Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се върна ли в България?

 • 16 686
 • 454
 •   1
Отговори
# 375
 • Мнения: 828
Също познавам пенсионирали се българи от Канада. Включително и с хубави ваканционни имоти Испания, Гърция.
Ние със съпруга ми също обмисляме такава промяна като се пенсионираме, живи и здрави. Освен всичко друго климатът е важен. Равена може да е млада, но остеоартритът е сериозно.
Не мога да генерализирам. Всъщност човек в годините преживява  развитие, започва да вижда нещата по различен начин, особено след като понатрупа определени материални блага.
Подчертавам последното.

# 376
 • Мнения: 1 034
Да, емигрантите ще се върнат, чужденци ще се заселят в София и Черноморието И единственият довод защо това ще стане, е не стабилна и далновидна политика, (включваща обществото като цяло, а не фокусирана предимно върху клептократите), е упадъкът на западна Европа.

# 377
 • Мнения: 1 542
Едното не изключва другото. България успява въпреки управниците, които си избираме да върви икономически нагоре. Имаме голям късмет в това отношение.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 22:40 от Мъфин

# 378
 • Мнения: 16
Който иска да се връща, който иска да емигрира. Това е личен избор и няма нужда от убеждаваници и размахани пръсти.

Мен лично в последните дни ме болят и костите от студа в София. Не знам защо, живял съм и в Централна Европа и там на по-студени температури не ми е текъл така носа и не са ме боляли така костите. И беше скоро, не е от възраст. Само в Бенелюкса ми е било даже още по-студено, явно е от влагата.

Сякаш София е по-влажна ли от Виена и Прага, но там на много по-ниски температури издържам. Тук всяка зима са сълзи и сополи с извинение. Затова пред София ако бях пенсионер ще предпочета южното Черноморие. Варна е красива, но зимата е супер влажна и ветровита. Wink Бургаско е с идеални условия.

Но какво толкова ставало в Словакия не разбрах от jasmin tea? Всички българи, които знам да живеят там казват, че е по-добре от Запада там, а и в много отношения и от София. Това са кореняци-софиянци. Винаги ще предпочета Будапеща, Прага и дори Любляна и Братислава пред клоаки като Мадрид. Че тя Испания извън старите части на градовете си е пак в панелки и ЕПК блокове, ама даже са по-грозни от тези в Чехия, Словакия, Унгария и нашите дори. Всичките почти в охра и имитация на гола тухла. И цели стени от тях. Португалия поне не е такава.

Оня ден в Алхесирас в Андалусия поредния мароканец нападна и уби отец в църква. Преди време пак в Испания убиха при обир англичани. То даже сигурно в Атина, Малта и Южна Италия е по-безопасно от колкото в Испания, Германия, Франция, Англия, Швеция и БеНеЛюкса. Ще кажете ама то на село нямало престъпност, от София да се забия в немско село без кино ли? Ми то вече и там е пълно с араби!

Ако ще емигрирам пак ще е в град тип Атина, Будапеща, Прага. Те са по-сигурни от западни градове от такива размери, защото просто там не се раздават помощи като в Запада и най-големите маргинали отиват по на запад. Simple Smile

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 02:27 от toniszabo

# 379
 • София
 • Мнения: 4 301
Но какво толкова ставало в Словакия не разбрах от jasmin tea? Всички българи, които знам да живеят там казват, че е по-добре от Запада там, а и в много отношения и от София. Това са кореняци-софиянци.
О, нищо, цитирах ги само като пример за голям брой тъмнозелени граждани. Те, както и румънците имат доста повече от нас. А тук едва ли не обявиха България за основен източник на такива елементи, генериращи престъпност на запад.

# 380
 • Немция
 • Мнения: 6 132
Не знам какво толкова й е красиво на Варна? Ако нямаше море наблизо, щеше да е един обикновен град.

Който реши да се връща в България, е добре да я посети в есенно-зимния период, когато негативите изпъкват по-ярко.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 00:07 от Бибит

# 381
 • Мнения: 16
^може да имат, но си седят явно по малките градове, защото в София виждам определено повече ромеи, спрямо в Братислава и Будапеща.

В моя роден софийски квартал вече са почти наравно с българите, а 90-те не беше така. В други квартали може и да са намалели, но в старите квартали около моя и моя не е така.

Иначе да, по-добре тук от колкото в кочина тип Англия, Германия, Белгиа и т.н. превзети от араби и подобни. За съжаление в списъка вече е и Испания. То в Сицилия сигурно вече е по-сигурно от колкото в Южна Испания. Grinning

В есенно зимния период само Бургас и около него ми допадат, но Бургас ми е малък. Ех ако ни беше столица и да имаше поне 700 000 души! Но пък има една столица на Балканите, която е 3-4 милиона и е до планини и море. Културата е подобна на нашата, храната също. Там винаги въздухът е по-сух от софийския, все едно си в Калифорния, но с древна история. Не е световен мегаполис само защото живущите там са си диви балканци и гледат само в историята и ги мързи. Като гледам цените на апартаментите София вече ще ги задмине, без да има достъп до море и с много по-лош климат, но ги заминаваме и по заплати вече май. И определено сме по-добри в ИТ. Но там пък има повече американски туристи и директни полети от и до САЩ, което за моята работа е плюс. Всеки си знае.

# 382
 • Мнения: 753
Интересен парадокс се получава. Когато човек, поради някакви свои си причини, започва да мисли за емиграция, то той изобщо не се интересува от мненията на онези хора, които се чувстват пък щастливи и доволни от живота си в същата тази държава, която той се кани да напусне. Докато по отношение на другата държава т.е. бъдещата дестинация за установяване, го интересуват мненията само на доволните от живота си там емигранти. И пропуска покрай ушите си мненият на недоволните и завърналите се от същата тази държава, към която нашият кандидат-имигрант се е насочил.
И още нещо - в България ако някой се чувства добре, то значи има нещо нередно в (около) него. А пък в чужбина не е наред оня, който там не се чувства добре. Това ще да е нашенския нихилизъм. Simple Smile

# 383
 • Мнения: 1 034
Едно нещо, в което има безспорен успех за последните години, е интеграцията на ромите. Преди ЕС си имаше определена дискриминация - децата не се смесваха с българчетата, родителите слабо владееха български. Сега, определено има напредък и за който има желание, има и възможности и пряката дискриминация е по-трудна.

За съжаление, обаче, в цялата източна Европа си съществува тънък и необясним расизъм - държавите не са били империи, нямат опит с имиграция и величие, дължащо се на териториално владеене. Но има си расизъм и той е помпозен😊.

Винаги съм вислела, че едно от най-достойните дела на българите от миналото е спасяването на българските евреи, показващо толерантност, нетипична за времето си сред други народи. Сега чета за лилави, тъмнозелени и упадък на Запада поради наличие на други хора, “незападняци” и имигранти като мен. Ако източно европейците имаха възможност и желание да общуват  с други националности, една ли щяха да слагат всички чужденци в графа “терорист”, защото съществува някаква хипотетична вероятност това да се случи в глобалния свят, в който живеем.

Светът е глобален, това е факт - както можете да се качите на самолет и да го обиколите, така е възможно и детето ви в САЩ да бъде убито в училищно масово убийство. Единственият начин да се спре глобализацията е да се затворят границите, спрат пътуванията и културния обмен. Това не знам кой го иска.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 01:19 от ierldan

# 384
 • Мнения: 16
Ами то това за миграцията се отнася и за миграцията към София и другите ни големи градове от малките, не мислите ли?

По-добре някой (например в общинския съвет) в Мадан, от колкото поредния никой в София.

Пък макар и на първо време да печелиш повече в Сф. То като не си от тук най-малкото наема ще ти изяжда заплатата.

Всъщност повечето се провалят, но чуваме само за успехите. И тези успехи в много случаи са на хора, които вече са имали нещо постигнато другаде. Най-малкото конкурси и една по-приятна среда за развитие на таланти и кариера. С доста по-малка конкуренция. Защото едно е да си заместник нещо си, юрисконсулт, адвокат, актьор, музикант, пианист в малък град, друго е да си поредния от много такива в София, нали?

В София успяват тези вече с някакво ниво, придобито от другите градове. Тези тепърва прохождащи тук много трудно успяват и жбикновено вършат по-баналната работа на горепосочените.

Повечето ни успешни хора са несофиянци или софиянци, пробили и създали си име другаде преди да се върнат тук.

Цецка Цачева и Фидосова щяха ли да постигнат същите професионални успехи от Плевен и Монтана, че чак да стигнат до политиката ако тръгваха от София, където конкуренцията е убийствена?

Ако Цачева след завършването си на университета не се беше прибрала в Плевен щеше ли да постигне толкова или щеше да е поредният юрисконсулт на хартия, но дефакто по-скоро чиновник в София? Тя вече залезе, но това е без значение за темата, има и още много други и по-нови примери.

Няма и никаква конспирация. Тук в Сф се пробива по-лесно ако вече имаш някакъв авторитет и пробив извън нея.

Че даже и в изкуствата. Имам приятел софиянец. Тук с конкуренцията така и не успяваше да се вреди и не поради липса на талант, а на връзки. Е отиде в малък град, където много млади са мигрирали тук в София. Там си създаде име, пратиха го и на международни тонкурси и спечели много награди. Това стигна до когото трябва тук в София и чак тогава вече го забелязаха. Те всъщност сами го потърсиха и си изгради контакти и сега е в много добра позиция. Същите, които преди пак така си извличаха таланти от другите градове.

По-добре е да започнеш с по-малък трамплин и от там да растеш. Simple Smile Вече като надградиш идваш тук в София. То и за чужбина е така.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 02:23 от toniszabo

# 385
 • Мнения: 2 841
Не знам какво толкова й е красиво на Варна? Ако нямаше море наблизо, щеше да е един обикновен град.

Който реши да се връща в България, е добре да я посети в есенно-зимния период, когато негативите изпъкват по-ярко.
Варна и красива !!! Това е за вицове
Кал-на е много зле от всяка гледан точка

# 386
 • Houston, TX
 • Мнения: 14 349
Не знам какво толкова й е красиво на Варна? Ако нямаше море наблизо, щеше да е един обикновен град.

Който реши да се връща в България, е добре да я посети в есенно-зимния период, когато негативите изпъкват по-ярко.
Варна и красива !!! Това е за вицове
Кал-на е много зле от всяка гледан точка
Варна е много по-спокойна от София, например. Няма ги "софиянците от селата", дето имат напъни да са столичани.

# 387
 • Мнения: 2 635
Почвам сериозно да мисля, че при очевадна родна мизерия прекаленото родолюбие е подплатено с финикийски знаци. Все интелигентни и образовани канадци се връщали, а ние миячите на чинии си стоим от немай къде, горките!🤣 Като изключим неколцина, които се завърнаха да правят политика, аз не съм с такова впечатление. Преуспели хора не се пенсионират в България. Не и от Сев. Америка.
А къде според теб се пенсионират?
Аз познавам няколко двойки завърнали се. Ако работят, то работят все още за канадските фирми. Ако са построили комунизма- не работят
Ми не знам. Баща ми се пенсионира 6 месеца във Флорида (най-вече зимните) и 6 в Канада (лятото е френдли). Комунизъм не знам дали е строил, ама от капитализма взе всичко положително и се възползва. Аз също смятам като ми дойде времето да продължа семейната традиция.

# 388
 • Чужбина
 • Мнения: 174
Вярно е, че Западна Европа (за Америка не знам) се влошава осезаемо, но не съм напълно сигурен дали България не се влошава по-бързо, т.е. да става по-зле.

Причината за влошаването, според мен, се крие в застаряващото и намаляващо население, което се замества от мигранти с друга култура.

В европейски, а и световен, мащаб се получава една конкуренция за имиграция. Защото Бг е на първо място по отрицателен прираст и намаляване на населението, но... не идват достатъчно заместници.

Стандартът на живот и заплащането привличат мигранти към Запада. Русия, напр., също привлича мигранти от бившите съветски републики (Средна Азия).

Тази конкуренция за имиграция явно цели да се запълни демографския вакуум, да се запълнят празноти от специалности - напр. бг лекари са в Германия, а не в бг провинция.

Така усещането за влошаване идва от факта, че в структурираното (класовото) общество целият обслужващ персонал е от имигранти, а ако има запазени ниши за високо ниво на местно обслужване, то е достъпно само за съответния елит, а не за новоприходящи мигранти.

Бг е в много неприятен капан на все още неструктурирано общество, с илюзии и носталгия по миналото, а същевременно без обещаваща перспектива.

Емиграцията изглежда основно се дължи на усещането за перспектива. А повече перспектива все още се усеща на Запад, отколкото в Бг...

# 389
 • София
 • Мнения: 2 668

Бг е в много неприятен капан на все още неструктурирано общество, с илюзии и носталгия по миналото, а същевременно без обещаваща перспектива.


Чудя се как така сте категорични, че в България няма перспектива. В моята фирма постоянно се търсят финансови специалисти с немски най-вече, ама постоянно и няма, заплащането е добро и аха да си харесат мениджърите някой, който да кажем поназнайва нещо и не е само да е правил сандвичи в Германия, и той приеме друга оферта същия или другия ден. Във фирмата на мъжа ми, IT, търсят колега от месеци и няма. Ако си квалифициран в правилните сфери, не мисля, че в следващите 50 години ще има дефицит на работа. Докато не дойдат високоинтелектуални роботи или нещо тотално да се смени индустрията. Всички големи западни компании аутсорсват в Източна Европа и в Азия или се отварят за тази идея. Франция пък аутсорсва по бивши колонии като Мароко /бившата ми фирма/. На Испания и Италия не знам точно какъв им е случая  в това отношение, но май е тихо от към тях.
При медицинските работници има дефицит, но не знам дали само заради заплащане, това трябва да се промени и да има стратегия за задържането им тук. Наскоро се въртеше новина, че в Търново не могат с месеци да намерят белодробен лекар за 3000 лв. Аз мисля, че това е добро заплащане за града.

Общи условия

Активация на акаунт