Първото зъбче на бебето се посреща в семейството с голяма радост. От този момент нататък родителите старателно следят появата на млечните зъбки и тяхното състояние. Но грижите за здравата и красива усмивка на детето трябва да започнат много по-отрано.

Как се образуват млечните зъби?

Интересно е да се знае, че млечните зъби започват да се формират още в майчината утроба. А след раждането във венците започва развитието на постоянните зъби. Това е дълъг и любопитен процес, чиято продължителност зависи от особеностите на индивидуалното развитие на малкото човече.
 

 До навършването на 3 години би трябвало да са поникнали всичките 20 млечни зъба. Понякога те пробиват по-рано или по-късно от сроковете в стандартните таблици. Ако зъбките пробият по-рано, това води до тяхното по-ранно падане и по-ранен пробив на постоянните зъби. От друга страна, минерализацията на млечните зъби, които са поникнали по-късно, е по-висока и това ги прави по-устойчиви на кариес.

Добре е родителите да записват кога е пробил първият и последният млечен зъб. Хигиенните грижи за зъбите започват още от пробиването на първото зъбче.

Какво представлява кариесът и как се развива?

В човешката уста има много микроорганизми. Кариесът се причинява от стрептококи – Streptococcus mutans и Streptococcus sanguis: те се размножават в благоприятна за тях среда, която се създава, ако детето:
•   не си чисти зъбите редовно и старателно;
•   яде много въглехидратни храни (хляб, шоколад, мед, сладки) и малко сурови зеленчуци;
•   страда от хиповитаминоза – липса на витамини в организма;
•   пие вода с лошо качество (в която има малко флуор, фосфор и калций);
•   е прекарало рахит, туберкулоза, заболявания на стомашно-чревния тракт или има слаба имунна система.

Емайлът на млечните зъби е много тънък, така че всички процеси в устната кухина на детето протичат бързо и безсимптомно. Дори ако на повърхността на зъба се вижда съвсем малко кафяво петно, кариесът може да е по-дълбок. Ето защо е толкова важно да го забележите навреме.

За да поддържате детските зъби здрави, посещавайте редовно зъболекар. Специалистът ще определи дали детето има кариес, ще оцени степента на неговото развитие и ще предприеме съответното лечение.

Как да защитим млечните зъби от кариеси?


Има няколко прости правила, които ще ви помогнат да предотвратите развитието на кариеси при детето:

1. Посетите стоматолога преди планираната бременност.
Той ще излекува евентуалните кариеси. Ако това не се направи навреме, в устната кухина на майката се развиват бактерии, които понижават качеството на кърмата, а също така могат да станат причина за появата на кариеси при детето.

2. Редовно посещавайте лекарите по време на бременността, защото от това зависи здравето на вашето дете.
Структурата на емайла при бебето започва да се формира през 6 – 8 седмица от бременността: протича формирането на зачатъците на зъбите, в ход е процесът на тяхната минерализация. Токсикозата, вирусните заболявания, стресът и лошите навици влияят неблагоприятно върху образуването на емайла.

3. Погрижете се за правилното хранене на детето, особено в периода 1 – 3 години.
Според стоматолозите голям процент от кариесите при малките деца са свързани с неправилния хранителен режим в ранна възраст. Ето няколко съвета на специалистите, които ще предотвратят образуването на кариеси или ще го забавят:
•   Научете детето да се храни правилно. Изключете вредните продукти, по-често давайте плодове и зеленчуци.
•   Предлагайте по-рядко банани, грозде и сухи плодове, защото съдържат много въглехидрати, които „се прикрепят“ към зъбите и подпомагат образуването на киселини, които разрушават зъбния емайл.
•   По-добре е децата да се хранят 4 – 5 пъти на ден – с малки порции на всеки 2 – 3 часа.
•   Ако давате на детето сладкиши, по-добре е това да става предиобед – така всички прости въглехидрати ще се разтворят и ще окажат минимално вредно въздействие върху зъбите.
•   Добавете в детското меню продукти, които имат противокариесен ефект – зърнени храни, млечно-кисели продукти, твърди сирена, орехи и моркови. Те съдържат витамини, имат антибактериален ефект и намаляват кървенето на венците.

Междинните закуски, правилното хранене и здравословните храни помагат на тялото да възстанови алкалния баланс в устата, следователно механизмът за разрушаване на емайла не се стартира.

4. Изберете мека детска четка за зъби с удобна дръжка, която няма да наранява венците му.

5. Изберете правилната паста. Тя трябва да бъде:
•   безопасна – без флуорид, парабени, натриев лаурил сулфат, хлорхексидин. Ако това е първата паста за зъби на бебето, то ще я опита и ще я погълне;
•   с натурални съставки;
•   с приятен вкус, но без захар: тогава бебето ще мие зъбите си с удоволствие.

Задачата на родителите е да направят процеса приятен за детето: превърнете миенето на зъбите в забавна игра. Освен това купете пясъчен часовник за отмерване на времето и не забравяйте за личния си пример: мийте зъбите си заедно с детето в течение на 3 – 5 минути.

За да не повредите крехкия детски емайл или венците, консултирайте се със зъболекар – той ще ви покаже как правилно да миете зъбите на децата.

6. Посещавайте редовно стоматолога. Млечният зъб, който не е излекуван навреме, може да доведе до големи усложнения под формата на екстракция на зъб, смърт на зародиша на постоянния зъб, неправилна захапка.

Следвайте тези прости съвети и здравата усмивка на вашето дете ще ви радва всеки ден.