"Приготвено с много любов" – включи се в коледната промоция на „София Мел“

  • 6 352
  • 44
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 14
Зарадвай своите близки, експериментирай в кухнята и подари нещо, направено с много любов и внимание!  

Коледа! Един специален период! Дни на споделено щастие, топлина и уют!
Време, изкарано с любими хора и по любим начин! Всички са по-добри, по-усмихнати и по-спокойни!


Сега е моментът да изпечеш апетитен подарък за някой специален човек и да помогнеш на семейства в нужда!

Каним те да се включиш в нашата нова коледна активност "Приготвено с много любов", която не само ще ти донесе изненади и подаръци, но и възможността да се включиш в нашата добра кауза - да помогнем на семейства в нужда и да направим техния ден по-светъл! Christmas Tree

На опаковките брашно София Мел ще откриеш промоционални стикери, които ще може да залепиш на своите коледни подаръци. Качването на снимка и/или рецепта в сайта ти гарантира автоматично участие в тегленето на 100 награди. За всяка качена снимка ние ще дарим 1 лв. на семейства в нужда чрез Фондация „Конкордия България“, а за всяка качена рецептаувеличаваме дарението на 2 лв.

Виж пълните условия за участие ТУК.



Не пропускайт да разгледаш нашата богата категория с рецепти, където ще откриеш всякакви апетитни идеи за сочни сладкиши, торти, сладки и солени печива.

Christmas Tree Коледа е време за споделяне! Отвори своята лична кулинарна книга и сподели любимите си рецепти за вкусни солени и сладки печива, както и празнични десерти, с които ще зарадваш своите близки през целия месец декември.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 09:45 от Жaклин

# 1
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 775
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
какао
1 чаена чаша
захар
1 чаена чаша
брашно
1 2/3 чаени чаши
ванилии
1 брой
яйца
3 броя
олио
1/2 чаена чаша
бакпулвер
2 чаени лъжици
сол
1/2 чаена лъжица
пудра захар
1/2 чаена чаша
РЕЦЕПТАТА:
Напукани какаови сладки са истински пир за всеки любител на какаото и шоколада! Едва ли има сладки, които да имат толкова наситен какаов вкус, като напуканите какаови сладки. Рецептата е лесна, а резултатът е наистина впечатляващ! Напуканите какаови сладки са много подходящи за всеки празник, могат да бъдат включени и в списъка с коледни сладки. Наред с шарените джинджифилови бисквити и класическите меденки, напуканите какаови сладки биха били чудесно допълнение на Коледната трапеза.

Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.
Разбийте яйцата със захарта, като  най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто.Сложете тестото в хладилника за минимум един час.
След като тестото за напуканите какаови сладки е постояло в хладилника го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете напуканите шоколадови сладки за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време ще станат твърде сухи.
Рецептата за напукани какаови сладки е изпълнена!

 90


Напуканите какаови сладки са от онези рецепти, на които любителите на шоколада и какаото не могат да устоят. А с какво друго може да зарадвате почитателите на шоколада? Шоколадовите бисквити с шоколад приличат на напуканите какаови сладки, но имат още по-шоколадов вкус от добавения шоколад. Шоколадовите мъфини също са от сладкишите, които ще изкушат всеки любител на шоколада. Приготвени с какао и шоколад шоколадовите мъфини имат наситено шоколадов вкус и аромат. Шоколадовият кекс с шоколад също е със силно изразен шоколадов вкус, а шоколадовият кекс с тъмна бира съчетава вкуса на шоколада с карамеления аромат на тъмната бира, която го прави и много сочен.

ДОБЪР АПЕТИТ!

# 2
  • Мнения: 29 318
Рози, рози, рози....

Блатовете са пандишпанови, които приготвих със следните продукти:
8 яйца;
1,5 ч.ч. захар;
1,5 ч.ч. брашно;
2 с.л. царевично нишесте;
1 бакпулвер;
1 ванилия.

Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват много добре на сняг заедно с почти цялата захар. После отделно се разбиват жълтъците с 1 с.л. захар и се смесват с белтъците. С леко бъркане с лъжица или шпатула се прибавят брашното, ванилията, бакпулвера и нишестето.
Блатовете може да се пекат поотделно на три или четири пъти, може  наведнъж и после да се разреже на нужните блатове. В моя случай пекох три отделни блата.

Кремът беше по моя идея и се получи много приятен. Може и някой друг да го е измислил преди мен, но не съм видяла такава рецепта до сега. Нужните продукти:
250 гр. Маскарпоне
1 кут. крем-сирене Бонжур
100 мл прясно мляко
200 гр. течен шоколад Нутела
4-5 с.л. пудра захар.
200 мл. сладкарска сметана


Маскарпонето, Бонжура, захарта и млякото се разбиват до получаване на хомогенна смес. Разделя се на две части. В едната се слага разтопеният на водна баня течен шоколад, а в другата сметаната, разбита на сняг с 3 с.л. пудра захар (допълнително).

Блатовете се напояват с прясно мляко с какао и захар, леко затоплено. Реди се блат - крем - блат и се стяга в тортен ринг. Престоява в хладилника една нощ и после се измазва с маслен крем и се украсява с фондан.

Голямо удоволствие ми достави направата на цветята и аранжировката им. Надявам се да съм се справила добре Simple Smile

# 3
  • Мнения: 78
Питка
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме 2те яйца, като оставям единя жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Аз разбивам с миксер. Добавям маята и изчаквам да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформям на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазвам с останалия жълтък и чакам 2 часа. После печа около 1 час на 150 градуса. Не мога да меся, но за мен това е най-лесната питка.

# 4
  • Мнения: 39 299
Питка за Бъдни вечер.
500 гр. брашно, 1/2 пакетче суха мая на Йоткер, малко сол и хладка вода. Слагам брашното, маята, солта в голяма купа. Почвам да доливам водата и да мачкам с едната ръка. Трябва да се получи нещо лепкаво, с бучки и доста воднисто. Покривам купата с фолио и го забравям за няколко часа. После обръщам тестото върху набрашнен плот и леко прегъвам, за да му придам форма. Слагам го на хартия за печене и леко го подпирам, за да почне да втаса на горе, а не на страни. Загрявам фурната, в с нея и стъклен съд с капак.
Когато загрее съда го изваждам и слагам тестото с хартията. Покривам с капака и намалявам фурната.
Получава хрупкава коричка.

# 5
  • Мнения: 761
Двойно напукани шоколадови сладки

Продукти:
1 и 1/2ч.ч брашно
3/4ч.ч неподсладено какао на прах
2ч.л бакпулвер
Щипка сол
1/2ч.ч масло
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
1ч.л течна ванилия
1 и 1/4ч.ч шоколадов чипс или начупен на много малки парченца шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята
1ч.ч=240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл
Приготвяне:Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавете шоколадовия чипс и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.

Загрейте фурната до 180С(350Ф).
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1 с.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 4 см едно от друго.

# 6
  • Мнения: 3 385
2яйца, 
  1ч.ч. захар 
  6 с.л. мед, 
 1ч.ч. олио, 
  3с.л.канела,   
3с.л.Джинджифил ,     
к.л. сода бикарбонат,
  брашно около 1кг. София мел
Може да се слепят по две с домашен мармалад (у дома предпочитаме ягодов).

# 7
  • Мнения: 570
Вкусен сезонен десерт под формата на Тиквенки Simple Smile

Необходими продукти:
1 ч.ч. сварена тиква
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
канела, орехи, стафиди на вкус

Начин на приготвяне:
Тиквата и олиото се смесват.
Отделно се омесват брашното, бакпулверът, захарта, канелата, орехите и стафидите. Към тях се прибавя тиквената смес и леко се разбъркват.
От сместа се сипва с лъжица върху тава, покрита с хартия за печене. Оставя се разстояние между отделните сладки, защото увеличават обема си. Пекат се на умерена фурна до зачервяване.

Да Ви е сладко! Simple Smile

# 8
  • Мнения: 2 183
Какаов сладкиш
1 ч.ч олио
1 чаша и половина захар
2 ч.ч вода
6 суп лъж какао
2 лъжички сода се гасят в 3 лъж оцет
1 ч.л. Кафе, бакпулвер 1 пак, 2 ванилии
3ч чаши и половина брашно

Всичко се бърка и се пече до суха клечка.
Глазура:
1 ч.ч пудра захар, 4 с.л.какао, 1 лъжица масло и 4 с.л. Вряла вода

# 9
  • Мнения: 409
Маслени сладки

Пудра захар -1 чаена чаша
Свинска мас - 1 чаена чаша
Брашно - 3 чаени чаши
ванилия - 2 броя

Разбиваме меката свинска мас с пресятата пудра захар и ванилията. След което малко по малко добавяме предварително пресятото брашно. В началото разбъркваме сместа с дървена лъжица, а след като тестото стане по-плътно, продължаваме да омесваме с ръце до получаване на гладко тесто.

Разточваме на тънък блат и тук идва пълна свобода на действие. Може да се изрежат кръгчета с чаша, като на половината се направят 3 дупки със сламка и след изпичане да се залепят с мармалад за останалите и така да се получат триочки, които се посипват с пудра захар.
Може да се изрежат фигурки с така модерните печати, въобще каквото ви е на сърце.
Свинската мас може да се замени с масло.

Маслените сладки са по вкусни на следващия ден, а затворени в буркан издържат повече от седмица - изпробвано. За по-дълъг период - не знам, защото никога не са оставали толкова дълго налични.

# 10
  • Мнения: 17 982
Орехов сладкиш

1 коф. кисело мляко + 1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. едро смляни орехи

Пече се, след изстиване се залива с глазура:

50 гр масло, 3 с.л. какао, 5 с.л. захар се разтопяват на котлона

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 16 096
ВИНЕНКИ

1 кутия локум
1 ванилия

1 ч мас и 1ч бяло вино се разбиват и се сипва брашно,колкото поеме.От тестото се разточват кори 1/2 см,режат се кръгове с чаша,слага се 1 резенче локум и се завиват като полумесец. След изпичането още топли се овалват в пудра захар в която има 1 ванилия.

Правила съм ги и с червено вино,стават розовки.
Слагала съм и локум и гъсто сладко и ядка. Всякак стават.
Много бройки и много вкусни!



# 12
  • Мнения: 132
Соленки с моркови

Продукти:
150г настъргани моркови
240г брашно София мел екстра
1ч.л. бакпулвер
50г сирене
30г кашкавал
20г настърган пармезан
2с.л. стопено масло
2 яйца
кимион
бял пипер
сол

Разбийте яйцата и прибавете маслото, морковите, сирената. Подправете на вкус със сол, кимион и бял пипер. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете към сместа. Получава се лепкаво тесто. От него направете топчета с размери на лешник /може и по-големи/ и подредете в предварително застлана с хартия за печене тава. По желание може да ги поръсите със сол на кристали, маково или сусамово семе. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

# 13
  • Мнения: 744
По това време на годината обичам да правя кекс с тиква -яйца - 4 бр.захар - 200 г,олио - 50 мл,тиква - 500 г настъргана,брашно - 250 г,бакпулвер - 1 бр.орехи - 80 г   В купа разбиваме яйцата и захарта, след което към тях прибавяме олиото, настърганата тиква, счуканите орехи и накрая започваме да добавяме брашното, в което сме добавили бакпулвер.
Получената гъста смес изсипваме в намаслена тава и печем в умерена фурна

# 14
  • Мнения: 570
Сладкиш с  круши/ябълки/печени дюли

Необходими продукти:
4 бр. яйца
1 до 1.5 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио или разтопено масло
2.5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
какао по желание

Яйцата заедно със захарта се разбиват. Добавят се постепенно олиото и останалите съставки.
Сместа се изсипва в подходящ съд и отгоре се нареждат нарязаните плодове.
Пече се на около 200 градуса за 30-35 мин.

# 15
  • Мнения: 2 660
МЕДЕНКИ С ГЛАЗУРА ПО КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА
Необходими продукти :
яйца 2 броя, олио 1 чаена чаша, пудра захар 1 ч. чаша, мед 1 каф. чаша, хлебна сода 1 чаена лъжица , канела 1 чаена лъжица, брашно 600 грама
За бяла глазура айсинг
белтъци 1 брой, пудра захар 1 чаена чаша , лимонов сок 1 кафена лъжица
За шоколадова глазура, шоколад, 100 грама, краве масло, 1 ч. л.
Ароматът на меденки е ароматът на Коледа. Коледа вече отмина, но гладът за меденки си е тук. Защото макар и да ги свързваме най-често с Коледа, меденките са не само коледни меденки, те са едни от най-лесните и най-масовите сладки. А това е така, защото освен това са и точно толкова ароматни и вкусни. Рецептата за тези меденки, подобно на рецептата за обикновени курабии, рецептата за кекс с ябълки и рецептата за кекс с конфитюрот сини сливи е преписана директно от тетрадката с рецепти на баба. Ако тези симпатични дребни сладки са пропуснали вашата коледна трапеза, то е време да включите коледните меденки, или някои други вкусни коледни сладки за Нова година. Или пък за кафето на другия ден! Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно. Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете. Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. За да се получат камбанките, елхичките, ангелчетата и цялата компания е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот. Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр. За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура. Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени . Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

# 16
  • Мнения: 1 327
Коледна питка с късмети
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме 2те яйца, като оставям единя жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Аз разбивам с миксер. Добавям маята и изчаквам да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформям на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазвам с останалия жълтък и чакам 2 часа. После печа около 1 час на 150 градуса. Не мога да меся, но за мен това е най-лесната питка.

# 17
  • Мнения: 909
Коледни меденки:
100 гр. мед се разтопява на водна баня и се добавя 150 гр. захар. Добавят се подправки - карамфил, ванилия, кой каквото харесва. След като и захарта се стопи, се отнема от огъня и подправките се вадят.
Добавя се яйце, после брашно. Разточва се, прави се на формички и се пече.

# 18
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 049
Питка
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме 2те яйца, като оставям единя жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Аз разбивам с миксер. Добавям маята и изчаквам да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформям на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазвам с останалия жълтък и чакам 2 часа. После печа около 1 час на 150 градуса. Не мога да меся, но за мен това е най-лесната питка.

# 19
  • Мнения: 852
Коледни мъфини

150 гр бисквити
50 гр масло
150 гр крема сирене
100 мл прясно мляко
80 гр захар
2 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
150 гр брашно София мер
Конфитюр по желание

Натрошете бисквитите в блендер. Смесет с разстопено масло. В друга купа смесете останалите продукти до получаване на гладка смес. Вземете фора за мъфини. Сложете хартиени кошнички. Във всяка кошничка поставете от бисквитената смес и приснете добре с дъното на чаша. Върху блата сложете от сместа. Върху сместта сложете по малко конфитюр.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Украсете по желание.

# 20
  • София
  • Мнения: 574


250 г брашно
350 г пудра захар
1 бр. яйце
1 ч.л. канела
150 г масло

Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се издълбава кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се изсипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парчета и се нареждат по краищата. Омесва се гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника. Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 С. Тестото се омесва още веднъж и се разточва на набрашнена повърхност с дебелина около 5 мм. Изрязват се фигурки, които се изпичат за 10-15 минути.

# 21
  • Мнения: 2 660
КОЛЕДНИ КАНЕЛЕНИ СЛАДКИ С БАДЕМИ, КАКАО И ГЛАЗУРА ОТ ЗАХАРЕН ФОНДАН
ПРОДУКТИ: за 12 порции
400 г брашно, 180 г захар, 80 мл. мед, 2 яйца, 100 г бадеми, 1 с.л. канела, 1 с.л. какао, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г захарен фондан, 20 г захарни перли
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Яйцата (2 бр) се разбиват заедно със захарта (180 г) до побеляване. След това към тях се прибавят течният мед (80 мл.), смлените бадеми (100 г), бакпулверът (1 ч.л.), канелата (1 с.л.), какаото (1 с.л.) и брашното (400 г). Замесва се тесто. При необходимост се добавя още брашно - важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на кора. От нея с помощта на формички се режат сладки и се пекат в намаслена тава в умерена фурна. Готови са, когато краищата им леко покафенеят. След това се декорират с готов захарен фондан и захарни перли.

# 22
  • Русе
  • Мнения: 762
Чийз кейк
Коледен венец
Коледни звезди с портокалово желе

# 23
  • Мнения: 6 013
Двуцветно руло с течен шоколад

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
 
5 яйца
120 грама кокосова захар
120 грама бяло брашно
2 капки етерично масло от лимон
10 грама натурално какао 22% масленост
5 грама бакпулвер
300 грама лешников крем с какао и кокос VikiNuts
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците със захарта до образуване на пухкава смес.
Добавете жълтъците един по един като разбърквате при добавянето им.
След това добавете брашното на части и при непрекъснато разбъркване.
Накрая прибавете етеричното масло и бакпулвера.
Напълнете половината смес в сладкарски пош.
Към другата половина добавете какаото и разбъркайте до хомогенизиране.
Напълнете сместа в сладкарски пош.
Сложете хартия за печене в голямата тава на фурната.
Шприцовайте от едната смес една лента, оставете свободно място, колкото една лента и шприцовайте още една и така докато сместа свърши.
В празните места шприцовайте от другата смес, така че да се получи райе.
Печете на 180 грама за 15-18 минути.
Извадете рулото от фурната и поставете върху мокра хавлиена кърпа.
Навийте го и оставете да изстине за 5 минути.
След това го развийте, отстранете хартията и намажете с лешников крем с какао и кокос.
Навийте отново на руло и сложете в хладилник, за да стегне.
Приятен апетит!

# 24
  • Мнения: 1 909
Питка
1 суха мая
Щипка сол
Щипка захар
1 чаша вода
2 яйца
1 чаша олио

Разбиваме яйцата, като оставяме единия жълтък в отделна паничка със захарта и солта. Добавяме хладката вода и пак разбиваме. Добавяме маята и изчакваме да почне да бълбука. След това се добавя брашно София мел, колкото поеме. Оформяме на топчета в тава постлана предварително с хартия за печене. Намазваме с останалия жълтък и чакаме 2 часа. После печем около 1 час на 150 градуса.

# 25
  • Мнения: 6 685
Милинки със сирене

Необходими Продукти

ЗА ТЕСТОТО
олио - 80 мл
прясно мляко - 220 мл топло
вода - 220 мл
прясна мая - 2/3 кубче (разтворена в млякото)
брашно - 800 г
сол - 2 ч.л.
захар - 1 ч.л.
ЗА ПЪРВАТА ЗАЛИВКА
сирене - 300 г
вода - 200 мл
ЗА ВТОРАТА ЗАЛИВКА
краве масло - 1 пакетче 125 г
олио - или 200 мл
брашно - 2 с.л.

Начин на приготвяне

Замесете тесто от посочените продукти. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за 1 час.

Използвайте за печене тавата от фурната. Сложете хартия и я намазнете с олио.

Намазнете ръцете си и оформете топчета от тестото с големината на орех. Наредете ги едно до друго, но не твърде плътно.

Натрошете сиренето и смесете с водата. С тази смес полейте тестото. Оставете да втаса още 30 минути.

Разтопете маслото и в него запържете брашното. Изсипете върху милинките равномерно.

Печете в силно сгорещена фурна, която се намалява до 170 градуса. Необходими са около 30-35 минути.

# 26
  • Враца
  • Мнения: 2 657
Домашни курабийки:
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
масло - 1/2 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
брашно - за тестото (колкото поеме)

Замесваме тестото и го оставяме да престои за около 15 минути, след което оформяме топчета.

Намазват се с жълтък, след което се поръсват отгоре със захар.

Печем курабиите върху хартия в предварително загрята фурна на 180 градуса.

# 27
  • Мнения: 2 660
Коледна пита
ПРОДУКТИ :  7 г суха мая или 20 г прясна, 1 ч.ч. (около 300 мл) хладка вода или прясно мляко, 3 ч.ч. (около 500 г) брашно, 2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол,  2 бр. яйца,  2 с.л. олио
Начин на приготвяне :
В голяма купа изсипваме хладката вода или мляко и към нея прибавяме сухата мая, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме с фолио и оставяме маята да шупне. Готова е, когато изглежда сякаш е завряла.
Към шупналата мая прибавяме солта, разбитите яйца (1 цяло и белтъка от другото, жълтъка оставяме за намазване), олиото и 2 от чашите с брашно. Разбъркваме добре и изваждаме тестото от купата за доомесване. Почваме постепенно докато месим да добавяме последната чаша брашно. Брашната са различни и може да ви остане или да се наложи да добавите. Тестото е готово, когато е меко и приятно за месене, но не се лепи по ръцете и плота, върху който месите. По това ще прецените, кога да спрете да добавяте брашно. Готовото тесто разделяте на две еднакви топки. Всяка една от топките (по отделно) разточвате на кора с дебелина около 0.5 см, намазвате я леко отгоре с олио, разделяте с нож на 8 триъгълника и всеки триъгълник навивате на кифличка, от широката към тясната страна, след което подреждате в тавичка, на чието дъно е сложена хартия за печене. Същото се повтаря и с втората топка тесто.


Оставя се на топло да втаса за около 30 минути. След което, с четка се намазва отгоре отделения предварително жълтък разбъркан с една ч.л. олио и се поръсва със сусам или каквито семена обичате. Аз пека на 170С градуса с вентилатор и ми отнема около 40 минути,но всяка фурна пече различно, така че си я наблюдавайте. Ако искате по-голяма питка, просто умножете продуктите по две.

# 28
  • Мнения: 811
Циганска баница

Необходими продукти:
2 хляба
200 мл.олио или свинска мас
30 г червен пипер (може и лют)

Нарязваме хляба, поливаме го с олио, поръсваме го с червен пипер и отиваме да си пуснем истинската рецепта там, където трябва.

# 29
  • Мнения: 308
Палачинки, които ние обожаваме

прясно мляко - 300 - 400 мл.
яйца - 3 бр.
брашно - 1 ч.ч.
олио - 2 с.л.

Начин на приготвяне

Разбиваме с млякото трите яйца и постепенно добавяме брашното, олиото и солта.

Взимаме един черпак и с него вземаме част от сместа.

Изсипваме в тиган с мазнина и печем палачинките от двете страни.

# 30
  • Мнения: 176
Еклери
За 40 бр.
Продукти:
400 мл. вода
200 мл. олио
1 ч.л. сол
400 гр.брашно
10 яйца

Още: 2 пакетчета нишесте (ванилия, шоколад) по избор, 1,200л. прясно мляко 10 с.л. захар, краве масло (60 гр.), есенция ром и ванилия

Начин на приготвяне:
В съд на котлона сипете вода, олио и сол.След завиването сипете цялото количество брашно и бъркайте енергично. Веднага махнете от котлона и оставете да изстива. Разбийте с миксер яйцата. Към тях добавете хладното тесто и разбийте с миксер до образуване на еднородна, гладка смес.

С шприц щприцовате еклери. Печете на 180 градуса с вентилатор, 25 минути без да отваряте фурната. Изключете фурната и ги оставете вътре да изстиват.

След около 10 минути открехнете вратата на фурната. Охладените еклери разрязвате на две. На котлона слагаме 500 мл. мляко да заври. Отделно в 100 мл. разбиваме нишестето и като заври млякото го прибавяме към него. Като се сгъсти слагаме 30 гр.кр.масло и половин есенция ванилия. Като започне да прави балончета се маха от котлона и се пълнят еклерите докато е горещо.
С останалото мляко правим кафявия крем по същия начин. От един крем се напълват около 20 еклери.

# 31
  • Мнения: 2 660
Какаови човечета
Съставки
Тесто : 200 г   краве масло (меко), 100 г-захар, 0,5 с.л.-готварска сол, 300 г-брашно, 25 г-какао , 1 с.л.-есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
Декорация :, 25 бр.-бадеми, 100 г   пудра захар, 1 с.л.-лимонов сок, 1 пак.-захарни конфети Dr.Oetker , 1 пак.   цветни захарни шрифтове Dr.Oetker
Приготвяне
Тесто
Пресейте брашното и какаото. Добавете останалите съставки и замесете тестото. Може да използавате миксер като разбивате първо най-ниска степен, след това на най-висока степен до получаване на еластично тесто. Завийте с домакинско фолио за свежо съхранение. Охладете за поне час в хладилника. Загрейте фурната на 180°C на горен и долен нагревател. Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 5 мм. Изрежете бисквитки като човечета с помощта на форми за сладки и ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене. Поставете бадем върху гърдите на всяко човече и загърнете ядката с едната ръчичка, за да изглежда така, сякаш човечето държи бадема. Изпечете сладките в средата на фурната за около 12 мин, след което оставете да изстинат.


Декорация
Междувременно направете глазурата, като хубаво смесите в купа захарта и лимоновия сок. Поставете глазурата в торбичка с малък отвор (2 мм) или в пош и украсете бисквитките, като по желание нарисувате лица и други шарки. Можете да използвате и поръските в декорирането на сладките.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 20:28 от Paperina

# 32
  • Мнения: 8 803
Тиквеник за Коледа

Продукти
брашно на София мел
1 тиква рендосана на ситно
захар
канела
ванилия
вода
олио

Приготвяне на плънката
Слагам на котлона широка тенджера с олио. Щом се загрее, прибавям рендосаната тиква. Когато пусне водата и се слегне, добавям захарта. Оставям я да къкри до пълно омекване. Преди да я сваля от котлона добавям канела и ванилия.

Приготвяне на тиквеника:
За празника винаги лично си точа корите за тиквеника. Пресявам брашното, правя кладенче и в него сипвам леко затоплената вода с щипка сол. Замесвам твърдо тесто. Откъсвам топка и го разточвам на много тънка кора, трябва да бъде почти прозрачна. Поръсвам с олио и след това слагам от плънката -тиквата със захар. Завивам на руло и слагам в подмаза с олио тава. Така напълвам тавата с корите с плънка. Отгоре поръсвам с останалото ми олио и слагам да се пече на много слаба фурна, като непрекъснато следя и коригирам температурата. Когато се изпече, поръсвам със захар.

# 33
  • Мнения: 534
Лимонов сладкиш (по Мери Бери)

225 г меко масло
225 г захар
175 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
4 яйца
4 с.л. прясно мляко
2  лимона
1 с.л. нарязана на ситно прясна мента
За глазурата:
175 г захар
2 лимона, сок
В голяма купа сложете нарязаните на ситно листа прясна мента. Добавете яйцата, захарта, мекото масло, брашното, бакпулвера, прясното мляко и фино настърганата кора на 2 лимона. Разбийте сместа с помощта на миксер до хомогенност.

2. Пресипете сместа в тавичка (23х30 см), предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 35-40 минути.

3. За глазурата изтискайте сока на лимоните и към него добавете захарта. Разбъркайте докато тя се разтопи.

4. Извадете сладкиша от тавичката и го оставете да изстине за 10 минути. След това, с помощта на четка, го намажете с глазурата. Нарежете сладкиша на квадратни парчета.

# 34
  • Мнения: 9 170


Продукти:
1 кг брашно на София Мел брашно за баница става най-добре тъй като има висок процент белтъчини
мая 1 и 1/2 пакетче суха , (ако е кубче едно 40гр. )
500гр. Затоплено прясно мляко
1ч.л.сол
1с.л. захар
2 яйца
2-3 с.л. зехтин
200 гр масло
Първо активираш маята с 200 мл топло мляко и захарта. Когато шупне я прибавяш към пресятото брашно, солта,останалото мляко и разбитите яйца ( едно яйце и един белтък, другия го оставяш за намазване). Месиш гладко тесто и постепенно прибавяш зехтина докато се поеме добре. Оставяш да втаса в омазнена купа или плик около 1-1.30ч Като втаса обема му се увеличава около 2-3 пъти от началния. Тестото делиш на три. Разточваш тънка кора, мажеш обилно с разтопено масло, отгоре втората ,пак масло и върху третата също . Завиваш и усукваш. след това режеш на парченца и редиш с отрязаното нагоре. Тавата трябва да е добре омазнена с масло. Оставяш ги да втасат отново След което ги намазваш с разбития жълтък 2 с.л.кисело мляко и 1с.л.олио. Печеш на 180градуса за около 30 минути.

# 35
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 751
Пухкав кекс

Необходими продукти:
4 бр. яйца
1.5 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. айрян
1 пак. бакпулвер
2 пак. ванилия
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
пудра захар (за поръсване)

Начин на приготвяне:
Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с помощта на 2/3 от захарта, докато удвоят обема си. Добавяме олиото и разбиваме пак.

Бакпулверът може да угасите и в айряна или на по-късен етап да смесите и пресеете с брашното. Добавяме айряна и разбъркваме пак.

След това добавяме ванилията, какаото и пресятото брашно и вече разбиваме на ръка.

В друг съд разбиваме белтъците с останалата 1/3 от захарта до пухкав сняг. Добавяме разбитите белтъци към другата смес и разбъркваме внимателно, докато се смесят.

Слагаме хартия за печене в кексовата форма и изсипваме половината смес. В останалата добавяме какаото, разбъркваме и я изсипваме върху бялата.

Печем за около 40 мин. на 170-180 градуса, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това се налага, тъй като той бухва доста и е възможно да изскочи от формата, както стана при мен, когато го правих за първи път.

Може ако се страхувате да не загори отгоре след първоначалното бухване да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече. Проверяваме готовност с помощта на клечка или дървен шиш. При поднасяне поръсваме с пудра захар.

# 36
  • Мнения: 1 914
Чешки сладкиш

Необходими продукти:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно София Мел
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
400 мл заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
За украса: кокосови стърготини или шоколадови пръчици.

Смесват се всички сухи продукти и се разбъркват. Добавя се киселото мляко и се разбърква до получаване на еднородна смес.
Изсипва се в кръгла тава и се пече 30-40 минути на 180 градуса.
Като изстине се залива с крем от сметана и пудра захар.
Украсява се по избор с кокосови стърготини, шоколадови или захарни пръчици.

# 37
  • Мнения: 119
Коледни меденки курабийки

Съставки:

яйца - 2 бр.
мед - 1/2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
канела - 1 с.л.
брашно - 400 - 450 г
пудра захар - 200 г
белтък - 1 бр.
лимонов сок - 2 ч.л.

В дълбока купа се разбъркват яйцата на ръка. Добавят се захарта, медът и олиото, в тази последователно, разбиват се и се добавя канелата.
Брашното се пресява отгоре заедно със содата. Замесва се меко тесто, което трябва да не лепне.Тестото се разточва и с помощта на формички се изрязват курабийки.
Подготвят се тавички с хартия за печене. Нареждат се курабийките. Пекат се в предварително загрята на 180 градиса фурна около 7 - 12 минути, зависи от дебелината на меденките.
За украсата се прави захарна глазура - разбивате белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Ако сместа е много течна, се добавя още пудра захар, а ако е много гъста - още малко лимонов сок.Украсяват се готвите курабийки с шприц.

# 38
  • Мнения: 2 660
КОЛЕДНА ПОГАЧА
ПРОДУКТИ : Прясно мляко - 500 мл, яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване), мая - 1 кубче, олио - 3 с.л., захар - 2 с.л., сол - 1 ч.л., брашно - около 1.2 г, масло - 80 г за намазване на корите, сусам - за поръсване
ТЕСТО ЗА ДЕКОРАЦИЯ
брашно - 100 г, натурално нишесте - 50 г, вода - 80 мл, сол - щипка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : В една част от топлото мляко (100 мл) разбърквам захарта, маята и 2 с.л. брашно, оставям да се активира, след което прибавям към пресятото брашно с яйчената смес. Замесвам меко тесто, което оставяме да втаса за около 40 минути. Разделям тестото на една голяма част (650 г), две средни части (550 г) и една по малка топка. Голямата част тесто разделям на три части, всяка част разточвам на три обли кори, които мажа с масло и редя една върху друга без последната. Разрязвам на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани, всеки триъгълник обръщам назад. Средната част тесто разточвам на също 3 обли кори, мажа с масло, редя една върху друга, тях режем на отделни 8 триъгълника. Поставям ги във вътрешната част на погачата. Другата средна топка разделям на две, оформям обла топка за центъра и фитили, от които оплитам 2 части или просто усукваме. Плитките поставям по края на средната топка. Готовата погача оставям да втасва, а през това време правя тестото за декорация и изрежете цветя и букви. Когато е втасала погачата, я намазвам с разбития жълтък и малко мляко. Поставям изрязаните букви (Весела Коледа) и цветя по ваш избор. Поръсвам със сусам и печете в загрята фурна до хубав и златист загар за около 40 минути.

# 39
  • Panagyurishte
  • Мнения: 127
Брациговски милинки. Много сполучлива рецепта.
За тестото:
300гр. прясно мляко
1 кубче мая
1 с.л сол
1 с.л захар
5 с.л олио
5 с.л кисело мляко
2 яйца
брашно за меко еластично тесто, около 1 кг
За наръсване:
150-200 гр.сирене
Сусам
За овалване:
150 гр. масло
За заливката:
1 жълтък
1/2 с.лъжица сол
3-4 супени лъжици брашно
Маслото, което е останало от потапянето
50 мл. прясно мляко
 Замесва се тесто. Втасва 40 минути. Разделя се на 40-50 топчета, които се потапят в масло и нареждат в тавичка. Натрошава се сиренето. Залива се със заливката. Поръсва се със сусам. Пак втасва 20-минути. Пече се на 180-200 гр. Добър апетит!

# 40
  • Мнения: 1 516
Коледни меденки                   Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч.захар,1 ч.ч.олио, 2 суп.лъж.мед,1 ч.лъж.сода за хляб,2 ч.лъж.канела и брашно.       Начин на приготвяне:Смесваме всички посочени продукти,като слагаме брашно,колкото поеме сместа,така че да замесим меко тесто за разточване.Разточваме тестото с дебелина от около 1 см.С помощта на формички изрязваме сладки.Слагаме ги в тава застлана с хартия за печене и ги печем в загрята фурна на 180-200 градуса,докато леко се зачервят. Оставят се да изстинат, след като са готови и се украсяват с шоколад или крем

# 41
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 703
Предлагам рецепта с много любов, но за съжаление без снимка - любовта изяде хляба Simple Smile
Рецепта за гръцки питки/хляб :
340 грама топла водя (35 градуса)
1 пакетче суха мая се разтваря във водата
Прибавям 15 грама захар и 15 грама сол.
Добавям 50 грама зехтин.
Разърквам да се хомогенизират.
Към тази течност добавям 450 грама брашно като не го меся, а го обърквам само с една лъжица колкото да стане една туткалеста смес.
Загъвам със стреч фолио и оставям около 3 часа да втаса на топло.
От тази смес правя 2 хляба като подлагам на хартия за печене брашно или галета и хляба оформям на плота пак върху поръсено брашно, за да не ми залепва.
Правя 2 продълговати хлебчета.
С мокър нож преди да се сложат да се пекат се правят 3-4 разреза отгоре на питките.
Пекат се на предварително загрята фурна с вода и 200 градуса.

# 42
  • София
  • Мнения: 3 705
УСУКАН ТУТМАНИК
Необходими продукти:
•   200 милилитра прясно краве мляко;
•   2 яйца (оставя се един жълтък за намазване отгоре);
•   2 супени лъжици кисело мляко;
•   2 супени лъжици олио;
•   1 супена лъжица захар;
•   1 чаена лъжичка сол;
•   7 грама суха мая;
•   500 грама брашно София мел;
•   200 грама сирене;
•   Кръгла тава около 30-32 см диаметър.
Начин на приготвяне:
От прясното и киселото мляко, яйцата, олиото, солта, захарта, маята и брашното се замесва тесто. Оставя се 15 минути да втаса. Тестото се разделя на 4 части, а плънката на 3 части. От всяка част тесто се разточва кръгла кора с приблизително размера на тавичката, намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Корите се поставят една върху друга - ред тесто ред плънка. Разрязват се на успоредни ленти от около 4 см дебелина, лентите се усукват и поставят в тавата, покрита с хартия за печене на същото място, откъдето са изрязани, така, че да се запълни цялата тава. Тестото се оставя на топло, докато удвои обема си. След това се намазва с разбито яйце. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна до готовност (суха клечка) за около 30 минути.

# 43
  • Плевен
  • Мнения: 980
Любима рецепта , за любими меденки...

Декорирани меденки
с фонданов принт
 Продукти за тестото:
2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил- по желание;
около 650г брашно, пресято
За  100  бр. сладки  са  необходими три дози.
• Начин на приготвяне:
Двата вида захар и медът се слагат в тенджера с дебело дъно. Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопи напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес. Прехвърля се в голяма купа и се оставя да се охлади за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.
Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот и се изрязват сладки, с формички, които сте подбрали за повода.  Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180°C за 10-12 минути, в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени до степен, когато краищата започнат да се зачервяват.
• За декорацията са нужни:
Принт на фонданова хартия;
моделираща маса – готова или домашно направена;
различни перлички и други захарни декорации - по желание;
захарен сироп, който се използва за лепене; или  Кристалин; тайлоза и др.
перлен спрей (блясък) за финален завършек или суха прахова боя;
Моделиращата маса (фонданово тесто) се разточва  с дебелина около 2- 4 мм и се изрязва  със същата форма, която е ползвана за сладките. Ако тестото започне да залепва, повърхността, върху която се работи, се покрива с малко нишесте. Някои използват пудра захар.
Ако не разполагате със  сладкарско лепило; Кристалин и т. н.,може да лепите със захарен сироп.
Сладките се навлажняват със захарния сироп с помощта на чиста  четка. Покривате бисквитката с  изрязаната моделираща маса отгоре и внимателно  заглаждате с ръка. Декорирането с принт се прави веднага, тъй като тестото изсъхва и след това ще бъде невъзможно да се работи с него. Предварително сте си изрязали картинките, по контура, отпечатан на фондановия принт. Изрязването на картинката може да стане  и с „ къдрава ножичка”, за  постигане на по-голям визуален ефект.
Преди да залепите, се убедете, че прозрачното фолио под изображението  е отстранено.
Пак с помощта на четка нанасяте тънък слой захарен сироп върху моделиращата маса. Внимателно, като пазите напечатаната повърност от съприкосновението и с вода, полагате изображението върху моделиращата маса. Водата и влагата могат да повредят напечатаните фонданови листи. Фондановите листи се съхраняват на стайна темепература, в плик със цип.
Искам да заостря вниманието Ви върху това- не нанасяйте „лепилото” върху фондановия принт, а върху покритата с моделираща маса бисквитка.
Сладките, декорирани по този начин се  оставят за около 12 часа  на открито и сухо място, за да могат да стегнат и да не се развалят при опаковането.
Може да пекетирате индивидуално, в целофан, да украсите със сатенена панделка, да прикрепите малка благодарствена картичка- всичко зависи от Вашето въображение и желание да впечатлите получателя. Ако искате Вашите бисквитки да имат луксозен вид и да ги запазите невредими при транспортиране, използвайте нашите дизайнерски кутии, които подсилват стойността на Вашето творение, защото са направени точно за  тези бисквитки, като дизайна  на бисквитките присъства и в дизайна на  опаковката.
От сърце желая творческо вдъхновение и много щастливи и празнични моменти.
(меденките са по рецептата на http://sunshineskitchen.com

# 44
  • Мнения: 173
Фъстъчени бисквити
Продукти:
2/3 ч.ч. краве масло на стайна температура
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1 яйце размер L
1 ч.ч. печени, белени фъстъци фино смлени
1 и 1/2 ч.ч. (около 250г.) пшенично брашно
2 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
1/2 ч.ч. белени, печени едро смлени фъстъци
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват с миксер маслото и захарта, добавя се яйцето и отново се разбива до пълното му усвояване. Добавя се фино смлените фъстъци в които е добавен бакпулвера. Разбъркваме и добавяме малко по-малко от пшеничното брашно, тестото трябва да наподобява обработен пластин на пипане и да не лепне по ръцете.

От тестото късаме топчета колкото орех и с длани оформяме топче, което след това леко притискаме с пръсти и овалваме само едната страната в едро смлените фъстъци. Нареждане ги в тава постлана с хартия за печене. Печем бисквитите в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути.

*Вместимостта на чаената чаша е 250 мл.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 11:24 от Dresly

Общи условия

Активация на акаунт