Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 468
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 345
Не искам да обръщаме темата на политика и положение в България, но, понеже ми е прясна новината, само ще коментирам, че сме тотално забили в дъното, щом за корупция се лежи 6 г. ефективно (Ивачева, новина от тази сутрин), а за убийство се дават условни присъди наполовина.

ПС: Не я защитавам, не знам дали е виновна или не и какво точно е станало. Щом съдът е казал, значи е така...

ППС:  България беше разпродадена, изнесена и прехвърлена в частни ръце с полулегални сделки, някои дори напълно престъпни, но не съм чула от маститите бизнесмени  и милионери някой да е лежал за корупция. Ще кажете, не са корумпирани....!!!! ХАХАХАХА

# 346
От тази дата ще се върна на скаличките. Обожавах ги и аз. Имаше и топки, пак от същия материал се правеха. Можех да изям тонове. Ех..

# 347
И аз много харесвах изправените триъгълни пасти с шоколадова глазура, обаче не можех да изям цяла.

# 348
  • Пловдив
По-добро от скаличките и по-късно. Някъде...1998 в магазин Кума Лиса пастички Мозайка не се сещам в кой град бяха произведени. Представлява тънак ванилов блат със също тънак слой маслен крем, дебел слой смес за скаличка, в която може и крокан да има, ако си случил на късметлийско парче и това цялото кубче полято с кувертюр... Мляс

# 349
  • През девет планини в десета...
Сетих се за ежко бежкко, кръгъл еклер залят с шоколадова глазура пълен с бял крем приличащ на разбити белтъци.

# 350
Бях в казармата и бях слязъл долу пред спалните помещения. Имаше една тръба направена за лъскане на обувките и седяхме на нея когато пушехме. Седях си и си пушех и някой слезе и ми каза, че дават по телевизията как са свалили Тошо. Умрях от кеф.

# 351
И моите спомени са, че предстои нещо хубаво...

# 352
Точно, на 10.10.1989 всички бяха малко стреснати, но не очакваха кой-знае какви промени. Всичко започна след една седмица, започна сесия на Народното събрание (тогава НС не беше постоянно работещо) Бях в ЦУМ, беше препълнено със стоки , обикновено при пленум на ЦК пускаха повече стоки, но тогава беше прейалено. И  по високоговорителите започнаха да излъчват сесията на НС на живо и като за заппочна Славчо Трънски да говори, не знам дали си спомняте -извади всички кирливи ризи. А хората в ЦУМ започнаха да спират пред високоговорителите и да слушат. Не мога да го забравя. Беше както по руските филми за ВСВ, когато съобщават за хода на войната.

# 353
И аз си мислех, че лесно ще изплуваме, защото сме малка държава, без много инерция и лесно ще завием в правилна посока. Колко съм била наивна - не съм отчела ченгетата и комунистите, знаещи точно какво следва и как се прави капитализъм и глупавият народ, гласувал достатъчно дълго за БСП, че последните да успеят да поведат страната по лош курс и да се укрепят с цялата икономическа власт, вместо да бъдат изметени.

# 354
Триъгълните пасти, поляти с кувертюр се казваха "Ком", а маслените бисквитки с мармалада бяха "Руен".
Какви работи помня!
Аз си намерих рецепта за скалички в нета и се превърнаха в любим десерт вкъщи. Не смогвам да произвеждам.
И читава рецепта за торта Гараш си намерих и радвам семейство и приятели с повод и без повод.
Големи вкусотии имаше едно време, наистина.

Да, в скаличките има смесени остатъци от сиропирани блатове от какво ли не тесто и с какви ли не сиропи ! Някой даже ми беше казал, че и останали от предни дни негърчета слагали, което ми е малко странно... Но наистина имаха страхотен вкус. Сега търся но не намирам. То и сладкарници не останаха. Имаше и едни пасти като изправени триъгълници, заляти  шоколад. Не знам, може да са били прости неща но за мен бяха страхотни. И аромата на ванилия, канела и всякакви сладкарски подправки, боза и печени кифлички - все спомени от детството. 
Имаше и едни масленки - маслено тесто вътре с мармалад и поръсено с пудра захар. Все си избирах тези с повечето показващ се мармалад. Имаше и едни големи целувки. Помня и лимонадата - имаше друг вкус, не като сега. Сегашната ми удря много на химия.

# 355
Аз пък не помня никакви детайли от този период. Бях на 16 г. и си бях в моите тинейджърски вълнения. Сякаш 90-91 година вече по осезаемо се усети промяната.

# 356
  • Deutschland/HE
Сетих се за ежко бежкко, кръгъл еклер залят с шоколадова глазура пълен с бял крем приличащ на разбити белтъци.

Правеха ги май в една сладкарска кооперация в Аксаково, правеха и едни вафлени пури с подобен крем и след това потопени в шоколад . Много бяха вкусни и бързо свършваха в магазина Simple Smile

# 357
  • През девет планини в десета...
По панаирите и сборовете продаваха едни ракети пълни с розов крем, карамелизирани червени ябълки, захарен памук, петлета, едни биберон свики с бонбон вместо биберон

# 358
А на морето, освен захарен памук ни купуваха стъклени бастунчета пълни с оцветена течност.

# 359
И моите спомени са, че предстои нещо хубаво...
Моите не.....в първият момент се втрещих и смеха,и радостта от др.страна на телефона:''бай Тошо падна''ме притесни.Знаете с тогавашното мислене се изплаших,как си позволява да говори така.Сигурно ни подслушват и ще ни държат сметка после.По-късно реших,че е рано за празнуване и кой знае какво ще става.На другата сутрин вече спокойно осъзнах,че е истина.Тогава вече дойде надеждата и ентусиазма,че задължително ще стане много хубаво.
Цитат
И аз си мислех, че лесно ще изплуваме, защото сме малка държава, без много инерция и лесно ще завием в правилна посока. Колко съм била наивна - не съм отчела ченгетата и комунистите
Да,а откъде да знаем живяли в само този строй,че ще ни употребят и изцедят?Много млади,зелени и да,наивни.

Общи условия

Активация на акаунт