Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Емоционалната връзка между деца и родители

  • 2 483
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 127
Хармоничните взаимоотношения с децата са също толкова важни, колкото и доброто образование. Дете, което има силна емоционална връзка с родителите си, има по-висока самооценка и по-добър успех в училище.

В тази статия ще разгледаме как да намерим подход към детето в зависимост от неговата възраст и типа личност, как да заздравим емоционалната връзка и да подобрим взаимоотношенията си с него.

Принципи на създаване и развитие на здрава връзка между родителите и детето

Установяването на контакт с детето е много по-лесно, отколкото изглежда. Понякога е достатъчно просто да смените методите на въздействие. Неправилното поведение на родителите може да провокира конфликти и развитие на комплекси у детето.

Психолозите съветват, че подходът винаги трябва да е индивидуален. Въпреки това, има основни правила, които важат за всеки тип връзка:
•   Родителската любов лежи в основата на добрите взаимоотношения. Тактилният контакт е много важен за децата. Те трябва да бъдат прегръщани и целувани, подкрепяни и успокоявани. Децата непременно трябва да усещат любовта и грижата на своите близки.
•   Приемането на детето е важен знак на родителската любов. То трябва да чувства, че е обичано независимо от обстоятелствата. Приемането на детето помага за сформиране на неговата положителна самооценка и изграждане на здравословно самочувствие. Този принцип до някаква степен засяга търпението на родителите. Това не означава, че трябва да си затваряте очите за някое провинение. Приемането предполага умерена похвала и липса на незаслужена критика.
•   Родителският авторитет не се появява автоматично, а се развива и натрупва с годините. Той допринася за създаването на доверие. За да го запазите и подсилите, трябва не само да сте полезни за децата си, но и да предизвиквате интерес у тях.
•   Принципът на достъпност предполага, че детето във всеки един момент може да се обърне към вас за разрешаването на някакъв проблем. Психолозите не препоръчват да го пренебрегвате и отлагате разговорите за по-късно.
•   Възпитанието на самодисциплина зависи от поведението и начина на живот на родителите. Те трябва да демонстрират това ниво на отговорност за своите действия, което очакват от детето. Не по-малко важно е умението тактично да се каже „не“.  

Как правилно да установим контакт с детето

Не всеки родител знае и умее да създаде контакт с детето си така, че то да изпитва желание и готовност да общува с него. Социализацията на децата започва от 3-годишна възраст. На този етап родителите вече трябва да са създали и да поддържат тясна емоционална връзка с него.

Ако говорим за епизодични недоразумения, можете да установите контакт с детето, като буквално застанете на едно ниво с него. Равнопоставеността на присъствието в пространството показва еднаквата важност на събеседниците. Няма нужда да започвате образователния процес от горе надолу.

Ако знаете как правилно да установите зрителен контакт с детето си, можете да избегнете игнорирането. Думите, казани на едно ниво с него, се възприемат като съвет, а не като инструкция. Ефективността на тази техника може да се увеличи с помощта на нежно докосване. Трябва да хванете детето за ръка или да го прегърнете. В този случай разговорът ще стане по-искрен.

Как да намерим подход към детето в зависимост от възрастта му

Когато търсим отговор на въпроса как да намерим подход към детето си, трябва да се доверим на психолозите, които съветват да се ориентираме по възрастта му. Всяка възрастова категория има определени особености.
•   В бебешка възраст емоционалната връзка се създава чрез обоняние, осезание, слух и зрение. Родителите трябва по-често да галят и прегръщат детето, да му говорят нежно. По време на кърмене майката трябва да гледа бебето в очите. Съвместното разглеждане на картинки, четенето на книги и разнообразните игри също помагат за създаването на емоционална връзка.
•   От 1 до 3 години детето се старае да подражава на родителите си. Затова е много важно да следите за поведението си. Прекарването на определено време заедно ще ви помогне да се сближите с детето си. Може постепенно да го включвате в домакинската работа: да се грижете заедно за цветята, да му позволите да носи покупки от магазина и т.н. На тази възраст можете да измислите тайни знаци, да играете ролеви игри.
•   В предучилищна възраст у детето може да се появи ревност към родителите. През този период то развива чувство за собствена значимост. За да установите контакт с дете на 5 – 7 години, трябва да му обръщате повече внимание. Тази възраст се характеризира с връщане към по-ранни етапи на развитие. Детето може често да иска да бъде носено на ръце, да показва слабост или да настоява да бъде хранено с лъжица. За да поддържате емоционална връзка, е много важно да изпълнявате тези желания.
•   Родителите трябва да намерят подход към децата в начална училищна възраст. В този период е важно да им се доверяват. Може да им позволят да приготвят семейната вечеря или да изберат мебели за стаята си. Трябва да се отнасят с уважение към увлеченията на малчуганите и по-често да се интересуват от техните преживявания.
•   За да подобрят връзката с подрастващите, родителите трябва да умеят да слушат активно. Те трябва да са на страната на детето си при наличие на външна заплаха. В тази възраст за децата е важно да се научат да формират и отстояват своята гледна точка.  

Препоръки за индивидуален подход към различните типове личност при децата

Детето е пълноценна личност със своите желания и особености на характера. Подходът във възпитанието трябва да бъде индивидуален и да се отчита типът личност и темпераментът.

Специалистите разграничават следните типове личност:
•   Холерикът е избухливо и самоуверено дете. То е много активно и  често се втурва от една крайност в друга. Родителите трябва да следят за режима на холеричното дете. Периодите на активност трябва да се редуват със спокойни игри и занимания. Също така е важно да се насърчава сдържаността при такива деца.
•   Флегматикът се отличава с външно спокойствие и бавност.  Той не е склонен към капризи, отстъпчив е и е постоянен в увлеченията си. Родителите на флегматика трябва да бъдат толерантни към неговата бавност. Ще бъде от полза за него да го насърчават да е активен, но е важно да го правят незабелязано.  
•   Меланхоликът е впечатлително дете със слаба нервна система. За него са характерни пасивността и нерешителността. Близките му не трябва да го обвиняват в пасивност и мързел, защото така могат да му създадат комплекси. Меланхолиците са много податливи на внушения, затова родителите им трябва да им вдъхнат чувство за увереност.  
•   Сангвиникът е жизнерадостно и спокойно дете. То винаги се намира в добро настроение и лесно се адаптира към новата среда. Сангвиниците са емпатични и взискателни към околните. Те не понасят лъжите и лесно разчитат емоциите на околните. Такъв тип деца се нуждаят от контрола на родителите си. Те са податливи както на положително, така и на негативно въздействие.

Няколко полезни съвета

За да създадете хармонични отношения с децата си, трябва да заздравите емоционалната връзка между вас. Ето някои препоръки:
•   Отделяйте повече време за игри с детето. Това ще ви помогне да застанете на едно ниво и ще изгради доверие между вас.
•   Възпитанието не е задължително да бъде сериозно. Навсякъде има място за хумор. Веселите моменти се съхраняват в паметта за дълго време и предизвикват приятни асоциации.
•   Когато общувате с детето си, по-добре не използвайте мобилен телефон. Това ще му даде възможност да разбере, че времето, прекарано с него, е ценно за мама и татко.
•   Не пропускайте да разговаряте с детето преди сън. Може да обсъдите случилото се през деня или просто да си бърборите на интересни теми. В тези моменти е важен тактилният контакт. Ако нещо безпокои детето, трябва да го прегърнете и успокоите.
•   Родителите трябва да намерят време за общуване с детето, независимо от натоварения си график. Може да отделите един ден от седмицата за съвместни разходки, игри или обиколки по магазините.
•   Не приемайте поведението на детето като нещо лично. Даже то да изразява негативни емоции, не приемайте думите му буквално. Те може да са израз от страх или тревога.
•   Родителите трябва да насърчават всяка проява на инициатива. Това ще помогне за развитието на независимост у детето. Деца, които са подкрепяни от родителите си от ранна възраст, постигат по-големи успехи.
•   Внимавайте думите ви да не се разминават с действията. Децата са особено чувствителни към всякакви дреболии. Двусмисленото поведение на родителите може да предизвика дисонанс в главата на детето. Важно е също да не допускате манипулации и натиск. В общуването с родителите си детето трябва да се чувства комфортно и в безопасност.

# 1
  • Мнения: 325
Благодаря за хубавата тема.

# 2
  • Мнения: 51
Защо никой не мисли за детето, когато е гладно?

Общи условия

Активация на акаунт