Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 443
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 360
И какво искате да се върне бай Тошо ли? На филм на ужасите заприлича.....

# 361
10 ноември беше младите срещу старите партийци, още преди това се говореше че на тоя конгрес ли беше, пленум ли беше ще обявят нещо ново. Не беше фурор, ама всички се радваха, че най-после всички магазини ще станат кореком и всеки ден ще ядем банани. Ами на, ядем.  Satisfied

А на морето, освен захарен памук ни купуваха стъклени бастунчета пълни с оцветена течност.
Скрит текст:
И в София се продаваха такива, в цирка ли, в зоопарка ли, не помня, ама се прибирах с такова от някъде. Помня ги по-финни от това на картинката.

# 362
Аз лично не искам да се връща онова време,но съм гневна от всичко случващо се през последвалите 33год.Да не говорим,че най-големите подлизурковци оттогава,после бързо се ориентираха и станаха големи демократи.Разни такива като почнат с упреци и менторски тон да критикуват онова време,и с патос да говорят за демокрация.Айде нЕма нужда.Пак няма свобода на словото,а и не виждам на някой да му липсва.Поне здравеопазването,профилактика и лечението да беше по-достъпно и хуманно като тогава.Сега като разказвам на дъщерята не може да повярва,че нищо не се плащаше.След вечерна кинопрожекция ме заболя адски зъб.Отивам в поликлиниката в дежурният к-т.Ами оказаха ми помощ без упреци,без физиономии,без да ми искат пари.От 8до 19,30 може би,имаше всякакви специалисти в поликлиниките.Сега в определени 2-3 дни  в седмицата за по няколко часа.В кварталната ни поликлиника угн работи по два часа,само сутрин.Може да я посетиш в частният и кабинет.Той пък на др.край на София.В Исул по спешност се плаща,дори за деца.

# 363
  • Варна
Да, в скаличките има смесени остатъци от сиропирани блатове от какво ли не тесто и с какви ли не сиропи ! Някой даже ми беше казал, че и останали от предни дни негърчета слагали, което ми е малко странно... Но наистина имаха страхотен вкус. Сега търся но не намирам.

За състава не коментирам, но във Варна от една от сладкарските витрини на "Макао" купих хубави скалички. Точно като от детството.

# 364
Айде, безплатна медицинска помощ! Мерси! И аз съм ходила посред нощ на зъболекар. Сагата завърши с това, че зъболекаря ми прасна шамар, защото му извадих ръката с машината от устата ми.  Той ме наруга, че зъбите ми са лоши, не помня вече майка ми и баща ми, които бяха ме отвели, какво му казаха. Не знам кой от радетелите за безплатна медицинска помощ, ще издържи болезненото бъркане из зъбите без упойка, грубите зъболекари и така нататък. Докато въведат частната практика, не се видях със оправени зъби.

# 365
  • Под сянката на разлистените кактуси
Какво значи "безплатно здравеопазване"? Не си ли спомняте заплатите на родителите ни? Безплатно било Joy

# 366
  • Пловдив
Триъгълните пасти, поляти с кувертюр се казваха "Ком", а маслените бисквитки с мармалада бяха "Руен".
Какви работи помня!
Аз си намерих рецепта за скалички в нета и се превърнаха в любим десерт вкъщи. Не смогвам да произвеждам.
И читава рецепта за торта Гараш си намерих и радвам семейство и приятели с повод и без повод.
Големи вкусотии имаше едно време, наистина.
Сподели де.

# 367
  • оттам, откъдето започва България
Сетих се за ежко бежкко, кръгъл еклер залят с шоколадова глазура пълен с бял крем приличащ на разбити белтъци.

Тези ежковци може да пробваш:
Скрит текст:

И аз помня пастите "Ком", много вкусни бяха:
Скрит текст:

# 368
  • София
Нямам много ясен спомен от 10 ноември, въпреки че съм била на 11. Помня, че съобщиха по телевизията, бяхме си вкъщи. Обзе ме моментен страх от неизвестното. Родителите ми не реагираха особено, поне пред мен.
Помните ли оризон:

Не съм виждала отдавна. Дали го има изобщо?

# 369
  • София
Сетих се за ежко бежкко, кръгъл еклер залят с шоколадова глазура пълен с бял крем приличащ на разбити белтъци.

Правеха ги май в една сладкарска кооперация в Аксаково, правеха и едни вафлени пури с подобен крем и след това потопени в шоколад . Много бяха вкусни и бързо свършваха в магазина Simple Smile

О, сладкарския цех в Аксаково. Страхотни неща произвеждаха. Гъбки, тези въпросните пури, сухи пасти Радка. Аз съм писала за тях, май пак в тази тема. Но са незабравими.

# 370
Помня и оризона и оризовите ядки "Какино Тане" - още ги има, но под друго наименование. Мм, много ги обичам. Сега като ме подсетихте, ще взема да купя да похрупаме вкъщи.
Всъщност аз дълго време си мислех, че наименованието значи "какиното Тане". А то май си е на японски, но изписано на кирилица Sweat Smile

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 09:50 от LaCumparsita

# 371
Помня и оризона и оризовите ядки "Какино Тане" - още ги има, но под друго наименование. Мм, много ги обичам. Сега като ме подсетихте, ще взема да купя да похрупаме вкъщи.
Всъщност аз дълго време си мислех, че наименованието значи "какиното Тане". А то май си е на японски, но изписано на кирилица Sweat Smile

Има ги наскоро взимах на кръщелника името е същото продават ги във всички магазинчета за Ядкки/ стара фурна/ройс/алмонд/ и т.н. същия вкус като от преди.

# 372
Скаличките в Кристал бяха много вкусни. И само там помня, че имаше парфета. В сладкарницата на Берлин мелбите и тортите бяха с едни човечета на клечка.

# 373
Какво значи "безплатно здравеопазване"? Не си ли спомняте заплатите на родителите ни? Безплатно било Joy
1 Безплатно,буквално това значи.Нямаше ''доплащане и това не се покрива от здравната каса'' и т.н.
2 Не си спомням точно,НО парите в семейството ни стигаха без да се лишаваме.Баща ми взима голяма пенсия,която сега с ''високите средни заплати в София'' 1800лв.,пак много работещи няма да получат.Друг е въпросът,как се изчислява средната раб.заплата и защо София стана ''най-доброто място за живеене''.Адски трафик,мнооого мръсен въздух,презастроено,масово деца с алергии,а родителите се оплакват,че плащат и доплащат за специалист и т.н.Ами така е,както обичат да казват докторите:''За внимание,трябва да се плаща.''Нали и заплатите уж са големи,защо наистина се оплакват?
За съжаление не сме като Австралия,където за лечение на дете нищо не се плаща и безплатно получава внимание.Говоря за тежко генетично заболяване и повече няма да кажа.За радост пък не сме и като щатите,където уж застраховки,уж някакви програми и после пак доплащат.Хронично заболяване е щастие за застрахователят,който през следващата година повишава цената на застраховката на болният.После оспорват,писма се пишат и дори инсулина се заплаща.Е,освен ако не си военен и подобни,на които държавата плаща.От друга страна ветераните им се оплакват от бавни процедури,тромава с-ма и забавяне на лечението и т.н
С това не защитавам предишният режим у нас,но няма да си затварям очите и премълчавам истината.Фактите са си факти.

# 374
  • СИ

И нямаме български плодове и зеленчуци., както и много други истински неща, за които си спомняме по-горе.

Че кой ни е крив за липсата на българско производство? Някой в Брюксел ли?
Между другото, спомням си и за българските плодове и зеленчуци от "онова" време. Да, бяха добри, защото хората сами си ги сееха и отглеждаха, понеже магазините бяха обикновено полупразни. Даже и капачките за буркани бяха дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт