, огромни празнини между зъбите, и най лошото-изкривена захапка. Не вярвайте на думи, потърсете мнения на препатили хора. Търсете читави лекари.

Съжалявам да го чуя. Мога ли да попитам защо се е получило така при вас.

# 19
 • Мнения: 1 194
Има ли някой, на който да са му залепили брекети само до 6ти зъб, без седмите? С каква цел се прави това? Търсих информация в нета и на български и на английски и не намерих нищо. На всички снимки, които виждам, брекетите са на абсолютно всички зъби.

# 20
 • Мнения: 16
Аз миналия месец сложих брекети при д-р Стефания Стоименова,  много съм доволна! Само за месец и разликата е видима...
Иначе и моите брекети са до 6тия зъб, мислех, че на всички е така 😄


Здравейте!

На 28г. съм и ми предстои да слагам брекети. Бюджета няма чак такова значение за мен, особено като повечето предлагат плащане на вноски, но силно се интересувам от качеството на услугата.

Скоро бях на преглед при д-р Стефания Стоименова, като избрах нея тъй като имаше най-висок рейтинг в SuperDoc (не знам до колко това е надеждно). Препоръча ми горни и долни брекети на цена 3500лв - метални и 4500 - сапфирени, като лечението ще продължи година и половина - две.

Друг лекар, който мои приятели ми препоръчаха, е д-р Атанас Пастърмаджиев от клиника НуриДент.

Можете ли да споделите мнение за тези лекари?
Благодаря!
[/quote]

# 21
 • Мнения: 470
Море, мен всички познати, които са били с брекети преди, ме предупреждаваха да не се шашкам, защото ги слагали до 6-и вкл. Истината е, че и при мен бяха до 6-и, но след петия месец (при мен конкретно при поставянето и на долната дъга) ми ги поставиха на всички. Точно снощи с моя приятелка, на която махнаха брекетите преди месец го коментирахме и тя беше много изненадана 🤷🏼‍♀️

# 22
 • Мнения: 1 194
Добре, успокоих се. Защото за Джуркова в Арт дент, Пловдив, бях чела много лошо мнение от пациент, на който му залепили брекетите до 6ти зъб и седмите се изкривили "на ножица" каквото и да значи това. И се стреснах, че е практика на тая клиника да ги плясват до 6ти зъб, като не намерих инфо или други хора с така поставени брекети.

# 23
 • Мнения: 45
Добре, успокоих се. Защото за Джуркова в Арт дент, Пловдив, бях чела много лошо мнение от пациент, на който му залепили брекетите до 6ти зъб и седмите се изкривили "на ножица" каквото и да значи това. И се стреснах, че е практика на тая клиника да ги плясват до 6ти зъб, като не намерих инфо или други хора с така поставени брекети.

Аз не съм при тази докторка, но моите 7ми зъби преди брекетите бяха изкривени като ножица освен един и ми сложиха брекети на трите криви 7ми зъба без ня този който беше в правилна позиция. Не съм питала дали после ше му слага, но засега си стои подреден.

# 24
 • Мнения: 2
Здравейте Simple Smile Тъй като ми предстои слагане на брекети , а изпитвам панически страх от зъболекари,но ми се налага и няма да се откажа. Може ли да ми кажете за самото слагане, болката, как става храненето и какво да очаквам? И ще слагам преди това експандер , за да ми разширят челюста. Ще съм ви много благодарна Simple Smile

# 25
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Здравейте Simple Smile Тъй като ми предстои слагане на брекети , а изпитвам панически страх от зъболекари,но ми се налага и няма да се откажа. Може ли да ми кажете за самото слагане, болката, как става храненето и какво да очаквам? И ще слагам преди това експандер , за да ми разширят челюста. Ще съм ви много благодарна Simple Smile


Самото слагане не боли. Има премного клипове в youtube какво представлява. Помня, че като ми слагаха горните ми каза ортодонтката, че някои хора заспиват. Много ми беше странно как ще спиш, докато ти ровят в устата, но при слагането на долните наистина ми се доспа, но не съм спала, де. Болка има след като почнат да се местят зъбите, т.е. няколко часа след слагането. При мен болеше секунди, докато ми натягаше кучешките, защото бяха в профил по диагонал напред и така. Изобщо не е нещо фрапиращо. Долните помня, че първата нощ не спах много добре, заради тъпа болка, не силна, между предните 2 зъба. Единият беше леееко пред другия, бяха се застъпили, но много минимално. За сметка на това за няма и 2 пълни дни застанаха както трябва да са.  При натягане после болят, но за 3-4-5 дни минава.

Храненето не е проблем. В началото може да е трудно свикването, че имаш нещо в устата си, даже не толкова и болката пречи. В общи линии бързо се свиква. Поне аз не съм имала проблем.

На мен конкретно първият ден и сутринта на втория след слагането на горните брекети ми беше ужасен проблем това, че пръстените на шестите зъби опитаха в езика ми и това ми предизвикваше зверски повдигане. Бременна развалях, но бързо мина.  Сега на 11.11 става една година с горните брекети и този уикенд бях болна с жестоки болки в гърлото. Днес точно си мислех, че по-гадно от болящи зъби при хранене е само болящо гърло. Ако толкова те болят, ще ядеш мека и течна храна, но да не можеш да преглътнеш и вода дори... Ужасно беше.


Носила ли си шини/скоби като малка? Явно не си, иначе щеше да си по-спокойна с брекетите. Аз два пъти съм носила и си припомних какво е да те болят зъбите. Но пък е сладка болка.

# 26
 • Мнения: 333
Здравейте, може ли да споделите при вашите ортодонти може ли да се плаща разсрочено и за какъв период? При тази, която бяхме предложи следната схема на разсрочено плащане - сега 3хил. и до 5-6 месеца останалите 3 хиляди. Лечението по нейни думи ще продължи 4 години. Това нормално ли е или не?

# 27
 • Мнения: 45
Здравейте, може ли да споделите при вашите ортодонти може ли да се плаща разсрочено и за какъв период? При тази, която бяхме предложи следната схема на разсрочено плащане - сега 3хил. и до 5-6 месеца останалите 3 хиляди. Лечението по нейни думи ще продължи 4 години. Това нормално ли е или не?
При мен беше половината от сумата на лечението при слагането на брекетите, а останалата половина разделена на 10 равни вноски плащани при всяко посещение всеки месец.

# 28
 • Мнения: 1 194
При мен схемата на плащане е добра. На вземането на отпечатъци дадох 1000лв. После след 20 дни на поставянето на брекетите дадох още 1000лв. (Като можеше да си отложа часа малко повече, ако не съм взела пари примерно) и след това на всяко стягане по 300лв, докато си изплатя цялата сума. Смятам, че е добре така, от заплата до заплата например, не на куп 2-3000лв.

# 29
 • Sofia
 • Мнения: 579
При мен схемата е на всяко посещение по малко. Общата сума е 4000, не е определила срок. Ходя веднъж месечно и внасям по 200-300-500.

# 30
 • София
 • Мнения: 767
Здравейте!
Платихме цялата сума от 7 000 лв. в първата седмица от старта на лечението.

# 31
 • Мнения: 16 303
Дадох 1/3 онзи ден при слагането на спейсъри. И след това на 11 равни вноски остатъкът до 8000лв. Избрах естетически брекети.

Мен много ме сърбите венците, където сложиха спейсърите. Направо ме побърква.

# 32
 • Мнения: 1 194
Вие бавите ли се с часовете за затягане? На мен много ми се объркаха нещата и попитах дали може да ида 15 дни след датата за затягане, просто пътувам, не съм в същия град, на работа съм, имам изпити, няма удобни влакове, просто куп глупости. И май малко ми се изрепчиха (или поне така ми се стори по телефона), че съм си бавила лечението и нямало да ги свалим за периода, за който е казала докторката. Аз знам, че ще се забави, ако правя така, на моя отговорност е, тях какво, страх ги е да не обвиня тях ли?! 😅

# 33
 • Мнения: 16
Аз също пътувам от друг град, но гледам да не се бавя, именно за да не си забавя лечението, нали всичко си е на наш гръб 😀

# 34
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Промених си един път за по- ранна дата часа за цяла година. Иначе до момента съм винаги на датата. Изрепчили са се не заради забавянето на лечението, а защото ако се отмени часът в последния момент, е можело друг да отиде вместо Вас.

# 35
 • Мнения: 1 194
Не е в последния момент, часът ми е на 15.11, аз исках да отида на 12.11 или на 19.11, но нямало часове. Попитах за 03.12, те се втрещиха, че от сега си запазвам час за декември. Ми като няма за ноември какво очаквате бе??

# 36
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Море, по принцип говоря, не конкретно в твоя случай.

# 37
 • Мнения: 1 194
Здрасти момичета, извадих първият горен мъдрец, по мнение на хирурга ми, по-големият. Каза, че имам малка уста и големи зъби, и че седмият с размерите си му е пречил на достъпа до ретиниралия. Също и, че е бил доста близко до синуса, от което ме беше най-много страх. Като го извади ми даде да си го взема, егати огромното гадно чудовище, ся ще го снимам! 😁 Сега се чувствам много добре, като се сетя какъв див ужас изпитвах, като разбрах, че имам ретинирали мъдреци... почти се разревах, чудих се къде и как да ги махам и да ги махам ли въобще, исках да се отказвам от лечението с брекетите, да си искам първата внесена вноска...той зъба излезе за няма и 10 минути, грам болка нямаше, сутринта го вадих, до вечерта каза да пия 3 аналгина за болката, даже не чаках да стане силна, щом усетих, че ме пуска упойката си пих 1 аналгин. Докато заспя ще пия още 2 аналгина, още съм под действието на първия. От утре започвам с Нурофен за болката и антибиотик Аугментин. За сега си отварям широко устата, имам много лек отток, едва забележим. Нямам лед и не съм си слагала. Доктора каза да ям сладолед и кисело мляко днес, студени и меки храни. И така, много се радвам, че и това мина. До края на ноември ме посъветва да махна и втория горен мъдрец, за да си се наредят зъбите както трябва.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 17:28 от Море

# 38
 • Мнения: 80
Здравейте, след едномесечно разширяване на горна челюст с апарат за бързо разширяване колко месеца трябва да се задържа( т.е да се носи апарата)?

# 39
 • Мнения: 71
Още 6 месеца се носи апарата.

# 40
 • Мнения: 1 194
Аз мисля, че е индивидуално, ортодонта ще Ви каже как е положението.

# 41
 • Мнения: 45
И аз съм чувала че още 5-6 месеца се носи

# 42
 • Мнения: 333
При започване на лечението и заплащане на сумата, на какво основание превеждате парите и сключвате ли някакъв договор с описание какво включва цялото лечение?

# 43
 • Мнения: 1
Здравейте колебая се между двата ортодонти в Пловдив. Д-р Вальон Дакай и Д-р Сехер Йозгюр. Може ли някой който има впечатления да сподели.

# 44
 • Мнения: 591
Отидете на консултация и при двамата, а дори и при още ортодонти. Вижте кой какво предлага и преценете кой ще е вашият човек. Аз бях само на консултация при др Дакай и в крайна сметка не избрах него, но консултацията през март месец беше безплатна (сега не знам дали още е така).

# 45
 • Мнения: 3 498
А кой избрахте? Някой трети?
Препоръчаха ми д-р Захманов, но е в "Тракия" и не ми е удобно да ходя чак до там.

# 46
 • Мнения: 591
Писах подробна информация в предната тема за всички, с които се консултирах, може да потърсите. Май писах и цени актуални за тогава - м. март. В крайна сметка избрах Invisalign при др Мисова.

# 47
 • Мнения: 4 426
Здравейте от години се мъча с главобол , днес един начинаещ зъболекар но много учен ми вметна че вероятно е от ужасната ми захапка ( горните зъби яко покриват долните ) и се замислих че е много вероятно да е прав защото последната ежна година яко ме дразни тая захапка и си напъвам челюста постоянно .
Как то и да е , тва главоболие нее факт че е 100% от това но е факт че захапката яко ме напряга. Сега чесно казвам нищо не съм проучвала и за това пиша тук , смятам че може да ме насочите направо към някой добър ортодонт в София с който да се консултирам. И просто някой да ми каже с брекети или с Инвизилайн става ли да се корегира тази захапка ? Че той момчето ми говори за някакви операции по трошене на челюсти и ми почерня малко, предвид че изобщо не обичам зъболекари.Благодаря

# 48
 • Мнения: 71
На нас ни  казаха ,че с брекети захапката се коригира по добре.

# 49
 • Мнения: 4 426
забравих да кажа че не съм дете а съм на 31 години 😀

# 50
 • Мнения: 45
забравих да кажа че не съм дете а съм на 31 години 😀

В много случаи е възможно да се лекува захапката с брекети и да се подобри. Но при някои хора оптималният вариант е операция на челюстта и брекети. Ние не можем да ви кажем кой е опитмалният вариант за вашия случай, пробвайте специалист. Моят Ортодонт е д-р Иванова-Койчева в Лозенец, доволна съм от работата ѝ.

# 51
 • Мнения: 4 426
да да ясно е че тук никой няма да ми каже точно Simple Smile въпроса е дали някой го е правил. Или пък ако някой си е правил операция да сподели това преживяване че само като чух ми причерня.
За лекарите отделна благодарност

# 52
 • Sofia
 • Мнения: 579
Аз оправих дълбока захапка с брекети. Общо взето стана бързо и лесно. Сега продължавам с другите проблеми. Маркова в Confident. Работи и с инвизалайн.

# 53
 • Мнения: 4 426
Колко ви беше зла захапката ? И за колко време носене на брекети се оправихте ?

# 54
 • Sofia
 • Мнения: 579
Не знам колко е била зле, аз проблем не виждах и не усещах, преди да ми го покажат. За около 6 месеца се оправиха нещата.

# 55
 • Мнения: 66
[video][/video]Отзиви за Румяна Маринова  може ли някой да сподели.

# 56
 • Мнения: 1 194
Здрасти хора, след 3-4 дни става един месец, откакто съм с брекети и ще ходя на притягане. Още ме болят леко зъбите, и най-вече предните два, които леко стърчат напред. Възможно ли е или са пренатегнати? Очаквах, че леката болка или по-скоро дискомфорт напълно ще изчезне преди новото затягане.

# 57
 • Мнения: 45
Здрасти хора, след 3-4 дни става един месец, откакто съм с брекети и ще ходя на притягане. Още ме болят леко зъбите, и най-вече предните два, които леко стърчат напред. Възможно ли е или са пренатегнати? Очаквах, че леката болка или по-скоро дискомфорт напълно ще изчезне преди новото затягане.

Не знам за какво “притягане” точно говорите, при смяната на лигатурите просто се подменят ластиците и или дъгите. Нищо не се “притяга”. Зъбите Ви не са “пренатегнати”, с първата дъга това е практически невъзможно, нормално е да се усеща чувствителност или болка в зъбите, тъй като костта става “по-мека” и зъбите започват да се движат. Лечението с брекети винаги се започва с най-тънката и огъваща се дъга, когато зъбите са криви и в началото е нормално да усещате повече болка. Отчасти и защото самото усещане на на местенето на зъби е ново за Вас.

Моите зъби боляха 3-4 дни с първата дъга и чак сега отново ме заболяха при смяна на дъга 7 месеца по-късно. При сестра ми с подобен случай на моя- 2 месеца постоянно усещане на дискомфорт и почти докрая на лечението болка при всяка смяна на дъга.

# 58
 • Мнения: 1 194
Така съм свикнала да му казвам, заради шините, скобите, апаратчето, което преди носех, всеки различно го нарича. То се притягаше. Смятам ме разбрахте за какво говоря.

# 59
 • Мнения: 1 194
Днес ми сложиха 2 лигатури на двата предни зъба. Какво е това и за какво служи? 😁

# 60
 • Мнения: 639
Здравейте! Синът ми има липсващ зародиш на втори горен зъб и се налага да сложим брекети, тъй като кучешкият зъб излиза на това място. Много се колебая за ортодонт. Ако имате препоръки, ще съм благодарна. И още нещо, ако отида на консултации при няколко различни - колко приблизително струват?

# 61
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Море, не ти ли се обяснява кое и за какво се прави и слага? На мен даже и ластиците ми показва ортодонтката защо и как да слагам и обяснява какво ще постигнем така в огледалото. Пък и питай, не се срамувай.


Лигатурите са метални или силиконови, ако има и други да ме извинявате не съм ги чувала. Аз от няколко месеца нося силиконови първо на предните горни и долни 6, а вече на всичките. Мисля, че така още повече се събират зъбите и затварят пространства.

# 62
 • Мнения: 45
Аз споделям един резултат дотук. При мен всеки месец нося междучелюстни ластици и винаги ми обясняват каква е целта им и какво се опитваме да постигнем. Този месец дори ми “огънаха дъгата накриво” за да се качат зъбите от дясната страна нагоре, тъй като от ластиците бяха слезли прекалено надолу. 

# 63
 • Мнения: 1 194
Море, не ти ли се обяснява кое и за какво се прави и слага? На мен даже и ластиците ми показва ортодонтката защо и как да слагам и обяснява какво ще постигнем така в огледалото. Пък и питай, не се срамувай.


Лигатурите са метални или силиконови, ако има и други да ме извинявате не съм ги чувала. Аз от няколко месеца нося силиконови първо на предните горни и долни 6, а вече на всичките. Мисля, че така още повече се събират зъбите и затварят пространства.
Тц, никой нищо не казва. Големи тъпанари ще излязат от Арт дент. Да се чуди човек защо са толкова скъпи, хвалени и т.н. Още съм само с брекети на горните зъби и 2 месеца поред питам кога ще ми слагат и на долните, ами никой не казва. Първия път ми се отговори "Като свикнеш с горните тогава!", Сега на това посещение лигатурите ми ги сложи едната асистентка, ако мога така да я нарека, а докторката мина да надникне как изглеждат нещата при мен, одобри й изчезна. Аз бях с разчекната уста и не можех да говоря с нея. После питах същата асистентка или каквато е там, кога ще ми слагат отдолу, тя ми вика "Ми когато каже докторката". Абе....много са смотани. Направо се чудя кво им хвалят. А и нали ви разказах за неадекватното отношение относно мъдреците и неглижирането им. Уж се изръсих толкова, за да не си правят експерименти с мен, а се чувствам точно така.

# 64
 • Мнения: 45
При мен сложиха долни и горни по едно и също време но както се вижда от снимките зъбите и долу и горе ми бяха доста криви, или може би криви на едно ниво Joy

При мен ортодонта и асистентката сменят ластиците, предните 2 пъти беше само ортодонтът, а този месец и асистента.

Щом не Ви казват защо и какво правят, аз Ви съветвам, като Ви дадат огледалото да си погледнете зъбите с ластиците, оглеждате зъбите, дъгите и ластиците и питате каквото не Ви е ясно, какво, как и защо.

# 65
 • Мнения: 1 194
Те моите зъби не са много криви и вече виждам добър ефект, само след първата смяна на дъгите. Втория ми зъб, който беше наполовина скрит от първия, вече се показа целия! Иначе за долните си обяснявам, че отлагат, за да може като ги сложат, да ги свалят заедно с горните и да има онзи зашеметяващ ефект, който няма да е така, ако си виждам зъбите поотделно 😁 те нали трябва да си имат там някакви изчисления кое кога ще стане...другия път ще ги разпитвам по настоятелно.

# 66
 • София
 • Мнения: 16 896
На всички хора, които познавам и да били с брекети, им сложиха първо горни след това долни.Така че си има някаква закономерност.

# 67
 • Sofia
 • Мнения: 579
На мен ми сложиха първо долните и след няколко месеца горните.

# 68
 • Варна
 • Мнения: 2 125
Зависи от случая. При мен също бяха първо горните, но ми бяха извадени и 4 постоянни зъба, та можеше и на долните да ги сложат. Но тя прецени, че така или иначе проблемът на горните е по-голям и първо да изкарам месец с тях и после да сложим на долните. Добре, че и така стана, защото щях да съм първите ден-два нон стоп с гадене. От пръстените постоянно ми са повдигаше, без значение дали мълча, или говоря.

При мен винаги (за една година вече) само ортодонтката ми сменя каквото е нужно, никой друг. И винаги ми обяснява, без да се налага да питам.


Hroksi, супер се получава!

# 69
 • Мнения: 8
Здравейте, след сваляне на брекети, някой правил ли е корекция с бондинг и как процедирате с ритейнърите? Трябва ли въобще да се носят ритейнъри след бондинг на  зъбите? Ако трябва, наново ли трябва да се правят ритейнърите?

# 70
 • София
 • Мнения: 5 707
На синът ми днес му сложиха горната дъга. Откак си мие зъбите сам, винаги  го е правил с ел. четка за зъби и сега работата с ръчната хич не му се удава. А е проклет тийн и не ми дава нито да му помогна, нито да му покажа. Ортодонта уж му обясняваше, но или не е слушал, или не е запомнил. Ще му пращам клипчета явно, но въпросът ми е има ли някой който да ползва ел. етка за зъби. Гледам че има спец. накрайници за брекети, но също и предупреждения да че можело да повредят брекетите. Склонна да съм и ултразвукова  да взема, ако те са разрешени (мернах на първа страница). Вероятно ще питам при следващото посещение, но питам да знам да тая ли някаква надежда или брекетите са несъвместими с ел. четки.

Другото е храненето. Меките храни също ли се режат на парчета предварително. Има дни, в които е по цял ден в училище и си носи сандвич. Може ли с брекети да се отхапе от сандвича или трябва да е нарязан на залъци?
Да не говорим, че в пубертета е непрекъснато гладен и не ми е ясно как ще се случат нещата.

# 71
 • София
 • Мнения: 16 896
Синът ми миеше с ултразвукова и интрадентален душ, отлепвал е 2 пъти с пица на парче, но само един и същ брекет.После се научи да внимава.

# 72
 • Sofia
 • Мнения: 579
За мен е много важен денталния душ, даже по-важен от четката. Има и бюджетни варианти. Аз се пазя да отхапва основно твърди храни. Пица отхапвам малко отстрани,   ако няма как да нарежа.

# 73
 • Мнения: 45
Аз си мия зъбите с ел. Четка за зъби на Oral B genius серията. С брекети съм от 7 месеца, не ми пречи и никога не се е отлепял брекет. Сменят се главите на четката по-често от обикновено, защото се изхабяват по-бързо.

# 74
 • София
 • Мнения: 5 707
Благодаря за отговорите - обнадеждихте ме. Не знам защо не съм прочела по-рано, мислех че само пуканки не се ядат и ябълки не се гризат. ММ казва: не може да е толкова сложно - толкова много деца ги носят и то по-малки. Ами явно ще свиква и нашият. Той хем е подрастващ и все е гладен, хем е злояд и яде 10 вида храни . Добре, че май само от пицата ще го лиша - докато свикне поне.
Днес е излязал за училище в 7 и ще се прибере в 16:30. Двете шишета айрян едва ли ще му стигнат, та и един нарязан сандвич с крема сирене му дадох (без коричките). Дано успее да го хапне!

За начало ще купя от накрайниците за Oral B и може да ги пробва 1-2 дни преди следващата консултация. Душ трябва да търся дали има такъв на батерии. А за ултрасоник четката ще питам първо, защото му напълних една чаша с негови четки и четчици, а той ме гледа с презрение.

Някой нагоре беше питал за дълбока захапка и ортодонтско лечение. При нас именно това е целта. Външно не прави впечатление, затова и се забавихме толкова. Захапката е толкова дълбока, че с долните зъби разкървавявал венеца зад горните. Очевидно е свикнал, защото доста време изкара така. Ако не вземем мерки обаче ни предупредиха, че има вероятност да изтърка и да счупи долните резци. Отделно натоварването на ставите. Щяло поне 5-6 години да отнеме Head Band

# 75
 • София
 • Мнения: 16 896
Има душове на батерии, да.

# 76
 • Мнения: 1
Здравейте, някой има ли опит с оправяне на щръкнали зъби БЕЗ вадене на зъби (тоест с прибиране на зъбите назад)? Бих се радвала на препоръки за ордонт в София, който може да работи по този начин.

# 77
 • София
 • Мнения: 16 896
Разбира се, че
могат да се приберат без вадене ако случаят позволява, трябва Ви консултация, за да се види точно какъв е проблемът.Даже няколко консултации, ако някой от специалистите препоръчва вадене.Но там трябва Вие да си прецените на кого имате доверие.

# 78
 • Мнения: 45
Благодаря за отговорите - обнадеждихте ме. Не знам защо не съм прочела по-рано, мислех че само пуканки не се ядат и ябълки не се гризат. ММ казва: не може да е толкова сложно - толкова много деца ги носят и то по-малки. Ами явно ще свиква и нашият. Той хем е подрастващ и все е гладен, хем е злояд и яде 10 вида храни . Добре, че май само от пицата ще го лиша - докато свикне поне.
Днес е излязал за училище в 7 и ще се прибере в 16:30. Двете шишета айрян едва ли ще му стигнат, та и един нарязан сандвич с крема сирене му дадох (без коричките). Дано успее да го хапне!

За начало ще купя от накрайниците за Oral B и може да ги пробва 1-2 дни преди следващата консултация. Душ трябва да търся дали има такъв на батерии. А за ултрасоник четката ще питам първо, защото му напълних една чаша с негови четки и четчици, а той ме гледа с презрение.

Някой нагоре беше питал за дълбока захапка и ортодонтско лечение. При нас именно това е целта. Външно не прави впечатление, затова и се забавихме толкова. Захапката е толкова дълбока, че с долните зъби разкървавявал венеца зад горните. Очевидно е свикнал, защото доста време изкара така. Ако не вземем мерки обаче ни предупредиха, че има вероятност да изтърка и да счупи долните резци. Отделно натоварването на ставите. Щяло поне 5-6 години да отнеме Head Band

По принцип трябва да внимава какво отхапва с предните зъби и също така колко бързо яде защото обикновено като ядем бързо притискаме зъбите с голяма сила. Брекетите могат да се отлепят от силата,  която прилагаме докато дъвчем. Затова не се ядат много твърди храни, защото се налага по-голям и по -вероятно ядки например да отлепят брекет.

Като цяло не мисля, че има нужда чак сандвичът без корички да се реже. Най-важното е да яде бавно на малки хапки. Аз съм на лечение от 1 година от която 7 месеца с брекети, внимавам да не се храня с твърди храни или такива които изискват мн дъвчене като например пържоли и т.н. Досега не съм имала отлепени брекети, а дори съм и със сапфирени.

# 79
 • Мнения: 289
Здравейте. Искам да се похваля, че днес след година и 6 месеца свалих брекетите.😊 Корекцията е на нещо, което само аз виждах, но се чувствам много по-уверена сега и не мога да спра да се усмихвам.
Лечението провеждах при Д-р Наджакова. Преди години съм носила шини, отново при нея слагани. Още тогава оправихме дълбока захапка и сега брекетите бяха само за козметична корекция. Бяха метални, само на горния ред, до петите зъби. Цената беше 1200лв., като може да се плаща на вноски, а първата трябва да е 30%от цената. В цената влиза и ретайнърът. Много съм доволна от отношението и комуникацията с нея. Записването на часове е лесно, прегледа не се претупваше, отговаряше ми подробно на въпросите.

# 80
 • Мнения: 9 559
Gorg0nzola,
не е чак толкова страшно с храненето и определено съветите по форуми го представят като по-проблематично, отколкото е. Моята дъщеря е с брекети вече от 3+ години и яде абсолютно всичко, дори ядки и царевица от кочан. Никога не е чупила брекет с храна (в началото се случи 2-3 пъти, докато свикне и ортодонтите нагласят височината на последните зъби с цимент, за да не се удрят долни в горни брекети, но със сигурност не е било свързано с храненето, обикновено ги чупеше нощем). Меките храни са необходимост по-скоро на етапа, в който детето изпитва болка и дискомфорт и все още свиква с железарията в устата.
Но се подгответе за дълго лечение наистина - ние също оправяме много дълбока захапка. Уж от половин година повтарят, че краят му се вижда, но реално 3.5 години минимум ще си откара.

# 81
 • Мнения: 3 957
Ние оправяме начало на обратна захапка на сина ми и за три месеца вече зъбите са в нормално положение, но той е много малък и може би затова въздействието е толкова бързо.Предупредиха ни, че поне до 18 ще се носи нещо дори може би и брекети в даден моомент, засега са апаратчета.

# 82
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 20 798
Здравейте! Чета, че препоръчвате консултации с няколко ортодонта. От Плевен съм и събирам мнения за ортодонти работещи с брекети. Бяхме на една консултация, но тя работи основно с шини и направо ни насочи за брекети.

# 83
 • София
 • Мнения: 5 707
Параход, казаха ни да се подготвим за до 20-тата му година поне да е с брекети, а после с ретайнери. Много му били стегнати мускули или сухожилия  (не помня точно, сигурно говоря глупости)
Иначе адаптационния период мина леко - младежът толкоз гладен, че успях да го удържа на меки храни точно половин ден Simple Smile
В събота ще пристигне интерденталния душ - надявам се да се съгласи да го позва.

# 84
 • Мнения: 9 559
Ползваше се душът първите няколко месеца от дъжд на вятър. После го захвърли. Повече успех имахме с интерденталните четчици (в DM намирам най-изгодно).

Общи условия

Активация на акаунт