Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 456
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 375
1 Безплатно,буквално това значи.Нямаше ''доплащане и това не се покрива от здравната каса'' и т.н.
2 Не си спомням точно,НО парите в семейството ни стигаха без да се лишаваме.

Първо, казаха ти, че безплатното е било платено косвено с големите удръжки и ниските заплати и затова само изглежда безплатно. Освен това безплатното здравеопазване е нож с две остриета сега например ако си повредиш става може да си доплатиш и да ти сложат изкуствена. А тогава няма доплащане, ама няма и става. Окуцяваш и оставаш вкъщи.  Ми то и сега я има тази опция.
Да, парите ни стигаха от тогавашната ми гледна точка - имахме дом, облечени бяхме, не гладувахме . Днес обаче бих казала, че сме се лишавали яко, ако сравня как живеем днес, как се храним, с какво се обличаме, какво караме (тогава не можехме да си позволим кола), къде и как почиваме... да не изреждам. Ми то да посетиш западна държава със самолет беше непосилно за всеки нормален трудещ се или това се забравя? Ма то малко хора го усещаха, защото и не пускаха да ходиш на Запад току така. Даже и за партийците върхът на лукса беше да пият обикновено уиски Джони Уокър, което сега не бих и погледнала. И да мезят с луканка Wink

# 376
Да , ама ако сега ти се наложи ( недай Боже ! ) спешна операция в неврохирургията и трябва да се поставят метални болтове и други неща - първо плащаш метала, после те оперират. И какво правиш ако нямаш средствата в момента ?
Но да не се оклоняваме от темата.
Помня, че по това врем на годината почити във всеки дом се правяше я сладко я мармалад или компот. Като гледам много малко хора днес правят такива неща.

# 377
Идеално разбирам за безплатното здравеопазване,но факт-имаше го и удръжки и др.неща не се отразяваха на качеството на живот както сега.Не одобрявам сегашната здр. система.Нито знам дали и по онова време са сменяли с изкуствени стави.В смисъл и на запад ли е било така,или е нещо започнало в следващите години.Все пак медицината се развива и не може да сравняваме лечения сега и преди повече от 30год.Пак ще дам пример с инсулина,много по-качествени,усъвършенствани са,с гъвкави схеми и много улесняват живота на нуждаещите се.Факт.Нямам идея как стои въпроса със здравеопазването в др.страни от бившият соц.лагер,но вечно ние сме първенци по идиотщини и доходи, отзад напред в ЕС,а и не само.Понеже имаме роднина и в Бразилия,имам представа за там от първо лице.Нищо,че е прието да се смятат за мизерници и голямо класово разделение.Помощи за всички нуждаещи се,останали без работа заради ковид,все още се получават+самите те плащат символична сума за електроенергия.

# 378
То и аз не харесвам здравната ни система, ама тя е такава и защото е социална. Ако беше всекиму според вноските щеше да е различно, ама...

П.П. От къде е снимката в заглавието? От някъде ми е позната, ама не се сещам.

# 379

Не обичам да хвърлям вещи, които  вярно са служили на семейството ми. Ще запазя и този ветеран, според мен, около 70 годишен.

# 380
  • София
Като много много малка наричах тази печатна машина "печатено" Grinning

# 381
  • София
Силвърстоун, личи си, че познанията ти за чуждите здравни системи са на база ЕЖК.
Лан, Черна станция много ясно ти го обясни. Тогава просто нямаше. Нито оборудване, нито беше на ниво здравеопазването. Още имам кошмари от него.
Реално системата не е променена, просто цените са по-високи и няма как ЗК да покрива всичко. Проблемът е в злоупотребите.

# 382
Тъкмо снощи обяснявах на синковеца какво животно е пишещата машина и има ли тя почва у нас.... GrinWink

# 383
Силвърстоун, личи си, че познанията ти за чуждите здравни системи са на база ЕЖК.
Лан, Черна станция много ясно ти го обясни. Тогава просто нямаше. Нито оборудване, нито беше на ниво здравеопазването. Още имам кошмари от него.
Реално системата не е променена, просто цените са по-високи и няма как ЗК да покрива всичко. Проблемът е в злоупотребите.
Хайде да не правим такива генерални обобщения. Имам достатъчно широк поглед. Да не говорим, че роднина беше началник на Бърза помощ преди 89 и знам за какво иде реч. Здравеопазването  разполагаше със сериозни специалисти учили и специализирали в чужбина доста преди 89 година. И работеха в България !

Пони, това е Рейнметал ! Да не си посмяла да я хвърлиш. Такива неща вече няма.

# 384
  • Димитровград
Аз помня как се бутаха пари на докторите, за да обърнат внимание...
Или се търсеше познат на познат и "връзки".
Толкоз за безплатното здравеопазване.
Дядо го оперира Чирков през 86-та, що торби се мъкнаха.
Ама вие си вярвайте колко хубаво е било.

# 385
  • СИ

Хайде да не правим такива генерални обобщения. Имам достатъчно широк поглед. Да не говорим, че роднина беше началник на Бърза помощ преди 89 и знам за какво иде реч. Здравеопазването  разполагаше със сериозни специалисти учили и специализирали в чужбина доста преди 89 година. И работеха в България !
...

Ми къде другаде да работят на онова време? Що се правите, че сте забравили какво беше? Под образование в чужбина се разбираше най-вече следване в СССР или бившите соц държави. Като завършиш се връщаш, освен ако не се ожениш/омъжиш там. И аз имам близки и познати, които завършиха в Унгария, ГДР и така нататък и се върнаха, защото си имаха договори и предстоящо разпределение. Нямаше как да се измъкнеш.
За образование на Запад можеха да помислят само децата на най-тъмночервената номенклатура. За простосмъртните беше невъзможно.

# 386
За образование на Запад можеха да помислят само децата на най-тъмночервената номенклатура. За простосмъртните беше невъзможно.

То и сега е горе-долу така. Само цветът се мени според силните на дена.

ПС: Е, има възможности и за нормалните хора - стипендии, продадени ниви, спестявания. Не е съвсем като преди.

# 387

...

Ми къде другаде да работят на онова време? Що се правите, че сте забравили какво беше? Под образование в чужбина се разбираше най-вече следване в СССР или бившите соц държави. Като завършиш се връщаш, освен ако не се ожениш/омъжиш там. И аз имам близки и познати, които завършиха в Унгария, ГДР и така нататък и се върнаха, защото си имаха договори и предстоящо разпределение. Нямаше как да се измъкнеш.
Къде другаде ли ? Ми ето ти за Чирков от уикито къде е бил:

Цитат
Роден е с лично име Фарук в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.
През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия

То защото сега не се мъкнат торби и пачки по болниците, нищо че сме демокрация и има всичко, че и платено здравеопазване !
Хайде да не изкривяваме нещата, да не влизаме в излишни спорове и да се придържаме към темата запазвайки добрия тон. Simple Smile

# 388
  • София
Ти я подхвана темата, но някак си аргументи като, един познат ми е казвал, не са много уместни, особено в тема, в която повечето имаме лични наблюдения.
Моите спомени са, че мизерията беше дори по-голяма от сегашната, без избор на частна болница. За всичко се плащаше в натура или пари.

# 389
Ти я подхвана темата, но някак си аргументи като, един познат ми е казвал, не са много уместни, особено в тема, в която повечето имаме лични наблюдения.
Моите спомени са, че мизерията беше дори по-голяма от сегашната, без избор на частна болница. За всичко се плащаше в натура или пари.
Ако мислиш, че ще цитирам имена на лица - грешиш, няма начин !
Това което казвам го казвам от личен досег с реалността. Имал съм възможност да видя доста неща от различен ъгъл.Също така съм имал и възможност и да разговарям с хора, които са имали реална власт преди 89 и да знам техните гледни точки и да познавам и семействата им. Споделям това, което намирам за уместно. Гледам да съм максимално безпристрастен. Фактите са си факти.
Днес бях пак в държавна болница по медицински причини. Не забелязах да има някакви съществени промени в интериора, но мога да кажа, че не беше мизерно! Работещите там се стремят да поддържат наличното с това което имат и им се отпуска. Факта, че средствата не зависят от тях , а от политиците ни ( които в последните N години за нищо не стават ) , но това е друга тема и не и е мястото тук ! 
Благодарен съм, че все още има лекари специалисти и преди всичко ХОРА, които са тук в България, вършат си съвестно работата и помагат !
Съвсем друга е темата за управляващите ни, гласуването, избора и всичко останало - но такава дискусия НЯМА място в тази тема.
Тук, в темата си спомняме кое какво е било. И аз мога да почна да очерням всичко, че всичко е лошо и т.н., че в детството ми е нямало каквото съм поискал, нямали сме плазма и сме имали режим на тока, но това по никакъв начин няма да промени това какво е било. Не намирам смисъл в хейтването и отричането на миналото.
Ако не беше миналото, системата и т.н. нямаше да имам безплатно образование и завършване на университет без да съм платил нито стотинка ! Също така съм имал нормално детство без да съм работил на оризището или във въглищната мина. Защото има и такива деца. И много добре оценявам какво съм получил от социализма, а какво съм изгубил - не мога да кажа, просто защото никога не съм го имал.
От носталгия смисъл няма. Имам спомени, НО живея сега и преценявам нещата през моя поглед, мислене и начин. Ако на някой не му харесват - това си е негова работа. Но да се изопачават фактите и да се отричат реални неща - моите уважения. Няма как да стане.
Повече в спорове не искам да влизам.

Общи условия

Активация на акаунт