Майчинството счетоводно - 94

• 37 148
  • 746
  •   1
Отговори
# 240

Здравейте, как стигате до тази справка?
На мен ми излизат само тези колони:

От този линк: https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ReportEGNPOPDOO2012_1.aspx

# 241
Благодаря ти Lady Brinne, ще проверя 🙂❤️

# 242
Здравейте,можете ли да ми кажете какъв документ точно трябва да се представи на работодател за потвърдена бременност.Правих инвитро и вече съм в 7 ма гестационна седмица.МЦ, където правихме инвитро не дава удостоверение като такъв документ,но имам амбулаторен лист от преглед,който съм изпратиш на работодателя.Това достатъчно ли е,за да мога да съм защитена по закон?

# 243
Здравейте,можете ли да ми кажете какъв документ точно трябва да се представи на работодател за потвърдена бременност.Правих инвитро и вече съм в 7 ма гестационна седмица.МЦ, където правихме инвитро не дава удостоверение като такъв документ,но имам амбулаторен лист от преглед,който съм изпратиш на работодателя.Това достатъчно ли е,за да мога да съм защитена по закон?

Мисля, че най-рано в 11-12 г.с. може да ти даде следящия бременността. До тогава едва ли не въобще не те водят за бременна…

# 244
Здравейте. Скоро ми свършва майчинството. Тук от темата преди време разбрах, че трябва да се върна 10 дни,за да ми актуализират заплатата. Днес звънях в работата да им кажа, че ще се върна десет дни и после ще изляза отпуск ,а те ми казаха, че отдавна няма такова нещо и ще ми се актуализира заплатата и без да се връщам. Моля ви се кажете ми кое е истината, не знам те ли са некомпетентни или има някакво ново изменение. Утре трябва да отида и искам да съм сигурна в това,което им казвам.

Пп. Ако има значение работя в училище и ми казаха,че в колективния трудов договор пишело ,че не трябва?!

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 11:08 от Yan25

# 245
  • Sofia

Мисля, че най-рано в 11-12 г.с. може да ти даде следящия бременността. До тогава едва ли не въобще не те водят за бременна…
Работодател може да се уведоми в момента, в който бременността е потвърдена от АГ. Не е нужно да се чака 11-12 г.с.
Уведомлението става с амбулаторен лист (няма друг документ от АГ) + писмено уведомление (има модели в интернет) с очаквания термин. Но това последното май не е задължително, зависи си от работодателя. Обаче при всички положения работодателят трябва да знае какъв е термина.
После искате входящ номер.

Последна редакция: ср, 30 ное 2022, 15:19 от Brin de muguet

# 246
Yan25, aз съм държавен служител и също питах за тези 10 дни. От счетоводството ми казаха, че в момента, в който ми изтече майчинството, заплатата ми се актуализира автоматично и няма нужда да имам отработени дни, а мога да изляза директно в отпуск.

# 247
Това само и единствено за държавните служители ли важи или са правили промени за всички? До колкото помня след 2ра година директно натрупаната отпуска пускат (и да искаш директно да се върнеш на работа не става, имам 2 приятелки и от тях знам)  и чак след това се прави актуализация на заплатата.

# 248
Майчинството за декември началото на януари ли се превежда или края на декември?

# 249
Майчинството за декември началото на януари ли се превежда или края на декември?

Началото на януари. По изключение могат да го преведат края на декемри, но това няма ние как да знаем. Свържете се с НОИ и питайте.

# 250
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Платеният отпуск се изчислява само по един начин - без значение дали някой е бил в майчинство или не.Сами може да прецените кой е месецът, в който имате най-малко 10 работни дни, върху който ще се изчисли доходът.Промяна няма от 2008г.

Кодекс на труда
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

# 251
Значи трябва да се върна десет дни.

# 252
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ще направя само една лека вметка, тъй като не знам заплатите на пишещите и не ме интересуват (защото и такова обвинение имаше тук как сме се интересували от доходите)...Ако лицето е назначено на МРЗ, реално ще се актуализира автоматично.

Наредба за структурата и организацията на работната заплата

чл.19 (2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване
на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден
не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното
основание от размера на установената за страната минимална работна заплата
.

# 253
Ами аз съм на учителска заплата. Казаха ми, че в КТД пише, че може и без да се връщам,но не го откривам в интернет

# 254
Здравейте, през ноември тази година родих първо дете? Мога ли да ползвам данъчно облекчение за деца за 2022 при положение, че съм в майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт