Майчинството счетоводно - 94

• 37 141
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
Когато нямаш 12 месеца стаж ти се полага социално майчинство 1 година,но колко е обезщетението месечно
Не се полага и не е 1 година, а и има изискване за доход.
Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2022 г. е 150 лв.

ЗСПД
Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато бременната жена е осигурена за общо заболяване и майчинство, но не получава обезщетение за бременност и раждане, поради това че няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, еднократната помощ се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване, но за не повече от 45 дни.
(3) Еднократната помощ при бременност се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.
(4) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) В случай че бременната жена не е навършила 18 години, дирекция "Социално подпомагане" предприема мерки за закрила в семейна среда съгласно чл. 23 от Закона за закрила на детето.

# 271
Здравейте трябва ми помощ......
Така когато разбрах че съм бременна реших веднага да кажа на шефа тъй като имам предишни загуби (имах и кървене),той прие нещата добре каза вземи си болничен и това е ...
Взех болничен оказа се че шефа ме е назначил в другата си фирма тъй като там където бях фирмата има задължения дотук добре смених болничните с новата форма нооо превод няма отивам един два три пъти счетоводителката каза всичко е наред с ПИК пт НОЙ гледам само един болничен входиран,оказва се че през цялото време съм назначена и в двете фирми и от НОЙ ми казват счетоводителката да си оправи кашоте защото няма да има превод.....
По нейните думи трябва свга за ходя отново при лекарите от които взех болничен да има искам добликати но с другата фирма вече болничните ми са с лкк защото нямах от личната,вече незнам какво да правя какво ще се случи и на къде да поема защото парите са ми много нужни и незнам дали има оправия тази каша изобщо ...помислих си дали неможе да ме махне от фирмата да отида на работа известно време и така да се започне всичко отначало с болничните моля ви посъветвайте ме

# 272
  • Sofia
Когато нямаш 12 месеца стаж ти се полага социално майчинство 1 година,но колко е обезщетението месечно
Преди години беше около 100-тина лв на месец през първата година на детето. Сега не знам как е. Може и да са го премахнали.

# 273
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2022 г. е 200 лв.

# 274
Здравейте, след връщане от майчинство има ли законово основание да искам актуализация на заплатата си спрямо тази на останалите на същата длъжност колеги, в същия отдел. Нямаше ме 3 години (3тата бях в неплатен за отглеждане на дете до 8г. по чл.167а). Когато говорих с прекия ми ръководител затова започна да ми мънка и каза ами по-скоро не....знам, че всяка година заплатите в отдела се актуализират...това не е ли леко дискриминационно един вид, заплата ми е много ниска спрямо сегашната икономическа ситуация в страната...предстои да си пусна платената отпуска и след това да се върна на работа

# 275
Здравейте,
При застъпване на майчинство (сега съм втора година майчинство и ми предстои живот и здраве да родя преди приключването му) майчиснтвото за второто дете си остава същото като първата година за първото дете ли? И директно се подава 45 дневен преди раждане - с което предполагам се прекратява първото майчинство и влизам директно във второто или ще имам някакви ощетения спрямо това че се гледат заплатите 2г назад, а тази година получавам 700 лв?

# 276
Здравейте, след връщане от майчинство има ли законово основание да искам актуализация на заплатата си спрямо тази на останалите на същата длъжност колеги, в същия отдел. Нямаше ме 3 години (3тата бях в неплатен за отглеждане на дете до 8г. по чл.167а). Когато говорих с прекия ми ръководител затова започна да ми мънка и каза ами по-скоро не....знам, че всяка година заплатите в отдела се актуализират...това не е ли леко дискриминационно един вид, заплата ми е много ниска спрямо сегашната икономическа ситуация в страната...предстои да си пусна платената отпуска и след това да се върна на работа
Не, няма закон който да ви помогне в тази ситуация. Може да има вътрешни правила които да регламентират минимална годишна стъпка на заплатата например, ако има може да се позовете на тях. Моето лично мнение е, че трябва първо да изпъкнете малко над другите и на базата на постижение, а не на правило да искате увеличение.

# 277
Здравейте мами!
Не знам как точно да задам въпроса,но ще се радвам ако някой е бил в подобна ситуация да ми помогне.
Имам дете на 2г.и 2м. И в момента съм в платен отпуск след майчинство.
В момента чакам второто си дете и предстои да изляза в болничен,самоче има ли някой който  е излизал в болничен от 9 седмица и стигнаха  ли ви дните преди тези 45.
И вторият ми въпрос е по предложение на лекаря ще си пусна 1 ден неплатен отпуск,за да вляза в 9 седмица от бремеността,този ден ще се отрази ли на майчинството ми след това?
Благодаря!

# 278
Здравейте,

Може ли майчинството след навършване на 1 година до 2рата година да бъде прехвърлено на Дядото, по бащина линия? Нямаме сключен брак с бащата на детето ми.

Дядото е на 65 години. Пенсионер е от 11.2012 година. Работи като управител на фирма със сключен Договор за Управление и Контрол (ДУК), но без възнаграждение, т.е. без заплата.
В момента го осигуряват само Здравно - фонд ЗО от осигурен.
До колкото тълкувам правилно това, което прочетох на сайта на НОИ, би трябвало да има право на обезщетение, ако сумарно за целия си трудов стаж има поне 12 месеца осигуровки за общо заболяване и майчинство.

Трябва ли към момента на прехвърляне на майчинството, той да бъде осигуряван за общо заболяване и майчинство или само 12те месеца от преди са достатъчни?
Ако има право да прехвърля майчинството към него, той ще спре ли да получва пенсията си по време на майчинството?

Благодаря Ви предварително!

# 279
Не, няма закон който да ви помогне в тази ситуация. Може да има вътрешни правила които да регламентират минимална годишна стъпка на заплатата например, ако има може да се позовете на тях. Моето лично мнение е, че трябва първо да изпъкнете малко над другите и на базата на постижение, а не на правило да искате увеличение.

Позовавам се на закона за защита от дискриминация, там има описан такъв член, аз съм с висше образование и 10 годишен стаж в професията си, не смятам, че е редно да получавам старата си заплата, която след 3 години е равна на минималната, за мен би било по-добре да напусна в такъв случай. Смятам, че всеки трябва да оценява труда си, а не да му се подиграват. В отдела са вдигали 4 пъти заплати досега, така че ако не с лошо, то ще напусна въпреки добрия социален пакет.Ако има някой запознат нека се изкаже, но според вас какво е и какво е всъщност...не е релевантно в случая.

# 280
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами!
Не знам как точно да задам въпроса,но ще се радвам ако някой е бил в подобна ситуация да ми помогне.
Имам дете на 2г.и 2м. И в момента съм в платен отпуск след майчинство.
В момента чакам второто си дете и предстои да изляза в болничен,самоче има ли някой който  е излизал в болничен от 9 седмица и стигнаха  ли ви дните преди тези 45.
И вторият ми въпрос е по предложение на лекаря ще си пусна 1 ден неплатен отпуск,за да вляза в 9 седмица от бремеността,този ден ще се отрази ли на майчинството ми след това?
Благодаря!

Бройте 180 календарни дни непрекъснат отпуск по болест и не повече от 360 дни за две последователни години. Няма как да знаем дали ще Ви стигнат дните.
Един ден неплатен едва ли ще има някакво чак толкова съществено значение...

Здравейте,

Може ли майчинството след навършване на 1 година до 2рата година да бъде прехвърлено на Дядото, по бащина линия? Нямаме сключен брак с бащата на детето ми.

Дядото е на 65 години. Пенсионер е от 11.2012 година. Работи като управител на фирма със сключен Договор за Управление и Контрол (ДУК), но без възнаграждение, т.е. без заплата.
В момента го осигуряват само Здравно - фонд ЗО от осигурен.
До колкото тълкувам правилно това, което прочетох на сайта на НОИ, би трябвало да има право на обезщетение, ако сумарно за целия си трудов стаж има поне 12 месеца осигуровки за общо заболяване и майчинство.

Трябва ли към момента на прехвърляне на майчинството, той да бъде осигуряван за общо заболяване и майчинство или само 12те месеца от преди са достатъчни?
Ако има право да прехвърля майчинството към него, той ще спре ли да получва пенсията си по време на майчинството?

Благодаря Ви предварително!

Принципно на дядото може да се прехвърли, но реално той не е осигурено лице, щом не му се изплаща възнаграждение по ДУК и не се внасят осигурителни вноски. Следователно няма да може да му прехвърлите този отпуск.
Има и друг момент - кой ще е управител на дружетството му, докато той е в отпуск за гледане на детето Ви?

# 281
Позовавам се на закона за защита от дискриминация, там има описан такъв член, аз съм с висше образование и 10 годишен стаж в професията си, не смятам, че е редно да получавам старата си заплата, която след 3 години е равна на минималната, за мен би било по-добре да напусна в такъв случай. Смятам, че всеки трябва да оценява труда си, а не да му се подиграват. В отдела са вдигали 4 пъти заплати досега, така че ако не с лошо, то ще напусна въпреки добрия социален пакет.Ако има някой запознат нека се изкаже, но според вас какво е и какво е всъщност...не е релевантно в случая.

Добре, права сте, няма значение личното ми мнение. Но ето влизам в ролята на работодателя ви и ще ви говоря напълно открито без политическа коректност каквато щеше да има ако бях наистина работодателя ви. Вие казвате дискриминация, аз казвам правото ми на избор и разпореждане със собствеността и ресурса които са ми поверени. Аз смятам моя аргумент за по-силен от вашия, а и освен ако не ви се води дело, то аз съм в силната позиция в момента и вие трябва да се съобразите. За мен има по-малко значение колко опит имате и какво сте учила и много по-голямо какво сте свършила за мен вчера и онзи ден и т.н. Имам основателни съмнения, че за три години сте загубила значителна част от уменията си и желая да се докажете в рамките на един до три месеца, че сте поне равносилна на останалите служители за да ви изравня заплатата. Естествено вие имате пълното право да напуснете и аз го имам в предвид когато ви давам този отговор.

Следващия път когато отидете да говорите за увеличение, при условие че е минало да кажем месец от последното ходене, занесете и лист на който сте написала всичко по-важно което сте свършила за фирмата за този месец и го дайте на работодателя, ако пак откаже смятам трябва да търсите нова работа.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 11:35 от atom3

# 282
  • В полите на Пирин планина
Ако няма колективен трудов договор, според който за еди-коя-си позиция основното възнаграждение е толкова и толкова пари или няма сключено допълнително споразумение за увеличение на същото, то не виждам на какъв закон може да се позовете, за да изискате увеличение. Автоматично се увеличава само, ако настоящото Ви основно възнаграждение е под МРЗ.

# 283
Имам следното питане:
На годишна база имаме право на 60 календарни дни болничен за нас, гледане на болно дете, родител и т.н. като в тези дни четох, че не се включват ЛКК и карантина.
Как се разбира и кой носи отговорност да не се надвишат?
Имам дете на 2 г, което ходи на ясла, а аз на работа.
В началото на годината забременях, но бременността беше много проблемна, излизала съм болнични, както за мен, така и за детето, което ходи на ясла от началото на тази година. За съжаление бременността приключи в началото на шестия месец, а аз се върнах на работа.
От вчера е болен, а лекарката ми издаде болничен, но каза, че не е сигурна дали не надвишавам дните.
Картона ми е сменен, а аз носех само новия. Днес отидох отново, а тя имала много работа и отказа да преброи дните.
Звънях в НОИ, но оттам ми обясниха, че трябва лекар да ги изброи.
Та се чудя какво става ако надвишавам дните? Месеца ще е приключил, а аз няма да мога  да говоря с работодателя и да си пусна платен отпуск за този период.
Страшна здравна система имаме. В чудо съм се видяла тази година с абсурдите в здравната ни система.
Дълго стана, доста объркано, но в главата ми е хаос. Ако някой има представа какво да направя, ще се радвам да ми отговори.

# 284
@m-angel Предполагам, че ако сте ги надвишила НОИ ще откаже да ви ги плати и толкова. В най-лошия случай ще сте била в неплатен отпуск. Във вашата фирма трябва да водят статистика за тези неща. И много съжалявам, че бременността ви е била неуспешна.

Общи условия

Активация на акаунт