Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 44

• 29 378
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Слабостта на Визерис към лудостта ли до я причислим?
Не съм съгласна.
Неговия собствен свят си беше чиста заблуденост и лесна манипулативност.

# 226
  • Вестерос
Според мен е заради Нед.

Мен ме дразни ,че Хелена са я направили крийпи само за да е интересно персонаж.

# 227
Да, това е дразнещо. В книгата е най- обикновена, свита и тиха.

# 228
Регар не е точно добър, нито недобър, а  "сив" персонаж.
Скрит текст:
Баристан казва на Дани, че Визерис го представя твърде романтично.
Да, той е бил  почтен човек, любящ баща и съпруг, съвършен рицар, чудесен поет,  много харизматичен....ама все пак е бил и политик- Stuck Out Tongue Winking Eye

Това си проличава, още  при Бунта в Дъскдейл (ако четем между редовете на Пицел). Тогава Тивин нагласява нещата да убият Ерис, и Церсей да се ожени за Регар. Въобще не е предполагал, че Баристан ще спаси Ерис.  Регар просто е трябвало да си затвори очите (образно казано)- щял е да има за търст най-богатият човек във Весторс, който е бил и опитна ръка и в бонус да положи известна красавица от добър род. Ерис предполага заговор (Регар не е давал явно съгласие, но е ясна работата) започва да търси съпруга на сина си по свой вкус. Проектът сe проваля, но Регар е принуден да се разграничи от Ланистърите...сприятелява се с Дорнците и намира Елия. Но пък той има проект за Обещан принц и три деца; а Елия не може повече от две деца затова му трябва севернячка от добър род...Лияна хич не е възхитена от Робърт (като оставим настрана курварството и копелетата може да й лепне болест), а Регар е поет и добър рицар. Сигурно я е възхитил като мъж. Фактът че Регар подписва документ, че Визерис ще се ожени за Ариан Мартел (а само Ерис има право на такъв документ) говори, че се е замислял за някаква абдикация на Ерис. Вероятно е търсил компенсация за дорнците при  един развод с Елия, или признаване на детето на Лияна за резервен наследник- При това така е щял да си осигури севера (Северът) и юга (Дорн). Йоан II Асен също е действал чрез бракове.
Джайм си спомня ""Ще има големи промени като се върна от Харънхъл" - каза Регар. Той така и не се върна оттам"

И да - възпитанието на Джон оказа голямо значение. В много отношения той повтаряше Нед Старк, например че трябва да поеме лична отговорност при екзекуциите. От останалите Тарги - знайни (Визерис, Дани) и предполагаеми (Церсей, Джайм, Тирион) най-нормален е Джон.*

*Не коментирам Егон, защото имаме твърде малко за него като персонаж.

Някои персонажи, сега във филма са ги "избелили" - например Деймън и  Емонд.Други са ги "почернили" например Алисънт. В случая с Хелена в книгите тя е по-скоро тиха и невзрачна, отколкото сбъркана. Но предполагам, че това идва като естествен резултат от промяната на персонажа на Егон.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 22:29 от Лорд Сняг

# 229
  • Варна
Хекс, наистина съществува телепатична връка между дракон и ездач, ама той още не му бе станал ездач, а драконът на два пъти показа, че не желае да го яхат. Когато го яхна на третия път, едва не го уби. За мен да поемаш такъв риск, с най-големият и агресивен дракон, веднъж вече го бе нападал , и сега на сва пъти му показа, че не го ще,е безрасъдство а не геройство.
Ако дракона не го искаше, нямаше да му позволи да го яхне. Драконът не е обикновено животно, позволявайки да го яхнат се обвързват доживот.
То май Джон е най-читавият Тарг. Толкова нормален, добросъвестен, направо нереално за рода. Дали възпитанието на Нед, дали гените на Старк или и самия Регар, който са го обичали народа. Аз лично не мога да възприема Регар за добър, заради стореното към Елия и децата им.
Регар е бил добър като за принц Таргариен. И той си е имал своята лудост - бил е обсебен от пророчеството за което сега говори Визерис на Ренира. Вярата в това пророчество го подтиква да се ожени за Лиана и да създадат Джон/Егон. Елия го е разбирала и подкрепяла. затова и дорнците са били на страната на Таргите, въпреки че Регар е пренебрегнал Елия.

В книгите Джон не е толкова добър и хрисим /въпреки че и там не ми е любимец/, но сериала го представи като пълен мухльо

# 230
Дракона не го искаше в началото. Първо веднъж тръгна срещу него в ямата. После на два пъти му показа, че го дразни.  На третия път се опита да го убие. Емонд успя да го обязди, но причината все пак е, че е Тарг и дракона впоследствие се успокои,след първоначалния гняв.

Регар е бил харизматична личност, и  почтен човек,    склонен съм да се съглася и че е имал държавническо мислене, но все пак е бил и политик. Замислял е отстраняването на баща си от власт и е играл политически игрички -  за мен е трудно да  го нарека "добър". Сега ако ще сравняваме с Ерис това е друга работа, ама то и  по Робърт навремето са се прехласвали като пример за съвършен рицар. Ситуацията след приставането на Лиана, където не прави достатъчно усилия да предодврати конфликта със Старките, също ми пречи да го определя като "добър". За времето което Бриндън и баща му стигат от Севера до Чертога, Регар пет пъти трябва да е стигнал от Харънхъл до кулата на радостта.

# 231
  • Варна
Фактът че Регар подписва документ, че Визерис ще се ожени за Ариан Мартел (а само Ерис има право на такъв документ) говори, че се е замислял за някаква абдикация на Ерис. Вероятно е търсил компенсация за дорнците при  един развод с Елия, или признаване на детето на Лияна за резервен наследник- При това така е щял да си осигури севера (Северът) и юга (Дорн). Йоан II Асен също е действал чрез бракове.

Джони, по принцип избягвам да споря с теб защото е губене на време и енергия, ползваш много неверни "факти", но тук не мога да си замълча.
Откъде измисли че Регар подписва този документ? Че и пишеш че е факт в подкрепа на твое твърдение?

# 232
Секунда

Така. Договор е имало. За ръката на Ариан. Наистина признавам, на него не стои подписат на Регар, а на Вилем Дари. Вилем Дари обаче не е можел сам да вземе това решение, той нито е крал, нито принц, нито дори баща на Визерис и Дани. Подписали са се и дорнците, които са в близки отношения с Регар.
Никъде не е казано, че договорът е подписан след края на Бунта.

Регар е казал, на Джайм, че ще прави промени. В Света бе написано, че отношенията между Регар и Ерис са меко казано хладни. Ерис е говорел, че ще го обезнаследи, а Регар е обмислял някаква възможна форма на абдикация.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 22:50 от Лорд Сняг

# 233
  • Вестерос
Аз лично не помня за такова нещо. А защо той ще подписва, а не Ерис 🤔

# 234
Не виждам лошо да свали баща си, честно казано, при положение че Ерис е луд. Би било добре за народа. А това към Лиана не знам колко е оправдано политически. Със сигурност Церсей е била по-добра партия от нея, но явно много е хлътнал по Лиана. Както и Робърт. Имало е нещо магнетично в нея. Неслучайно и Церсей я мразеше.

# 235
  • Варна
Не виждам лошо да свали баща си, честно казано, при положение че Ерис е луд. Би било добре за народа. А това към Лиана не знам колко е оправдано политически. Със сигурност Церсей е била по-добра партия от нея, но явно много е хлътнал по Лиана. Както и Робърт. Имало е нещо магнетично в нея. Неслучайно и Церсей я мразеше.
Възможно е да не е било точно любов... Избрал е Лиана заради пророчеството.
Регар е бил красив, принц, пеел е прекрасно... абе нещо като съвременна поп звезда. Лиана лесно е хлътнала по него.

П.П. Затова Нед Старк мрази певците...Trollface

Да не ти губя и аз времето, ще подскажа, че документа е подписан от Вилем Дари, след смъртта на Ерис и Регар.

# 236
Това че Ерис е луд е едната страна. А това че Регар е заговорничел срещу него, още от времето когато лудостта му не е била така явна е другата (.лудостта му се проявяв осезаемо, час след Дъскъндейл, където го бутат, дърпат и унижават). Пък и добър или лош все пак Ерис му е бил баща. То и Визерис е сбъркан, но Ренира не прави планове да го отстрани от властта.

Скрит текст:
По-голямата ч аст о т Малкия съвет по то в а време вече били заедно с Ръката под ст е н и т е на града и неколцина оспорили плана на лорд Тивин. Смятали, че щял да предизвика лорд Дарклин да убие краля. „Може би,
а може би не - отвърнал лорд Тивин, - но ако го стори, имаме много по-добър крал т у к ." И посочил принц Регар.
Книжовниците още о т т о г а в а се п и т а т какви са били намеренията на лорд Тивин. Вярвал ли е, че лорд
Дарклин ще се откаже? Или е бил склонен, навярно нетърпелив, да види Ерис мъртъв, 3а да може принц Регар
да седне на Железния трон ?

Скрит текст:
Ако можем да вярваме на тази версия, именно принц Регар поискал о т лорд Уолтър да организира
турнира, използвайки бр ат му к ато посредник. Регар снабдил Уент с достатъчно злато 3а наградите, 3а да
привлече колкото може повече лордове и рицари в Харънхъл. Принцът, твърди се, нямал никакъв интерес
към самия турнир, а искал да събере най-големите лордове в крал ството и да проведе нещо к ато Велик съвет,
3а да обсъдят начини да се справят с л у д о стт а на баща  му - може би чрез р еген тство или принудителна абдикаци

Ако Регар е бил толкова добър , щеше официално да поиска Лиана Старк за втора своя съпруга. Или в случай, че я е искал за метреса, щеше бързо да препусне до Чертога, като са хванали Дивия вълк и да разсее недоразумението. Не, той е чакал, първо да хванат брата на Лиана, после баща й, после да ги измъчват, и накрая е воювал с Нед Старк, а не се е опитал да изглади недоразумението чрез преговори.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 23:02 от Лорд Сняг

# 237
  • Варна
Е как ще е сбъркан Визерис? Да се върнем към сериала... Това че се прави на луд, че не вижда нищо нередно във внуците си не е никакво доказателство..

# 238
Според мен е повече от доказателство. Всеки нормален човек вижда, че само чакат да пукне и ще се избият един друг. Напрежението на масата в последната серия можеше да се реже с нож.. Вярата му, че като си кажат няколко мили думи и си стистнат ръцете пред него показва, че не е в ред. Честно съмнявам се да не е шизофреник. Ако само се прави, че не разбира значи изобщо не му пука за кралството и е болен егоманиак, който само иска да не решава проблемите, а ги отлага, за да не носи отговорност.

# 239
Много хора има като Визерис - определено не са луди. Той вижда, че в семейството му няма разбирателство, но вярва, че нещата могат да се оправят. Както и вероятно е наясно, че децата на Ренира са на Харвин, но не би го признал, понеже тя му е любимка, а това я прави к*рва.
Според мен просто гледа на света с някакъв идеализъм, иска мир и разбирателство, дума да не става за война, за изневери, за грозни кавги в семейството и интриги, което разбира се е много зле за крал, но не го прави луд или шизофреник.

Общи условия

Активация на акаунт