Майчинството счетоводно - 94

• 37 139
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, бременна съм и в момента съм в болничен, който ми е издаден от болницата в която лежа, поради заплашващ аборт. АГ, който ме следи каза, че ще ми продължава болнични, чрез лекарска комисия, но трябва да внимавам да не прехвърля 180 дни. Въпросът ми е те за цялата бременност ли са или за календарна година? До момента за 2022 г. Съм ползвала около 65 дни, за следващата 2023 нови 180 дни ли са или продължават старите?

# 256
Юни месец миналата година започнах да взимам болнични и не съм се връща Ла на работа до края на бременността. Август месец шефа ми ми звънна за да ми каже, че заплатата ми е увеличена, родих Ноември 2021, април 2022 шефа пак ми звънна за да ми каже, че заплатата ми е увеличена. Не съм работила нито един ден между юли 2021 и април 2022. Когато се върнах на работа не са ми актуализира ли заплатата.

# 257
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, през ноември тази година родих първо дете? Мога ли да ползвам данъчно облекчение за деца за 2022 при положение, че съм в майчинство?

Да, можеш.Подаваш ГДД като изтече годината към НАП и ти възстановяват парите.

Здравейте, бременна съм и в момента съм в болничен, който ми е издаден от болницата в която лежа, поради заплашващ аборт. АГ, който ме следи каза, че ще ми продължава болнични, чрез лекарска комисия, но трябва да внимавам да не прехвърля 180 дни. Въпросът ми е те за цялата бременност ли са или за календарна година? До момента за 2022 г. Съм ползвала около 65 дни, за следващата 2023 нови 180 дни ли са или продължават старите?

По принцип са за календарна година, но се гледат непрекъснатите дни болничен за година и разпокъсаните за 2 години.Ако например вземеш болничен от декември и не се прекъсне, то дните ще се включат в тази сума дори през 2023г.

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
чл.6 (5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

# 258

Здравейте, през ноември тази година родих първо дете? Мога ли да ползвам данъчно облекчение за деца за 2022 при положение, че съм в майчинство?

Да, можеш.Подаваш ГДД като изтече годината към НАП и ти възстановяват парите.

По принцип са за календарна година, но се гледат непрекъснатите дни болничен за година и разпокъсаните за 2 години.Ако например вземеш болничен от декември и не се прекъсне, то дните ще се включат в тази сума дори през 2023г.

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
чл.6 (5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

Извинявам се, че продължавам с въпросите, но искам да знам в тези 180 дни всички болнични ли се включват или само тези взети от лекарска комисия? И прекъсване трябва да има между болничните в двете календарни години или между болничните въобще? Благодаря Ви много!

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 10:15 от Бубулече

# 259
Гледат се 180 дни непрекъснатите болничен без значение от кого са издадени (освен ТЕЛК).Тези 65 дни, които си ползвала ако са разпокъсани през 2022г не влизат в това число.Те се смятат в бройката общо за 2 години.

# 260
Гледат се 180 дни непрекъснатите болничен без значение от кого са издадени (освен ТЕЛК).Тези 65 дни, които си ползвала ако са разпокъсани през 2022г не влизат в това число.Те се смятат в бройката общо за 2 години.

МНОГО БЛАГОДАРЯ. ЛЕК И УСПЕШЕН ДЕН!

# 261
Здравейте, на 08.11 родих първото си дете. Какъв е срокът за подаване на документите за детски добавки и еднократна помощ?

# 262
  • Пловдив
Здравейте. Смених работодателя преди изтичането на двете години майчинство,което е до месец април.Имам ли право на 50 процента майчинство до тогава?

# 263
Здравейте. Смених работодателя преди изтичането на двете години майчинство,което е до месец април.Имам ли право на 50 процента майчинство до тогава?
Да, стига да не е прехвърлено на татко/баба/дядо.Подайте си нужните приложения при работодателя.

# 264
  • В полите на Пирин планина
Ами аз съм на учителска заплата. Казаха ми, че в КТД пише, че може и без да се връщам,но не го откривам в интернет

Няма как да откриете КТД в интернет.

# 265
Здравейте относно социалното майчинство в момента колко е? За всички ли важи или има някакви критерии.Благодаря предварително!!

# 266
Здравейте относно социалното майчинство в момента колко е? За всички ли важи или има някакви критерии.Благодаря предварително!!

710 лева е. Разбира се, че не важи за всички(когато се получават пари винаги има условия), но на практика покрива почти всички. Условията са да сте имала поне 12 месеца трудов стаж с платени осигуровки включващи риска общо заболяване и майчинство през живота, и към датата на раждане сте осигурена или самоосигорена.

А сега и моя въпрос. Когато имаме само осигуряващо се лице първо последния месец който е частичен преди да излезе в майчинство се осигурява според процента от месеца който остава нали ? Ако има 15 дни от декември преди майчинството ще плати 49% от осигуровката си. И втория ми въпрос, след като излезе в майчинство такова лице трябва ли да продължи да си подава декларации и да плаща някакви осигуровки през периода на майчинството?

# 267

Здравейте, може и да е обсъждано преди тук, но не го намирам. Предстои ми приключване на първата година майчинство. Кое Заявление-декларация трябва да предам на работодателя, за да си продължа и втората година? Засега съм си принтирала това, което е "за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на основание чл. 53 от КСО", нали не бъркам? И другият въпрос - кога трябва да го предам в офиса? Родих на 8ми декември, по документация терминът ми е 18ти декември. Благодаря!

Същото приложение. След изтичане на 410 дни, т.е. след 18-ти, или около тази дата.

Благодаря. И още един допълнителен въпрос. В самото заявление има текст "(...) да ми бъде изплатено парично обезщетение (...) считано от ..." . Датата трябва да е денят след термина, 19ти декември, или?

# 268
  • София-Младост
Dentz, при термин 18.12.2021 г, втората започва от 18.12.2022 и приключва на 08.12.2023 (вкл).

Fairytale11
Звънни на шефа и го попитай.

Lora-M
По далечни спомени еднократната помощ може да се поиска в рамките на 3 години, но най-рано след като имате акт за раждане.
За детските, в момента в който дохода ви за 12 месеца назад е в рамките на позволения за получаването им.

# 269
Когато нямаш 12 месеца стаж ти се полага социално майчинство 1 година,но колко е обезщетението месечно

Общи условия

Активация на акаунт