Майчинството счетоводно - 94

• 37 099
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте.

Моля помогнете!  
Мисля, че моя работодател не спазил срокове на подаване на моя болничен от 16.10.2022 - 14.11.2022 -  беше подаден на 11.11.2022 - с един ден по късно!!!
Моля, кажете какво ще стане сега, няма да го изплатят.
Няма драма.Всичко ще ти платят в срок 10 работни дни от подаването.

Ако изляза болничен (обикновен, ако АГ прецени) преди края на 2г отпуск майчинство,  как смятам назад болничния? 12месеца назад или 24? И ако някои от месеците от периода са в 1ва година майчинство,  тогава смятам със сумата преведена от НОИ или сумата,  на която работодател ме е осигурявал?

Болничният (освен ако не е 45-дневния) е за ОЗ и се изчислява на база предходни 12 месеца.Месеците от първата година се вземат на база сумата, от която е изчислено обезщетението, което си получавала.

Нека ги направим 18 месеците за по-коректно.

# 166
Много благодаря!

Здравейте.

Моля помогнете!  
Мисля, че моя работодател не спазил срокове на подаване на моя болничен от 16.10.2022 - 14.11.2022 -  беше подаден на 11.11.2022 - с един ден по късно!!!
Моля, кажете какво ще стане сега, няма да го изплатят.
Няма драма.Всичко ще ти платят в срок 10 работни дни от подаването.

# 167
Здравейте.
След изтичане на втората година за гледане на дете до 2 г. си пуснах натрупания платен отпуск от около 3 месеца.
Въпросът ми е мога ли по време на него да ползвам болничен за дните, когато детето боледува?
После продължава ли си ползването на платен отпуск след това или трява да се попълват отново документи?

# 168
Здравейте и от мен , има доста полезна информация тук ,за което благодаря. Искам друго да попитам- в момента съм безработна ,но си плащам осигуровките ,та въпроса ми е кога се подават документите за майчинство! Благодаря предварително:)

# 169
Танюша , щом сте безработна вие плащате само здравно . За да получавате майчинство трябва да сте на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице , ако не говорим за социално майчинство .

Фавиана , според мен не , защото при подаване на молбата за платен отпуск , вие вписвате колко дълъг искате да бъде той - примерно в размер на 40 раб.дни . Предварително няма как да знаете кога детето ще боледува , а и по принцип няма такава практика . Нека и другите изкажат мнение .

# 170
По принцип то си е стандартна практика, пред шефа да пуснеш 10 дена отпуска, а да ги пресечеш пред личен състав с 10 дни болнични.
Съответно отпуската стои и трябва да се пусне наново.
Но е малко гадно за работодателя.

# 171
Танюша , щом сте безработна вие плащате само здравно . За да получавате майчинство трябва да сте на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице , ако не говорим за социално майчинство .

Фавиана , според мен не , защото при подаване на молбата за платен отпуск , вие вписвате колко дълъг искате да бъде той - примерно в размер на 40 раб.дни . Предварително няма как да знаете кога детето ще боледува , а и по принцип няма такава практика . Нека и другите изкажат мнение .
Назад във времето имам трудовия стаж ,който изискват.

# 172
Да , но няма как да получаваш майчинство , ако към момента на влизане в 45 дневния преди термин не си на ТГ . АГ ще издаде болничен , къде ще го входираш ? Плюс това са необходими  и другите видове осигуровки .
Ти плащаш само здравно сега , или си назначена някъде без да работиш ?

# 173
Сега ми предстои излизане в 45 дн Вен болничен ,въпроса ми е след това когато се роди детето какви документи и кога трябва да подам при работодателя?тази декларация за излизане в отпуск по майчинство кога точно се подава ,след болничния от болницата и следващия от личната ли

# 174
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.
След изтичане на втората година за гледане на дете до 2 г. си пуснах натрупания платен отпуск от около 3 месеца.
Въпросът ми е мога ли по време на него да ползвам болничен за дните, когато детето боледува?
После продължава ли си ползването на платен отпуск след това или трява да се попълват отново документи?

Да, можеш да го прекъснеш с болничен.После обаче пускаш нова молба, защото периодът се променя.

Сега ми предстои излизане в 45 дн Вен болничен ,въпроса ми е след това когато се роди детето какви документи и кога трябва да подам при работодателя?тази декларация за излизане в отпуск по майчинство кога точно се подава ,след болничния от болницата и следващия от личната ли

Да.

# 175
Да , но няма как да получаваш майчинство , ако към момента на влизане в 45 дневния преди термин не си на ТГ . АГ ще издаде болничен , къде ще го входираш ? Плюс това са необходими  и другите видове осигуровки .
Ти плащаш само здравно сега , или си назначена някъде без да работиш ?
Точно няколко месеца преди да забременея работех . И сега не знам какво се случва с документацията -какво и как .Sad

# 176
Уточнете се , има разлика дали си внасяте само здравно , или ви водят на работа .
Първия болничен лист се издава 45 дни преди термин и се представя на работодател / счетоводител .

# 177
Уточнете се , има разлика дали си внасяте само здравно , или ви водят на работа .
Първия болничен лист се издава 45 дни преди термин и се представя на работодател / счетоводител .
Към момента съм безработна и не ме водят никъде на работа . Работех няколко месеца преди да забременея. Въпроса ми беше дали ще и какво трябва да направя за евентуално майчинство.

# 178
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Трябва да те назначат на трудов договор, за да получаваш 2 години майчинство.Иначе може да получаваш социално за 1 година около стотина лева, ако отговаряш на критериите за доход.
https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/

# 179
Трябва да те назначат на трудов договор, за да получаваш 2 години майчинство.Иначе може да получаваш социално за 1 година около стотина лева, ако отговаряш на критериите за доход.
https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti/
Благодаря ! Wink

Общи условия

Активация на акаунт