Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Малко оплетен въпрос за прехвърляне на майчинството

  • 569
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 369
Предисторията е следната:

Аз се върнах на работа, когато Гого стана на 4 месеца и оттогава насам взимам по 60 лв майчинство към заплатата (сега вече ще е 65 лв). Майка ми гледа бебето, но не съм й прехвърлила майчинството, тъй като тя взима пари от борсата от 1 година насам. Помощите й изтичат през февруари, когато ще я назначи нейна приятелка на работа за 1 месец, за да мога да й прехвърля майчинството. Аз обаче ще си сменям работата от 1.02.  

Та на въпросите:
 Confused: Първият месец на новата работа ще трябва аз да си получа 65-нте лева майчинство. Трябва ли да давам някакви документи в новата ми работа, да прехвърлям нещо от старата? Изобщо трябва ли да правя нещо?
 Confused: След това ще прехвърля майчинството на майка ми. Трябва ли да искам някакви документи от работата ми, да попълвам някакви декларации, да ходя до разни институции?

Изобщо каква е процедурата и последователността на действията?

Много благодаря на тези, които могат да ми помогнат в сходни ситуации.

# 1
  • Мнения: 277
Когато се върнах на работа първите два месеца взимах по 65лв. майчинство и после го прехвърлих на свеки. Необходими са ти бележка от старият работодател за изплатените до момента суми, както и от новият за последният месец, декларация образец с която прехвърляш майчинството, копие на твоят акт за раждане/бабата на която прехвърляш майчинството е майка ти/ за да удостовериш род. връзка между теб  и бабата, копие от акта на Гого и молба свободен текст от майка ти, че желае да ползва отпуск по майчинство.
Ако искаш пиши ми на ЛС и ще тии пратя образци на документите.

# 2
  • Мнения: 540
На мен от работата ми дадоха формуляри, които само попълних. Бяха: Молба за прехвърляне на майчинство (..съгласна съм майчинството да бъде прехвърлено на ...)+справка от местоработата ми (ползвала съм ..дни майчинство, остават да се ползват ..дни). Попълних 2 комплекта. Единия остана в моята месторабота, а другия майка ми го подаде в нейната заедно с Молба да ползва отпуск по майчинство.

На въпросите:
1. Майчинството се изплаща от НОИ - работодателя ти го дава към заплатата, но си го връща от тях. Вероятно ще трябва да се прехвърли.

2. Споменатите документи ги оставяш в работата си и майка ти в нейната. Не ходиш по институции ти. Не знам обаче дали има изискване за времето на трудовия д-р на майка ти, т.е. дали 1 мес. е достатъчен!

Може да се консултираш с НОИ - тел. 02/926 19 59

# 3
  • Мнения: 3 932
Pri prehwurleno na maj4instwoto ima li ne6to wjarno, 4e dr. polu4awa 130+65 lv. dopulnitelno???

# 4
  • Мнения: 3 369
При прехвърляне на майчинството бабата получава 130 лв, а ти нищо Simple Smile

Не е проблем 1 месец, тъй като от бюрото по труда през последната година майка ми е осигурявана за всички осигурителни събития, вкл. майчинство. В цакона пише, че трябва да е осигурявана, а не е посочено, че задължително трябва да работи във фирма.

jen, пратих ти ЛС.

Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт