Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 426
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 330
K.A.G. , единствените български плодове и зеленчуци сега са тези, които успеем да си отгледаме в градината или на лозето. Останалите, поне за мен са под съмнение. Друг е въпроса и колко български сортове останаха.
За мен лично, вкуса на плода и зеленчука отгледан в градинаа е незаменим и несъпоставим с този от супермаркета.

# 331
Аз се чуда защо тази седмица бананите са на промоция, то що било... Grin

# 332
Момичета, вие помните ли как и къде разбрахте Новината на 10.11.1989г?

# 333
Аз си спомням 10 ноември 1989 с добри чувства. Не знаех какво предстои, но беше вълнуващо.
Бях си вкъщи и страдах от любовна мъка с една приятелка, когато майка ми развълнувана ни съобщи новината.
Предния ден на 9 беше паднала Берлинската стена. Предстояха промени...

# 334
За сладкарниците си спомням, че имаше един десерт "Скаличка". В последствие някой ми беше казал, че се прави от остатъците - парчета от блатове за торти, натрошени бисквити и бишкоти, останала глазура и т.н. обаче въпреки това  аз много го обичах Simple Smile
И на мен ми бяха любими. Въпреки, че и аз имах същата информация. Някъде 96-97-ма много ги морях.

# 335
Момичета, вие помните ли как и къде разбрахте Новината на 10.11.1989г?

На връщане от лекции/упражнения. Дали в трамвая или на спирката вече не знам, в трамвая обаче го обсъждахме.

# 336
Аз помня. Бяхме на гости, четири семейства, колеги на родителите ми. Децата в детската стая бърборехме. Тъкмо ни извикаха в хола за вечеря и съобщиха по новините. Помня шока и тишината. После един от татковците се изпусна: "Б...х ма... му" и това отприщи шума. Прибрахме се след полунощ.

# 337
За сладкарниците си спомням, че имаше един десерт "Скаличка". В последствие някой ми беше казал, че се прави от остатъците - парчета от блатове за торти, натрошени бисквити и бишкоти, останала глазура и т.н. обаче въпреки това  аз много го обичах Simple Smile

Да, от остатъци.
Наскоро в една готварска група някакъв човек питаше за рецепта за скалички, но да станели като едновремешните, защото сега му давали рецепти, с които не ставали такива вкусни. И отдолу му обясняваха, че няма как да станат като онези, защото няма необходимите вчерашни остатъци.

За стари сортове зеленчуци - има доста хора, които ги съхраняват и продават семена. Ако някой се интересува, ще намери.
--------------

Аз пък си спомням за едни негърчета в сладкарница Златна рибка, които никога повече не успях да намеря. В нега се въртят някакви рецепти за съвсем различни негърчета, не като онези.

# 338
  • В Космоса
Аз гледах детско по телевизията и го спраяха, за да съобщят извънредната новина. Нищо не разбрах, но много се ядосах, че ми прекъсват филмчето и отидох да се оплача на родителите си в кухнята. Те развълнувани ме питаха какво точно са казали и аз ами нещо за Тодор Живков. Веднага разбраха за какво става въпрос.

# 339
Да, в скаличките има смесени остатъци от сиропирани блатове от какво ли не тесто и с какви ли не сиропи ! Някой даже ми беше казал, че и останали от предни дни негърчета слагали, което ми е малко странно... Но наистина имаха страхотен вкус. Сега търся но не намирам. То и сладкарници не останаха. Имаше и едни пасти като изправени триъгълници, заляти  шоколад. Не знам, може да са били прости неща но за мен бяха страхотни. И аромата на ванилия, канела и всякакви сладкарски подправки, боза и печени кифлички - все спомени от детството. 
Имаше и едни масленки - маслено тесто вътре с мармалад и поръсено с пудра захар. Все си избирах тези с повечето показващ се мармалад. Имаше и едни големи целувки. Помня и лимонадата - имаше друг вкус, не като сега. Сегашната ми удря много на химия.

# 340
  • През девет планини в десета...
Големите целувки не се ли казваха индиянки, а помните ли две слепени бисквити с Шипков мармалад, казваха се Шипка, 9 ст бройката, бяха в едни големи картонени кутии на тезгяха в сладкарниците и със щипка вадеха от кутията, после загъваха в парче амбалажна хартия

# 341
  • Пловдив
10.11.1989 нямам ясен спомен. Била съм на 7. Спомена ми от въпросната година беше, че трябваше да започнем да наричаме учителката си госпожо, а не другарко... и ставаха едни обърквания с тези обръщения...
Обаче помня /не знам коя година/ някаква велика стачка на БНТ и не даваха никакви публицистични предавания и нищо, не помня дали и новинарска емисия имаше, даваха с часове анимационни филмчета и между филмчетата пускаха един надпис ПРОТЕСТ или СТАЧКА пишеше с бели букви. Най-великото време на телевизията и си мислех дано по-дълго да стачкуват.

# 342
Големите целувки не се ли казваха индиянки
Не знам. Но имаше и едни слепени по две. И едни торти с блат от целувки.
А еклерите с как ги морях ....

# 343
  • София
За "падането" на Т.Ж. чух по радиото в 18:00 ч. Беше петък, в София, нищо особено този ден. Събитията се случиха по-късно. На хората хем им се искаше, хем не можеха да повярват или да го приемат .

# 344
Помня, че някой тогава каза "Въпросът е сега какво ще става?". Помня, че следващите дни много познати и приятели разправяха как ще учат в чужбина и как ще станат много богати, за пътувания до САЩ и къде ли не. На мен ми беше малко непонятно как ще стане това. От сегашното ми положение и гледна точка виждам, че нито са завършили в чужбина нито са забогатяли ....
Помня, че говорих с родителите ми и наши приятели за това какви възможности се отварят. Кръстника ми ( светла му памет ) каза, че момента е много критичен и едва ли ще се позволи някаква съществена промяна. Обесняваше някакви неща за политика, култура, интереси които така и не разбрах тогава. С течение на времето виждам, че прогнозите му бяха точни. Някой тогава говореше, че България щяла да стане Швейцария на балканите .... е видяхме колко стана. И сега виждаме колко сме я забатачили ...

Общи условия

Активация на акаунт