Какво трябва да свършим до края на годината

 • 2 696
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 138
Месец декември обичайно е време за равносметка. През изминалата година сме изпълнили много задачи, но има и още много несвършени неща. Сега е моментът да помислим за тях и да се опитаме да ги приключим, за да започнем новата година начисто.

Ето един примерен списък с нещата, които е желателно да свършим до края на тази година:

✔   Да проверя сметките и квитанциите

Важно е преди края на годината да се проверят квитанциите – дали всички сметки, данъци и задължения са платени. Така ще снемете от гърба си огромен товар и ще се убедите във финансовата си безопасност. Седнете и оценете финансовото си състояние. Ако сте похарчили твърде много през годината или не сте спестили достатъчно, направете план за съкращаване на някои разходи, без които можете да минете, обмислете стратегии, които да ви помогнат да заделяте повече пари.

✔ Да си върна дълговете

Не трябва да се оставят никакви задължения за следващата година. Това се отнася както за парични дългове, така и за вещи или продукти. Спомнете си кой ви услужи с чадър, когато валеше, и дали този чадър не лежи някъде из шкафовете ви? А може би някой ваш гостенин си е забравил у вас ръкавиците или шала? По-добре е да върнете тези неща на техните собственици, тъкмо ще използвате повода да се видите с тях преди празниците.


✔ Да си направя списък с незавършените задачи
Ако той се окаже прекалено дълъг, опитайте се да довършите поне най-важните от тях. Имате проект, който ви вълнуваше няколко дни, а после отложихте настрани по разни причини? Прегледайте го и се постарайте да го довършите, за да се насладите на чувството на удовлетворение от изпълнения  дълг и добре свършената работа.

✔ Да направя основно почистване на дома и да се избавя от всичко ненужно
Приближаването на новата година е най-подходящото време, за да изхвърлите от живота си това, което не ползвате. Започнете с най-лесното – материалното. Прегледайте гардероба си, шкафовете, документите, книгите, всякакви ненужни дреболии. Излишното подарете или дайте за благотворителност.
Сред това прегледайте телефона и компютъра си. Изтрийте снимките, приложенията, папките и всичко онова, което вече не ви трябва.

✔ Да въдворя ред в електронната си поща

За една година могат да се натрупат много непрочетени писма или спам, чието разчистване все оставяте за по-късно. Избавете се от тях. Писмата, които са ви нужни, разпределете по тематичните папки.

✔ Да въдворя ред в профилите си в социалните мрежи

Често в социалните мрежи се случва да се абонирате за групи или да следвате хора, които са изглеждали интересни. Приели сте предложения за приятелство от непознати или от познати, които ви отегчават и дразнят. Краят на годината е идеалното време да се избавите от всички контакти, които вече не са ви интересни или ви досаждат.

✔ Да мина профилактичен медицински преглед

Кога за последно бяхте при личния си лекар, проверихте зрението си, посетихте стоматолога? Не бива да подценявате ролята на профилактиката. Погрижете се за собственото си здраве.

✔ Проверка на безопасността

Ако в дома, автомобила или кабинета ви има някаква техника за безопасност, проверете нейната изправност. Проверете също сигурността на ключалките и допълнете аптечката. Убедете се, че всичко е наред, за да посрещнете спокойно празниците.

✔ Да подменя батериите
Детектори за дима, пожарна и автомобилна аларма… Тези устройства работят с батерии, които трябва от време на време да се проверяват. Краят на годината е идеалното време за подмяната или зареждането им, за да запомните лесно кога за последен път сте го правили. Това е още една гаранция за вашата безопасност.

✔ Да отделя 10 минути, за да анализирам изминалата година
Каква беше тя? Кои бяха хубавите и лошите моменти? Припомнете си своите успехи и си измислете награда. Тя може да бъде интересен филм или покупка на нещо, за което отдавна мечтаете.

✔ Да си съставя план за новата година
Напишете го върху хартия. Не е задължително да мислите за глобални неща, просто си съставете списък с реално изпълними задачи, които трябва да бъдат свършени през следващата година. Малки, но достижими цели, върху които да се съсредоточите след 1 януари. Внесете в списъка стари планове, които не сте успели да осъществите тази година. Спомнете си най-съкровеното си желание, запишете го и го визуализирайте. Може да направите украса за елхата под формата на това желание и да го окачите на нея. Ако мечтаете за нов дом, закачете мъничка къщичка, ако искате да намерите своята половинка – закачете сърчице от хартия и т.н. А защо да не напишете писмо на Дядо Коледа?

✔ Да се подготвя за празниците

Проверете наличната коледна украса, за да не се наложи в последния момент да обикаляте магазините за липсващи елементи. Убедете се, че всичко е налице и е здраво. Направете списък с хората, които искате да поздравите за празниците. Пригответе подаръци за близки и приятели. Планирайте празничното меню, направете списък с нужните продукти и план-график за приготвянето на кулинарните изненади. Намислете си празничен тоалет, заредете се с подходящото настроение и посрещнете спокойно Новата година.

Весели празници!

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 09:15 от Пeтя

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 6 514
Да се изпокарам със свекървата и роднините преди да са почнали Светлите празници!Амин!

# 2
 • Мнения: 1 544
Един фотоалбум, много съм несръчна и не обичам да правя такива неща.

# 3
 • Мнения: X
Обичам да си правя равносметка за цялата година и ди купувам планер за новата година.Подаръци обичам да купувам за Коледа и измисляне на тоалети.Преди новата година си изчиствам емайла,от социални мрежи,Разчиствам дрех,козметика,стари и които ме използвам.Правя си 5навика,които искам да изградя и да следвам през годината.Това да най-важните за мен.Има и други нещa,но са второстепенни.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 14 985
,,Планер,, какво е 🤔?
Предполагам,че е тефтер по дни или 🤔

# 5
 • Мнения: 14 369
Оф,основно почистване.

# 6
 • Мнения: X
,,Планер,, какво е 🤔?
Предполагам,че е тефтер по дни или 🤔
[/quote
Планера е всичко в едно бих казала. Всекидневни,седмични,месечни задачи,навици,записване на целите.Любими книги.Има различни планери както и само тефтери.Последния ми планер беше “ Планер на необикновената жена”

# 7
 • Мнения: 7 972
,,Планер,, какво е 🤔?
Предполагам,че е тефтер по дни или 🤔
[/quote
Планера е всичко в едно бих казала. Всекидневни,седмични,месечни задачи,навици,записване на целите.Любими книги.Има различни планери както и само тефтери.Последния ми планер беше “ Планер на необикновената жена”

А остава ли ти време да живееш, от толкова планиране?

Цитат
Life is what happens while you are busy making other plans.

John Lennon

# 8
 • Мнения: 3 120
,,Планер,, какво е 🤔?
Предполагам,че е тефтер по дни или 🤔
[/quote
Планера е всичко в едно бих казала. Всекидневни,седмични,месечни задачи,навици,записване на целите.Любими книги.Има различни планери както и само тефтери.Последния ми планер беше “ Планер на необикновената жена”

А остава ли ти време да живееш, от толкова планиране?

Цитат
Life is what happens while you are busy making other plans.

John Lennon

То не е нужно да планираш, за да имаш “планер”. Аз си вписвам ангажиментите в планера, в електронния календар и на стенния календар. Обикновено месец по месец. Отнема ми не повече от пет минути, а ако ми се занимава, слагам и стикери. Да си зная, примерно, какво ще правя другата седмица. Други неща не пиша. Не ми се занимава, ама изобщо.

# 9
 • Мнения: 1 105
За човек с много задачи, като мен, планерът е много удобен - аз си вписвам задачи, запазени часове, списъци за вършене и пазар. Понеже е планер-самоделка, във втората му половина си записвам цитати от книгите, които чета. Лепя си стикери, слагам си картички, брошури, снимки от местата, които посещаваме. Общо взето, откакто имам планер, няколко години вече, имам повече време, защото всичко е навременно свършено/купено и не губя време в размотаване.

# 10
 • Мнения: 8
Да седна и да си направя план за сесията, която е средата на Януари. И домашно имам за 4.01..😅

Общи условия

Активация на акаунт