Майчинството счетоводно - 94

• 37 133
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Това не е малък проблем за мен. Да не получа никакво плащане за  5 дена от месеца са си една четвърт от месеца.
Говорих ссъс счетоводството, нямало как и те да кажат. Абсурдистан.

# 286
  • Sofia
Това не е малък проблем за мен. Да не получа никакво плащане за  5 дена от месеца са си една четвърт от месеца.
Говорих ссъс счетоводството, нямало как и те да кажат. Абсурдистан.
Не можеш ли да провериш в платформата на НОИ, там където проверяваме дали са изплатени болничните?
При мен си стоят всички справки за всички болнични, които някога съм взимала през годините. Винаги пише и за колко дни е съответния болничен. Мисля, че като ги разгледаш, ще можеш сама да си сметнеш точно колко дни си използвала за годината.

# 287
  • София
С ПИК на НОИ и броиш. Аз правя така и за мен и за мъжът ми. Пише дните за всеки болничен и пише и колко от тях са платени от НОИ.

# 288
Въпреки, че от НОИ ми казаха, че няма как сама да си ги сметна, аз гледах и според мен имам право на 4 дена, без този болничен, тоест ще надвишава с един ден.
Според дамата от НОИ трябва лекар да ги смята, тъй като имало значение какъв бил болничния.

# 289
  • В полите на Пирин планина
Въпреки, че от НОИ ми казаха, че няма как сама да си ги сметна, аз гледах и според мен имам право на 4 дена, без този болничен, тоест ще надвишава с един ден.
Според дамата от НОИ трябва лекар да ги смята, тъй като имало значение какъв бил болничния.

Нямате право на 60 календарни дни, а на 40. 60 дни са за гледане на болен член от семейството, но общо за всички - примерно за Вас и бащата на детето, а може и за баба/дядо, които да са в болничен и да го гледат. Има значение дали БЛ е издаде еднолично от ЛЛ или е от ЛКК. Тези, които са от ЛКК не влизат в 40-те календарни дни. Издадените от ЛКК са до 360 дни за две последователни години, когато са с прекъсване.
От работодателя, ако не е сменян, би следвало да могат да Ви преброят дните и да проверят кой е издател на съответния БЛ. А ЛЛ може да види само онези, които той е издал.

# 290
Lady Brinne, правилно ли разбирам, че за мен са 40 и имам още 60 за болен член на семейството? Бащата не се води на трудов договор, така че при него нюа какво да се гледа.

# 291
Lady Brinne, правилно ли разбирам, че за мен са 40 и имам още 60 за болен член на семейството? Бащата не се води на трудов договор, така че при него нюа какво да се гледа.

Не, не!
За Вас са 40 календарни дни, издадени еднолично от ЛЛ (личен лекар или специалист). В тях са и онези за гледане на болен член от семейството. Над 60 дни (общо за всички, които биха могли да гледат съотв. лице) за гледане на детето в случая няма да се платят изобщо - нито на Вас, нито на някой друг, който би го гледал.

От ЛКК е отделно, извън 40 от по-горе.

# 292
Благодаря.

# 293
Здравейте , болничния от 180 дни от ЛКК ми изтича на 23.12.22г., а АГ може да ми изсаде 45 дневния от 03.01.23г. От 24.12.22 до 02.01.23г. какво мога да ползвам за да няма проблем с продължаването на болничния. Неплатена отпуска или 2 дена работни/ тъй като само 29 и 30.12.22г. са работни/? Платена отпуска вече нямам за тази година.

# 294
Здравейте , болничния от 180 дни от ЛКК ми изтича на 23.12.22г., а АГ може да ми изсаде 45 дневния от 03.01.23г. От 24.12.22 до 02.01.23г. какво мога да ползвам за да няма проблем с продължаването на болничния. Неплатена отпуска или 2 дена работни/ тъй като само 29 и 30.12.22г. са работни/? Платена отпуска вече нямам за тази година.

Евентуално неплатен, но се разберете с работодателя си.

# 295
Здравейте момичета,
Много се извинявам ако въпросът вече е зададен, четох стари мнения, но не можах да намеря отговор.
Терминът ми е на 16.май 2022г и знам че отпускът по майчинство започва 45 календарни дни преди термина. Искам да попитам какво се случва с платеният отпуск на годишна база. Аз ще имам около 26 дни за 2022 година и се чудя дали да не взема част от тях преди започване на майчинството. Та, по-конкретно въпросът ми е - ако не взема тези 26 дни платен отпуск преди майчинството, те ще се запазят ли след 2те години майчинство или ще се нулират? А ако ги взема, това по някакъв начин ще се отрази ли на майчинството? - четох някъде в стари теми, че по този начин се намалява отпускът по майчинство, но не съм сигурна дали това е така.
И също, мислех да взема 1месец нормален болничен преди започване на отпускът по майчинство, но щом имам платен отпуск, може би няма да се наложи. 
Надявам се да съм се изразила ясно и да ме разбирате. Благодаря много предварително. Simple Smile

# 296
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Дните не се губят по давност и не намалят майчинство, ако се ползват.

# 297
Здравейте, дните отпуск, които са натрупани през първата и втората година от раждането в какъв срок трябва да се вземат след връщане на лицето на работа?

# 298
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Кодекс на труда

Чл. 176а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 299
Кодекс на труда

Чл. 176а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Благодаря! Ако правилно разбирам - за натрупан отпуск от 2021 и 2022, при връщане на работа през 2022, служителят има право да го използва до края на 2024 ?

Общи условия

Активация на акаунт